ÚTIKRITIKA.HU / Banglades


hirdetes
útikritikák


Banglades

Földrajz | Időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Helyi konyha | Fotóegyveleg

Földrajz

 • Banglades hivatalos elnevezése ez: Bangladesi Népi Köztársaság. Banglades amúgy annyit jelent helyi nyelven, hogy "a Bengal országa".
 • A népsűrűséget, azt, hogy közel 160 millióan élnek egy Magyarországnál kb. másfélszer nagyobb területen, külön értelmezni kell abban az összefüggésben is, hogy Banglades területének fele víz (folyók, tavak patakok), a másik fele pedig mély dzsungel vagy lakatlan dombvidék. A maradék kis városi övezetekben zsúfolódik össze ez az irgalmatlan sok ember. No, ezt a terhet az odalátogató turistának is el kell cipelni, de legalább csak kis időre.
 • A Banglades előtt heverő híres Bengáli-öböl a világ legnagyobb öble, a maga 2,1 millió négyzetkilométerével.
 • A nagy, bő vizű folyók által gazdagított áradmányos talaj miatt a világ legtermékenyebb deltavidékei
 • A királyi bengáli tigris (Royal Bengal Tiger) Banglades nemzeti állata. Ez a méltóságteljes teremtmény olyan erővel képes üvölteni a dzsungelben, hogy 3 kilométerre is elhallatszik. Sajnos egy veszélyeztetett fajról van szó. Üvöltése hiányozna az emberiségnek.

Földrajzi jellemzők
A Bengáli-öböl partvidékén fekvő ország területe 148.460 négyzetkilométer. Nevének jelentése "bengáli ország". A Bengáli-öböl partvidékén fekvő ország területének túlnyomó részét a termékeny Bengáli-alföld foglalja el, amelynek déli részét a Gangesz és Brahmaputra folyók hatalmas, mocsaras deltája alkotja. Az alföldet északról a Khászi-hegység lealacsonyodó pereme szegélyezi. Az ország területének fele víz alá kerülne, ha a tengerszint 1 (egy) métert emelkedne. Legmagasabb pontja: Keokradong, 1230 méter. Éghajlata trópusi. Az enyhe tél októbertől márciusig tart, a forró, párás nyár márciustól júniusig. A meleg és esős monszun évszak júniustól októberig tart, ekkor esik a legtöbb eső az országban. Majd minden évben történik valamilyen természeti katasztrófa: árvíz, trópusi vihar, tornádó, szökőár.

Időjárás és éghajlat

A szuptrópusi Bangladesben könnyen állnak elő extrém időjárási helyzetek, főleg a monszun-évszakban (kb. júniustól szeptemberig). Olyankor a monstre esőzések, azaz ciklonok következményeképpen gyakoriak az árvizek. Ezek az amúgy is szegényes infrastruktúrát napokig-hetekig roncsolhatják. Banglades a Földünk egyik szeizmikusan legaktívabb övezetében terül el, így a földrengéseknek és az ebből fakadó pusztításnak fokozottan kitett ország. Ennek, valamint kiterjedt és igen lapos tengerpartjának adottsága miatt a cunamik (tengeri szökőárak) is fenyegetik. Bangladest néha az "évszakok játszóterének" nevezik, mert nem négy, hanem hat évszakot tartanak számon: grismo (nyár), barsha (esős), sharat (ősz), hemanto (hűvös), sheet (tél) és bashonto (tavasz).

eső után - A.S. fotója

Történelem

Banglades új-keletű ország. India része volt, de 1947-ben létrejött egy egészen furcsa, önmagáról is elválasztott, muzulmán ország: Pakisztán. India nyugati szomszédja, a mai Pakisztán volt ennek az új országnak az egyik része, és India keleti oldalán volt a másik része. 1971-ben ez a Kelet-Pakisztán fellázadt a nyugati Pakisztán ellen és egy véres polgárháború nyomán Banglades névvel teljesen független állammá vált.

Rövid történelmi, politikai áttekintés
A nagyobb bengáli régió civilizációinak emlékei négyezer évre nyúlnak vissza, a régióban dravida, tibeti-burmai és ausztro-ázsiai népek laktak. Az iszlám a 12. században jelent meg szufita misszionáriusok által, majd a muszlim hódítás következtében elterjedt az egész régióban. A következő néhány évszázadban a régiót szultáni dinasztiák és feudális urak uralták. A 16. században a Mogul Birodalom ellenőrizte Bengáliát, és Dakka a mogul közigazgatás fontos tartományi központja lett. Az európai kereskedők a 16. század végén érkeztek a tartományba, és befolyásuk annyira megnőtt, hogy végül aBrit Kelet-indiai Társaság 1757-ben ellenőrzése alá vonta. India 1947-es függetlenné válásakor Bengáliát vallási alapon osztották ketté, nyugati része Indiához került, a keleti része Pakisztánnal egyesült mint Kelet-Pakisztán, a fővárosa Dakka lett.

A keleti rész gazdasági és demográfiai súlya ellenére a pakisztáni központi kormány és hadsereg vezetésében a nyugati rész felső osztálya volt szinte kizárólagosan képviselve. A bengáli nyelvmozgalom 1952-es megerősödése volt az első jele a Pakisztán két része közötti szakadásnak. A következő évtizedben folytatódott a bengáliak elégedetlensége a központi kormánnyal, mert az közömbös volt Kelet-Pakisztán gazdasági és kulturális ügyei iránt. Végül az Awami League adott hangot a bengáli nyelvű lakosság politikai szavának és ez az India által is támogatott Mudzsibur Rahman (a jelenlegi miniszterelnök édesapja) által vezetett mozgalom vívta ki az ország függetlenségét, 1971-ben.

Manapság

A gazdasági nehézségek miatt Bangladesben sok ember küzd a munkanélküliséggel és a szegénységgel. A COVID-járvány miatt sok vállalkozás és kisvállalkozás csődbe ment vagy bezárt, ami a munkanélküliséget növelte az országban. Azonban a kormány segítséget nyújtott azoknak, akiknek nehézségei voltak a járvány miatt, például élelmiszercsomagokat biztosítva azoknak, akik nem tudtak dolgozni.

A társadalmi élet Bangladesben a járvány miatt korlátozott volt, de a helyzet fokozatosan javul. Az országban sok üzlet és étterem újra megnyitott, és az emberek visszatértek a munkájukhoz és az iskolába. A

Bangladesben a havi minimálbér 26 ezer forintnak felel meg (2023).

Banglades lakosságának több mint fele földműves, állattenyésztő. Az exportjuk zöme azonban nem a mezőgazdaságból ered, hanem a ruhaiparból.

Gazdaság

A korábbi állandó politikai instabilitás, amely megnehezítette a kormányzat gazdaságfejlesztési programjainak kiteljesítését és elért részeredményeinek konszolidálását, az elmúlt években – javarészt a kormányzópárt politikájának köszönhetően – jelentősen enyhült. A gazdaságot azonban változatlanul súlyos kihívásként terheli a laza pénzügyi fegyelem és a széleskörű korrupció. Banglades gazdasági nehézségei és nemzetközi összehasonlításban is jelentős elmaradottságának leküzdéséhez továbbra is számottevő külső erőforrásokra és segélyekre utalt.

Ugyanakkor a bangladesi gazdaság 2008 óta átlagban 6,3%-kal nőtt és már az azt megelőző 10 évben is 6% feletti volt a GDP gyarapodása. A növekedés trendvonala is folyamatosan emelkedett egészen a koronavírus-járvány megjelenéséig. Elemzések alapján a bangladesi gazdaságnak legalább három évébe fog kerülni a járvány előtti növekedési újbóli elérése. A tavalyi évben a járványügyi intézkedések következtében kiesett termelés értéke meghaladta a 10,03 milliárd USD-t.

A legutóbbi pénzügyi évben a növekedés 5,2%-ot mutatott (amely a pandémia ellenére is pozitív!). Az ország GDP-jének több mint fele a szolgáltató szektorban keletkezik, de a lakosság közel fele most is a mezőgazdaságból él, melynek legfontosabb terménye a rizs. További fontos termények: juta, búza, tea, cukornád. Az infláció a korábbi 5,5 %-ról 5,7%-ra nőtt.

Az ország legnagyobb exportpiacai: az USA, Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország és Spanyolország. Az export 85%-át ruházati termékek adják, a termékexport többi része mezőgazdasági termények és feldolgozott élelmiszerek. Banglades exportbevételei 2020-ban 14,6%-kal estek vissza az elmúlt évhez képest, értéke USD 33,6 milliárdot mutatott, amely az elmúlt 5 év legalacsonyabb összege. A külkereskedelem alakulását erősen befolyásolta a szállítási költségek emelkedése is, a lecsökkent külkereskedelmi forgalom következtében kialakult konténer hiány ugyanis szignifikánsan növeli a fuvarozási költségeket. Banglades külkereskedelmének ráadásul több mint 90 százaléka tengeri útvonalon zajlik.

Import oldalon elsősorban gépek és berendezések, vegyipari alapanyagok, vas és acél, illetve textilek jelennek meg. Legnagyobb import beszállítói Kína, India, Malajzia, Dél-Korea és Japán.

A külföldön dolgozó munkások hazautalásainak összege a 2020-as évben is meghatározó tényező volt a bangladesi gazdaság számára - a külföldön dolgozó bangladesi vendégmunkások hazautalásai az elmúlt évben elérték az USD 21,74 milliárdot. (2022)

A helyiekről

A turistának Bangladesben hamar feltűnik, hogy a helyiek ritkán mosolyognak nyilvánosan. Ez nem azért van így mert barátságtalanok, hanem mert náluk a mosolygás az éretlenségről árulkodó megnyilvánulás. Sokan állítják, hogy a bangladesiek a konzervatív hagyományaikhoz nem kevésbé, hanem egyre jobban ragaszkodnak. A lányok, nők körében ez az öltözködésben észre is vehető. A nők nagyon szeretik a színpompás, fényes ruhaneműket. Nagyon gondosan párosítják az adott napon viselt színes saree-t és saluar khamizt a fénylő fülbevalóval, nyaklánccal, karkötőkkel, arcfestéssel és cipellővel. A bangladesi nők nagyon adnak a kinézetükre, még a szegények körében is. Rendkívül fontos számukra, hogy az otthonukból kilépve miként festenek, mert nagyon is tanulmányozzák egymást! A színeket sokkal jobban hangsúlyozzák, mint nálunk.

J.M. fotója

A férfiak a hosszú ingnek tűnő lungee-t hordják. Ezt a viseletet nagyon szeretik, mert könnyed és kényelmes a meleg klímában. Ami a vallásosságot illeti, a napi ötszöri imádkozást nem sokan tartják be szigorúan és következetesen. A férfiak többnyire csak péntekenként mennek imádkozni a mecsetbe. A munkahét ezért tart vasárnaptól csütörtökig. Pénteken és szombaton van munkaszüneti nap (az ünnepnapokon kívül). Pénteken csaknem minden zárva van. A bangladesi társadalom roppant hierarchikus. Elfogadhatatlan, hogy olyanok házasodjanak össze, akik nem azonos, vagy nagyon hasonló társadalmi, egzisztenciális réteghez tartoznak. A hétköznapokban a magasabb státusú ember akár szívélyes is lehet egy alacsonyabb státusú embertársával szemben, de azért szereti így-úgy kimutatni felsőbbrendűségét.

Helyi nők száriban - J.M. fotója

A bangladesiek a tág családi közösséghez, többgenerációs otthonokhoz ragaszkodó emberek. Többnyire három nemzedék szorul össze egy lakásban, házban, viskóban, de ezt nem bánják. A fiatalok nem igyekeznek elköltözni a szüleiktől, nagyszüleiktől, mert nem akarják őket magányban, védtelenül hagyni. Igazi családi szolidaritás. Többet ér, mint nálunk a nyugdíjrendszer... A bangladesiek általában tiszteletet tanúsítanak az idős emberekkel szemben, akár családon belül, akár azon kívül. Hihetetlen, de a fiatalok tisztelettel hallgatnak is az idősebbek tanácsaira (persze előfordulhat, hogy csak úgy tesznek). Bangladesben a szegénység egyik fő kritériuma: nem engedhet meg magának cselédet tartani.

J.M. fotója

A bangladesiek az egymás közötti beszélgetésben két kérdést gyakran feltesznek: Mit ettél? Zuhanyoztál? Ez azt jelzi, hogy a kajálás és a higiénia kiemelten fontos téma számukra. Mondjuk a nagy hőségben és piszokban könnyű ott bebüdösödni. A turistának is. Amennyire törődnek a saját tisztaságukkal, a környezetük tisztaságára magas ívben tojnak. Eredmény: kosz-kosz hátán. Piszok, bűz. A bangladesiek nem a fociért, hanem a krikettért rajonganak. Világszinten egész jó eredményeket szoktak elérni, csúcssikert azért nem.

Egy szőke turistalány a látványosság - J.M. fotója

"Tudni kell a bengáliakról, hogy a mi materialista szemünkkel nézve a legszegényebb népség e föld kerekén, de az is biztos, hogy egyben a legboldogabb és legvidámabb is. Ennyi mosolygós, nevető emberrel sehol nem találkoztunk még. Nagyon könnyű volt őket boldoggá tenni, és mivel néhányszor sikerült megbújva, nem csak a figyelem középpontjából is megfigyelni őket, tudjuk, hogy nélkülünk is ilyenek, nem kizárólag miattunk voltak vidámak. Ezt látni és tapasztalni két hónapig meghatározó élmény volt. Ennyi mosolyt és nevetést otthon Európában józan emberektől sosem látni. Míg mi az őrült fogyasztó társadalmunkban az egyre többet, egyre nagyobbat és egyre gyorsabban elvet követve nehezen találjuk meg a boldogságunkat, ők itt az egyszerű életben és a szoros családi kötelékekben lelnek rá erre. (2012)" forrás

J.M. fotója

Turista etikett

 1. Mivel Bangladesbe ritkán vetődnek európai turisták, nagy érdeklődés övezi őket. Vidéken, ha egy európai turista felbukkan, akár tömeg is verődhet köré. Nyugalommal, pánik nélkül kéretik elviselni ezt a helyzetet. Bizony a bankban, boltokban is előfordulhat, hogy tolongva a külföldi turista köré állnak más ügyfelek, vevők, csak hogy hallják az idegen hangját, megnézzék, mit és hogyan csinál. Tudomásul kell venni, hogy a helyieknek ez az érdeklődése természetes kíváncsiság, nem rossz szándékú. Legfeljebb terhes nekünk (lökdösődés, testszagok stb.)
 2. A turista lányoknak, nőknek ajánlatos elfedni a karokat és a vállat. A szoknya legyen hosszú, de legalább fedje a bokát. Még jobb a nadrág viselése.
 3. Bangladesben a homoszexualitás kimutatása vagy gyakorlása veszélyes, mert ott az ilyesmi törvénybe ütköző.
 4. A kábítószer birtoklása, fogyasztása, a vele való üzletelés törvényt sértő cselekmény, és akár halálbüntetést is vonhat maga után!!!
 5. Bangladesben a bal kéz tisztátalannak számít, szóval használjuk a jobb kezünket étkezéskor, élelem, innivaló (sőt a névjegykártya) átadásakor.
 6. Tanúsítsunk megkülönböztetett tiszteletet az idősebbek iránt, mert ez a bangladesi viselkedéskultúra fontos eleme.

Szúros tekintet a fotósra - J.M. fotója

Helyi konyha és gasztronómia

Banglades gasztronómiája rendkívül gazdag és változatos, és erősen befolyásolja az indiai és a közép-ázsiai konyha. Az országban számos hagyományos étel és ízletes fogás található, amelyek számos egzotikus fűszerrel és hozzávalóval készülnek.

Az egyik legnépszerűbb étel Bangladesben a "biryani", amely rizs, hús, zöldségek és fűszerek keveréke. Az étel különböző változatai vannak az ország különböző részein, és az elkészítési mód is változhat a helyi hagyományoktól függően.

Egy másik népszerű étel a "dal" vagy a lencse, amely sokféle változatban készülhet, és általában fűszeres és ízletes. Az "aloo posto" is nagyon népszerű, ez egy krumpliból készült étel, amelyet mákkal és fűszerekkel ízesítenek.

Bangladesben nagy mennyiségben fogyasztanak halat és tenger gyümölcseket, mivel az ország sok tengerparti területtel rendelkezik. A "ilish" egyik legnépszerűbb hal Bangladesben, amelyet általában fűszerekkel és paradicsommal készítenek.

A desszertek Bangladesben szintén nagyon népszerűek, és a helyiek szeretik a tej alapú édességeket, mint például a "rasgulla", amely egy tej alapú golyócukor, vagy a "mishti doi", amely egy édes tejfölből készült desszert. Az édességek közül ezek is népszerűek: zorda, sundesh, keora.

Az utcai ételek is nagyon népszerűek Bangladesben, és számos különböző fajta kapható, például "fuchka" vagy "panipuri", amelyek egy fűszeres krumplis töltelékkel töltött tésztából készülnek.

Fotóegyveleg

v.g. fotója

v.g. fotója

v.g. fotója

életkép - J.M. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes