Blog / Utikritika.hu






hirdetes
Mikortól érvényes az utasbiztosítás?
útikritikák



Érdemes figyelni rá, mikortól él az utasbiztosítás

Az utasbiztosítások jelentős részét az utazást megelőző egy-két napban kötik meg a magyarok, sok esetben akár az indulás napján. Ez nem kizáró ok egyik biztosítónál sem, de a kockázatviselés kezdetére eltérő feltételek biztosítónként változnak, ezért érdemes megnézni, hogy pontosan mikortól is él a biztosítás. Az elutazás napján általában még lehet kötni, de több biztosítónál is kizáró ok, ha ezt már külföldön tesszük meg.

Biztosítást minden külföldi utazás előtt érdemes kötni, és mivel ez online mindössze néhány percig tart, sokan az utolsó pillanatra hagyják. Ezzel nincs is gond, hiszen annak sincs akadálya, hogy a reptéren várakozva kössük meg a biztosítást, azt azonban valószínűleg már kevesebben tudják, hogy pontosan mikortól él a kockázatviselés, miután ezt megtették. Ebben ugyanis nem egységesek a biztosítók, ahogyan abban sem, hogy van-e lehetőség az indulás után, már külföldön megkötni a biztosítást. A Bank360.hu szakértői végignézték, mik ennek a szabályai a biztosítóknál.

Az Aegon Biztosítónál van arra lehetőség, hogy az elutazás napján kössünk szerződést, de az alábbiakra érdemes figyelni:

- ha az indulás előtt legalább egy nappal kötjük meg a szerződést, akkor a kockázatviselés kezdete az elutazás napja,
az elutazás napján megkötött biztosítási szerződésen rajta lesz a kötés pontos időpontja (óra, perc), ami azért fontos, mert:
- ha a kötés pillanatában a biztosított az állandó lakóhelye szerint országban van, akkor a kockázatviselés a szerződés időpontjától él,
- ha a kötés pillanatában a biztosított már elhagyta az országot, akkor a kockázatviselés legkorábban a szerződés megkötését követő napon 0:00-kor kezdődhet.

Ezek alapján nem kizáró ok, ha kis csúszással, akár már külföldön kötjük meg az utasbiztosítást, ebben az esetben viszont a kockázatviselés csak a kötést követő napon kezdődik. Vagyis ha valami a kötés napján történik velünk, akkor arra még nem térít a biztosító, csak abban az esetben, ha a biztosítást még itthon megkötöttük.

Az Allianz Biztosítónál ennél szigorúbb a szabályok. A külföldön tartózkodó számára kötött utasbiztosítás érvénytelen, a biztosító a már kifizetett díjat egyszerűen visszautalja. Így az Allianznál nem érdemes próbálkozni, ha megfeledkeztünk a biztosításról és utólag, már külföldön pótolnánk azt. Arra is érdemes figyelni, hogy a biztosító kockázatviselése a díj megfizetésétől számított 2. órától indul, vagyis nem azonnal a kötés után. Ez alól azonban vannak kivételek, közlekedési baleset esetén a poggyászbiztosítás és a balesetbiztosítás keretében nyújtott szolgáltatások.

A Colonnade utasbiztosítása szintén nem évényes, ha azt már külföldről kötik meg, ahogyan akkor sem, ha 120 napnál hosszabb időszakra szól. Ha az elutazás napja egy napra esik a biztosításkötéssel, akkor a kockázatviselés a biztosítási díj megfizetésétől él.

A Groupama Biztosítóra ez szintén igaz, a külföldön kötött biztosítás nem érvényes, de kiemelik a honlapjukon, hogy a szerződéskötés akár mindössze 5 kilométerre a magyar határtól is megtörténhet, feltéve, hogy még Magyarországon vagyunk. Ha a szerződés megkötésének napja megegyezik a biztosítás kezdeteként megjelölt nappal, akkor a kockázatviselés a biztosítás kezdeteként megjelölt napon csak a biztosítási szerződés megkötésének időpontjától (óra, perc) érvényes. Érdemes azt is tudni, hogy a biztosító kockázatviselése a biztosítás tartamán belül a magyar határon történő kilépés idejétől a Magyarországra történő belépés idejéig tart.

A Mapfre Biztosítónál a kockázatviselés kezdő dátuma alapvetően a szerződésen megjelölt dátum, 0 órától. Abban az esetben, ha a biztosítást az elutazás napján kötjük meg, akkor a pontos időpont is szerepelni fog a szerződésben és csak attól számítva él a biztosítás. Az utasbiztosítást csak Magyarország területén lehet megkötni, a kiutazás megkezdése előtt.

Az Union Biztosítónál szintén ez a rendszer működik, vagyis a kockázatvállalás a biztosítás kezdetének megjelölt nap 0 órájától kezdődik, és a díjjal kiegyenlített nap 23:59 órájáig tart. Ha a biztosítási szerződés megkötésének napja megegyezik az utazás kezdetével, akkor a szerződés megkötésének időpontja számít. Nem elektronikusan kiállított kötvény esetében a kockázatviselés kezdete legfeljebb a szerződés megkötését követő nap 0 órája lehet. A biztosítás megkötésére az Unionnál is csak Magyarországon van lehetőség.

Az Uniqa által kínált Cherrisk utasbiztosításnál a kockázatviselés vagy az utazás napján éjféltől kezdődik, vagy a kötés pillanatától, ha az indulás napján kötjük meg. A szerződési feltételek alapján nem kizáró ok a külföldi kötés, nem okvetlen kell még Magyarországon szerződni.


2023. 05. 30.







SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes