ÚTIKRITIKA.HU / Jamaica


hirdetes

útikritikák


Jamaica

Egészség | Mit vigyünk? | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Kellemetlenségek | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

Egészség

 • Az orvosi ellátás Jamaicán nem rossz, de a turistának sok-sok pénzébe kerülhet, ha a szigeten orvosi ellátásra szorul, főleg ha nincs jó betegbiztosítása.
 • Az állami klinikákban az állapotok azért részben elég szörnyűségesek. Magas színvonal csak a magánklinikákon van. Ezek az amerikai kapcsolataik révén korszerűek.
 • A csapvíz minősége jó, de azért nem árt az óvatosság. Maguk a helyiek is forralják a vizet mielőtt innának belőle, vagy főzésre felhasználnák.
 • Helyiekkel való szexuális kalandokba bocsátkozás előtt tudatosítsuk magunkban, hogy a szigetországban az AIDS elég elterjedt.

Késő bánat - t.m. fotója

Mit vigyünk?

Strandtáskát, strandcipőt (a tengervízben lévő sziklák, korallok miatt), fejfedőt, 1 és 5 dolláros bankjegyeket borravalózáshoz, az útleveleinkről készült fénymásolatot, erős napvédő krémet, szúnyogirtó spray-t, Antivakarint, Labello ajakkrémet, sampont, mert a magas páratartalom miatt gyakran kell hajat mosni, jól levegőző, könnyű felsőruházatot, összecsukható esernyőt, esőkabátot, 4 vagy 5 csillagos hotelek esetében vacsorához decensebb öltözéket. A túrázáshoz nem lesz szükség nagyon speciális cipőre, viszont a vízeséses programokhoz ajánlott olyan lábbelit hozni, ami kifejezetten erre való.

Közlekedés

Jamaicában baloldali a közlekedés, amihez a magyar turistának hozzá kell szokni. Autóbérléshez persze szükség van jogosítványra. A bérelhető autók többsége automata sebességváltós (feltehetően az ehhez szokott sok amerikai turista miatt). Lehet bérelni autót sofőrrel együtt is. A bérautóval közlekedő turistáknak nagyon ajánlott kerülni az autózást a sötétedés beállta után. Montego Bay és Kingston repülőterén megtalálhatók az ismert nemzetközi autóbérlő társaságok (Hertz, Avis, Budget stb.), a helyiek közül az Island Car Rental.

Településeken belül a maximális engedélyezett sebesség az 50 km/óra, településeken kívül a 80 km/óra. Radarmérések vannak. Ne próbáljunk igazodni a helyi autósok vad, fegyelmezetlen vezetési stílusához. 1 liter normál benzin 0,70 euróba kerül, tehát jóval olcsóbb, mint nálunk. Bérautóval közlekedve tudatában kell lennünk annak, hogy a helyiek autói jellemzően nem mennek át rendszeres műszaki vizsgákon, így hiányozhat náluk a féklámpa vagy az irányjelző, és egyebek. A vidéki tájakon óvatosan kell vezetni, mert bármikor hirtelen a közútra kerülhet kecske, szarvasmarha vagy szamár.

A közutakon gyakoriak a közlekedési rendőrségi ellenőrzések, amelyek folyamán nem csak a jogosítványt nézik meg. Jamaicában a legfontosabb tömegközlekedési eszköz a busz és a minibusz. Ezek a járművek többnyire elég vacak állapotban vannak. Az óvatos és kényelmes turista inkább a hivatalosan engedélyezett, piros megkülönböztető jelzésű taxikat veszi igénybe. A taxissal indulás előtt meg kell alkudni a viteldíjban.

Tömegközlekedés

A tömegközlekedést nem ajánljuk a turistáknak, borzasztó kényelmetlen és rontja a közérzetünket az utazás ideje alatt. Érdemes bérautózni vagy fakultatív programok keretében eljutni a látnivalókhoz.

Taxi

Lionstar taxi - noná, hogy Bob Marley-val díszítve - j.k. fotója

Étkezés

A szállodákban az étkezés választéka teljesen nemzetközi (inkább az amerikai nyaralók jellemző igényeihez igazított). Ha nem a hotelben étkezünk éppen, akkor az éttermi, utcai ételválasztékban jelen vannak az egyszerű jamaicai étkek, az afrikai, a kínai, az indiai és a brit konyha vonulatai. Jamaican jelen vannak a nagy gyorsétteremláncok is (KFC, Burger King, Subway), de a kis helyi éttermekben nagyon ízletes és változatos menüket lehet kapni 3-5 USD-ért.

A helyiek által is látogatott strandokon grillezett halat árulnak egy "festivalos" elnevezésű, kukoricalisztből készült tésztás süteménnyel. Kedvező áron leginkább szeptember és április között lehet friss homárt enni, mert ezekben a hónapokban van a fogásszezon.

Jerk chicken - egy jerk nevezetű helyi fűszerrel felturbózott, füstölt csirke - t.a. fotója

"A jamaicai kaja nagyon finom de meg sem közelíti a magyar ízeket. Főleg az édeskés, és kissé füstölt húsízek dominálnak, de igazából semmi nagyon erőset nem ettem amire pedig felkészítettek, azért mindent megkóstoltam. A halak érdekesek inkább mint finomak, a reggeli salti fish (sós halas ) rántottától nem voltam elájulva, még az Akee gyümölcs amivel sütik sem izgatott fel. Az ebéd elég uncsi mert mindenhez babos vagy borsós rizst adnak és a párolt banán igazából ízetlen. A Jerki Csirke ami a legjellegzetesebb jamaicai étel, egy fahéjba, szegfűszegbe, kardamonba borsosan pácolt füstölt csirke, amit aztán valahogy után főznek vagy sütnek és ugyan érdekes íz, de egy csirkepörkölt, vagy töltött csirke kenterbe veri. A levesek sem nagy számok. Nem jövök itt a gulyással (bár jöhetnék ) de semmi igazán finomat nem ettem. A saláták sajnos olyanok mint Amerikában, egy csomó amerikai öntettel. Talán a curry-s kecske tokány (curried goat stew) volt érdekes iz a babos rizzsel, mert a kecske eddig ismeretlen volt a számomra. Az édességek felejtősek. (R. Géza, 2017)

Vásárlás és pénzváltás

A boltok hétköznap 9-től 17-ig vannak nyitva. Egyes hétköznapi napokon még korábban is zárnak, mert a kereskedők nem szeretik halálra dolgozni magukat...Szerencsére a turisták által frekventált településeken az üzletek a hét minden napján nyitva tartanak, jellemzően este nyolcig. A szupermarketekben vásárolni drága, az alapvető élelmszerek ára többszöröse az otthoninak.

Jamaicán a turisták leginkább helyi tipikus kézműves termékeket és adómentes import dolgokat vásárolnak. Montego Bay-ben a St. James Market (piac) érdemel látogatást. Port Antonioban és Ocho Riosban is vannak érdemleges piacok. A vámmentes import cuccok megvásárlásánál nem árt tisztában lenni azzal, hogy az adott termék mennyibe is kerül otthon. A vámmentes (duty-free) üzletekben útlevéllel vagy egyéb okmánnyal bizonyítani kell, hogy nem vagyunk helyi lakosok. A vámmentesség ugyanis csak a turistának jár. Mindenhol jamaicai dollárban kell fizetni, mert ez az egyetlen érvényes fizetési eszköz a szigeten.

A helyi kézműves termékek többnyire fafaragványok, szalmafonatos tárgyak, hímzett anyagok, tengeri csigák, ékszerek. Persze a kis butikokban az árak magasabbak, mint az utcai árusoknál vagy a piacokon.

Mívesek a rasztafári fametszetek, főleg azok, amiket nehéz, rózsaszínű keményfából fabrikálnak. A raszták mindenhol árulják a vörös-arany-fekete-zöld jellegzetes raszta színekben pompázó öveket és kalapokat. Jó a választék a karibi tarka színekkel teli szabadidő öltözékekből. Sokan vesznek persze reggae és calypso zenés CD-ket. Az ajándékba haza vihető piák terén a helyi rum, a Planter's Punch, a Pina Colada és a Tia-Maria likőr a sláger. Sokan vesznek a Blue Mountains-ból származó egyedi zamatú kávéból.

Pénzváltás

Pénzt váltani Jamaicán az úgynevezett Cambiokban lehet, de sok bank és egyéb pénzváltó is van a turisták által frekventált zónákban. Egy biztos: ne a reptéren váltsunk, mert ott nagyon rossz az árfolyam! Jó hír, hogy a legtöbb helyen, ajándékboltokban lehet fizetni USD-ben is.

Szórakozás

Szórakozóhelyek

 • Idősebbek számára ajánlottak a helyi lakosok nagy becsben tartott Margaritaville-jeie, főleg mióta Jimmy Buffet megénekelte. Montego Bay-ben, Negrilben és Ocho Riosban is található. Montego Bay-ben híres a Blue Beat klasszikus jazz és blues előzenés koktélbár és a Pier 1, ahol jó zene, jó fej pincérek és bárosok várnak. Ez utóbbiban az étel is kifejezetten jó, főleg a Jerk Rake és általában a tengeri kaják.
 • A középső korosztály szívesen jár karaoke bárokba, ahol a helyiekkel együtt jókat lehet énekelni. Kellemes helyek például Runway Bay-ben a Bulldog Bar és a Roof, ahol a tetőn tematikus esteket adnak (karaoke, élőzene és reggae)
 • Fiataloknak ajánlható a Negrilben található Jungle, ami kimondottan táncolós hely. Itt rengeteg turista szórakozik. Autentikusabb fiatalos szórakozóhely a Burbon Beach, közvetlenül a tengerparton, élőzenével.
 • Az árakról elmondható, hogy egy koncertbelépő átlagosan 10-15 USD körül mozog.

"A PELICAN BAR amennyire lepukkant és rozoga, épp annyira híres. Ha egyszer elkap a „mindenből-elegem-van” hangulat, a legjobb, ha a Karib-tenger legnevezetesebb kocsmáját, a jamaicai partoktól egy mérföldnyire a tengerben álló rozoga Pelican bárt keresed fel. Érdemes megkóstolni a hely specialitását, a rumból és gyömbérsörből, frissen facsart lime levével és cukorral készített "Pelican Perfection" koktélt és a kocsma alatt hullámzó tengerből kifogott friss halat, amit aztán a hajdani halász, Floyd helyben süt meg. Mielőtt a környékbeli halászok a kocsmába vinnének, ajánlatos helyet foglalni. A parton, a Jakes Hotelben is segítenek. (2012)" forrás

Közbiztonság

Jamaica közbiztonsági helyzete rossz, de a turista jelentősen csökkentheti a kockázatokat, ha kellően óvatos, nem megy veszélyes helyekre és betartja az ezzel kapcsolatos szabályokat. Jamaica-ban nagyon sok a gyilkosság, igaz ezek többsége a bandák, drogkereskedők közötti leszámolásokhoz kötődnek. A statisztikák jellemzően jobb színben tüntetik fel a szigetet, hiszen az egyik fő bevételi forrás a szigeten a turizmus és a vendéglátás. Azért elmondható, hogy a helyiek többsége barátságos és vendégszerető. Ugyanakkor legyünk óvatosak, ha idegenek szólítanak meg az utcán és bármit el akarnak adni nekünk. A szélhámosok különösen azokat a turistákat akarják becsapni, akik tájékozatlannak tűnnek. Tettessük azt, hogy már sokszor jártunk a szigeten. Kerüljük az utcai barátkozásokat, ismerkedéseket, mert ezek az emberek ritkán keresnek önzetlen kapcsolatot. Térjünk ki az ajánlatok elöl, főleg, ha kábítószert akarnak nekünk eladni!

Mivel a sziget kiemelkedő helyen szerepel a szexuálturizmus célpontjainak listáján, az ilyen céllal érkező turistáknak kiemelt figyelemmel kell lenniük és a legalapvetőbb dolgokat betartani. Nem ajánlott ismeretleneket azonnal a szobánkba invitálni és a pénzzel is legyünk visszafogottak, óvatosak - ne mutogassuk, ne tettessük a gazdagot! Ami a betegségeket illeti, az AIDS Jamaicán - miként az egész Karib-térségben - nagyon elterjedt. A prostitúció egyébként illegális a szigeten.

A sziget bizonyos részei veszélyesek sötétedés után. Nem csak a banditizmus miatt, hanem azért is, mert a részegek nagyon agresszívak tudnak lenni. Lányok, nők semmiképpen se mászkáljanak sötétben férfi kíséret nélkül. A hírhedt Spanish Town-on kívül Kingston, a főváros minősíthető nagyon veszélyesnek. A főváros Trench Town nevű negyedét például messze el kell kerülni, még nappal is. Szervezett turistacsoportokkal a mozgás biztonságos. Ha egyénileg akarunk ide-oda menni, akkor kérjük ki pl. a recepciósok véleményét. A szervezett bűnözői bandák sajátos módon kevésbé veszélyesek a turistákra, mint a pitiáner tolvajok, rablók.

A rendőrségi vészhívószám: 119

A nyaralós területek, ott ahol a luxushotelek, resortok vannak nyugisak, főleg, hogy a vendégek a szervezett programokon kívül végig a hotel területén maradnak. Szeptemberben, októberben és novemberben a hurrikánszezon miatt kevesebb a turista. Ilyenkor aztán a rendőrségi jelenlét is redukálódik. Emiatt az amúgy viszonylag biztonságos Montego Bay menő turista övezetben is elpofátlanodnak a rablók és megtalálják a kevéske turistát célpontként.

Jamaica kifejezetten homofób ország, a homoszexualitást szigorúan büntetik és korlátozzák. A homoszexuálisokat akár 10 év börtönbüntetéssel is sújthatják. Gyakoriak a melegek elleni támadások, sőt gyilkosságok. A homoszexuális turistáknak azt tanácsolják, hogy szexuális orientációjukat a szigeten nyíltan ne mutassák ki. A marijuana, vagy ahogy a helyiek nevezik a ganja (gandzsa) a szigeten illegális. Már a tulajdonlását is börtönnel büntetik. A turistákat kiutasítják az országból, ha kábítószert találnak náluk. Rosszabb esetben börtönbe kerülnek, márpedig az ottani dutyik borzasztóak.

A világ 15 legveszélyesebb helyének listáján 7 helyen tündököl: Spanish Town. A csupán 160 ezer becsült népességével Spanish Town Jamaica legerőszakosabb területeként ismert. A térségben előforduló legtöbb gyilkosság a helyi bandákkal kapcsolatos és a szegénységre vezethető vissza. Spanish Town-ban a bűnözés gyakran az egyetlen megélhetési mód.

Parkolás saját kockázatra - v.j. fotója

Kellemetlenségek

 • Jamaicán a meleg éghajlat miatt rengeteg a szúnyog és zavaróak is.
 • Helyi betegség a "chicken gonja", aminek semmi köze a csirkékhez, csak az eredeti afrikai változat nevére így hasonlít. Amolyan félig influenza / félig megfázás jellegű, ami a helyiek között gyakori, de egyszerű citromfű teával kezelik.

Magyar külképviselet

Jamaica szigetén a tiszteletbeli magyar konzul: Bakon László

 • Címe: 10 Ripon Road, Kingston 5, Jamaica W.I.
 • Telefon: +1-876-929-4759
 • e-mail: honconsulatehun@cwjamaica.com
 • A Jamaicáért felelős legközelebbi magyar nagykövetség Mexikóvárosban van.

Egyéb hasznos információk

 • A legtöbb szállodában és étteremben 10 százalék szervízdíjat csapnak a számlához. Az éttermekben a pincérek 10-15 százalék borravalót várnak el. A szállodai személyzet, főleg a londiner is elvárja a borravalót. A taxisok 10 százalék borravalóhoz vannak szokva.

Helyi humor: Garantáljuk a gyors kiszolgálást. Akármennyi ideig is tart. - v.j. fotója

Fotóegyveleg

Tilos e területre lépés - a tilalom megszegőit lelőjjük, a túlélőkre újra lövünk - v.j.

v.j. fotója

s.g. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon