ÚTIKRITIKA.HU / Banglades


hirdetes
útikritikák


Banglades

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Közbiztonság | KellemetlenségekMagyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

v.g. fotója

Egészség

Bangladesben - s főként vidéken - nagyon vacak a közegészségügyi ellátás, emiatt mindenképp javasoljuk olyan utazási biztosítás megkötését, ami szükség esetén téríti az országon kívüli orvosi ellátás és kezelések költségeit is. Banglades a malária és a Dengue-láz által veszélyeztetett ország. A malária inkább a vidéki, míg a Dengue-láz inkább a városi környezetben elterjedt. Nagyon ajánlott a szúnyogriasztókat használni és kell a megfelelő öltözködés (hosszú, a test minél nagyobb felületét takaró nadrág és felső). Az országba való beutazás előtt javasolt a szükséges védőoltások beadatása ill. ezek megújítása, erről bővebben kérjük mindenképp tájékozódjon háziorvosánál vagy a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjában (1097 Budapest, Gyáli u. 2-6., Tel: 215-0756). Javasolt a már felvett oltásokat igazoló, kétnyelvű nemzetközi oltási könyvet (International Certificate of Vaccination) magunkkal vinni.

tisztálkodás szemétdombos környezetben - A.S. fotója

Közlekedés

A bangladesi úthálózat szegényes, általában rosszul karbantartott, nem ajánlatos az országban vezetni. A vasúthálózat kiterjedt ugyan, de rendkívül elavult, gyakoriak a balesetek. A hajóközlekedés Banglades folyóin, ill. tengerein általában túlzsúfolt, elavult hajókon valósul meg, elterjedt a kalózkodás is.

Riksával


J.M. fotója

Tuktukkal


Vonaton

Bangladesben a vasúthálózat kellően sűrű, de az állapotok "nem fehér embernek valók", vagy pontosabban a kalandtúra műfajába viszi az utazót (ami persze utólag poénos emlék).

v.g. fotója

Busszal

Bérautóval

Jön!

Hajóval

Banglades folyóin ill. tengerein a hajóközlekedés jellemzően túlzsúfolt, ósdi, balesetveszélyes hajókon történik. E téren még a kalóztámadás veszélye sincs kizárva.

Étkezés

Aki nem bírja a helyi ételeket annak vonzók lehetnek a fővárosi kínai éttermek. A helyi étkektöbbsége jellemzően rizs valami szérnyas hússal vagy báránnyal. Sok helyen kínálnak nyárson sült húsokat. A tengerparti helyeken jók a tenger gyümölcsei étkek, főleg a rákok. Alkoholos italokat inkább a menőbb hotelek bárjaiban lehet vételezni, igen magas áron.Alkoholmentes itókákat mindenhol lehet fogyasztani, népszerű a tea.

ebéd - A.S. fotója

Vásárlás és pénzváltás

Banglades hivatalos pénzneme a taka.

Közbiztonság

Bangladesben a nem sok turista eléggé ki van téve a fegyveres rablásoknak, zsebtolvajlásoknak és mindenféle kifosztási kísérletnek. A szegény országban eleve azt feltételezik, hogy minden turista gazdag (mondjuk hozzájuk képest ez többnyire igaz is). Óvakodni kell a motorkerékpáros és a háromkerekű riksákról megkísérelt rablásoktól: megpróbálják lerántani rólunk a táskát, ilyen- olyan értéket. Vigyázni kell arra, hogy mit teszünk közszemlére és miként fogjuk az értékeinket, táskáinkat. Ékszer, értékes óra ne legyen rajtunk és ne legyen nálunk nagy összegben készpénz. Ha utazunk és mindent magunkkal kell hordani, akkor gondosan el kell dugni a pénzt és az útlevelet.

Turista lányoknak, nőknek nagyon óvatosan kell utazni, ha nincsenek férfi kíséretében. Éjszaka kifejezetten veszélyes lehet magányosan mászkálni az utcán. Bangladesben nem lehet teljes biztonsággal számítani arra, hogy a rendőrség a bajban megvéd minket. Nagy a korrupció és a tehetetlenkedés. Egyedül még az sem biztonságos, hogy feljelentést tegyen a turista egy rendőrőrsön. Túl sok a kiszámíthatatlansági tényező, kockázat.

katona mordállyal - J.M. fotója

Nem lehet teljesen megbízni a taxisokban és a riksákban sem. Ha megoldható akkor megbízható ismerősök, vagy a szálláshelyünk közreműködésével tanácsos igénybe venni valami közlekedési eszközt. A repülőtéri transzferre (mindkét irányban) is ajánlatos biztonságos megoldást találni. A dhakai (és a sylehti) repülőterek közbiztonsági szempontból kockázatos helyek. Nem ritka a csomaglopás, sőt előfordul, hogy megpróbálják ellopni, megkaparintani az útlevelünket.

Nyomatékosan javasoljuk, hogy az útlevél adatlapjának és a bangladesi vízumnak egy fénymásolatát mindig tartsuk magunknál, sőt ezekből egy másolatot hagyjunk Magyarországon megbízható ismerősnél, rokonnál. Az úti dokumentumainkat és azok másolatait az utazás folyamán tartsuk mindig külön. A Bangladesbe utazókat erősen lebeszéljük arról, hogy ezekbe a régiókba utazzanak: Bandarban, Rangamati és Khagrachari. Ezekben a térségekben gyakoriak a fegyveres felkelések és a veszélyes rablótámadások.

A nagyvárosokban kerülni kell a tömegmegmozdulásokat, tüntetéseket. Gyakoriak a kormányellenes megmozdulások, ahol a tömeg rendkívül felhevült állapotban tüntet. Nagyon veszélyes helyzetet teremtenek a közlekedési baleseteket követő összezördülések, ideges légkör. Kiszámíthatatlanná válnak az emberek.

Kellemetlenségek

"A legnagyobb nehézséget az országban nem a monszun, nem a ramadán, de még csak nem is a botrányos útviszonyok és a nem létező közlekedési kultúra okozta, hanem a helyiek túlontúl túláradó kíváncsisága és közvetlensége. Bárhol álltunk meg, pillanatokon belül több százan vettek minket körül. Akárhányszor megálltunk, azonnal több százan körénk gyűltek (nem vicc, megszámoltuk!), és ha nem sikerült nagyon gyorsan egy vonalat rajzolnunk magunk köré a porba, és megértetni velük, hogy azt ne lépjék át, akkor bizony nagyon, nagyon közel jöttek, fogdosták a bringáinkat, és még a levegőt is elszívták előlünk. Ha pedig kiborultunk és kiabáltunk evégett, az nekik csak még nagyobb műsor volt, és még többen gyűltek körénk. A hátsó sorokban lévők már nem is láthattak minket, csak azért duzzasztották tovább a tömeget, mert tudták, hogy valami érdekes lehet középen, ha ilyen sokan köré gyűlnek. Elinduláskor pedig jellemző volt, hogy kisebb gyerektömeg kergetett meg minket. (2012)" forrás

Magyar külképviselet

Magyarország Újdelhi Nagykövetségének Irodája Dakkában: 

Cím: Concord I-K Tower, Plot No. 2, Block CEN(A), North Avenue / Madani Avenue
Unit No: 6th floor (Block C: North-East Side) Gulshan 2
Dhaka - 1212

E-mail cím: consulate.dac@mfa.gov.hu
Telefonszám munkaidőben: +8801941372407

Konzul: Oltean Sándor

Egyéb hasznos információk

Kevés bulizási lehetőség kínálkozik. Ezek is inkább Dhakában, a fővárosban. Diákokat kell megkérdezni, hogy hol vannak a klubjaik, kocsmáik alkohol nélkül.

Fotóegyveleg

Árukészlet - J.M. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes