ÚTIKRITIKA.HU / Szicília / Cefalú


Szicília / Cefalú

Cefalú dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Étkezés | Egyéb hasznos információk | Strandolás | Látnivalók és programok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Cefalú - utazás és nyaralás

Cefalú dióhéjban

 • Cefalú egy kis halászkikötő, s egyben Észak-Szicília egyik turista központja. A kb. 15 ezres Cefalú Palermo és Milazzo között helyezkedik el. A település autóval 69 kilométerre van Palermótól (1 óra 10 perc)
 • Olasz kiejtése: csefálu
 • A városka nevezetességei egymástól gyalogtávolságra vannak.
 • A turista főszezon csupán szeptember közepéig tart. Utána már nyugi van.

Fő látnivalók:

 • A történelmi óváros
 • A nagyon szép katedrális

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A strandokon vakítóan fehér, meglepően tiszta homokföveny
 2. Este a kis, bájos kikötőből nézni az öbölt szegélyező magaslatokon álló házak fényeit, érezni a hajdani halászfalut megidéző hangulatot
 3. A sziklák tetejéről a pazar panorámák
 4. A strandokon ritkán van "riminis" tömegnyomor
 5. A kis utcák kellemes mozgalmassága, a száradó ágyneműk és ruhadarabok

Nem tetszett

 1. A túl sok nyomulós mozgóárus

Vélemények

Megközelítés

 • Jóllehet a magyarok a Wizzair miatt Cataniába repülnek, a sziget másik oldalán, sok nyugat-európai nyaraló a Cefalúhoz közel eső palermói nemzetközi repülőtérre (Palermo - Punta raisi - PMO) érkeznek.
 • Cefalú a Palermó és Messina közötti vasútvonalon egy megálló.

Szállás

Cefalúban a szálláshelyek választéka árszint tekintetében eléggé széles. 35 és 135 euró/éjszaka között vannak a szobaárak. A főszezonon (július, augusztus) kívüli időszakban könnyű szabad szobát találni. Nagy népszerűségnek örvendenek Cefalún belül a Le Calette térségében lévő szálláshelyek. 

Ajánlott hotelek

2 csillagos: Dolce Vita Bed&Breakfast

3 csillagos: Riva del Sole

4 csillagos: Calanica Resort, Artemis Hotel

Étkezés

Ajánlott vendéglő: Vecchia Marina

Egyéb hasznos információk

 1. Cefalù neve görög eredetű, s fejet - kephalos - jelent, utalva arra, hogy sziklák a városka fölött úgy állnak, mint ahogy a testre egy fej illeszkedik.
 2. Cefalúban a közbiztonság problémamentes. Semmiféle maffiás fenyegetettség nincs. Zsebtolvajok vannak, de az alapvető óvintézkedésekkel megúszható az, hogy a turistát meglopják.

Strandolás

Látnivalók és programok

Olvasmányos linkek

"A település előtti domboldalról pazar kilátás nyílik a városra, szemünk megakad a többi épület közül magasan kiemelkedő, XII. századi katedrálison. Mögötte óriási szikla tornyosul. A város neve is innen származik: a görögök egykor Kephaloidionnak (‘kefalé’ = hegyfok) keresztelték. Első utunk ide, a szikla lábához vezet. Cefalú belvárosának szűk sétálóutcáin előbb-utóbb mindenképpen a dóm térhez jutunk, ahol ilyentájt a legnagyobb a nyüzsgés. Vacsoraidő lévén kiülünk az egyik étterem teraszára, és farkaséhesen – olasz földön mi mást, mint – pizzát rendelünk. Azaz csak rendelnénk, mert a pincér felvilágosít: a pizza nem szicíliai specialitás, ezért ők nem is készítik. Biztosra megyünk: marad a penne és a spagetti.

Cefalú nemcsak este, hanem napközben is szolgál meglepetésekkel. A keskeny, kockaköves, középkori utcákon sétálva egyszer csak a tengerpartra jutunk. Az ódon házak előtt húzódik a homokfövenyes part, sokan fürdenek is, a házak alsó szintjein berendezett vendéglők teraszáról pedig evés közben is gyönyörködhetünk a kilátásban. Az óvárostól távolabb, a hegyoldalban is találunk látnivalót. Itt van ugyanis a piac. A helyi sajátosságnak titulált bazárban a beígért helyi portékák, eredeti kézműves termékek helyett azonban olcsó farmereket, pulóvereket, pólókat, divattermékeket, gagyi ajándéktárgyakat árulnak, többnyire Made in China felirattal. A kirakodóvásárral szemben viszont igazi különlegességre bukkanunk: a helyi temetőre. Furcsa jelző egy sírkertre, de csodálatos: óriási kripták között bolyongunk, amelyek kisebb házakat formáznak, gyönyörűen díszített homlokzatokkal. Az ódon és az újkori sírboltok szépen sorakoznak egymás mellett, különös nyugalmat árasztva." forrás

Fotóegyveleg

Cefalú - óváros

Vissza az elejére


Kommentek

Monika, 2015. 09. 10. 11:40
Álomszép hely , egy ékszerdoboz, a tengerpartja is gyönyörű. Megérte àtszelni a szigetet Cataniàból és néhány napot eltölteni itt.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Autóbérlés Szicíliában!!! Autóbérlés Szicíliában!!!
Online autóbérlés a Vistánál
Béreljen autót itthonról online - kellemetlenségek nélkül!

SZÁLLÁSFOGLALÁS