ÚTIKRITIKA.HU / Sibenik Riviéra / Primosten


Sibenik Riviéra / Primosten

Primošten dióhéjban | Vélemények | Szállás | Hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Primosten - Gyarmati Gabriella (2014)

Fotó by Gyarmati Gabi

 Primošten dióhéjban

  • Primošten autóval 705 kilométerre van Budapesttől (665 km autópályán). Megszakítás nélküli vezetést feltételezve az utazás időtartama kb. 7 óra 15 perc.
  • Primoštennek kb. 3 ezres a lakossága. Kicsi, aranyos hely. Sibenik és Trogir városok közt található. Egy szigetmagaslatra épült óvárosa a tipikus, természetes kövekből épített házaival igazán tetszetős, sőt festői szépségű
  • Kiemelendő, hogy itt a tájképbe sehol sem rondít bele valamilyen ipari létesítmény vagy kereskedelmi kiközőle
  • Egy nemzetközi utazási hírportál szerint Primošten strandjai közül a Raduca és a Mala Raduca a világ 35 legtisztább fürdővizének listáján a 15. helyre sorolta. Mala Raduca-t pedig, a 10 legszebb horvát strand egyikének nevezték.
  • Innen jól megközelíthető programok: Split, Trogir, Sibenik és a Krka-vízesések
  • Primoštenben csekély az éjszakai élet

Hajni fotója

Vélemények

"Primosten egy kellemes kis halászfalu, úgy is lehet jellemezni, mint „kicsi, játék Rovinj”, domb tetején elhelyezkedő templommal, ahova mindenképp érdemes fölsétálni és megcsodálni a kilátást. Nem messze található innen a Krka Nemzeti Park, vízesésekkel, azúrkék tavacskákkal, ahova itt tartózkodásunk alatt szintén érdemes ellátogatni. A közelben található Sibenik, Trogir, és Split városa, így Primosten ideális kiindulópont a környék bejárásához. Tengerpartjáról fantasztikus látvány tárul elénk a környező szigetekre. A Blue Marine éttermet bátran ajánljuk mindenkinek." (Gyarmati Gabi, 2014)


"Primostenben a strandok évtizedekkel ezelött hordalékkövekkel feltöltött, mesterséges, eléggé durva képződmények. Mezítláb kínszenvedés a strandokon járni, azaz még az első strandolás előtt venni kell fürdőszandált. Mi ezt tettük: egy pár 50 kuna. A víz meredeken mélyül és kifelé jövet erőlködni, ügyeskedni kell bizony az ingatag kavicsterepen. Egy napernyő és két napozóágy bérlése egy napra 90 kuna (3600 forint), no de a közstrandon mindenki oda telepedik le ahová akar, s így előfordul bizony, hogy a napozóágyunk, a napernyőnk idegesítő közelségében kapunk törölközőre, matracra fekvő szomszédokat. A lábunk előtt hevertek emberkék, de cseppet sem éreztük, hogy ezzel a méltóságteljességünknek kijáró alázatosságukat kívánják kifejezni. A strandon öltöző hely nincs, tehát érdemes jó nagy törölközőt vinni, hogy könnyen lehessen takarni átmeneti pucérságunkat.) Más: a strandról és az óváros előttről indulnak hajókirándulások a Krka nemzeti parkba. Mentünk s nem bántuk meg." (Vista-utazó, 2014)

r. gy.

Szállás

Ajánlott hotelek:

3 csillagos: 

Ajánlott apartmanok:

Más Primošten-i szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com magyarul

Étkezés

Hajni fotója

r. gy.

Hasznos információk

  1. Az óvárostól 2 kilométerre található Dalmácia legnagyobb diszkója, az Aurora. A központban pedig van sok bár és hagyományos kis vendéglő (konoba).
  2. Primošten egyik kikötője a magyar Vitézy Tamás tulajdonában van.
  3. A Primošteni vízi sport központra (Water Sport Center) sok turista panaszkodik, azt állítva, hogy simlisek, átverik a külföldieket ilyen-olyan módon.
  4. A strandon két napozóágy és egy napernyő napi bérlése 13 euróba kerül.

r. gy.

Olvasmányos linkek

"Az egykori horvát halászfaluból, Primostenből igazi turistaparadicsom lett remek strandokkal, szűk sikátorokkal, ódon kőházakkal és romantikus tengerparti sétányokkal. A dombon álló, 15. században épült Szent György plébániatemplomtól szép kilátás nyílik a tengerre és a környékre. A látvány biztosan megéri a sétát. Primosten óvárosának szűk utcái, régi kőházai jellegzetes hangulatot árasztanak. A központban kávézók, éttermek sorakoznak, s pálmafás sétány mellett távolabb pihenésre csábító park vár, szökőkúttal és padokkal. Egy kávéért 8-15 kunát kell fizetni, a fagylalt 6 kunába kerül, de nemcsak az íze, hanem tálalása is különleges, hiszen akárcsak Itáliában, itt is lapáttal kenik a tölcsérbe. (1 kuna (HRK) = kb. 39 Ft ) A bátrak meredeken vízbe ereszkedő, vadregényes sziklákon napozhatnak, de a többség inkább a hosszan elterülő apró kavicsos strandokat választja a fürdőzésre.

Primosten legnagyobb strandja a Raduca, de nagyon kedvelt a Mala Raduca is. A kavicsos, fenyőerdővel övezett kék zászlós strandokat Horvátország 10 legszebb tengerpartja közé választották. Aki tetőtől talpig le akar barnulni, válassza a nudista partszakaszt a közeli Smokvica szigetén. A település közelében, a Kremik Marina jacht-és vitorláskikötőben pedig tengeri kirándulásra tökéletes hajók bérelhetők. Aki inkább éjszakai szórakozásra vágyik, az is jó helyen jár, hiszen Primostenben van Dalmácia legnagyobb diszkója, a Club Aurora, ahol egyszerre háromezren táncolhatnak hajnalig. (2012) " forrás

"A város egy aprócska szigetre épült, melyet az idők során kis híddal a szárazföldhöz csatoltak. Az óváros szigete, épületei, a zöld spaletták, a helyiek kedvessége, a két gyönyörű félsziget határolta kis öböl, a partközeli bazár- és vendéglősor, a gombócokat dobáló fagylaltárusok, a hangos turisták és csendes magányra vágyók számára egyaránt hatalmas élmény. A sziget csúcsán templom emelkedik, amely a 17. században épült. A meseszép helyen fekvő temetőkertbe leginkább a kora esti órákban érdemes felsétálni. A helyiek őseinek nyughelyénél, a síremlékek között sétálgatva a gyönyörűen megvilágított templomtorony, a környező szigetek csodás látványa és a naplemente fénye magyarázatul szolgál arra, miért tartják Primostent a nyugalom szigetének.

Az óvárossal szemben, a szárazföldből kinyúló félszigeten hangulatos nyaralóparadicsom létesült. A félsziget közepén lévő szálloda szerencsés vendégeinek lakosztályaiból épp a templom és az óváros körvonala látható. Primosten környékén páratlanul tiszta a tengervíz, a teljes partszakaszon lehet fürdőzni. A sziget szélén végigfutó sétány napközben a strandolók, kora este a kocogók, este pedig a korzózni szeretők kedvenc helye. Az itt nyaralók körében a barátságos helyi lakosok mellett nagy népszerűségnek örvend a városka csúszós, köves, szűk utcáin gyakorta bandukoló kedves kis szamár. Könnyedén megtalálhatjuk őt a hangja után, ha az óvárosban sétálunk. Aki szereti a horvát városkák hangulatát, a reggeli harangszót, és nem zavarják a kikötőben ácsingózó turisták, annak ragaszkodnia kell a városi kikötő vendéghelyeinek egyikéhez - a látványért mindenképpen megéri. " forrás


"A turistákat vonzó nevezetességek - vagy éppen az idelátogató turisták - hiánya ellenére érdemes eltölteni néhány napot ezen a félszigeten. A tengert illatozó fenyőerdők szegélyezik, a hegyen az éttermek friss tenger gyümölcseit és lenyűgöző kilátást kínálnak, a tengerparti kávézókat pedig helyiek töltik meg. Primošten autós közlekedés elől elzárt belvárosa festői szigeten terül el, melyet rövid töltésút köt össze a szárazfölddel. Zöld zsalugáteres kőházak szegélyezik a Szent György-templomhoz vezető sikátorokat, az óváros körüli sétányon pedig szépen felújított, régi kő- és modern betonépületek váltják egymást.

Innen északra nyúlik el a fenyőerdős Raduča-félsziget, melynek szélén kavicsos tengerpart húzódik. Itt áll Primošten egyetlen szállodája, a Zora, a Raduča és az óváros között pedig a Mala Raduča-öböl terül el. A mögötte található festői tájat lankás szőlőkertek és harminc különös falucska alkotja. Ezek közül a legismertebb és a leginkább látogatott a Primošten Burnji, ahol a Babić nevű vörösbor készül.

Megközelítés: a városba legkönnyebben Šibenikből lehet eljutni - a két város között félóránként közlekednek buszok.

Étel-ital: az óváros tengerpartját és a Mala Raduča-öblöt egymáshoz hasonló étkezdék tarkítják, melyek kínálata feledhető, ezért érdemesebb az óvárosi dombtetőn található - bár kissé drágább - éttermek egyikét választani. Ami viszont biztosan nem okoz csalódást, az a Konoba Papec, a Restaurant Kamenar és a Restoran Panorama." forrás

Fotóegyveleg

Strandföveny

Hajni fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon