ÚTIKRITIKA.HU / Dél-Afrikai Köztársaság


hirdetes
Dél-Afrikai Köztársaság

útikritikák


Dél-Afrikai Köztársaság

Közbiztonság | Egészség és higiénia | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk

Közbiztonság

A dél-afrikai turistáskodás fő problémája. A korábbi évekhez képest hiába javult a közbiztonsági helyzet, sok más - Európán kívüli - turista desztinációhoz képest még mindig van aggódnivaló az odalátogató számára. Dél-Afrika csodálatosan szép, változatos turista célállomás, meglátogatásáról azért nem érdemes lemondani, viszont már az utazás tervezésekor érdemes leltárba venni a fő elővigyázatossági szabályokat. Ezek betartása mellett nagyon jelentős mértékben minimalizálhatók a veszélyhelyzetek. A dél-afrikai hatóságok, a rendőrség komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy a turisták (se) kerüljenek veszélybe. A turista szempontjából annyi megnyugtató lehet, hogy a bűncselekmények (amelyeknek egyharmada erőszakos jellegű) nem a turisták által látogatott helyeken történnek meg, hanem a feketék lakta külvárosokban, a nyomorúságosabb helyeken.

A turisták sérelmére elkövetett bűncselekmények főleg a nagyobb városközpontokban, szállodák közelében, repülőtereken, busz- és vasútállomásokon történnek meg. Ami baj, hogy a rablások, betörések, kocsilopások többségét fegyveresen követik el, így gyakran sérülnek meg az áldozatok és nem ritka a végzetes kimenetel (gyilkosság) sem. A turista fokozottan ki van téve biztonsági kockázatoknak, ha nagyobb tömegeket vonzó eseményeken van jelen. Bár elővigyázatosságra Dél-Afrikában mindenhol szükség van, azért az megállapítható, hogy a fontosabb turisztikai látványosságok, a nemzeti parkok, botanikus kertek és a bevásárlóközpontok alapvetően biztonságosak.

Nagyon tanácsoljuk - a magyar külképviselet ajánlásait is figyelembe véve - az alábbi alapvető szabályok betartását:

 • Útlevelét és értékeit tartsa biztonságos, rejtett helyen. Útlevelének adatoldaláról készítsen másolatot, amelyet útlevelétől elkülönítve őrizzen. Amennyiben útlevelét elveszítené, vagy azt eltulajdonítanák, rögtön tegyen bejelentést a legközelebbi rendőrőrsön, valamint lépjen kapcsolatba a dél-afrikai magyar konzuli képviseletek valamelyikével a magyar ideiglenes magánútlevél beszerzése érdekében.
 • Ha nem eleve szervezett csoporttal utazik, érdemes az utazási irodák, pl. Vista helyi partnere által szervezett programok révén megnézni a turista látványosságokat.
 • A hoteljében mindig kérjen információkat arról, hogy mely környékek mennyire biztonságosak vagy veszélyesek. A Vista helyi magyar partnere is prímán tud ebben segíteni. Tanácsosabb együtt programozni a családtagokkal, útitársakkal és olyan útvonalat választani, amely a forgalmas utcákon vezet. Sötétedéstől kezdve még kisebb csoportban, rövid útra sem javasolt a sétálás, a szálláshelyre való gyalogos visszatérés. Kerülje a nagyobb utcai csoportosulásokat, esetleges tüntetéseket. Váltson azonnal útirányt és menjen be az első üzletbe, étterembe, nyilvános intézménybe, ha gyanús figurákat lát, vagy gyanús mozgást, figyelmet észlel. Ha eltéved, keresse meg a legközelebbi rendőrt, vagy egy nyitva tartó boltot, benzinkutat, és ott kérjen útbaigazítást, ne a járókelőktől.
 • Pénzváltás folyamán óvatosan körül kell nézni, hogy nincsenek-e gyanús figyelő szemek. Nagyobb összegű készpénzt nem szabad magunknál tartani. Bankjegy automatából történő pénzfelvételnél is körül kell nézni, hogy nincs-e valami gyanús dolog. Ha banki ügyeket interneten intézünk, akkor ezt inkább ne internet kávézóban tegyük.
 • Repülőtéren, szállodában a ki- és bejelentkezéskor a csomagokon legyen mindig a szemünk. Étteremben figyeljünk, hogy hová rakjuk a kézitáskánkat.
 • Ne viseljünk feltűnő, értékes ékszereket, márkás órákat! Folyamatosan vigyázzunk az utcán a fényképezőgépre, videokamerára és a mobiltelefonra.
 • Ha személyautóval közlekedünk, az ablak ne maradjon nyitva, mindig mindegyik legyen zárva. A kocsiban látható helyen ne maradjon poggyász, értéktárgy, sőt a csomagtartóra is érdemes ezt vonatkoztatni. Gyakori, hogy lámpás kereszteződésnél az autó megállásakor próbálkoznak rablással, akár az ablak betörésével, festékkel történő leöntéssel. Ha ilyen történik, akkor nyomban tovább kell haladni és semmiképpen sem szabad kiszállni az autóból. Autóbérlés esetén előre tervezzük meg útvonalunkat, használjunk GPS-t és indulás előtt mindig ellenőrizzük a gépkocsi műszaki állapotát, valamint az üzemanyag feltöltöttségét. Kerüljük az éjszakai autózást, mégpedig nem csupán közbiztonsági, hanem közlekedésbiztonsági okból is.
 • Ha rablási kísérlet autós vagy gyalogos áldozata, akkor ne tanúsítson ellenállást, kerülni kell a szemkontaktust, a lármázást és át kell adni az értékeket, hiszen a testi épség megőrzésénél nincs semmi fontosabb.

Dél-Afrikában a helyi előírások, szabályozások, törvények a külföldi állampolgárokra is teljesen érvényesek. Ha bajba kerülünk, akkor mihamarabb fel kell venni a kapcsolatot a Dél-Afrikában működő magyar külképviselettel és/vagy a tiszteletbeli magyar konzulokkal. Letartóztatás, fogva tartás esetén a magyar állampolgárt a konzuli szolgálat nem tudja kiszabadítani, de segíthet ügye tisztázásában, megfelelő jogi képviselet biztosításában, hozzátartozói értesítésében. Ha őrizetbe veszik, a dél-afrikai rendőrség csak akkor értesíti a magyar konzult, ha ezt kifejezetten kéri, ezért ragaszkodjon ehhez a jogához

Beérünk egy városba, ahol beterelnek egy kúthoz és ahogy kiszállok a kocsiból öten vesznek körbe és elveszik az egyik bankkártyát tőlem és az egyikük eltűnik vele, egy másik, megnézi, hogy van-e nálam még kártya, nézi, de mondom neki, hogy azon nincs pénz, azt viheti -hazudtam. Kéri, hogy a Timitől hozzak másik kártyát, mert tuti van nála. Erre sértődötten mondom neki, hogy nálunk a nők nem kezelik a pénzt. Jót nevettek. Persze Timinél is volt kártya. Egy idő után elmentek mellőlem én bementem a kútra a főnököt keresve, hogy segítséget kérjek, erre ő azt válaszolta, hogy ki vagyunk rabolva és húzzunk innen gyorsan, míg nagyobb baj nem lesz. Mentem az autóhoz, Timinek mondom, hogy gyorsan tiltsa le a kártyát, közben hívtam a bankot és akkor láttuk, hogy készpénzt vesznek vele fel, jöttek az üzenetek. Borzalmas élmény volt! Szerencsére 3 után megállt. Elfogyott a napi limit. Egy mobiltelefon árát buktuk. Közben többen is ott röhögtek rajtunk, hogy kirabolták a fehér turistákat, úgy kell nekik! Köszi! Na húzzunk innen!

Utólag felmerül a kérdés, hogy vegyük, ne vegyük le zéróra a napi kp-limitet? És ha nem tudtak volna semmit felvenni, az öt helyi erős fiatal vajon megelégedett volna ennyivel? Nem folyamodtak volna esetleg más eszközökhöz? Ezt már sosem tudjuk meg, de az biztos, hogy Dél-Afrika a világ egyik legegyenlőtlenebb társadalma, amin nem sokat segít sem az apartheides (így erőteljesen fehérellenes) múlt és a rendkívül magas fegyvertartási arány sem. A szakadék az apartheid rendszer felszámolása óta sajnos nemhogy nem csökkent, de inkább nőtt, és már bejött a képbe sok egyéb is.

A feszültséget érezni, és ez nem az a hely, mint Latin-Amerikában vagy Délkelet-Ázsiában, ahol kedvesen néznek a fehér turistákra és örülnek nekik…itt a kifejezetten feketék lakta területeken inkább a célkeresztet érzi magán az ember, kedves tekintetek helyett inkább gyanús pillantások kereszttüzébe kerülhet. Nem véletlen mondják, hogy este nem mászkálunk nagyon (vagy a legtöbb helyen semennyire sem). Sajnos több ismerősünktől hallottunk mi is meredek sztorikat. A közbiztonsági probléma valós, nem szabad úgy tenni, mintha nem létezne. Azonban minden elővigyázatossági szabály betartásával nagy mértékben csökkenthető a problémák kockázata. Mindig zárunk mindent, nem császkálunk kétes környékeken még nappal sem – hiszen ahogy látjuk, a tömeg, a nappal, a kamerák sem jelentik a teljes biztonságot.

A város, ahol az eset történt az Mthatha, utólag rákeresve kiderült, hogy Dél-Afrika TOP10 legveszélyesebb városa között van. Ha erre jártok, inkább kerüljétek ki!

(2021) forrás


"A 24 fős magyar értelmiségi kirándulócsoport másnap (ahogy az egyébként is tervezték) hazaindult és már Magyarországon vannak, ám egyelőre nem igazán akarnak beszélni a történtekről. A magyarok úgy tudják, hogy másnap a keresés eredményre vezetett. A rablókat elfogták, és állítólag rögtönítélő bíróság elé állították a három férfit. Azt mondták, hogy a helyi farmerek azért folynak bele a keresésbe, mert így jobban tudják biztosítani a turistáik védelmét - a rendőrség ugyanis gyakran korrupt. A szállás tulajdonosa azt nyilatkozta a helyi médiának, hogy nem lehet tovább hallgatni az ehhez hasonló esetekről, az elharapódzó bűnözéssel foglalkozni kell. (2013)" forrás


"Nemrég direkt beszereztem a National Geographic Dél-Afrikáról szóló kiadványát, amiben azt taglalják, hogy mennyivel biztonságosabb már a Johannesburg belvárosa. Hát nem a helyiek szerint! Ha valaki mégis bemerészkedik a belvárosba, amit egyáltalán nem tanácsol senki, akkor mindenképpen olyannal tegye, aki tájékozott, és ne nagyon szálljon ki senki a kocsiból! Főleg ne este. A helyiek inkább jó nagy ívben elkerülik az utakat is a belváros felé, még nappal is! Lehet, hogy biztonságosabb, mint pár évvel ezelőtt, de jobb félni, mint megijedni, ne hívjuk ki magunk ellen a sorsot Afrikában. Itt, ha valaki teljesen biztonságban akar élni, akkor körbekerített estate-ekben lakik, ami annyit tesz, hogy nagyon magas falakkal körülhatárolt falukat építettek, tetején elektromos huzalokkal. Ha még biztosabbra akarnak menni, akkor nem ritka a dupla kerítés sem. Ezekbe az estate-ekbe egy kapun lehet bejutni, ahol fegyveres őrök vannak a nap 24 órájában, és mindenkit ellenőriznek, aki be akar menni, sőt még a kocsi csomagtartóját is. (2014)" forrás


"A közbiztonsági helyzet nem jó. Tapintható a feszültség feketék és fehérek között, sőt feketék és feketék között is. Ottlétünk idején attól volt hangos a média, hogy dél-afrikai feketék gyilkolnak más afrikai országokból érkező feketéket, mert azok elveszik a helyiektől a munkát.
Érdemes a helyiek vagy idegenvezetők intelmeit megfogadni, és megtenni a szükséges óvintézkedéseket. Dél-Afrikában gyakran csak egy utcácska választ el egy biztonságos(abb) környéket egy olyan negyedtől, ahová jobb, ha nem teszed be a lábad még helyi kísérővel sem. A GPS hasznos eszköz, de ebben az országban akár életveszélybe is sodorhat, mert nem kerüli ki a nyomornegyedeket.

Érdemes észben tartani, hogy Dél-Afrikában lehet fegyvert vásárolni, tartani, utcán viselni (akár többet is), és nem is túlzottan szigorúak a szabályok. A plázák biztonsági őreit gépfegyverekkel szerelték fel. Házigazdánk adott el fegyvert egy plázában, ahová mindenféle tok és egyéb biztonsági hercehurca nélkül, kézben vittük be a puskát. (2015)" forrás


Dél-Afrika a világ egyik legegyenlőtlenebb társadalma, amin nem sokat segít sem az apartheides (így erőteljesen fehérellenes) múlt és a rendkívül magas fegyvertartási arány sem. A szakadék az apartheid rendszer felszámolása óta sajnos nemhogy nem csökkent, de inkább nőtt, és már bejött a képbe sok egyéb is. A feszültséget érezni, és ez nem az a hely, mint Latin-Amerikában vagy Délkelet-Ázsiában, ahol kedvesen néznek a fehér turistákra és örülnek nekik…itt a kifejezetten feketék lakta területeken inkább a célkeresztet érzi magán az ember, kedves tekintetek helyett inkább gyanús pillantások kereszttüzébe kerülhet. Nem véletlen mondják, hogy este nem mászkálunk nagyon (vagy a legtöbb helyen semennyire sem). Sajnos több ismerősünktől hallottunk mi is meredek sztorikat. A közbiztonsági probléma valós, nem szabad úgy tenni, mintha nem létezne. Azonban minden elővigyázatossági szabály betartásával nagy mértékben csökkenthető a problémák kockázata. Mindig zárunk mindent, nem császkálunk kétes környékeken még nappal sem – hiszen ahogy látjuk, a tömeg, a nappal, a kamerák sem jelentik a teljes biztonságot.

A város, ahol az eset történt az Mthatha, utólag rákeresve kiderült, hogy Dél-Afrika TOP10 legveszélyesebb városa között van. Ha erre jártok, inkább kerüljétek ki!

Azt még hozzátennénk, hogy Zoli is már több mint 100 országban járt (Dél-Afrikában pedig nem először), és életében először fordult vele is ilyen elő, szóval, ha a maradék 90 x országra megúsztuk ennyivel, akkor mi ezzel rendben vagyunk. Illetve azt is érdemes megemlíteni még, hogy a történethez kapcsolódó Insta-posztunk alatt sokan említették Barcelonát, ahol hasonló eset történt (sőt, egy ismerősünk is pont azt mesélte, hogy most év eleji utazásakor ellopták a telefonját), azaz egy európai nagyvárosban vagy bárhol történhet bármi az emberrel, szóval figyeljünk mindig oda! Az egyetlen tuti megoldás, ha otthon maradunk a négy fal között, de az nem a mi műfajunk:) (2022) forrás

Egészség és higiénia

A privát egészségügyi intézmények kitűnő színvonalúak, de ezek inkább csak a városokban és a szafari parkok környékén érhetők el. Viszont az állami kórházakban az ellátás és a felszereltség színvonala pocsék. Jobb elkerülni ezeket, mert zsúfoltak, fertőzésveszélyesek. A gyógyszertárak jól ellátottak, mindazonáltal a krónikus betegségekben szenvedők és rendszeres gyógyszeres kezelés alatt állók persze inkább hozzák otthonról a szükséges gyógyszereket kellő mennyiségben. Tudni kell, hogy az esetleges dél-afrikai orvosi ellátás, kórházi kezelés költségét az utazónak kell fedezni. A kórházakban jellemzően előre kell fizetni. Utasbiztosítás kötése javasolt.

A csapvíz az ország legtöbb területén nyugodtan iható. Azért vidéken érdemes erre rákérdezni. Palackos ásványvíz nagy választékban vásárolható.

Dél-Afrikában nagyon-nagyon sok a HIV fertőzött és az AIDS beteg. Egyre több a TBC-s, alig felüket tudják csak meggyógyítani. Az Extreme Drug- Resistant Tuberculosis (XDR-TB) gyakorlatilag az ország valamennyi tartományában jelen van.
Dél-Afrika nagyrészt maláriamentes, de azért maláriaveszély van Limpopo és Mpumalanga tartományokban, ideértve a Kruger Nemzeti Parkot és a szomszédos szafari parkokat. Veszélyes a KwaZulu-Natal tartománynak a Tugela folyótól északra eső, alacsony fekvésű parti része. Június és szeptember között minden maláriás területen kisebb a kockázat. A megelőzésről érdemes itthon orvosnál tájékozódni. Javasolt oltások: Hepatitisz A és B elleni kombinált védőoltás, hastífusz és sárgaláz elleni védőoltás.

Közlekedés

Bérelt autóval

Ha gépkocsit kíván az utazó bérelni, akkor érdemes előre lefoglalni (a Vista irodákban megbízhatóan lehet), mert a rendelkezésre álló járműpark korlátozott. Dél-Afrikában baloldali közlekedés van, amely önmagában is veszélyeket rejt magában. A körforgalmat kivéve, nem ismerik a jobbkéz-szabályt, az elsőbbségadási kötelezettséget az útkereszteződéseknél általában stoptáblával jelzik. Ha egy kereszteződésnél minden irányból stoptábla van, az érkezési sorrend határozza meg az áthaladást. Ezt a szabályt kell alkalmazni abban az esetben is, ha a közlekedési lámpa nem működik. Lehetőleg a főútvonalakat használja, az alsóbbrendű utak, különösen éjszaka, veszélyesek lehetnek. A rendőrség közlekedési szabálysértés esetén helyszíni bírságot szab ki.

"Az egész országban igen jó minőségűek az autópályák, nehézséget csak a bal oldali közlekedés okoz, no meg az autópályán sétáló gyalogosok. Mivel a kis településeken sokszor egyáltalán nincsen szilárd burkolatú út, jobb híján a gyalogosok is az autóúton közlekednek, bicikliznek, vagy épp ott tartják a futóedzésüket. Felüljárókat szintén elfelejtettek mellékelni az autópályákhoz, így érdemes figyelni a keresztben szaladgálókra, akik előszeretettel űzik ezt az extrém sportot sötétben, lehetőleg fekete ruhában." forrás


"Nem ritka, hogy a 4-6-8 sávos autópályán gyalogosok kelnek át, ennek következménye természetesen a rengeteg baleset. Nagyon figyelmetlenek a gyalogosok és az autósok is egyaránt. Nekem különösen furcsa, hogy jobbkormányosok az autók nagyon nehéz lesz ott megtanulnom vezetni. Furcsa volt elsőre, hogy az utakon akkor is előznek, ha jönnek szembe, mert van egy leállósáv, ahova az előttünk lassabban haladó félrehúzódik. Ezért sűrűn előfordul egy-két sávos úton, hogy három autó megy egymás mellett.

Ha valaki ide keveredik semmiképp se használja a "fekete taxikat", ami egyébként fehér kisbuszok, miattuk van a legtöbb baleset, ugyanis soknak közülük nincs is jogosítványa, össze vissza mennek az úton, rövid itt tartózkodásunk alatt kb. 10 összetört fehér kisbuszt, taxit láttam az út közepén, és volt olyan is aki megfordult a 4 sávos autóúton mert, éppen másfelé akart menni. Nincs rájuk kiírva, hogy merre mennek, kézjelekkel tájékoztatják az út szélén várakozókat, emiatt sok vicces testtartású embert látni az út mellett. (2014)" forrás


Johannesburgból Fokvárosig autóval mentünk, és az úton töltött öt nap alatt vagy sóhajtoztam, hogy "Te jó ég, de gyönyörű" (ezt tudom több nyelven is), vagy fényképeztem (ezt főleg akkor, amikor nem én vezettem). Dombok, síkságok, kopár hegyek, színes városok váltakoznak, a terek mindenhol hatalmasak. A színek pedig egészen hihetetlenek, a sárgák, zöldek, narancsok tobzódnak, az ég kék, az élet szép.

Autóvezetés: a másik oldalon kell vezetni, de ezt nem olyan nehéz megszokni. Sokat mondogattam magamnak, hogy "a bal oldalon maradok, a bal oldalon maradok", irányjelzőként gyakran az ablaktörlőt használtam, de a kezdeti nehézségekért kárpótolt az, hogy valódi, aszfaltozott utakon vezethetek, nem úgy, mint Kongóban, és autóstársaim sem a kétsávos út közepén(!) haladnak." forrás

Tömegközlekedés

Ha tömegközlekedési eszközökkel kíván utazni, megérkezésekor tájékozódjon a repülőtéren felállított információs irodánál, vagy a szállásadójánál.

Taxi: Csak megfelelő jelzésekkel ellátott, engedéllyel rendelkező taxit vegyen igénybe.

Étkezés

Vásárlás

Pénzváltás

Pénznem:

 • dél-afrikai rand (ZAR)
 • 1 EUR=10.20 ZAR
 • 1 ZAR=28.30 HUF

Dél-Afrika úgynevezett kötött devizagazdálkodású ország, és ez megnehezíti a külföldi turisták számára a valutaátváltásokat. Az Európában megszokottnál magasabbak a banki költségek, pénzváltási jutalékok.

Az ÁFA 14%; 200 Rand értékű vásárlások fölött visszaigényelhető a nemzetközi repülőtereken. Ehhez "Tax Invoice" típusú számla felmutatása szükséges.

"Mielőtt beértünk volna Pretoriába, megálltunk egy benzinkútnál, ahol pénzt akartunk kivenni egy ATM-ből. Nem kellett volna! A gép benyelte a kártyánkat. Nagy nehezen sikerült felhívni a bankot, ahol semmi, de semmi konkrétat nem tudtak mondani. 20 perc telefonálgatás után arra jutottunk, hogy inkább letiltjuk a kártyát és egy másik kártyát használunk tovább. Bosszantó volt." forrás

Áruválaszték

A nagyvárosokban nyugati színvonalú, minden igényt kielégítő áruválasztékkal rendelkező, modern üzletházak, bevásárlóközpontok, szupermarketek találhatók, őrzött parkolókkal. Nem okoz gondot az európai ízlésnek megfelelő élelmiszerek beszerzése, tekintettel arra, hogy a helyi fehér lakosság ízlésvilága meghatározza a választékot.

Magyar külképviselet

Magyar Nagykövetség, Pretoria:

 • Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Horváth Attila György
 • Cím: 959 Arcadia Street, Pretoria, Hatfield 0083
 • Postai cím: P.O.Box 13843 Hatfield, 0028 Pretoria
 • Előhívó: 00-27-12
 • Telefon: (00-27-12) 430-3030, 430-3020
 • Ügyelet: 82-857-2026
 • Fax: 00-27-12 430-3029
 • E-mail: mission.prt@mfa.gov.hu
 • További országok, amelyekbe a misszióvezető akkreditálva van: Botswana, Lesotho, Madagaszkár, Mauritius, Mozambik, Namíbia, Szváziföld, Zambia, Zimbabwe

Konzuli Hivatal, Pretoria:

 • Konzulok: Horváthné Réffy Ágnes, dr. Török Tímea Krisztina
 • Cím: 959 Arcadia Street, Pretoria, Hatfield 0083
 • Előhívó: 00-27-12
 • Telefon: (00-27-12) 430-3030, 430-3020
 • Ügyelet: 82-857-2026
 • Fax: 00-27-12 430-3029
 • E-mail: konz.prt@mfa.gov.hu
 • Ügyfélfogadás: hétfő-szerda-csütörtök: 9.00-12.00
 • Konzuli kerület: Dél-Afrika, Angola, Botswana, Lesotho, Madagaszkár, Mauritius, Malawi, Mozambik, Namíbia, Szváziföld, Zambia, Zimbabwe

Tiszteletbeli konzul, Durban:

 • Tiszteletbeli konzul: Dr. Tóth László István
 • Cím: 3 The Crescent East, Westway Office Park, Westville, 3629
 • Postacím: P.O. Box 515 Umdloti Beach KwaZulu-Natal South Africa 4350
 • Előhívó: 00-27-31
 • Telefon: 00-27-31 251-4000
 • Mobil: 00-27-82 460-2063
 • Fax: 00-27-31 251-4253
 • E-mail: laszlo@rebinc.co.za

Tiszteletbeli konzul, Fokváros:

 • Tiszteletbeli konzul: Andre D. Pelser
 • Cím: 7 Kronendal Avenue, Stellenbosch, 7600
 • Postacím: P.O.B. 60587 Cape Town 8001 Republic of South Africa
 • Előhívó: 00-27-21
 • Telefon: (021) 886 9048
 • Fax: (021) 886 9048
 • E-mail: stellconnect@snowisp.com

Egyéb hasznos információk

 • Elektromosság: 220V

Fontos telefonszámok:

 • Rendőrség: 10111
 • Mentők: 10177
 • Rendkívüli helyzet: 107
 • Autóklub (Automobile Association) : 08 00 03 30 07

"Ittlétünk során minden egyes hotelben, ahol megszálltunk kiskutyás WC papír volt, nem tudom, hogy a WC papír, hogy függ össze a kutyával, de vicces volt látni ugyanazt a papírt, Port Elizabethben, Johannesburgban és Sun Cityben is. :D (2014)" forrás

Vissza az elejére


Kommentek

Papsa Judit, 2016. 07. 16. 12:13
Érdeklődnék,hogy valóban megtörténhet-e az,hogy valaki tovább tartózkodik kint,mint 1 hónap,és ezért megbüntetik?Mennyi a büntetés ,ilyen esetben?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon