ÚTIKRITIKA.HU / Jamaica


hirdetes

útikritikák


Jamaica

Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A jamaikaiakról | Bob Marley és a reggae | Turista etikett | Gasztronómia | Fotóegyveleg

V. Jancsi fotója

Földrajz és időjárás

A Nagy-Antillák része, a Karib-térség harmadik legnagyobb szigete. Az éghajlat trópusi, így számathatunk rá, hogy fülledt párás lesz a levegő - a hőségérzet ugyanakkor kevésbé erős, mint pl. Tunéziában. A párás levegőben minden lassabban megy, olyan nehéz a lélegezni is.

Jamaica időjárása


Hurrikán kimenekítési terv - 1. Ragadd meg a söröskorsót 2. Rohanj, ahogy csak tudsz!  - v.j. fotója


Történelem

Jamaicában a leghidegebb a jégszekrényekben van. A trópusi ország legendás, bizony történelmi léptékű eseménye volt, hogy 1988-ban egy bob szánkós csapat részt vett a téli olimpián. Ugyan utolsónak végeztek a versenyben, de hősökké váltak. Nálunk is sokan látták a történet filmes verzióját, a Jég veled-et (Cool runnings). Jamaicában manapság is büszkén beszélnek a bevállalós sportolókról. Jamaica volt az első karibi ország, amely függetlenné vált.

A bob-olimpiára való felkészülés költséghatékony, jamaicai módja (Jég veled)

Manapság

Jamaicán a gazdasági hatalom néhány fehér avagy világos bőrű család kezében van. Köztük jelentős helye van kínai és közel-keleti származású embernek. A fekete bőrűek inkább a közepes és kisebb kaliberű bizniszekben vannak jelen.

Bolt-kultusz a bolt falán - v.j. fotója

A jamaicaiakról

 • A jamaicai társadalmon belül a fekete bőrűeket még mindig ezekkel az általánosítóan megbélyegző tulajdonságokkal azonosítják: lusta, megbízhatatlan, civilizálatlan, tudatlan.
 • A jamaicaiak a jól neveltség mércéjének tekintik az udvariasságot, az idősebbek iránti tisztelet kifejezésre juttatását.
 • A tisztelet itt kulcsszó - "RESPECT", ezt vegyük tudomásul. A helyiek megadják, de cserébe el is várják!
 • Érdekes, hogy Jamaicában a nők közül nagyon sokan kötnek első házasságot magasabb életkorban. 

Beach boy - h.h. fotója

p.r. fotója

Idősek - g.g. fotója

Bob Marley és a reggae

"A börtönben töltött idő alatt határozta el, hogy életét és zenéjét a rasta mozgalom szolgálatába állítja. Ebben persze nagy szerepet játszott cellatársa, Vincent Ford, ismert raszta vezető, aki elmagyarázta miért harcolnak, és mellesleg később több világhírű dalának szövegét írta. Marley kiszabadulása után meghallgatást kért a raszták püspökétől, Mortimo Planno-tól, akinek megvilágosodásról beszélt, és hogy szeretné életét a raszta-ügynek szentelni. A püspök, anélkül, hogy Marley-t korábban ismerte volna, Jah prófétáját vélte felismerni benne, és magához fogadta "tanítványnak". Az énekes prédikációkat hallgatott, megismerkedett a vallásos tanokkal, a raszták küldetésével, afrikai őstörténetükkel." forrás


"Végül, amiről legegyszerűbben fel lehet ismerni egy rasztát? Természetesen a napjainkban egyre divatosabb raszta haj, esetleg erősebb arcszőrzet, mely szintén Júdea hódító oroszlánját hivatott jelképezni. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az, aki nem így néz ki nem is igazi raszta, hiszen a hitét mindenkinek a szívében kell hordozni és az eszével kell felhasználnia azt." forrás


"A reggae zene az 1960-as évek végén alakult ki Jamaicában. A reggae szót manapság használják az összes Jamaicából származó zenei stílusra, de az eredeti reggae a ska és a rocksteady műfajokból fejlődött ki. Fellelhető valamint még benne az afrikai népi zene, az amerikai jazz és a régi idők R&B-a is." forrás


Bob Marley és a Halile Szelasszie hajdani etióp császár - v.j. fotója


"Elsőként a haj természetes viselkedését kell megértenünk, hisz a filces tincsek sok embernél annyira a természet művei, hogy még az esetleges összenövésükben és semmilyen akaratukban sincsenek megzavarva életük során. De az elkészített tincsek is átmennek a filcesedés folyamatán, ami az elkészítés technikájának megfelelően különbözőképpen indulhat be." forrás


"A rasztafariánizmus jóval előbb keletkezett, mint a reggae, és az 1970-es évek közepéig a reggae is jól megvolt mindenféle különösebb ideológia nélkül. A világon valószínűleg több százezer ember kedveli a reggae-t mint zenét, s többségük feltehetően nem vallja a raszta filozófiát és nem él raszta életmódot. Ugyanakkor a rasztafariánizmus számos vonása szimpatikus a reggae-t kedvelők számára, még ha a többség csak a külsőségekhez ragaszkodik is. A reggae és a rasztafarianizmus egyetlen, többé-kevésbé jól körülhatárolható kultúrkört képez, amely földrajzilag elsősorban Jamaicához, kulturálisan pedig ezen kívül Etiópiához vagy éppen Afrika egészéhez kötődik." forrás

Turista etikett

 1. A helyiek lezserségét, lazaságát elképzelve nehéz megérteni, hogy miért nézik rossz szemmel a jamaicaiak, ha a külföldi turista lány/nő a nyaraló övezeten kívül közterületen miniszoknyában vagy shortban mászkál. Márpedig így van.
 2. A lezser jamaicaiak nagyon is adnak az udvariassági formalitásokra. Elvárják a turistától is, hogy köszönjenek, fáradozásokat megköszönjenek, és ha úgy adódik elnézést kérjenek.
 3. A jamaicaiak imádják a viccelődést, ökörködést, a nem rossz szándékú beszólásokat. A turistától sem várnak el komolyságot, de az idegennek nagyon kell ügyelnie arra, hogy tréfálkozása ne legyen sértő. A helyiek hülyéskedéseit meg nem kell túl komolyan venni, nem kell feleslegesen megsértődni.
 4. A strandon nyomuló zugárusokat, lejmolósokat nem szabad kellemetlen stílusban lerázni. Tanúsítsunk toleranciát, türelmet, bármennyire is nehezünkre esik, amikor már túl sokszor ezért azért zaklatnak minket.
 5. A helyiek az angolnak egy sajátos változatát (patois) beszélik. Nagy a valószínűsége, hogy nehézségbe ütközünk beszédük megértésében. Ilyenkor ne oktassuk ki őket arról, hogy beszéljenek "rendesebben angolul", mert meg fognak sértődni.
 6. Ha le akarunk fotózni helyieket, akkor mindig kérjünk előtte erre engedélyt. A raszta embereket ne tekintsük bazári majmoknak, tanúsítsunk tiszteletet, ha le akarjuk filmezni, fényképezni őket. Az más kérdés, hogy a turistás helyeken a strandokon előfordulhatnak olyan raszta fazonok, akik éppen a kinézetükkel akarják magukra hívni a turisták figyelmét, hogy aztán valami előnyt kovácsoljanak ebből.
 7. Közterületen tilos cigizni, és ezt meglepően szigorúan veszik.

Gasztronómia

Fotóegyveleg

Raszta fazon - tán - révületben - g.g. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon