ÚTIKRITIKA.HU / Időjárás hónaponként


hirdetes
Dominikai Köztársaság

útikritikák


Időjárás hónaponként

Dominika (Punta Cana, Bavaro) időjárása januárban

Január Punta Canában a főszezon egyik legjobb hónapja, és általában a legjobb időjárásra lehet számítani az egész évben. Az időjárás általában meleg és napos, és a hőmérséklet napi átlagban 26-28 Celsius-fok között mozog. Az éjszakai hőmérséklet általában 18-20 Celsius-fok körül van, ami kellemes időjárást eredményez.

Januárban a napfényes órák száma eléri a napi 8-9 órát, ami ideális időt biztosít a strandolásra, a vízi sportokra és az egyéb szabadidős tevékenységekre. Az esőzés azonban is előfordulhat, bár általában csak rövid záporokról van szó.

Fontos megjegyezni, hogy januárban előfordulhat néhány hideg nap is, amelyekben az éjszakai hőmérséklet kissé lejjebb mehet.

Dominika (Punta Cana, Bavaro) időjárása februárban

Február Punta Canában a főszezon egyik legjobb hónapja, és általában a legjobb időjárásra lehet számítani az egész évben. Az időjárás általában meleg és napos, és a hőmérséklet napi átlagban 26-28 Celsius-fok között mozog. Az éjszakai hőmérséklet általában 18-20 Celsius-fok körül van, ami kellemes időjárást eredményez.

Februárban a napfényes órák száma eléri a napi 8-9 órát, ami ideális időt biztosít a strandolásra, a vízi sportokra és az egyéb szabadidős tevékenységekre. Az esőzés azonban is előfordulhat, bár általában csak rövid záporokról van szó.

Dominika (Punta Cana, Bavaro) időjárása márciusban

Március Punta Canában a főszezon utolsó hónapja, és általában a legjobb időjárásra lehet számítani az egész évben. Az időjárás általában meleg és napos, és a hőmérséklet napi átlagban 28-30 Celsius-fok között mozog. Az éjszakai hőmérséklet általában 20-22 Celsius-fok körül van, ami kellemes időjárást eredményez.

Márciusban a napfényes órák száma eléri a napi 8-9 órát, ami ideális időt biztosít a strandolásra, a vízi sportokra és az egyéb szabadidős tevékenységekre. Az esőzés azonban is előfordulhat, bár általában csak rövid záporokról van szó.

Fontos megjegyezni, hogy március elején még előfordulhat, hogy az észak-amerikai és az európai téli időjárás hatása is érezhető lesz, és lehet néhány hideg nap is, amelyekben az éjszakai hőmérséklet kissé lejjebb mehet. Érdemes tehát az utazás előtt ellenőrizni az aktuális időjárási előrejelzést, és hozzáigazítani a csomagolást ennek megfelelően.

Dominika (Punta Cana, Bavaro) időjárása áprilisban

A térségben a napi átlaghőmérséklet 28 fok körüli. a maximális hőmérséklet 30 fok körüli, éjszaka sincs 21-22 foknál ,,hidegebb". Napi 7 óra napsütésre lehet számítani. A tengervíz hőmérséklete 27 fok körüli. Áprilisban is mindenképpen számolni kell esős napokra, azaz inkább napszakokra. Főleg a hónap végén szokott több esős esni, mert a május már jellemzően csapadékosabb, mint az április. 

Dominika (Punta Cana, Bavaro) időjárása májusban

Tökéletes volt. 30-35 fok minden nap. Szerencsére voltak felhők, mert enélkül ki sem lehetett volna bírni. Egy délután 10 percet esett az eső, viszont előtte és utána is tökéletlen hőség. (Robi, 2017. május 15-25)

Dominika (Punta Cana, Bavaro) időjárása júniusban

Az átlagos nappali hőmérséklet 30-31 fok körül mozog. Napsütéses órák száma: 6-7 óra. Éjszaka: 22-23 fok. Tengervíz hőmérséklete: 27-28 fok. Júniusban Punta Cana térségében jellemzően jóval kevesebb a csapadék, mint a fővárosban. Július ás október között a legkockázatosabb az időjárás (hurrikánok, viharok). Tehát a június vége már valamennyire kockázatos.Mivel a november és a május közötti időszak időjárása a nyaralás szempontjából a legbiztonságosabb, a június éppen a rövid köztes időszak, amikor akármi lehet.

Dominika időjárása augusztusban

Dominika nyaraló régiójában az augusztus a legmelegebb hónap. Szerencsére a tengerparton a szelek enyhítik számunkra a hőséget.  De hát a nyaralás szempontjából mégsem érdemes bánkodni, hogy meleg az idő. Nem árt azonban az úti kritikustól a konkrét hotelre vonatkozóan megkérdezni, hogy van-e a szobában légkondicionálás (persze az 5 csillagosok esetében ez nem kérdéses).

Ami a csapadékot illeti, az  időjárási előrejelzések augusztusban lényegében minden napra jósolnak esőt, záport, de a valóságban ez annyit jelent, hogy rövid időkre esik az eső, majd gyorsan kisüt a nap. Szóval olyan hosszan nincs napközben eső, hogy elrontsa a nyaralásunkat. Felhős délutánokhoz, rövid záporokhoz hozzá lehet szokni, és a napos órák száma elég ahhoz, hogy kiélvezzük a strandolást. 

Az augusztus még nem is számít a legcsapadékosabb hónapok közé. Október, május, november rizikósabb. Szóval az esőtól való félelem miatt nehogy lemondjunk a dominikai nyaralás tervéről.

Amit fontos tudni, hogy az augusztust is érintő hurrikánszezonnak nincs köze a csapadékossághoz. Az külön történet, és - hangsúlyozzuk - nem valami ismétlődő természeti katasztrófának kell elképzelni. Az augusztusban ott nyaralók számára némileg megnyugtató lehet, hogy a június és november közötti hurrikán kockázatú szezon folyamán a szeptember a legsanszosabb.  Érdemes azt is tudni, hogy a Karib-térség bizonyos övezeteit jellemzőbben sújtó hurrikánok nagyon ritkán csapnak le direkt formában Dominikára.  2017 ritka kivétel volt. Inkább a mellékhatások érződnek. (Sokkal veszélyeztetettebb szigetek ezek: Antigua, Jamaica, Bahamák, Az Amerikai Virgin-szigetek és Puerto Rico).

Amit azonban mindig hangsúlyoznunk kell, hogy korunkban teljesen lehetetlen az előző évek időjárási statisztikáira hagyatkozni. Úgyis kiszámíthatatlan, hogy milyen lesz az idő, de ez gyakran éppenséggel kellemes meglepetést jelent. 

Dominika (Punta Cana, Bavaro) időjárása szeptemberben

Szeptemberben a legalacsonyabb átlagos hőmérséklet 24 fok, a legmagasabb átlagos hőmérséklet 34 fok.

A szeptember egyáltalán nem tartozik a legcsapadékosabb hónapok közé. Több eső szokott esni októberben és decemberben és főleg novemberben.  Az esőt illetően felesleges túlságosan parázni azoknak, akik szeptemberben utaznak Dominikába, és nyilván a Punta Cana turista régióba. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nyugotan mondható, hogy nincsenek olyan egymást köbvető napok, amiket elmosnak az esők. Persze az gyakran előfordul, hogy a szeptemberi ottani nyaralásunk minden napján esik eső, de ezek rövid esők, illetve előfordul, hogy a kiadósabb részét éjszaka éppenséggel átaludjuk. Az is előfordul, hogy nagy eső esik, majd még aznap, pár perccel az eső végét követően verőfényes napot élvezhetünk a strandon.

Igaz, hogy szeptember Dominika egészét illetően a hurrikán szezonon belül van, de 10 évben, ha egyszer éri igazából a Punta Cana nyaraló övezetet.  Speciel 2017. szeptemberében a Maria hurrikán lecsapott Punta Cana-ra is, igaz komoly pusztítást nem okozott. Az előtte lévő 10 évben inkább az fordult elő, hogy a szigetet érintő hurrikán mellékhatásaként néhány napon át esik az eső, hangsúlyozzuk nem 24 órán keresztül. Sokkal jellemzőbb volt, hogy rövid ideig tart az eső.

Hangsúlyozzuk azonban, hogy van persze némi kockázata annak, hogy az eső belerondít a szeptemberi nyaralásunkba, de nem vészes mértékben. Arról is essék azért szó, hogy voltak olyan szeptemberi ott nyaralók, akik csaknem teljesen megúszták a nappali esőket.   

A tengervíz hőmérséklete 30 fok körüli.

Kedvcsináló

,, Kedves Szandra, Kálmán Erika és Livirobi!
Dominikán nincs hurrikán hiába írják. Évente 365 napon keresztül nyár van.Nem fogtok megfagyni se júniusban se szeptemberben. Ha esik az eső max 30 percet akkor is megszáradtok pár perc alatt. Estére néha egy egész vékony hosszú ujjú felső elfér." (flamingó, 2017) 

Dominika (Punta Cana, Bavaro) időjárása novemberben

Dominika szigetén, Punta Cana térségében novemberben ér véget az esős, hurrikános szezon. Ebben az átmeneti időszakban azért némi esélye van annak, hogy erős szelek és erőteljesebb esőzés rondítson bele a nyaralásunkba. A szárazabb januárhoz és februárhoz képest bizonyosan nagyobb a kockázata az esőknek, amik többnyire rövid, de nagyon heves záporok, felhőszakadások. Azért novemberben a villámlásokat követő esők mégis inkább enyhébbek, nem durvák.

Novemberben a hőmérséklet a tél felé közeledve fokozatosan hűl le 27 fokról 26 felé, legalábbis az átlagot véve. Azért a napok folyamán van hőmérséklet ingadozás a 29-30 fok és a 23-24 fok között. Manapság persze lehetnek a szokásos hőmérsékletektől nagyobb, szokatlanabb eltérések, Punta Cana esetében ez lehet 30 fok fölött és nagyon peches esetben valamivel 20 fok alatt.

Napsugárból van bőven novemberben, igaz kevesebb, mint szeptemberben és októberben. Jó napozós nyaraláshoz azért a napos órák száma bőven elegendő. Novemberben gyakran felhős az ég, de ez a napozás szempontjából akár előnyös is lehet, mert nem ég le a nyaraló. A levegő páratartalma novemberben teljesen elfogadható. Hurrikántól nem kell tartani, mert nagyon nagyon ritkán fordul elő novemberben és profi az előrejelzési rendszer.

Dominikán, a Punta Cana térségében a tengervíz novemberi átlaghőmérséklete 28 fok körüli, picit hűvösebb, mint szeptemberben és októberben, na de nekünk európaiaknak ez is szuper meleg. Sokak szerint fürdőzéshez, úszáshoz ez a 28 fok körüli vízhőmérséklet maga a tökéletes.

Dominika (Punta Cana, Bavaro) időjárása decemberben

December Punta Canában a főszezon kezdetének számít, és az időjárás általában meleg és napos. Az átlagos nappali hőmérséklet 28-30 Celsius-fok, és az éjszakai hőmérséklet általában 20-22 Celsius-fok körül van.

Az esőzés mennyisége ebben az időszakban csökken, és a napos órák száma általában eléri a napi 8-9 órát. Az esőzés azonban még mindig előfordulhat, és rövid, záporos esők formájában jelentkezhet, így érdemes felkészülni az esős napokra is.

Az észak-amerikai és az európai téli időjárás hatása is érezhető lehet, és előfordulhat, hogy néhány hideg nap is lesz, amelyekben az éjszakai hőmérséklet lejjebb mehet. Azonban az időjárás általában még mindig elég meleg ahhoz, hogy kellemes legyen az üdülés. Ajánlott ellenőrizni az aktuális időjárási előrejelzést az utazás előtt


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Punta Canaba Repülőjegyek Punta Canaba
Olcsó repülőjegyek Punta Canaba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes