ÚTIKRITIKA.HU / Punta Cana


hirdetes


útikritikák


Punta Cana

Punta Cana dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállás | Időjárás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Strandolás | Programlehetőségek | Bávaro | Cap Cana | Uvero Alto | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

v.a. fotója

Punta Cana dióhéjban

A Dominikai Köztársaság keleti partszakaszát a turizmusban leegyszerűsítve Punta Cana-nak szokták nevezni, holott az egy a többi ottani nyaraló település (pl. Bávaro, Cabeza del Toro, Arena Gorda) között. Punta Cana a Karib-térség egyik legnagyobb és leggyorsabban növekvő nyaraló desztináció. 64 szálloda kínálkozik a keleti part 40 kilométer hosszú, fehér homokos strandjai mentén.

  • Punta Cana-ban egész évben meleg van, átlagban 25 fok körül.
  • Punta Cana dominikai kiejtése: puntá káná (tehát nem punta kánya)

v.a. fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. A Playa Juanillio (ejtsd: plájá huánillyo) Cap Cana-nál, mert álomszép s ugyanakkor soha nem zsúfolt
  2. A grillezett homár evése

Nem tetszett

  1. A turista pénzének lehúzására sok-sok helyi szakosodik kellően simlis felfogásban
  2. Amikor a napsütéstől gyorsan rothadó tengeri fűveket (sargassum) nem takarítják el időben a hotel előtti strandon
  3. Kellemetlen szag a következménye annak, hogy a térségben esténként, éjszakánként gyakran szemetet égetnek.

Vélemények

"Szerintem a mexikói Yucatan-félsziget tartalmasabb utazást, nyaralást jelent, viszont azt el kell ismernem, hogy Punta Cana térségében a strandok inkább hasonlítanak arra, amit az ember magának megálmodik mindenféle szép fotók láttán. Ha valaki nem volt még Mexikóban, akkor előbb oda utazzon, és csak aztán következzen Dominika." (J. K., 2014)


,, Legközelebb biztosan nem Punta Canara jövünk, hanem Beyahibe vagy Samana partra... Punta Cana szinte mindig széles, a tenger hidegebb és elég nagyok a hullámok, nincsenek védett öblök...(elgé, 2021)

forrás

Megközelítés

Punta Cana - nemzetközi repülőtér

Szállásválasztás és ajánlott hotelek

Az úti kritikus határozottan ajánlja, hogy a Punta Cana-i nyaralást tervezők forduljanak személyesen a Vista bármelyik fiókirodájának utazási tanácsadójához, mert így az egyéni igények, szempontok alapján ajánlanak hotelt és alapos, tárgyilagos, kritikus értékelést adnak elolvasásra az ár tekintetében megfelelő hotelekről.

Sok utazó azt hiszi, hogy a világhálón fellelhető szállodai véleményoldalakon maga is primán el tud igazodni. Sokéves tapasztalataink szerint azonban e véleményoldalak használatához nem elegendő a nyelvtudás, tudni kell a vendégek visszajelzéseit reálisan értelmezni, és helyükre tenni, helyi viszonylatba helyezni az ár-érték arányt, kritikailag értelmezni az egyéni kritikákat (pl. az észak-amerikai nyaralók gondolkodásmódja más, mint a magyaroké).  

A Punta Cana-i szállodák mindegyikének vannak erősségei és gyengeségei. Alaposabb, szakszerűbb elemzés révén az utazó a hotel kiválasztásakor az említett hotelértékelések segítségével megtudhatja, hogy az ő egyéni szempontjai, érzékenységei vonatkozásában igazán mire számíthat. A hotel rossz kiválasztása nagy mértékben elronthatja az egész nyaralást. Ne hanyagolja el tehát a körültekintő tájékozódást!    

Ajánlott szállodák (2021):

4 csillagos: 

5 csillagos: 

Időjárás és éghajlat

Novembertől áprilisig tart az ottani viszonyok között "hűvösnek" számító időszak. Na de mi a hűvös? Napközben 29 fok körül, éjszaka is kellemes 20 fok körül. A levegő páratartalma viszonylag kicsi és kevés a csapadék. Májustól októberig tart a forró évszak, de ez csupán nappali átlag 31 fokot jelent és 22 fok körüli éjszakai hőmérsékletet. Igaz a levegő magasabb páratatalma miatt ilyenkor a nyaraló a hőmérőnél melegebbnek érzi a levegőt. A forró évszakban alkalmanként záporok fordulnak elő, trópusi viharok, amik azonban gyorsan jönnek és mennek, felfrissítve a levegőt.

Egészség

A nagy hotelekben van orvosi ügyelet. Szükséges gyógyszerekt kiszállítanak a hotelbe a térség gyógyszertárai. Van egy gyógyszertár a Plaza Bavarohoz közel (Farmacia el Manglar), és egy a repülőtér közelében (Pharma Cana).

Csapvizet ne igyunk! Még a hotelben se. Az óvatosak a fogmosásnál az öblítéshez is palackozott vizet használnak.

Vegyük komolyan a szúnyogcsípések megelőzését. Vigyünk otthonról szúnyogot távol tartó szereket. Inkább legyünk rossz szagúak, mint szenvedjünk a csípésektől, sőt kitegyük magunkat valami komolyabb trópusi betegségnek. 

Ajánlott a hepatitis A és a tetanusz elleni védőoltás, és az utazóknak érdemes megfontolniuk a dengue-láz, a hepatitis B, a tífusz és a veszettség elleni oltásokat is.

Közlekedés

Taxizás

Valamennyi taxis - elvben - szabott tarifával kell, hogy fuvarozzon. Valójában azonban mielőtt beülünk az autójukba, egyezkedni kell a viteldíjról. Nagyon nem csalhatnak, mert a játműn belül mindegyiküknál kell, hogy legyen egy táblázat, amelyen elég világosan látható, hogy a leggyakoribb viszonylatok esetében mi az ár.

Étkezés

A szállodák nagy többsége all incliusve ellátást kínál, szóval a külső vendéglátóhelyeket nem annyira látogatják. Kínálat azért van ezen a téren is.

Vásárlás

Közbiztonság

Punta Cana térségében a bünözők nyilván szívesen igyekeznek a turistákat lenyúlni, meglopni, kirabolni. A práda jellemzően az a turista, aki nem tartja be az alapvető biztonsági szabélyokat. A legfontosabb szabély, hogy ne legyünk feltünőek, ne villogtassunk magunkon, magunknál értékeket. Ez természetesen a hoteleln kivüli programok esteében lényeges.

1. Az öltözékünk legyen egyszerű, ne legyen rajtunk drága holmi, ne legyen rajtunk ékszer, drrga óra!

2. magabiztosan járkáljunk, ne mutatkozzunk lüke, tájékozatlan turistának

3. Csak a legszükségesebb mennyiségű készpénz legyen nálunk.

4. Maradjunk a főutcákon, ne menjünk be néptelen mellékutcákba.

5. Ne hordjuk magunkkal az útlevelünket. Legyen nálunk inkább annak egy fotókópiája.

Ha rablás áldozatává válunk:

akkor maradjunk higadtak, ne pánikoljunk

minden adjunk oda, ne álljunk ellent, ne próbáljunk hősként viselkedni

minél hamarabb vegyük fel a kapcsolatot a rendőrséggel.

Egyéb hasznos információk

"Minden hotelben érdemes felkeresni a különböző utazási irodák képviselőit és velük foglalni kirándulásokat. Nem ajánlom a "szabadúszó" helyieket, mert nem biztonságos semmilyen szempontból. Saona szigetet mindenképpen nézzétek meg, álomszép! Ha érdekel a helyi kultúra, vannak egynapos Jeep Safari kirándulások a helyi falvakba, nagyon jó és informatív. Vannak katamarán kirándulások ahol lehet cápákkal és rájákkal úszni, nekem ez is nagy kedvencem. Amerikai dollárt érdemes váltani, az árak alacsonyak csak alkudni kell. (2013)" forrás

Strandolás

Punta Cana három legszebb strandja, szerintünk:

  1. Playa Blanca, ami közel van a nemzetközi repülőtérhez, a Westin Resort és a Club Med Punta Cana között terül el. A szabad strandon van egy egy étterem. Van egy része, ahol jól lehet sznorkelezni.
  2. Playa Macao, Bávaro (Bávaro egyik peremén található ez a strand.)
  3. Playa Juanillo, Cap Cana (Látványos, nagyon hosszú strand. Némileg hátrány, hogy túl népszerű és ezért kicsit forgalmas.)

Takarítják a növényi hulladékot . v.a. fotója

v.a. fotója

Programlehetőségek és látnivalók

l.e. fotói 

Bávaro

s.v. fotója

Cap Cana

Uvero Alto

Olvasmányos linkek

Első teljes napunkon nekiálltunk felderíteni a Bavaro települést. Egy kis ékszerárus bódéban foglaltunk két kirándulást, alkudni is tudtunk az árból. Találtunk egy mosodát, amire már nagy szükségünk lett volna, de ki volt írva az ajtóra, hogy misén van a tulaj. Később visszamentünk még vagy kétszer, de valahogy egész nap tartott az a mise. Másnap sikerült végre mosatni.

Vettünk egy élelmiszerboltban maniókából (amit itt yuca-nak neveznek), édes és zöld banánból készült chipseket, meg mamajuana-t ajándékba (ill. csak a vízzel feltöltött gyógyfüves változatot, mert a rumosat tilos bevinni az EU-ba), meg chicharrónt. A chicharrón sült sertésbőrből készült harapnivaló, ami egész Latin-Amerikában és a Karib térségben is elterjedt. Azt is mondhatnánk rá, hogy disznóbőrchips. Erre rá is erősít, hogy pont olyan csomagolásban is árulják. Nekem nem különösebben ízlik, Márk eléggé odavolt érte. Egyébként étel-alapanyagként is felhasználják. A szállásunk melletti kis mexikói étteremben Márk megkóstolt egy olyan fogást, ami chicharrónból készült pörköltszer dolog. (2020) forrás

t.cs. fotója

Fotóegyveleg

m.v. fotója

Dominóznak a helyiek - v.a. fotója

v.a. fotói

forrás

Vissza az elejére


Kommentek

Szentgáli Loránd, 2023. 01. 22. 22:58
Punta Cana egy kiváló karibi üdülőhely, elsősorban az all inclusive vízparti pihenést választóknak ajánlott, de a sziget ennél jóval többet kínál, városnézéstől, gyarmati emlékeken át a bálnanézésig (most csak Dominikáról van szó, a sziget nyugati felét, Haitit itt nem taglalom). A mellékelt linken a Bahia Principe több szállodából álló hatamlas kiterjedésű resortjában eltöltött 6 nap felvételei láthatók ízelítőként: https://youtu.be/eI2Jry9qHOA


úti kritikus, 2020. 10. 08. 14:12
Kedves Görgyi!

A három hotel értékelését feltettük a honlapra, a dominikai hotelértékelések listájánál (tehát nem itt a Punta Cana-nál)


Györgyi, 2020. 10. 08. 07:59
Kedves Utikritikus! 2021 januárjában mennék Punta Canara. 3 hotelt néztem ki:
- Catalonia Punta Cana (5 csillagos),
- Grand Bavaro Princess All Suites Resort Spa (5 cs.)
- Majestic Colonial Punta Cana (5 cs.)
All inclusive mennénk mindenképp. Tudnál a szállodákéról véleményt írni? Nagyon köszönöm!


Salamon Bálint, 2018. 10. 14. 22:29
Az nem hínár, hanem pár éve a Sargasso tengerben elkezdett elhalni a tengeri fű (Sargassum), és azt hozza ide az áramlat. Előre láthatóan még eltart pár évig, míg a teljes fűállomány kihal, és akkor véget ér a fűáradat.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Punta Canaba Repülőjegyek Punta Canaba
Olcsó repülőjegyek Punta Canaba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes