ÚTIKRITIKA.HU / Fehéroroszország


Fehéroroszország

Pénzváltás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk

Pénzváltás

Pénzt bankban, szállodában, vagy utcai hivatalos pénzváltó helyeken célszerű váltani. Lényeges eltérés nincs az árfolyamok között. Bár még mindig jelentős a készpénzt forgalom, ma már általánosan elfogadott a bankkártya (Visa, MasterCard) használata. Az American Express kártyát nem fogadják el náluk. Sok ATM-automata is lehetőséget biztosít a pénzfelvételre. Kiutazáskor a fel nem használt rubelt vissza lehet váltani külföldi fizetőeszközre.

2013. január 1-től bevezetésre került az európai országokban már jól ismert TAX FREE rendszer. Egy adott napon, egy üzletben, legalább 800,000 BYR azaz 75 EUR-t elérő vásárlás után a kapott nyugtával a kilépő határállomáson kérhető a vásárolt áru ÁFA tartalmának visszatérítése. Kivételt képez a nulla és kedvezményes ÁFÁ-s árucikkek köre, pl. élelmiszerek, valamint a jövedéki adó alá vont termékek.

,, Első nekifutásra mindössze 100 €-t váltottunk, melyért egy kisebb vagyonnak tűnő 1.369.800 fehérorosz rubelt (BYR) kaptunk – ez azt jelenti, hogy 1 Ft nagyjából 45 BYR-t ér. A döbbenetesen elinflálódott pénz legnagyobb címlete a 200.000 BYR-os bankjegy (kevesebb, mint 4500 Ft), míg a legkisebbért (50 BYR) nagyjából csak levegőt lehet venni. További érdekesség, hogy Fehéroroszországban – Európában egyedülálló módon – kizárólag papírpénzek vannak forgalomban.

Alighogy feltankoltunk a helyi valutából, rögtön el is verhettük első belarusz rubeljeinket – fejenként 2500 BYR-t az alagsori vécézésért. A mellékhelységek tiszták és rendezettek, viszont – csakúgy, mint az oroszoknál – guggolós-pottyantós rendszerrel találjuk magunkat szembe. (2014)" forrás


,, A minszki reptéren hiénataxisok hadát vártam, de senki nem volt (lehet hogy azért mert reggel 8 óra volt), pénzváltót nem találtam, így egy ATM-ből vettem fel pénzt, ami alaposan össze is zavart. Ugyanis július 1-jétől 4 nullát vágtak le a pénzükről, a váltókban és ATM-ekben már csak új bankjegyeket kapni, viszont a régiek is forgalomban maradtak.

Így fordulhat elő, hogy egy 50-es címletre az ember 400 000-et kap vissza. 50 új rubel kb. 25 dollárt ér. Én csak egyszerűen mindig azt csináltam, amikor akárhol is fizettem (bár ugye ez általában elég naív és nem tanácsos), hogy kártyalap szerűen kiterítettem a pénzeimet, és a jegypénztárosra vagy az eladóra bíztam, hogy válogassa ki a megfelelőt (tudom, tudom tényleg, hogy így nem szabad, de egyébként nem lettem átverve .... lassacskán de a tranzakció után átszámoltam mindig :D). (2016)" forrás


,, Érdemes kivinni dollárt és azt váltani át helyi pénzre. A dollár árfolyama törvényileg rögzített, mindenhol ugyanannyiba kerül a városban, vagy a reptéren is, így biztosak lehetünk abban, hogy nem vernek át minket.(a.á., 2019)

Egészség

Magyar-belorusz viszonylatban tovább él a Szovjetunióval kötött egészségügyi ellátásra vonatkozó egyezmény, ez azonban csak a sürgősségi betegellátásra terjed ki. Célszerű ezért átfogó baleset- és betegbiztosítást kötni. (Lásd „Beutazási feltételek” rovatunkat.)

,, Az ország területére csak érvényes medical insurance-szal lehet belépni. Nem tudom, hogy az online kötött biztosításom elegendő lett volna, de mivel nem tudtam letölteni és ezzel együtt felmutatni a belépésnél, ezért vettem egyet a határon. 11 dollár vagy 10 euró (kártyával is lehet fizetni, itt is, mint mindenhol az országban). (2019)" forrás

Az egészségügyi ellátás színvonala kielégítő, de bizonyos esetekben célszerű lehet a térítéses magánklinikák szolgáltatásait igénybe venni. A járvány és közegészségügyi helyzet kielégítő. A mentők központi hívószáma: 103.

Az ország délkeleti részét jelentékenyen érintette a csernobili sugárzás. Az ebből a régióból származó tej és gombafélék még mindig fertőzöttek, így ezen élelmiszerek fogyasztását mellőzni szükséges, különösen, ha nem hivatalos elárusítóhelyen kínálják a termékeket. Kerülni kell az utak mentén kínált – elsősorban gombafélék és erdei gyümölcsök – vásárlását. A csapvíz fogyasztása még a szállodákban sem javallott, jó minőségű ásványvíz viszont gyakorlatilag mindenhol kapható.

Közlekedés

,, A reptérről a városba 300-as busszal lehet bejönni ára 5 BYN (600 forint), jegyet a sofőrnél lehet venni. A reptér kiesik a városból kb 60 km-re, szóval bő egy órás buszozásra kell számítani, de legalább nem áll meg sehol, csak a végállomáson a központi vonatpályaudvaron (Minsk-pasazyrski). Innen tudunk bármivel menni, busz, metró, villamos az egész városban. Jegyet automatából lehet venni. Egy busz/villamosjegy ára 0.6 BYN (80 forint). Metrójegyet nem lehet automatából venni, azt kizárólag metróállomáson lehet megvenni a pénztáros néninél. Ez a legdrágább közlekedési eszköz is egyben egy jegy 0.65 BYN (85 forint). Pénzösszegünkért cserébe, a pénztáros zsetont ad nekünk, azt kell bedobálni a metrókapuba, ezzel vagyunk jogosultak belépni a metró területére. A metró teljes mértékben biztonságos érdemes is használni, hosszúak az állomásközök néha 2-3 km is a két állomás közötti távolság, szóval szükséges is. A tömegközlekedés reggel 05:00-től, hajnal 01:00-ig üzemel. (a.á., 2019)

Gépkocsival

A magyar vezetői engedélyt az országba való belépéstől számított három hónapig szabad használni. Az országban – az itthoninál ritkábban – található benzinkutaknál 80-as, 92-es és 95 oktánszámú benzin (elvétve 98-is), valamint dízel üzemanyag kapható. 1 liter 92-es benzin ára kb. 0,50 euróba kerül, a dízel 0,60 euró. A töltőállomásokon az üzemanyagért lehetséges dollárral, euróval, illetve orosz rubellel is fizetni.

Számolni kell az autópályákon is kerékpárosokkal, lovas kocsikkal, mindezek kivilágítatlanul és a forgalommal szemben is felbukkanhatnak. A biztonsági öv használata kötelező, a vezetőknek a legkisebb mennyiségű alkohol fogyasztása is tilos. A közúti jelzőtáblák megegyeznek a nemzetközileg elfogadott jelzésekkel. Előfordulhatnak azonban a magyarországitól eltérő közlekedési megoldások, ezért javasolt a fokozott figyelem a közlekedésnél. A felező/záróvonalak, a sávokat jelző elválasztó vonalak nem mindenütt vannak feltüntetve.

A megengedett sebesség:

 • lakott területen belül általában 60/km/óra
 • lakott területen kívül 90 km/óra
 • gyorsforgalmi útszakaszokon 110 km/óra
 • az M1/E30-as úton 120 km/óra

A közlekedési rendőrség (GAI) szigorúan lép fel a szabálysértőkkel szemben. Bizonyos távolságonként GAI ellenőrző posztok vannak, amelyeket tábla jelez. A sebességkorlátozások betartására ezeken a szakaszokon különösképpen figyelni kell. Gyakoriak a sebességkorlátozást ellenőrző radarok, a méréseket gyakran bokrok mögé elbújtatott, kivilágítatlan rendőrautókból végzik.

Büntetések: a GAI rendőrei - a szabálysértés nagyságától függően - általában a helyszíni bírság intézményével élnek a szabálytalankodókkal szemben. Súlyosabb esetekben azonban elvehetik a sofőr jogosítványát, melyet csak a helyi GAI parancsnokságon, tetemes büntetés megfizetése után, hosszadalmas eljárásban lehet visszaszerezni.

Teendő közlekedési baleset esetén

 1. A helyszín érintetlenségét, a GAI megérkezéséig, minden körülmények között biztosítani kell. Még akkor is, ha ez forgalmi fennakadással jár!
 2. Értesíteni kell a legközelebbi illetékes GAI ellenőrző pontot. A Minszk-Orsa autópályán 30-50 km-ként GAI ellenőrzőpontok vannak elhelyezve. Adott esetben ezekre a pontokra kell üzenni, vagy telefonálni. A GAI-nak központi telefonszáma nincs. A helyi illetékes irodák telefonszámát kék alapú közúti jelzőtáblákon teszik közzé.
 3. Ha kisebb személyi sérülés történt, célszerű a sérültet saját szervezésben eljuttatni a kórházba. Ha erre lehetőség van, a legközelebbi nagyobb város kórházát keresse fel, mivel a kisebb kórházakban az ellátás színvonala lehet, hogy nem kielégítő. Ha mégis mentőt hív - ezt a városon belül, súlyosabb esetekben érdemes megtenni -, az ingyenesen hívható központi telefonszám:103
 4. A GAI-tól minden esetben igazolást/jegyzőkönyvet kell kérni az intézkedésről. A jegyzőkönyv hiányában a belorusz határőrség nem engedi ki az országból a sérült kocsit.
 5. Egyszerűbb koccanás esetén csak akkor hagyja távozni a kár okozóját, ha a helyszínen rendezte a kárt. Amennyiben Ön okozott kárt, s annak mértéke elenyésző (vagy nem kötött kötelező felelősségbiztosítást), egyszerűbb a helyszínen rendezni a kárt.
 6. Ne írjon alá olyan jegyzőkönyvet vagy dokumentumot, amelynek tartalmát nem érti!

Éjszaka nem tanácsos sötétben a nagyvárosoktól távol autózni, mert a közlekedés biztonságát sok minden veszélyezteti: részeg autósok, kerékpárosok és gyalogosok, megvilágítatlan járművek, az utakon járkáló haszonállatok stb.

Autópályák Fehéroroszországban:

Európai minősítésű autópálya nincs. Négy sávos - autópályának nevezett - utak a következők:

 • BRESZT - ORSA 629 km
 • MINSZK - VILNIUS 65 km-es szakasz
 • MINSZK - VITYEBSZK 34 km-es szakasz
 • MINSZK - DZERZSINSZK 38 km
 • Fizetős autópálya: M1/E30 BRESZT - MINSZK - ORSA - belorusz-orosz határ 629 km

Belarusz is tagja a nemzetközi zöld kártya rendszernek. Amennyiben a gépjárműben olyan kár keletkezett, amelynek okozója - a GAI megállapítása szerint - az idegen gépjármű vezetője, a felelősségbiztosítás az abban meghatározott kereten belül megtéríti a kárt. A GAI rendőreitől meg kell tudni, hogy adott esetben, az adott körzetben melyik független kárszakértő cég kárfelmérését fogadják el. Amennyiben a kár okozója ismeretlen, illetve az elkövetőnek nincs érvényes felelősségbiztosítása, Minszkben, a központi ún. "MOTORNOE BJURO"-hoz kell folyamodnia kártérítésért.

Vasút

A vasúthálózat jó állapotú és kiterjedt. Érdemes a kényelmesebb "kupéjnij" (4 fő/kupé), a "Szpalnij (SzV) (3 fő/kupé)", vagy "Mjagkij (MV) (2 fő/kupé)" vagonokba jegyeket váltani. Budapest és Minszk között jelen pillanatban nincs közvetlen vasúti összeköttetés.

,, A vonatjegy olcsó, az ország másik végébe is 1000 forint körüli összegért lehet eljutni. A vonaton van első, másod és harmadosztály. A vonaton van WIFI és étkezőkocsi is található. Ami érdekes és észrevettem, külföldiek esetében a kalauz nem ellenőrzi a vonatjegyet, hanem az útleveledet kéri és az alapján azonosít be, jogosult vagy -e az utazásra (vonatjegy vásárlás során meg kell adni az úti okmány számát és ez alapján kérdezi le a kalauz a központból van e érvényes vásárolt jegyed)." (a.á., 2019)

Étkezés

Éttermek, kávézók vonatkozásában nem érdemes hatalmas választékra számítani. A vendéglátóhelyek a magyar turista számára inkább olcsónak számíthat. Fehéroroszországra nem jellemző, hogy a multinacionális szolgáltató cégek már megszállták volna. Mindazonáltal vannak Mc Donald's és TGI Fridays kajáldák. Minszkben van több olasz és francia étterem, sőt az ázsiai konyha is jelen van. A pizza nagyon népszerű Fehéroroszországban, tehát, ha a turista már nem akarja tovább ragozni a helyi konyhát, akkor pizzát mindig könnyen talál. Minszken kívül Vityebszkben van érdekesebb éttermi választék.

Vásárlás

Szinte minden fix áras, az árak fel is vannak tüntetve, ami némi könnyebbség a külföldinek, főleg, hogy a számok beazonosíthatók, a cirill betűkkel ellentétben. A boltokban az áruk minősége nem túl rossz. Jobb, mit, amit a turista előre elképzel. Sok turista kaviárt vásárol ott, bár az nem hazai termékük.

Közbiztonság

Belaruszban a fegyveres testületek intenzív jelenléte miatt a közbiztonság kielégítő, a szokásos óvatosság és gondosság elvének alkalmazása azonban így is ajánlott. A fokozott óvatosság különösen sötétedés után, az éjszakai szórakozóhelyek környékén ajánlott, annak érdekében, hogy az utas ne váljon lopás, rablás áldozatává. A külföldi rendszámú autók nagyobb valószínűséggel vannak kitéve feltöréseknek. A gépkocsikat a szálloda őrzött parkolójában tanácsos elhelyezni. A szállodai szobában semmilyen komolyabb értéket nem tanácsos hagyni; útlevelet, repülőjegyet/vonatjegyet, pénzt semmiképp sem. Fiatal lányoknak, nőknek nem ajánlatos éjszaka Minszk központjától távolabb sötét utcákban férfi kíséret nélkül mozogni.

A külföldinek ajánlatos nem bocsátkozni heves vitákba, szócsatákba helyiekkel, főleg az éjszakai életben. A helyi legények közül sokan gyorsan fordulnak a tettlegesség eszközeihez. Belarusz nem tekinthető terrorista veszélynek kitett országnak, annak ellenére sem, hogy 2008 nyarán a főváros központjában, 2011 tavaszán pedig a minszki metróban robbantásokra került sor, amelyeknek a vizsgálatok megállapításai szerint azonos elkövetőit a hatóságok elfogták.

 • A rendőrség hívószáma: 102
 • A tűzoltóság hívószáma: 101

Felhívjuk a Belarusz Köztársaságba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy kerüljék az esetleges tömegdemonstrációk, tüntetések, nem engedélyezett ellenzéki megmozdulások helyszíneit!

Magyar külképviselet

Van Minszkben magyar nagykövetség:

 • Címe: Platonova ulica 1/b, 220034 Minszk
 • Tel: + 375 17 233 9168 - Ügyeleti mobil: +375 44 721 8005 - E-mail: mission.msk@mfa.gov.hu
 • Nyitva: H-Cs 8.30-17, P 8.30-14.30 (a budapesti időhöz képest plusz egy óra)

Konzulátus:

 • Telefonszám: + 375-17-233-9416 - E-mail: visa.msk@mfa.gov.hu - Fogadóóra: hétfő, kedd, csütörtök 9-12 és 14-16

Egyéb hasznos információk

1. ,, Ha az utazó öt napnál tovább marad az országban, akkor az töltött ötödik nap után regisztrálni kell az ott tartózkodását amit automatikusan elvégeznek a szállodákban, de ha az ember couchsurfingel vagy éjjel utazik vonaton amikor jön az ötödik nap, akkor magának kell megtennie online. A határnál kilépésnél kérik is ezt a kis regisztrációt. További inó : www.belarus.by a regisztrációt pedig, itt lehet megtenni saját magatoknak https://portal.gov.by  (2019)"    forrás

2.

Ünnepek:

 • január 1. Újév
 • január 7. Orosz ortodox karácsony
 • március 8. Nemzetközi Nőnap
 • április 24. Raduniza (egy szláv-pogány ünnep
 • május 1. A munka ünnepe
 • május 9. A győzelem napja
 • július 3. A függetlenség napja
 • november 7. Az október forradalom napja
 • december 25. Karácsony

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS