ÚTIKRITIKA.HU / Türkmenisztán


hirdetes
útikritikák


Türkmenisztán

Repülés | Szállás | Vízum és vám | Fotóegyveleg

Repülés és repülőjegy

"Asgabatban a Türkmenbasi reptéren egyből a Türkmenbasi Bank ablakához terelték a külföldi turistákat. Hiába, errefelé nem sokat törik a fejüket figyelemfelkeltő neveken a kreatív marketingesek. Minden különösebb magyarázat nélkül le kellett perkálnunk 12 dollárt, amiről egy igen díszes igazolást kaptunk. Hogy a papíron kívül miért is fizettünk, rejtély, hiszen az olcsónak igazán nem nevezhető vízumért már pár héttel korábban kiugrottam Bécsbe. No de, nem akadékoskodtam, egyrészt a türkmén nyelvismeret hiánya, másrészt az erős egyenruhás fölény miatt. (2013)" forrás

Szállás

"A szállodánk szintén csupa márvány volt, belül hatalmas csillárral, grandiózus lépcsőházzal. A szegényebb szovjet évek csak a szobában kísértettek, ahol a minibárnak helyet adó rozzant hűtőben egyetlen üveg ásványvíz árválkodott, az étlapon pedig meglepve fedeztem fel a vodkás spagettit. A recepción beváltottam 50 dollárt. Mivel egy amerikai dollár feketepiaci árfolyama 22000 manat volt, szép köteg pénzt kaptam kézhez, befőttes gumival átkötve. Az idegenvezető tájékoztatása szerint, ha a szállodában azt mondják, reggel 7 és 10 között van a reggeli, érdemes már 7-kor az étteremben toporogni, különben könnyen hoppon maradhatunk. A kimerítő repülőút után viszont másnap inkább álmos voltam, mint éhes, úgyhogy csak záróra előtt pár perccel sétáltam le az étterembe, ahol az előzetes figyelmeztetésre alaposan rácáfolva roskadoztak az asztalok a gyümölcsöktől, felvágottaktól, sajtoktól. (2013)" forrás

Vízum és vám

Az elmúlt években a türkmén kormányzat inkább az ország gazdasági és infrastrukturális fejlesztésére összpontosított, és kevesebb figyelmet fordított a turizmus fejlesztésére. Ezen kívül, az ország számos korlátozó intézkedést hozott az utazás és a turizmus terén, amelyek nehézkes és időigényes folyamatokkal járnak.

Továbbá, a türkmén kormányzat hosszú évek óta erősen korlátozza a külföldi média működését az országban, ami miatt a külföldi turisták csak korlátozottan tudnak információkat szerezni az országról, és ennek eredményeként a türkmén turisztikai ágazat nem kap elég figyelmet és támogatást.

Mindezek ellenére a türkmén kormányzat számos intézkedést hozott az utóbbi időben a turizmus fejlesztése érdekében, beleértve a turisztikai infrastruktúra bővítését és a vízumigénylési folyamat némi egyszerűsítését.

A Türkmenisztánba történő be- és ki utazáshoz minden külföldi állampolgárnak és hontalan személynek - életkortól függetlenül - saját, személyre szóló útlevéllel kell rendelkeznie. Türkmenisztán továbbra is a világ egyik legzártabb országa, ahová külföldi csak a legritkább esetben kaphat beutazóvízumot. Ez vonatkozik a munkavállalásra is. Magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgárok vízum előzetes beszerzésével léphetnek be a Türkmén Köztársaság területére, aminek beszerzésére a türkmén fél elsősorban bécsi külképviseletét ajánlja.

  • Cím: A-1040 Wien, Argentinierstrassse 22
  • Tel.: 43-1-503-64-70,71,72
  • Fax: 503 64 73

A vízum beszerzéséhez meghívólevél szükséges. A turizmus céljából utazók türkmén utazási irodáktól kérhetnek segítséget beutazásuk megkönnyítéséhez. A 90 napon túli tartózkodásra jogosító vízumkérelmekhez három hónapnál nem régebbi HIV-tesztet kell csatolni német,angol vagy orosz hiteles fordításban.

A külföldi türkmén nagykövetségekhez, illetve a külügyminisztérium konzuli osztályához befutott vízumkérelmeket egy külön, a vízumok kiadását ellenőrző bizottsághoz továbbítják, amelyik átvizsgálja a beadott kérelmeket, és dönt azok elfogadásáról, vagy elutasításáról. A külföldieknek belépéskor ki kell tölteniük egy un. bevándorlási kérdőívet. Ennek három fajtája létezik: normál, egyszerűsített, illetve tranzit.

Sokszor változnak a külföldiek be-, és kiutazásával, illetve az országban való tartózkodásával kapcsolatos rendeletek megsértése miatti büntetések is. A szabályok megsértéséért sok esetben a helyi minimálbér 10-szeresét, de akár 20-szorosát is kell megfizetni, illetve a külföldit ki lehet utasítani az országból. Ez esetben 5 évig nem léphet az ország területére. Ugyanezt a büntetést meg kell fizetniük mindazok szervezetek, bármilyen tulajdonformájú vállalatok vezető tisztségviselőinek is, ha az általuk vendégül látott külföldi megsérti a bejelentkezéssel, a vízumok kiállításával és meghosszabbításával, a tartózkodási engedélyek kiadásával, az országon belül a külföldiek utazásaival, mozgásával kapcsolatos rendelkezéseket.

Ugyanekkora pénzbüntetéssel sújthatók azok a türkmén magánszemélyek is, akik külföldiek meghívása esetén nem gondoskodnak időben történő bejelentkezésükről, az ország elhagyásáról a beutazó vízum határidejének lejártakor, illetve ha a hatályos rendelkezésektől eltérően közlekedési eszközöket biztosítanak, illetve egyéb szolgáltatásokat nyújtanak külföldieknek, illetve hontalan személyeknek. Vannak az országnak zárt területei, a lista mindig változik, a vidékre utazóknak javasoljuk, hogy előzetesen érdeklődjék meg, hogy a terület, ahová menni szándékoznak, látogatható-e, illetve engedély köteles-e.

,, Asgabati reptér, (aminek építésében magyar cégek is részt vettek) nem okozott csalódást. Már láttam képeket a sas formájú tetőszerkezetről és hallottam híreket az új türkmén pasa megalomán építkezéseiről. A ferihegyinél nem nagyobb épületben van minden, amit a világ repterein láthattak, még mozgó járda is, ami roppant fontos ide. A hajnali órákban gyér volt az utasforgalom, mindössze néhány ember várakozott a vízum kiadó pultnál.

Itt gyorsan le kell, hogy hűtsem a kedélyeket, mert nem lehet csak úgy vízumért folyamodni, ahhoz előzetesen be kell szerezni egy vízumkérő vízumot, amit csak meghívólevél ellenében adnak ki. Szóval, ha ez már megvan, akkor odaállsz a pulthoz, elveszik az útleveled, majd átirányítanak a szomszéd ablakhoz, ami egy bank és ott le kell szurkolni száz dollárt, hogy tovább foglalkozzanak az ügyeddel. Akik már hallottak a mostani elnök hírhedt elődjéről, a nagy és hatalmas Türkménbasiról, azoknak bizonyára nem okozok meglepetést azzal, hogy a bank (is) természetesen őróla van elnevezve.

A beragasztott matricánk birtokában az útlevél ellenőrzés felé vettük az irányt, amikor is egy tányérsapkás alak odatessékelt egy full modern, automata útlevél ellenőrző masinához, ami röpke tíz perc alatt beszkennelte az úti okmányt, lefotózott, és az ujjlenyomatainkról is betáplálta az összes lehetséges adatot. Ezután haladtunk a többi ember után a csomagszalagok irányába, megkerülve a kalitkában ülő hivatalnokot, hiszen mi, ha nem is önszántunkból, de a robot határőrt választottuk. Ott aztán megtaláltuk a bőröndjeinket félredobva, lévén hogy több mint fél óra volt idáig a procedúra.

A kijárat előtt még egy átvilágító szalagra kellett felpakolni a koffereket, hátha a magyar reptéri kollégák figyelmét elkerülte volna a feldarabolt holtest, amit a bőrönd rejt. Csak erre tudok gondolni, mert ahogy tudom, itt már be lehet vinni az országba 1 decinél nagyobb folyadékot és körömollót is. Sikerült ezen a szűrőn is átjutnunk és már fél lábbal a váróban voltunk, amikor egy újabb tányérsapkás (akkora, ami egy szovjet admirális, generálisnak is büszkeségére válhatna) még egyszer elkérte az útleveleket. Kiderült, hogy hiányzik egy pecsét. Volt benne már egy, de ez neki nem volt elég. Így aztán visszakísértek a robot határőr mellett lévő kalitkához, ahol a humán erőforrás újból kérte az ujjlenyomatomat, hiába mutattam neki, hogy automata kollégája már megtette ugyanezt. Nem igazán érdekelte sőt, még új fotót is csinált, de nem ám úgy, mint általában mindenhol, egy webkamerával. Ez is automatizálva volt, egy a feje fölött elhelyezett tükörbe kellett néznem, oda volt elrejtve a kamera. Mivel nem sikerült jól szemeznem a láthatatlan érzékelővel, folyton hibát jelzett a gép, és tekintettel arra, hogy a határőrnek még bőven nem járt le a munkaideje, ráért engem szívatni, hiába hangoztattam ismét, hogy már fotót is csinált rólam az automata kolléga. Aztán végre megjött a zöld jelzés, és most, hogy a takarító személyzetet leszámítva már az összes reptéri dolgozó látta az útlevelünket, kiléphettünk a szabad és független Türkmenisztánba. (2017)" forrás


"Ha tévedésből mégis valaki erre venné az irányt... Ízelítő a Türkmén örültségékből! Türkmenisztánba utazni egyenlő a politikai időutazással. Hm, turista vízumot kapni sem egyszerű, utazási iroda kell, hogy sorszámot szerezzen, majd pár hét múlva azzal lehet menni a követségre, ahol százvalahány dollárért beragasztják a matricát, és bemehetsz a megadott határon, ahol vár téged a megadott ügynök, és egész utad alatt melletted lesz, és fizetheted az összes költségét az irodai díjon felül, ami szintén min. napi százvalahány dollár. (2011)" forrás


"Sajnos csak Bécsben található követség. Kétféle vízum létezik. Tranzit és turista. A tranzit vízum 5 napos tartózkodásra jogosít fel; azonban a lényege, hogy 3. ország felé kell elhagyni az országot (pl. Iránból jössz, és Üzbegisztán felé mész). Előre meg kell jelölni a határokat (be- és kilépést is), amin változtatni nem lehet. Túllépni sem érdemes,mert napi 200 USD a büntetés. A turista vízum max. 30 napos tartózkodást tesz lehetővé. Előnye, hogy bármerre el lehet hagyni az országot. Hátránya, hogy napi 200USD a vízum. Ugyanis ebben az esetben csak vezetővel lehet utazni. Ez elég költséges, így a többség csak a tranzitot szokta igénybe venni. (2013)" forrás


,, Az országba vízumot szerezni nem egyszerű. Az átlag földi halandó előtt két út van: vagy befizet egy szervezett, csoportos utazásra, vagy tranzitvízumot szerez. Egyébként Türkmenisztán az egyetlen ország a világon, ahova minden ország állampolgára csak vízummal léphet be (még Észak-Koreába is be lehet jutni vízum nélkül malajziai állampolgároknak, bizonyos feltételek mellett). A csoportos utazások nagyon drágák, mivel ezek keretében legtöbbször repülővel kell utazni, és valamelyik asgabati szállodában kell aludni, amik rendkívül drágák (a legolcsóbb asgabati szállodában is 50 dollár egy főnek egy éjszakára a szállás). Összességében napi 120-250 dollár között jön ki egy szervezett út, vagyis egy hétre legjobb esetben is kb. 185000Ft-ot kell fizetni, és ez még csak az ott tartózkodás alap költségeit jelenti, az odajutás, utasbiztosítás, vagy épp az ott vásárolt szuvenír nincs benne. Összességében kb. 300.000Ft-nál kevesebből nem jön ki egy egyhetes szervezett út. A szervezett utakon szigorú program van, egyedül Asgabatban, a fővárosban lehet szabadon mászkálni, azon kívül mindenhova csak helyi kísérővel lehet menni.

A sokkal olcsóbb, de nem feltétlenül egyszerűbb megoldás a tranzit vízum. Ennek annyi a nehézsége, hogy ahhoz, hogy az ember megkapja, két szomszédos ország vízumát kell bemutatnia, amelyek megszerzése szintén nem egyszerű. Türkmenisztán szomszédos Üzbegisztánnal, Afganisztánnal, Iránnal, Kazahsztánnal, valamint a Kaszpi-tengeren keresztül Azerbajdzsánnal elvileg az azeri vízumot is elfogadják, szóval ezekből kell kettővel rendelkezni, sok sikert. :) Viszont, ha az ember be tudja mutatni a két szomszéd ország vízumát, akkor már csak egy rakás formanyomtatványt kell kitölteni, amikben mindenre 3-szor rákérdeznek, és ezeket le kell adni Bécsben, merthogy ott van a legközelebbi türkmén nagykövetség. Miután leadtuk a vízumkérő lapokat, a formanyomtatványokat, és az útleveleinket a vízumokkal (üzbég és iráni vízumunk volt), nem volt semmi gond, két héttel később minden gond nélkül kiadták az útleveleinket a hőn áhított türkmén tranzit vízummal.

A tranzit vízum nagy előnye, hogy sokkal szabadabb utazást tesz lehetővé, igaz elméletileg nem lehet letérni a tranzitútvonalról, illetve nem lehet visszafele utazni, de ezt csak a tartományhatárokon lévő rendőri ellenőrzőpontokon ellenőrzik. Vagyis amíg egy tartományon belül vagyunk, addig szabadon mozoghatunk, ezt turista vízummal csak Asgabatban lehetne megtenni. Ha továbbutazva elhagyunk egy tartományt, akkor már nem mehetünk vissza, viszont a következő tartományban megint szabadon lehet jönni, menni (persze értelemszerűen csak olyan tartományba utazhatunk tovább, ami a tranzitútvonalunknak megfelel). Nagyon nem akarom túlzásba vinni a vízumról szóló részt, akit ennél is több érdekel, az olvasson utána, vagy keressen meg. (2014)" forrás

Vám

Különleges beviteli korlátozások nincsenek. Legfeljebb 2 liter alkoholt szabad bevinni, a kivitel azonban nincs mennyiségi korlátokhoz kötve. A népművészeti alkotásnak számító, 2 négyzetméteresnél nagyobb kézi szövésű hagyományos türkmén szőnyeg kivitele engedélyköteles, a történelmi vagy muzeális értéket képviselő szőnyegek kivitelét meg is tagadhatják.

Fotóegyveleg

Ashgabat - Elter fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes