ÚTIKRITIKA.HU / Parma









Parma

Parma dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Étkezés | Hasznos információk | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Párma dióhéjban

  • A kb. 200 ezres lakosságú Parma100 kilométerre van Bolognától.

Leonardo szülőföldjén, Olaszország (Firenze, Siena, Pisa, Parma, Trieszt) - 5 napos buszos körutazás Olaszországban

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. Nem túl nagy, nem túl kicsi város, éppen kellemes a mérete
  2. Meglepően sok a zöldterület
  3. Az óváros macskaköves utcái (sportcipőben!)

Nem tetszett

  1. Parma vasárnap délután teljesen kihalttá válik, s ilyenkor unalmas a mozgalmasság nélkül

Vélemények

Jön!

Étkezés

Jön!

Hasznos információk

Jön!

Látnivalók

Parma-i katedrális

Palazzo-k

Pármai sonka

Pármai sonkák a hentesnél

Olvasmányos linkek

"Azt írják valahol: Parma életstílus. Operába jársz, Verdit kívülről fújod, trattoriában kenyeret és felvágottat eszel, a központ kis utcáin sétálsz, aperitifet iszol, dialektussal társalogsz, kerékpározol, a kulturális eseményekben, - melyek ennek a városnak a lelkét jelentik- részt veszel. Legjobban egy fagylaltozó kirakatában lévő szabadság miatt zárva tábla tetszett. Valóban, egy fagylaltozó mikor menjen szabira, ha nem a szezonban? Nyaljon a kuncsaft télen! Gyönyörű nap volt, Parma igazán lenyűgözi az embert. Meglepett, hogy itt is, akárcsak Modenában milyen sok, főleg afrikai bevándorló van. A Palazzo della Pilotta környékén szinte sátrat vertek. És nem acsarog rájuk senki. (2015, augusztus)" forrás


"A város egyébként csalóka, vagy a térkép az, de a látnivalók nagyon közel vannak egymáshoz, szinte egymást érik, mondhatni. Erre akkor jöttem rá, amikor a végén átsétáltama Museo Archeologico Nazionale di Parma árkádjai alatt, illetve korábban már akkor is, mikor a színház régióba csöppentem hirtelen a Dóm után. 4 óra elég volt a bejárásához, úgy, hogy közben a Parco Ducale (Hercegi Park)-ba is bementem sétálni és beültem egy helyre enni és inni valamit. A híres Pármai sonkát pedig nem kell senkinek sem bemutatni, amely a magyar parasztsonkától eltérően nem a füstölt sonkák közé tartozik. A világhírű Pármai sonkát egy kifejezetten erre a célra tenyésztett, Észak-Itáliában kukoricán és korpán nevelt sertés kiváló minőségű húsából ma is ugyanúgy kézzel készítik, mint több száz évvel ezelőtt. Egy évig is eltart, amíg a nyers combból alaposan megtisztogatva, tengeri sóval bedörzsölve, pácolva, a sonkaházak teraszán, majd egyre sötétebb helyiségben szárítva, zsírral kenve elkészül a gitár alakú Pármai sonka. (2012)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon