ÚTIKRITIKA.HU / Dominikai Köztársaság


Dominikai Köztársaság

Egészség | Mit vigyünk? | Pénzváltás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

.

Egészség

Külön a Dominikai Köztársaságba való utazáshoz nincs szükség semmilyen védőoltásra! Nem árt azonban az utazás előtt tájékozódni az aktuális járványhelyzetről. A sárgaláz ismeretlen az országban, de maláriás esetek akadnak, igaz nem a nyaralós övezetekben, és nem a fővárosban, Santo Domingoban, hanem a turisták által kevésbé frekventált, eldugottabb vidékeken. A hepatitis vírus veszélyét azonban figyelembe kell venni. (A teljes oltási sora hepatitis B esetében egész életre szóló védettséget biztosít, míg a hepatitis A 25 éves időtartamra nyújt védettséget.)

Nagy felelőtlenség biztosítás nélkül Dominikára utazni. Nagyon drága mulatság helyben megbetegedni, vagy baleseti sérüléseket gyógyítani. Rendesen rámennek arra, hogy jó sok pénzt bevasaljanak a külföldi betegen. Szóval legalább a biztosítással minimalizálni kell ezt a problémát. Szegény országról van szó, de azért a kórházak felszereltsége nem rossz és jól képzettek az orvosok is. Gyógyszertárak vannak a turista övezetekben is, és beszerezhetők a közkeletűbb jellegű gyógyszerek.

Hasznos információ, hogy Dominikán csapvizet nem szabad inni! Mindenhol kaphatók palackos ivóvizek. Csak akkor igyanak jégkockát tartalmazó italt, ha biztosak abban, hogy nem csapvízből fagyasztották. A szállodákban ilyen tekintetben nincs rizikó. A nagy hőség miatt vigyázni kell arra, hogy ne száradjunk ki, azaz naponta minimum 2-3 liter folyadékot (na nem csak alkoholt!) érdemes innunk.

Az érkezést követően az időeltolódásból származó fáradtságot (biológiai óránk zűrzavara) bizony el kell viselni 2-3 napon keresztül. Tanácsos kellő akaraterővel ébren maradni, amikor ott még csak 7 óra van, de a szervezetünk már éjfélt érez. Mindenképpen jobb nem halasztgatni az átállást.

A szigeten vannak mérges pókok, de nagyon ritkák, és csekély az esély, hogy a turista számára komoly veszélyt jelentsen. A kígyókat módszeresen kiirtották a helyi lakosok. Az emberekre veszélyes állatok nincsenek, eltekintve a szállodákban bunkón viselkedő néhány észak-amerikai vagy orosz vendégtől, de ezek kevésbé testi, inkább lelki kárt okozó fajták.

Mit vigyünk?

Gyógyszereket otthonról hasznos vinni, mert helyben nagyon drágák. A hőség, a magas páratartalom okozta izzadás miatt érdemes annyi trikót vinni, hogy naponta többszöri váltásra is elegendő legyen. Vigyünk magunkkal szúnyogirtó szereket. Vigyünk fejfedőt és magas faktorszámú napvédőkrémet, mert nagyon erősen süt arrafelé a nap sugara. Tanácsoljuk, hogy 30-40 faktorszámú naptejből vigyünk annyit, hogy napi vagy kétnapi egy flakon elhasználása is reális. Márpedig kint 25-30 dolcsiba is bekerülhet egy importált, magas faktorszámú naptej.

A szobába látogató rovarokkal kibabráló szerek, porok is jól jöhetnek, bár e téren erről a jobb hotelekben a helyi hadviselés eszköztárával találnak megoldást. Kint 110 voltos az elektromos áram (60 Hz). A hotelekben a konnektorok lehetnek kétfélék: vagy amerikai jellegűek (lapos villájú dugósak) vagy az Európában megszokottak (kerek villájú dugósak). A magasabb kategóriájú hotelekben többnyire van 220 voltos konnektor is. Adaptert érdemes vinni, mert nem biztos, hogy a szállodai recepciónak éppen van szabad darabja.

"Ajánlatos sok sok klf faktorszámú naptej,és utáni testápoló.rovarírtó (ezeken az égövökön mindenütt jelen van a csótány,moszkitó és a pókok). Okostelefonra feltöltött offline módon is használható nyelvfordító program minimum angol,-és ha lehet a helyi nyelvvel. Gyógyszerek általános fájd.-lázcsillapító,és speciáli s pl lumbágó,visszér szív stb.védelemre. Kispárna a "függők"-nek, utazáshoz (fiataloknak is) rugalmas harisnya a visszérbetegségben szenvedőknek, de a lábdagadástól is véd a hosszú út alatt. Merülőforraló és 3in1 kávé a meglepetések elkerülésére. Fontos tájékozódni a hálózati csatlakozás lehetőségéről előre,mert ahány ország,annyi féle dugalj. Ruhaneműből soha nem tudok elég keveset vinni,csak praktikus,kényelmes viseletet szabad vinni! A monszun tud meglepetést okozni, ezért egy nagy nylonzsák vagy esőkabát legyen veled.
Telefontöltő ne maradjon itthon. Ja, és még: az érzékenyek ne felejtsék itthon a füldugót (gyógyszertár , kb 100 ft), mert a fülben pangó tengervíz gyulladást okozhat; valamint búvárkodáshoz minimum úszószemüveg!" (B. L., 2016)

Pénzváltás

Teljesen felesleges itthon időt tölteni azzal, hogy megpróbáljunk dominikai peso-t (DOP) beszerezni. A pénzük nem konvertibilis és már csak ezért sem szerezhető be Európában. Sőt! Hivatalosan nem lehet dominikai peso-t sem bevinni az országba, sem kivinni onnan. A legkisebb papírcímlet 10-es, a legnagyobb 2000-es. Általános vélemény a magyarnak (is) leginkább amerikai dollárt érdemes vinni, mert ahhoz jobban hozzá vannak szokva az euróhoz képest. Ügyeljünk arra, hogy az utazás végén ne maradjon túl sok helyi pénz, mert a repülőtéren a visszaváltásánál az érték akár 30 százalékát is elveszíthetjük!

Dominikán pénzt tudunk váltani a hotelekben, a bankokban és a Western Union irodáiban. A Western Union irodáiban előnyösebb nekünk a kurzus, mint a bankban, a hotelekben pedig még hátrányosabb a váltás. A legjobb kurzust a legális kis pénzváltók biztosíthatják nekünk. Semmiképpen se váltsunk pénzt az utcán illegális alakoknál, mert könnyen pórul járhatunk! A Puerto Plata-i repülőtéren az érkezési nagyteremben lehet pénzt váltani, de nem túl jó a kurzus, ezért legfeljebb valami kisebb összeget érdemes ott átváltani.

Amúgy helyi pénzre csak a hotelen kívül lehet szükségünk, a hotelen belül legfeljebb a borravalózásnál, de ott inkább szokás egy dolcsisokat adni. A dominikai kereskedők minden további nélkül elfogadnak dollárban történő fizetést, de az már nem automatikus, hogy dollárban is adnak vissza. Érdemes felfegyverkeznünk 5, 10- 20 dolláros bankókkal, mert még a hotelek üzleteiben is előfordul, hogy nem hajlandó dollárban visszaadni. Adnak helyi pénzt, és némelyik elárusító arra vár, hogy az is nála maradhasson. Sokak szerint lehet valamit spórolni azzal, ha pesoval fizetünk, mert picit kevésbé tudják az embert átvágni.

Közlekedés

Érkezéskor a repülőtéren kint az utcarészen számítani kell arra, hogy a turistákat megrohanják a bőröndcipelésért küzdő emberek. Na nem udvariassági gesztusról van szó, a sok szegény hajt a megélhetéséért, a családja élelmezéséért. Megértésből hagyhatja az ember, hogy valamelyikük cipelje egy darabon a koffert a nagy hőségben. Egy dolcsi is nagy pénz nekik, sőt annál kevesebbnek is örülnek, ha tudunk adni valamennyit helyi pénzben. Dominikán a turista övezetekben az utak állapota jó, az ország egyéb részein nem feltétlenül, sok az egyszerű földút, ami az esőzések után elég vacak állapotba kerül. A helyi közlekedés legjellemzőbb eszköze a caritos publicos, a kb. 6 fő férőhelyes iránytaxik.

Jó szívvel nem tudjuk ajánlani autó vagy motorkerékpár bérlését, mert Dominika szigetén a közlekedési morál elég vad. Ha csupán a turista zónán belüli közlekedésre akarunk járművet bérelni, akkor nincs ilyesmivel gond. Baleset esetén előfordul, hogy a vétlen sofőrnek is hosszasan kell időznie a rendőrőrsön, akár még az ott éjszakázást is erőltethetik, ami kényelmetlenebb alvást jelent, mint a hotelszobában. Az éjszakai autózásról, motorozásról kereken lebeszélünk minden turistát, mert az útviszonyok sok helyen rosszak, sok a kátyú. A bérelt motorkerékpárt, ha ellopják (és ez bizony előfordul), akkor nem biztos, hogy nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni. Ha nem fizetünk, a rendőrség cellába invitál minket, szorgosan vállalva az odaszállítást is. Autóbérlés esetén, ha kisgyerekkel utazunk, ragaszkodjunk ahhoz, hogy adjanak gyerekülést (ha fizetni kell érte extra, hát fizessünk).

,, A Dominikai Köztársaság a világ azon kevés országai közé tartozik, ahol gyakorlatilag nincs alkoholellenőrzés. Szondát még nem láttunk, a biztonsági övet maximum a megyeszékhelyeken kell bekötni, és teljesen normális, hogy a sofőrök sörrel, vagy cuba librével a kezükben ülnek be az autókba. Ehhez képest meglepően kevés a baleset, de olyan is előfordult, hogy a rendőr széles mosollyal közölte, hogy „Salut”, amikor a sört mutattuk neki a kocsiból. Éppen csak azt nem mondta, hogy én is így vezetek, „hermano”(testvérem). (2017)" forrás

Étkezés

Az átlagos turista csaknem kizárólag a szállodája all inclusive ellátásának keretében étkezik, és csupán a kirándulások alkalmával van módja találkozni a helyi éttermekkel, kifőzdékkel. A szervezett kirándulásokon e tekintetben sincs jellemzően lehetőség önálló választása. Ha mégis, akkor e vonatkozásban néhány alapinformáció:

Mindenhol, a legkisebb településeken is szinte minden sarkon van valami étkezde. Még az autópálya mentáén is vannak kicsi, egyszerű kifőzdék. A turista képes azt hinni, hogy ebben az országban senki sem főz otthon, és mindenki házon kívül étkezik, vagy onnan visz haza elemózsiát. Sok van az egyszerű és olcsó kis vendéglőkből, amelyeknek comedor a neve. 40 peso (tehát kb. egy USA dollár) körüli összegért jól lehet lakni.

Aki autót bérelve megy országnézésre, annak érdemes legalább egyszer kipróbálni az utak mentén álló parada nevű, kicsi, nagyon egyszerű és helyhű étkezők egyikét. Akár 3 USD összegért fejenként meg lehet ebédelni. A paradák gyakran egyben szuvenír- és vegyesboltok is. Az igazsághoz tartozik, hogy a magyar utazók többsége nem szokott lelkesedni a helyi konyháért, mert az túl egyszerű, nincs benne semmi különleges.

A szállodán kívüli programok során érdemes kipróbálni a nagyon finom, friss gyümölcseiket, pl. sárgadinnyét, ananászt, narancsot (ami náluk nem naranja, hanem chinas), papaját (lechosa), banánt. Mint Kubában itt lehet inni kókusztejet frissen lékelt kókuszdióból, 10-15 pesoért kapható. Árulnak hámozott narancsot és isteniek a frissen facsart narancsok (a fővárosban sok helyen található). Érdemes kipróbálni a banános, sárgarépás sütijeiket és a kókuszdiós szeleteket. Érdekes helyi édesség a cocoyuca nevű kókuszos és a quesillo de leche y pina nevű, ananászdarabos puding. A hőségben kelendők a fagyik, a világmárkákon (pl. Hagen Dazs) kívül van jó, nagyon elterjedt helyi márka is, a Helados Bon.

A szigeten nagyon jók a rumok, és a rumokkal kombinált koktélok. Óvatosan fogyasszuk a koktélokat, mert becsapósak lehetnek. Könnyűnek képzeljük, aztán túl hirtelen összeakadnak a szemeink. Sajnos egyes szállodákban elég silány koktélokat is rásóznak az all inclusive vendégekre.

Palacsinta - M. Dávid fotója

Saona Island - ennivaló - j.i. fotója

tálalva - j.i. fotója

Vásárlás

Sok turista a kinti fogyasztáson túlmenően szívesen vásárol és visz haza dominikai rumot, ami világhíres. Sehol nem lehet olyan olcsón venni aranysárga Barceló vagy Brugal rumot, mint a "szülőhazájában". Italokat a szállodai boltok készleteihez képest 50 százalékkal olcsóbban tudunk megvenni a kinti szupermarketekben! A hozzáértők nagy becsben tartják és vásárolják a kézzel sodort szivarokat, amelyek közül a leghíresebb a Davidoff. A legolcsóbban a gyárlátogatások alkalmával lehet venni szivarokat, a fővárosban vagy Santiago-ban, esetleg a turista övezetek bevásárlóközpontjaiban.

Az ajándékboltokban jellemzően a kínálatban szerepel a borostyán és a larimar ásvány (kékes-fehéres delfinkő). A borostyán nem igazán olcsóbb, mint Európában, de hát ott több idő van az ajándékvásárlásra. Tanácsos tájékozódni azért arról, hogy ékszerek és nemeskövek esetén mik éppen náluk a kiviteli szabályok. Larimart érdemes a bevásárlóközpontok valamelyikében venni, olcsóbb, megbízhatóbb.

Fontos, hasznos tudni! Nem érdemes kagylókat és egyéb tengeri eredetű dolgot venni, begyűjteni, mert tilos a kivitele! A repülőtéren lehet látni egy medencét, amiben az elkobzott ilyen kagylók, miegymások díszelegnek. Vásárlás szempontjából népszerűek a turisták körében a helyi naiv festők festményei is.

Nagyon reklámozzák a kereskedők a mamajuana nevű helyi univerzális természetgyógyászati terméket, amely a dominikaiak szerint szexuális vágyfokozó hatással is bír. A varázsitalos keverékben vannak fűszerek, levelek, egzotikus fákról való ágak, méz, citromlé, rum és vörösbor. A sziget piacain jó móka a vásárlás, főleg, mert a kereskedőkkel vidáman lehet alkudozni. Santo Domingo-ban nem szabad kihagyni az igaz karibi feeling-es Mercado Modelo híres piac meglátogatását.

Közbiztonság

A világhálón a Dominikai Köztársaság közbiztonságáról olvasni elég sok sommás negatív véleményt. Az úti kritikus nem szeret sem hiszterizálni, sem bagatellizálni: a karibi országban bizonyosan nem olyan rossz a közbiztonság, hogy bárkitől értelmes dolog lenne emiatt lemondani erről a desztinációról. A turisták óriási többsége kinti nyaralási idejének döntő hányadában a szállodában, annak közvetlen környezetében, avagy az idegenforgalmi övezetekben tölti, ahol egyáltalán nincs komoly fenyegetettség, legfeljebb a sötétben egyedül sétálgatás érződhet kissé kellemetlennek. A Bavaro térségben például nyugodtan lehet sétálgatni a hotelen kívül, nincsenek veszélyes alakok, legfeljebb egy-két ember, aki valamilyen árut, vagy szolgáltatást megpróbál rásózni a hotelvendégre.

A kirándulások, városlátogatások alkalmával szükség van elővigyázatosságra. Sokkal biztonságosabb szervezett programokban, kirándulásokon részt venni, mint saját szervezésben menni ide-oda. Ha valaki az alábbi intelmeket elolvassa és azokhoz igazodik, akkor csekély a valószínűsége, hogy közbiztonsági okból érezze rosszul magát kint.

Alapvető szabályokat kell betartani:

 • Kerülni kell éjszaka a sötét, megvilágítatlan mellékutcákat. Nagyon zsúfolt, forgalmas helyeken, pl. piacokon, helyi buszokon, szórakozóhelyeken vigyázzunk zsebeinkre, táskáinkra. Kerülni érdemes az illegális kereskedőkkel, idegenvezetőkkel való üzletelést. Ne bonyolódjunk vitába, veszekedésbe helyiekkel. Sok dominikai hord valamilyen fegyvert magával.
 • A rendőrség rettenetesen korrupt és aktívan részt vesz a turisták megkopasztásának erőfeszítéseiben. Jobb elkerülni a rendőröket, egyesek szerint rosszabbak, mint a civil tolvajok.
 • Egyes turisták a visszajelzéseikben azt állítják, hogy a Hispaniola szigeten a Dominikai Köztársasággal osztozó Haiti-ből való (fekete bőrükről felismerhető) egyénektől kell tartani, mert köztük sok a csibész. A helyieket sem kell félteni, ravaszul mindenfélét kitalálnak, hogy becsapják, lenyúlják a tájékozatlan, naiv turistákat. Résen kell lenni bizony! Gyanakodni kell a nyájas, mosolygós, barátkozós közeledőkre, mert sokszor nem barátkozni akarnak, hanem pénzhez jutni valami fortéllyal.
 • Az útlevélre nagyon vigyázzunk. Nem tanácsos drága cuccokban, ékszerekben pompázni a hotel zónán kívül. Alapszabály: a szállodai széfbe rakni minden értékes dolgot.
 • A lányok, szingli hölgyek legyenek óvatosak a helyi szívtiprókkal, beleértve a szállodai animátorokat. Az esetek többségében csak szíveket törnek össze, de azért nem árt résen lenni, hogy valami átvágás áldozatává ne váljon az ember.
 • A hotelzónán kívüli szórakozóhelyeken a lányok, hölgyek semmiképpen sem fogadjanak el italt idegenektől, mert előfordult sokszor, hogy valamit a gazemberek belekevernek az italba, hogy az áldozat elveszítse az önkontrollját.

Magyar külképviselet

Magyar nagykövetség, vagy konzulátus nincs.

Van viszont egy tiszteletbeli magyar konzul a fővárosban, Kristian Herrera személyben.

E-mail cím: info@consuladohungria-rd.do vagy consulhungriard@icloud.com
Telefonszám: +18096861515
Mobil: +1 (809) 803-3399

Cím: Edificio Empresarial HYLSA Av. Winston Churchill #808 Piso 3, Suite 303, Santo Domingo

Egyéb hasznos információk

,, Vannak távolságok, de megéri mert lehet látni kicsit Dominikát, amit a hotelből nem lehet.
Bálnalesre vízálló!!! táska, aki tengeti beteg annak zacskó! 🙈
Nyílt óceán nem viccel, dobálás van, és ha egy valaki rákezd…
Hihi még jó hogy megúsztuk és láttunk is anyukát a kis 1,5 méteres bálnájával.
Annyi 1 dolláros amennyi elfér nálad, mindenhova kell.
Kókusz 3 $ rummal 6$
Mindent kérdezzetek meg előre!
Sikerült a Makao Beach en egy kókusz koktélt 30$ ért venni… azután inkább kérdeztem 🥶
Kivenni pénzt helyi pesoban lehet Transferwise-zal  300 peso volt a levett 20.000 (ez a maximum amit egyszerre ki tud adni) de van olyan gép is ahol 1.200-ért akarta kiadni. Ott nem vettünk fel)
Dollár kell, sok 🙈
100-150$ a legtöbb program, van ahol van gyerek vagy családi kedvezmény, de nem jelentős.)
CocoBongo jegy 70$-175$-ig
Életre szóló élmény volt." (m.a. 2022)

Ünnepnapok

 • január 1. - újév
 • január 21. - vallási ünnep
 • január 26. - ünnepnap (egy néhai elnök születésnapja)
 • február 27. - nemzeti ünnep
 • május 1. - a munka ünnepe
 • augusztus 16. - ünnepnap
 • szeptember 24-25. - karácsony
 • nagypéntek és pünkösd változó dátumokon

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Aniko, 2019. 12. 25. 14:28
Az iment olvastam h kagylokat v azokbol keszult csecsebecseket nem erdemes vasarolni mert tilos a kihozatala, januarban voltam, tengerparton vettem egy hatalmas kagylot, semmi gondom nem volt vele a repteren


flamingó, 2017. 05. 10. 10:02
Én még soha nem égtem le, de itt sikerült az 50-es faktorú naptej ellenére fél nap alatt vörösre megégni. Legnagyobb meglepetésemre kint 100-as faktor számú naptejet is árulnak. Az itthonról vitt szúnyog riasztót feleslegesen vittük semmit sem ért, de amit kint vettünk az tökéletes volt.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Punta Canaba Repülőjegyek Punta Canaba
Olcsó repülőjegyek Punta Canaba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS