ÚTIKRITIKA.HU / Dél-Afrikai Köztársaság


hirdetes
Dél-Afrikai Köztársaság

útikritikák


Dél-Afrikai Köztársaság

Repülés | Szállás | Vízum és vám

A dél-afrikai hatóságok belépéskor valamennyi kiskorú (18 év alatti) gyermek esetében megkövetelik az úti okmány mellett az eredeti születési anyakönyvi kivonat, vagy annak három hónapnál nem régebbi hiteles másolatának bemutatását. Amennyiben csak egyik szülővel, vagy szülői kíséret nélkül utazik a kiskorú személy, szükséges a szülők hozzájáruló nyilatkozatának bemutatása angol nyelvű fordítással, aláírás-hitelesítéssel ellátva.A dél-afrikai hatóságok belépéskor valamennyi kiskorú (18 év alatti) gyermek esetében megkövetelik az úti okmány mellett az eredeti születési anyakönyvi kivonat, vagy annak három hónapnál nem régebbi hiteles másolatának bemutatását. Amennyiben csak egyik szülővel, vagy szülői kíséret nélkül utazik a kiskorú személy, szükséges a szülők hozzájáruló nyilatkozatának bemutatása angol nyelvű fordítással, aláírás-hitelesítéssel ellátva.

Repülés és repülőjegy

A dél-afrikai hatóságok 2015. június 1-jétől kezdődően belépéskor valamennyi kiskorú (18 év alatti) gyermek esetében megkövetelik az úti okmány mellett az eredeti születési anyakönyvi kivonat, vagy annak három hónapnál nem régebbi hiteles másolata bemutatását. Amennyiben csak egyik szülővel, vagy szülői kíséret nélkül utazik a kiskorú személy, szükséges a szülők hozzájáruló nyilatkozatának bemutatása angol nyelvű fordítással, aláírás-hitelesítéssel ellátva. További részletek megtalálhatóak a Konzuli Szolgálat utazási információs weboldalán.

Szállás

A nyilván alaposan tájékozott helyi magyar nagykövetség hangsúlyozza, hogy nem ajánlatos előzetes szálláshelyfoglalás nélkül odautazni. Az érkezés után improvizálni a szálláskereséssel kockázatos, már a közbiztonsági körülmények miatt is. A Vista irodáiban az árban megfelelő szálláshelyekről alapos tájékoztatást kaphatnak az ügyfelek, így még azt is megtudhatják, hogy konkrétan egy adott hotel környéke milyen közbiztonság szempontjából! Amúgy anyagi előny sem származhat a helyben keresés révén, mert sokszor úgy drágábban jön ki a szállás. A dél-afrikai nagyvárosokban, turistás helyeken a legkülönbözőbb árfekvésű és jellegű szálláshelyek kínálkoznak. Ezek európai színvonalúak.

Vízum és vám

A magyar magánútlevéllel rendelkezők maximum 30 napot tölthetnek vízummentesen Dél-Afrikában. Beutazásnál figyelni kell arra is, hogy a harminc napos vízummentességtől függetlenül, a határőr konkrét dátumig teszi lehetővé az országban való tartózkodást, ami nem feltétlenül kell, hogy elérje a 30 napot. Ezért mindenképpen ellenőrizni kell belépéskor, hogy a határőr meddig engedélyezte a tartózkodást az útlevélbe elhelyezett bélyegzővel. Túltartózkodás esetén a hatóság az útlevélbe ütött dátumot, és nem a harminc napos vízummentességet veszi figyelembe.
Amennyiben 30 napnál hosszabb ideig tartózkodnának az országban, úgy szükséges a beutazóvízum kiváltása.
A dél-afrikai hatóságok a túltartózkodást szigorúan büntetik. 2014. május 26. óta a túltartózkodókat „persona non gratának” nyilváníthatják, és 1-től 5 évig terjedő időszakra kitilthatják az országból.
Tilos az élelmiszer (húsáruk, zöldség, gyümölcs, tejtermék) bevitele. A határátkelőhelyen elkobozhatják! (Külügym.)

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon