ÚTIKRITIKA.HU / Dél-Tirol

Dél-Tirol

Dél-Tirolról dióhéjban - Tetszett&Nem tetszett - Vélemények - Időjárás - Odajutás - Szállás - Közlekedés - Étkezés - Vásárlás - Szórakozás - Egyéb hasznos információk - Bolzano (Bozen) -  Grödnertal - Pragser Wildsee - Funivia del Renon - Dolomitok - Természetvédelmi parkok - Tavak - Kastélyok - Téli sportolás - Nyári aktív turizmus - Érdekességek - Olvasmányos linkek - Fotóegyveleg

St. Valentin auf der Heide, avagy San Valentino alla Muta

Ennek az oldalnak a szerkesztése folyamatban van. Kérünk némi türelmet.

Dél-Tirolról dióhéjban

Dél-Tirol Olaaszország legészakibb tartománya. Német neve: Autonome Provinz Bozen – Südtirol, olasz neve:  Provincia Autonoma di Bolzano – Alto Adige. 

,, Egy barátom azt mondta a régióról, hogy azért jó hely Dél-Tirol, mert itta németes rend keveredik az olasz életérzéssel, így mindenki laza, de nincs káosz, mint délen”!
Trentino-Alto Adige lélekszámát tekintve az egyik legkisebb olasz régió, amely két autonóm megyéből áll. Trento megye és egyben a régió székhelye Trento városa, míg Alto Adigét (németül: Südtirol), tehát Dél-Tirolt Bolzano megye öleli magába, amelynek Bolzano város a központja (történelmileg Dél-Tirol megegyezik Trentino-Alto Adige régióval, de manapság már csak Bolzano megyét értik alatta)." forrás

Sterzing kisvároska

Dél-Tirolban minden kiírás kétnyelvű: német és olasz.

A régió különösen jó desztinácó gyermekes családok számára. 

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Jópofa volt, hogy a hotelben a személyzet egyik tagja olaszul köszönt, a másig pedig, németül

Nem tetszett

1.

Vélemények

Schlanders, avagy Silandro

Időjárás

Odajutás

Bozen (Bolsano) országúton 843 kilométerre van Budapesttő, Bécs-Salzburg-Innsbruck felé. A távot (megállás nélküli vezetést számolva) 8 óra 10 perc alatt lehet megtenni. A távon 827 kilométeren autópályán tudunk vezetni. Szlovénián keresztül az út 110 kilométerrel hosszabb, időben plusz 1 óra.

Szállás

Dél-Tirolban a szálláshelyek óriási többsége családi vállalkozásként üzemel. A turisztikai szolgáltatásokban, a szálláshelyeken erősen törödnek azzal, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. Ez pl. rengeteg játszóteret jelent. A szálláshelyeken szinte mindenhol vannak cslaádi szobák.

Közlekedés

Étkezés

,, A bolzanoi gasztrotúránkat érdemes a gyümölcsök terén (Obstplatz/Piazza Erbe) kezdenünk. A téren található piacon az árusok hétfőtől-szombatig 8.00 órától 19.00 óráig kínálják portékáikat (némelyek már korábban is kinyitnak). Ezek között sajt, hús és tucatnyi zöldség-gyümölcs árust találunk, illetve beszerezhetünk olajakat, különböző magvakat, de még virágot is vehetünk, ha úgy tartja kedvünk.

Én három különböző fajtájú fügét, valamint egy kiló mélybordó színű, gigantikus méretű, nagyon ropogós cseresznyét kóstoltam. A fügék némileg eltértek egymástól, de egytől egyig érettek és ízletesek voltak, azonban a cseresznyét egyszerűen bűn lett volna kihagyni, mivel ilyen kiváló minőséggel csak elvétve találkozhatunk!


Bolzanoban egyértelmű, hogy dél-tiroli fogásokat kell fogyasztanunk, amelyeket a helyi tradicionális vendégfogadókban készítik el a legjobban. Ezek egyik jeles képviselője a Wirtshaus Vögele (cím: Goethe Strasse 3, kritika: itt), amit a helyiek is jó szívvel ajánlanak.

Az állandó étlapról egy marhapörköltet dél-tiroli szalonnás gombóccal (Rinder Saftgulasch mit Südtiroler Speck-Knödel),

a napi ajánlatból pedig egy vörösboros tésztát kértünk, amit szalonnacsíkokkal és fiatal póréval, valamint alpesi sajttal sütöttek készre (Lagrein-Nudeln mit Speckstreifen, jungem Lauch und Almkäse überbacken).

A pörkölt jó, a gombóc finom, a tészta viszont zseniális volt! A fogásokat csapolt Antonius sörrel öblítettük le, amit nem messze Bolzanotól egy kis településen főznek." forrás

Käse-Nockerln (sajtos galuska)

Vásárlás

Szórakozás

Egyéb hasznos információk

Bolzano (Bozen)

,, Bolzano igazán magával ragadó kisváros.  Hangulatos kis utcái, történelmi terei és szép dómja mellett.

Legnagyobb nevezetessége „Ötzi” a jégember. A kb. 5300 éves múmiát a Dél-Tiroli Archeológiai Múzeumban (Südtiroler Archäologiemuseum/Museo Archeologico dell'Alto Adige) tekinthetjük meg.

Mivel ragyogó napsütéses időben bóklásztunk a városban, így nem is volt kérdés, hogy desszertnek fagyit kérjünk. Bolzano egyik legjobb fagylaltosa a Gelateria Artigianale By Nicolas (cím: Piazza dell'Erbe 7; kritika: itt) fagylaltjaival valószínűleg senki nem nyúlhat mellé; mi a málnát, a csokoládét és a mogyorót teszteltük és roppant elégedetten távoztunk vissza a szállásunkra.

Bolzanot nem érdemes úgy elhagyni, hogy nem ültünk be legalább egy pohár sörre a város valamelyik sörfőzdéjébe. (2015)" " forrás

Grödnertal

Pragser Wildsee

Funivia del Renon

Dolomitok

Természetvédelmi parkok

Tavak

Kastélyok

Schloss Taufers, avagy Castello di Tures

Brunnenburg, avagy Castello Fontana, Dorf-Tirol

Téli sportolás

Nyári aktív turizmus

Érdekességek

1. ,, Nem vagyunk németek, igazából nem vagyunk osztrákok sem, olaszok meg még kevésbé vagyunk. Mi dél-tiroliak vagyunk. És ez azt jelenti, hogy egyszerűen európaiak vagyunk - mondta nekünk Andreas. (ft., 2015)

Olvasmányos linkek

Antholer Tal

Fotóegyveleg

Hintere Passeiertal

Sexten - Hochpustertal

St. Kathrein Kirchlein - Hafling

Reschen

Bödenseen


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon