ÚTIKRITIKA.HU / Calabria

Calabria

Calabria dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Időjárás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Strandok | Reggio Calabria | Tropea | Cosenza | Scilla | Dinó-sziget és a Kék barlang | Egyéb látnivalók | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

Calabria dióhéjban

2017. április 17-től a Wizzair repül a térségbe, pontosabban Lamezia Terme városba.

 • A "csizma lábfejénél "elterülő Calabria egy dél-olaszországi régió, amelynek fő vonzereje a több száz kilométer hosszan elnyúló, két különböző tengerre (Tirrén-tenger, Jón-tenger)néző tengerpart. Sok (nem calabriai) olasz szerint az ország legszebb strandjai Calabriában vannak.
 • A sziget központi városánál, Catanzaronál a két tenger közötti távolság mindössze 30 kilométeres. Calabria észak-déli kiterjedése mintegy 248 kilométer, legnagyobb kelet-nyugati kiterjedése 110 kilométer. Calabria területének 90 százaléka hegyes, dombos. Ez megnehezíti a közlekedést, viszont a tájak szépek, izgalmasak. Csodásak a hegyi falvak, városkák.
 • A Bagnara Calabra és Lamezia Terme közötti partszakasz karibi szépségű, képeslap minőség. A tengervíz tisztasága csillagos ötös.
 • Egyre több turista jön meglátogatni Calabriát. A legtöbb külföldi turista brit, német, osztrák és francia. Egyre több brit vásárol házat Calabriában.
 • Végül Alex Gaudino olasz producer híres slágere: Destination Calabria

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Tropea strand azúrkék, csodásan tiszta, átlátszó tengervize, a giccsesen szép panorámák
 2. Reggio Calabriában a Lungomare Falcomata nevű sétányról este megcsodálni a szicíliai partokat
 3. Az elképesztően szép naplamente Capo Vaticani Ricadi-nál
 4. Scilla a legszebb calabriai városka, és szuperek a friss halak
 5. A városkák némi lepusztultsága nem lehangoló, inkább izgalmasan múltat idéző
 6. Nincsenek turista tömegek (kivéve augusztust)
 7. Catanzaro egyetemi városban a sok fiatal által élénké tett esti élet a városmagban
 8. A városokban az esti korzózás a sok aranyos, szószátyár öregúrral

Nem tetszett

 1. Némi olasz nyelvtudás nélkül nehéz kommunikálni a helyiekkel (angolul kevesen tudnak)
 2. A turisztikai infrastruktúra gyengesége azért itt-ott kényelmetlenségeket okoz
 3. Ahogy az északabbra élő olaszok lenézik, szinte "harmadik világhoz" tartozónak tekintik Calabriát

Vélemények

Bova Superiore

Odajutás

A Wizzair repül a sziciliai Cataniába. Onnan Reggio Calabria országúton csupán 133 kilométer, kb 2 óra 10 perc. De Calabria meglátogatása kombinálható Puglia régió felfedezésével, ez esetben a Wizzair Bariba közlekedő járata lehet jó megoldás. Budapestről az olasz csizma autópályáin 1890 kilométert kell megtenni Reggio Calabriáig. Megállás nélküli autózást kalkulálva ez közel 20 órás vezetést jelent. Alternatíva: Horvátországból vagy Albániából át lehet hajózni, kompozni Calabriába.

Időjárás

Calabriában szubtrópusi mediterrán klíma uralkodik, évi 18-22 fokos átlaghőmérséklettel. Évente 300-320 napon süt a nap. Nyáron nagyon kemény a hőség, júliusban például napközben 38 fok körüli forróság van és éjszaka sincs 25-26 foknál kevesebb. A tenger felől jön Afrikából a forró levegő. Bizony előfordul nyáron 45 fok is, méghozzá árnyékban! Az ősz és a tavasz általában kellemesen meleg. A tél enyhe, januárban éjszaka 10 fok körül van, nappal 17 fok táján. Calabriában ritkán esik az eső, leginkább a téli hónapokban. Nyáron jellemzően egyáltalán nem esik az eső. Nyáron a tengervíz 29 fok körüli, télen 16 fokos.

"Calabriába nemcsak a nyári hónapokban érdemes utazni, ugyanis a szezon áprilistól egészen október végéig tart. A legjobb időszak talán a szeptember, ugyanis ekkora az olasz turisták már hazautaznak, nincs tömeg a tengerpartokon, viszont a tengervíz ekkorra már kellőképpen felmelegszik és a levegő hőmérséklete még mindig meleg. Még az októberi napok is alkalmasak a strandolásra, napozásra, ilyenkor azonban a tenger hullámai nagyobbak és az áramlatok is erősebbek egy kicsit." forrás

Szállás

Íme egy ajánlat: Hotel Cannamele Resort**** - Parghelia

és még egy: Villaggio Baia D'ercole*** - Santa Maria di Ricadi

Közlekedés

Calabriában érdemes autót bérelni. Egyelőre (2016) nincs a régióban autópályadíj. A calabriai közutakon való közlekedés veszélyes, elsősorban a helyi autósok, motorosok elképesztően felelőtlen közlekedési morálja miatt. Az Ión-tenger partja menti 22 106 országút Reggio Calabria és taranto közötti szakasza egész Európában az egyik legbalesetveszélyesebb szakasznak tartják. A városokban, részben a szűk utcák miatt, gyakoriak hétköznap a közlekedési dugók. Nincsenek kerékpárutak és az autósok nem is tolerálják a kerékpárosokat.

Na, tessék ebből eligazodni...

Étkezés

3-4 euróért már lehet pizzát enni. Egy komplett vacsora egy főre: 10-15 euró.

Polip

,, Calabriában nem elégednek meg a csészéből fogyasztott forró feketével, az ottani szupermarketekben vehetünk kávéból készült szénsavas üdítőt, a Brasilenát. Számomra inkább bizarr, hiába vagyok megveszekedett kávérajongó. A bubis hideg kávé még az én toleranciaküszöbömet is meghaladja. Azért ti ne hagyjátok ki ha arra jártok (gyakorlatilag csak Calabriában beszerezhető)." forrás

Jani kedvence

Vásárlás

A bolti árak nagyjából az itthoni szinten vannak.

Közbiztonság

Jóllehet a 20. század eleje óta sokat fejlődött ez a régió, azért még mindig Nyugat-Európa egyik legfejletlenebb vidéke és ehhez kapcsolódóan a bűnözés jelentős probléma. Az olasz és a nemzetközi média sokszor foglalkozik a calabriai maffiával, azt azonban határozottan meg kell állapítani, hogy a helyi bűnszövetkezet szinte soha nem célozza meg az ide látogató turistákat.

Egyéb hasznos információk

Jön!

Strandok

Chianalea di Scilla

(kiejtés: kiánálé di síllá)

Csodás ez a képeslapra illő strand szuper, bámulatosan átlátszó tengervizzel. Hangulatosak a partmenti sétányon lévő kis vendéglők, a tengerre néző sok csinos családi ház. Nincs tömegnyomor a strandon (legfeljebb augusztusban). Lehet bérelni napozóágyat és napernyőt. nem túl drága.

Hátrány: nem homokos a strand, hanem kavicsos, amin mezitláb nem kellemes a járás, főleg nyáron, amikor a kövek ráadásul felforrósodnak. Szóval nagyon érdemes valami fürdőszandált vinni magunkkal. A parti összkép olyan szép, hogy akkor is érdemes megnézni a strandot, ha nem iakarunk nagyot strandoln (vagy/és nincs is olyan időjárás akkor)i. 

Nagyon nehéz parkolóhelyet találni.

Hol van? A Tirrén-tengeri oldalon, Scilla város Chianalea nevű negyedénél. Scilla közúton 108 kilométerre van Lamezia Termétől déli irányba.

Marinella beach

Ez is bizony egy kavicsos strand, de annyira romantikus, részben a változó színekben pompázó hegyes háttérnek köszönhetően. A kavicsok miatt ide is kell fürdőszandál, ha strandolni is akarunk. Maga a kis strand nem annyira kényelmes, de a természeti elhelyezkedése miatt igazán érdemes meglátogatni.

Hol van?  A Tirrén-tengeri oldalon,  Lamezia Terme-től délre, 88 kilométer távolságban, egy Palmi nevű aranyos falunál. 

Michellino

Isola di Capo - Spiaggia di le Castello

Soverato

Reggio Calabria

560 ezres a lakossága.

A strandpromenádja (Lungomare Falcomatà). az egyik legszebb parti sétány egész Olaszországban. Lehet csodálni Sziciíla látványát. A sétányon és a Corso Garibaldi-n jellegzetes kép szombatonként az ahogy a korosabb férfiak órákon át kávézgatnak, dumálnak, gyaníthatóan politizálnak és szídják a városvezetés tehetetlenségét. A helyi ficsúr fiatalok próbálják magukra felhívni a lányok figyelmét, és a férfi kiséret nélküli turista lányoknak szorgalmasan beszólogatnak, szerencsére nem erőszakoskodva.

Vasárnap a nagy, örökzöld fák mentén a strandsétányon és a főutcán inkább már a családok korzóznak. Arrafelé szent dolog a közös családi programozás.  

Maga a város nem kimondottan kellemes a turista számára, mert kaotikus, szervezetlennek tűnő (elsősorban a hétköznapokon). A promenád élményén kívül kárpótlást nyújt az óváros.

A nyári hónapokban több a szórakozóhely, mint az év más időszakaiban. A part tele van diszkókkal, strandbárokkal, lokálokkal.  

Ami a vacsorázásunkat illeti, véssük agyunkba, hogy 8 óra előtt nem nyitnak ki a vendéglők. Ha előbb akarunk enni, akkor kis imbiszekben vehetünk pizzaszeletet.

Reggio Calabria kikötőjéből 3 euróért átmehetünk Szicíliába, főleg, hogy a hajózás csupán 40 perc. Más kérdés, hogy a túloldalon Messina város éppenséggel nem tartozik Szicília szebb városai közé.

Egyébként Reggio Calabria turisztikailag érdekes nevezetességeit egymástól gyalogtávolságra vannak. Mind elég közel van a pályaudvarhoz. Ott van rögtön a Piazza Garibaldi a 19-századi nemzetteremtő hős 3 méter magas márványszobrával. gyalogtávolságra van egy ókori római termálfürdő maradványai.

További látnivalók: Arena dello Stretto, ami egy görög amfiteátrum, ahol nyaranta előadások láthatóak. Figyelemre métóak a város terei, mint pl. a Piazza dei Venti és a Piazza Indipendenza. 

Tropea

Kb. 6500 lakója van.

"Az olaszok ugye híresek a fagylaltjukról, a gelato-ról. Ezt egy igazi tropeai – és dél-olasz általában – azonban nem kehelyből vagy tölcsérből, hanem briósból eszi, amibe olyan nagy adag fagyi fér, hogy a magamfajta, 4 dekás gombócokon szocializálódott, kontinentális lakosnak komoly kihívást jelentenek." forrás

Cosenza

Kb. 68 ezer lakosa van.

Scilla

Dinó-sziget és a Kék barlang

Egyéb látnivalók

Lamezia Terme

71 ezres lakosságú város.

Vibo Valentia

Pizzo Calabro

Badolato

Le Cascate

Padula

Catanzaro

Castello Aragonese di Le Castella

Arcomagno

Pollino nemzeti park

Roca Imperiale

Érdekességek

 • Nagy a munkanélküliség Calabriában - csak minden harmadik ottani lakosnak van munkahelye.
 • A narancstermesztés, és a halászat ad némi munkalehetőséget, és sajnos sokan a maffia ('ndrangheta) szolgálatába szegődnek.
 • Calabria Olaszország egyik legrégebbi lakott régiója.
 • Az Italia elnevezés valójában Calabriából ered. Volt egy Italo nevű királyuk.
 • A régió területe 15,080 km2, lakossága kb. két millió. A fiatalok nagy számban vándorolnak el az Olaszországon belül szegénynek tekintett régióból. 1970 óta 3 és fél millióan (!) hagyták el a régiót.
 • Calabriát gyakran nevezik ,, Európa karib-térségének" a csodás stradjai és a meleg klíma miatt.
 • La Sila egyike a kontinensünk legnagyobb erdőségének.
 • A világon sehol nem hoz olyan gazdag termést a bergamottfa, mint Reggio Calabriában. A fa citrusgyümölcse alapvető alapanyagként szolágl sok kozmetikai készítménynek és az Earl Grey teának.
 • Calabriában termelik Olaszország olívaolajának egyharmadát.
 • Szicília után Olaszországban Calabria termeli a legtöbb narancsot és fügét.
 • Calabria szárazföldön csak egy régióval határos, Basilicatával.
 • Calabria lakóinak neve: calabresi (többesszámú alak). Az egyesszámú alak: calabrese.
 • Gianni és Donatella Versace Calabriából valók.

Olvasmányos linkek


,, Calabriának akad pár olyan városa, falva, amely érdemes a figyelemre. A tartufónak nevezett fagylaltkölteményről nem is szólva. 5 nap Calabriában, ahol már az angol nyelv ismerete is kisebb szenzációnak számít. A tartomány egyik legszebb (ha nem a leggyönyörűbb) városkája Tropea.

Eredetileg vonatozni akartunk, de ezt gyorsan elvetettük. Így az első éjszaka után szépen visszamentünk oda, ahonnan jöttünk: Lamezia repülőterére. Tudom, gondolkodhattunk volna előre, és a landolás után máris beülhettünk volna egy autóba, de éppen jött a reptéri busz, felszálltunk hát arra. A kocsi bérlése sem döntötte romba a nyaralás költségvetését – 4 napra 75 euróért lett a mienk a minden oldalán meghúzott járgány.

A calabriai autósok az indexet soha nem használják (de tényleg soha!) Amúgy meg úgy szlalomoznak, mintha ez lenne a legkedvesebb időtöltésük. A calabriai öt nap számomra legnagyobb eredménye az volt, hogy mindenfajta koccanás, baleset nélkül megúsztuk a kirándulásokat. Meleg pillanatok azért akadtak. 

Itália máig legelmaradottabb régiójában jártunk. Az elmaradottság és a jól látható szegénység azt is eredményezte, hogy az ország talán legszemetesebb részén utaztunk. Számomra elborzasztó volt az a hihetetlen mennyiségű hulladék, amely az országutak mellett, vagy éppen a gyönyörű tengerpartokon halmozódott fel.

Ezen az elmaradott vidéken érintetlenül maradt meg a táj szépsége.

Ha már abban a szerencsében lehetett részünk, hogy Tropeában laktunk, a meseszép, sziklákra épült városka tengerpartján kezdtük a felfedező utat.

Itáliának ezen a részén az A3-as autópálya nem fizetős. De ha az lett volna, akkor is elindulunk rajta előbb dél, majd észak felé.

Harmadik calabriai napunk célpontja Scilla városa volt. A szeles-esős parton oda-vissza sétáltunk vagy félórát, megcsodáltuk a felettünk magasodó várat. Majd dél lévén beültünk a parton nyitva tartó két étterem közül az egyikbe.
Nem gondoltam volna, hogy a tíz itáliai nap alatt itt eszem a legjobbat.
A paradicsomos tésztán heverő fokhagymás fekete kagylók tényleg minden igényt kielégítettek. Egy, a múlt század hatvanas éveiből itt felejtett, terebélyes hajkoronával megáldott öregúr szolgált fel. A coperto (helypénz) két főre 4 euró volt, de a házikenyér és minden más feledtette velünk a „szabad rablás” Olaszországban intézményesített formáját és a folyamatosan szemetelő esőt.

Calabria legnépszerűbb édessége a tartufo. A következő napon ennek nyomába eredtünk. Képzeljenek el egy nagy gömb fagylaltot, amelynek a közepébe forró folyékony csokoládét öntenek. Majd bezárják a gömböt. Ez annyira zseniálisan sikerült, hogy még a pisztáciaízűt is megettem – pedig addig a pillanatig nem szerettem a pisztáciafagyit.

Pizzo városkája is az egyik legszebb olasz település. Nekem még Tropeánál is jobban tetszett. A városkép mindenképpen.
A sétálóutcáján emelkedő házak egy letűnőben lévő kor utolsó őrei. Nem tudom, hogy Calabria meddig tudja megőrizni azt az arcát, amelyet ezek a városkák mutatnak, de tartok tőle, hogy a nagy változás hamarosan ide is elér. (Hogy mást ne mondjak, ma még ezek a calabriai városkák valahogy nem vonzóak a nagy gyorsétteremláncok számára, de nem is hiányoznak.)

Ahogy olvastam, Calabria azoknak az olaszoknak lett a kedvenc nyaralóhelye, akik nem tudnak sok pénzt áldozni az üdülésre. Egy másik kiadvány szerint Calabriában vannak Itália legszebb tengerpartjai. Ezt nem tudom, de amit mi láttunk, az tényleg nem volt csúnya.
Amúgy csupa barátságos ember lakik erre. Attól sem kell megijednünk, ha csak olaszul beszélnek. Előkapják az okostelefonokat, belemondanak valamint, majd a fordítóprogram máris mutatja nekünk a szöveget. Angolul. Magyarul. Ahogy tetszik. Hogy nekünk tetszett-e? Összességében igen. Persze egy kicsivel több napsütés nem ártott volna. (2016. október)" forrás

Fotóegyveleg

San Nicola Arcella

Scilla

Kilátás Scilla normann várából

Passo della Zita

Roseto Capo Spulico vár

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon