ÚTIKRITIKA.HU / Kirgizisztán


Kirgizisztán

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

Egészség

  • Magyarország és Kirgizisztán között nincs olyan megállapodás, amely automatikusan ingyenes orvosi ellátást biztosítana a magyar utazóknak. Ezért mindenre kiterjedő egészség- és baleset-biztosítás nélkül ne induljanak útnak.
  • A víztisztítás megbízhatatlansága, illetve a korábban előfordult kiterjedt hastífusz-járványok miatt a csapvíz fogyasztását nem ajánljuk, inkább palackozott ásványvizet igyanak.
  • Lehetőség szerint kerüljék az utcai, piaci árusoknál való étkezést.
  • Elindulás előtt célszerű tájékozódni az ajánlott védőoltásokról az illetékes magyar egészségügyi hatóságoknál. Az országban maláriás megbetegedésekkel lehet számolni, különösen a meleg időszakokban.

Ajaj

Közlekedés

Kirgizisztán a legbiztonságosabban légi úton közelíthető meg. A közúti közlekedés sok kockázatot rejt, a hatalmas távolságok és a körülményes domborzati viszonyok mellett elsősorban a közutak pocsék állapota és a szegényes szervizhálózat miatt. A nagyvárosi közlekedésben olcsó a taxizás. A taxi jelzést nem viselő gépkocsik leintése, használata a külföldi turista számára annak ellenére nem tanácsos, hogy a helyiek nagy mértékben veszik igénybe ezt a fajta közlekedési lehetőséget.

A magyar jogosítvánnyal rendelkező személyek Kirgizisztánban vezethetnek gépjárművet. Tekintettel azonban a magyarországitól jelentősen eltérő közlekedési szokásokra és szabályokra, a hegyvidéki, illetve alsóbbrendű utak katasztrofális állapotára, még a tapaszalt gépjárművezetőknek sem ajánljuk, hogy Kirgizisztánban a volán mögé üljenek. Óvakodni kell az éjjeli vezetéstől (úthibák, közbiztonság miatt). Bárhol, bármikor lehet számítani elakadt, műszaki hibás járművekre vagy szabadon kószáló nagytestű háziállatokra. A hegyvidéki utakon a lavinák, földcsuszamlások jelentenek állandó veszélyt, emiatt nemcsak a téli időszakban gyakoriak a teljes útzárak és a forgalomkorlátozások. A parkoló gépkocsikban látható helyen semmilyen értéket nem szabad hagyni.

"Olyan állat módon vezetnek, hogy azt elmondani is nehéz! Úgy tűnik, a kirgizeknek van pénzük, mert belépve az országba csak kapkodtuk a fejünket a Lexus és Land Rover meg BMW luxusterepjárók láttán. Ennyi drága autót még otthon se látni. Tolják neki, mint a barom (lakott területen is), már bocsánat a szabados kifejezésért. Sokan vezetnek ittasan, főleg hétvégén, ez egy plusz figyelmesség a részükről. Kiüvöltenek a kocsiból, meg ledudálják az embert, takarodjál előlem b*zi turista (aki idehozod a pénzed), az út az enyém. Az utak alapvetően rossz minőségűek, ez alól talán csak néhány rövidebb szakasz, illetve a Biskek-Osh közötti m41-es főút kivétel (de ebben is vannak rázós betétek). A másodrendű utak legtöbbször burkolatlan, földes, köves utak. (2015)" forrás

Étkezés

Kirgizisztánban nem divat a borravalózás. Sok étteremben automatikusan hozzácsapják a számlához a 10 százalék szervízdíjat.

.

Kirgiz hotel kávézója kirgiz humorral - Mona Lisa és Einstein kirgizes fejfedőt kapott

Pénzváltás

Vásárlás

Közbiztonság

A Külgazdasági és Külügyminisztérium továbbra sem javasolja magyar állampolgárok utazását a közép-ázsiai térség három országának (Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Kirgizisztán) közös határ menti megyéit is érintő régiójába, a Fergana-medencébe. A Fergana-medence és környéke - kirgiz-tadzsik-üzbég hármas határ az utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriába tartozik. A térségbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre.

2014. januárjában Kirgizisztán és Tádzsikisztán közös határátkelő helyét határozatlan időre lezárták a hatóságok, miután fegyveres összecsapások történtek a két ország határ menti megyéi között. Kérjük az utazókat, hogy a jelenlegi konfliktus miatt kerüljék a két ország ezen területét. Kirgizisztánban általános veszélyforrás a lappangó iszlám extremizmus, a térség instabil politikai helyzete, a vitatott határok, az etnikai ellentétek, illetve az Afganisztán felől terjedő bűnözés nem hatékony kezelése. Bár terrorista akciók ritkán fordulnak elő, az országba utazó magyar állampolgároktól általános óvatosságot és körültekintést kérünk. A nagy forgalmú piacokon, bevásárlóközpontokban, vasúti- és autóbusz pályaudvarokon ügyeljenek értékeikre.

Vidéki rendőrségi őrhely

A Konzuli Szolgálat javasolja, hogy a jelentős muzulmán lakossággal bíró országokba, illetve térségekbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az ott tartózkodás idején, kerüljék a tömegdemonstrációk helyszíneit. Viselkedésükkel és öltözködésükkel pedig tartsák tiszteletben a helyi szokásokat és hagyományokat. A Konzuli Szolgálat nyomatékosan felhívja a figyelmet a fokozott óvatosságra a főváros és a turisztikai központok elhagyása esetén. A hegyvidéki kirándulásokat csak utazási irodák szervezésében, helyi vezető kíséretével javasolt

Magyar külképviselet

Biskekben van magyar tiszteletbeli konzulátus. Kirgizisztán egész területe az almati (Kazahsztán) magyar főkonzulátus konzuli kerületéhez tartozik. Mivel azonban az almati főkonzulátus Kazahsztánban, több száz kilométerre található, a konzuli segítség nyújtása komplikációkba ütközhet, és hosszabb időt vehet igénybe. Szükség esetén érdemes felvenni a kapcsolatot Magyarország biskeki tiszteletbeli konzulátusával. Tiszteletbeli konzul: Baljan,Genrih Grigorjevics

  • Címe: ul.Bajtik-Baatyra 3/2, ofisz 5, Bishkek 7200035 - Telefon: (996)(312) 51-21-40 -
  • E-mail: genrih2003@inbox.ru

Egyéb hasznos információk

  1. Kirgizisztánban a konnektorok európai szabványúak, a feszültség 220 volt, a váltakozó áram frekvenciája 50 Hz.

Fotóegyveleg

Nemzetközi telefonhívások

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS