ÚTIKRITIKA.HU / Dominikai Köztársaság


hirdetes
Dominikai Köztársaság


útikritikák


Dominikai Köztársaság

Egészség| Közlekedés| Étkezés| Vásárlás |Szórakozás |Közbiztonság |Egyéb hasznos információk| Fotóegyveleg

Tartalomfeltöltés folyamatban

Egészség

A nagyobb városokban általában megfelelő orvosi ellátás van (leginkább a privát kórházakban), a vidéki egészségügyi intézmények színvonala azonban nagyon eltérő. A fővárosban működik a 911-es vészhívószám. Az ország teljes területén működik egy privát mentőszolgálat, a ProMed (https://www.promed.com.do/), amelynek száma 809-412-5555. A ProMed használatakor a cég azonnali költségtérítést igényel, ezért érdemes utazás előtt tájékozódni a biztosító társaságoknál az esetleges balesetek, megbetegedések költségeinek térítési módjáról.

A Dominikai Köztársaság területén nem biztonságos csapvizet fogyasztani, ehelyett a boltokban kapható palackozott ásványvizek fogyasztása javasolt.

A Dengue-láz, valamint a Zika-vírus általi fertőzés is gyakori helyi betegségnek számít a Karib-térségben. Utazás előtt javasoljuk felkeresni a Nemzeti Népegészségügyi Központot: https://www.nnk.gov.hu/index.php/jarvanyugyi-es-infekciokontroll-foosztaly/oltokozpont; https://oltokozpont.hu/hu/oltas/utazas/dominika, ahol az utasok naprakész tájékoztatást kaphatnak a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdéseikre.

Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat arról, hogy dengue- és zika-veszélyes területen tartózkodtak.

Közlekedés

A Dominikai Köztársaság világviszonylatban azon országok egyike ahol a közlekedési halálesetek aránya átlagon felüli. A közlekedési sérülések veszélye jelenti a legnagyobb veszélyt a külföldi utazók számára. Nincs közúti rend. Fegyelmezetlenek a gyalogosok, a helyi sofőrök, gyakran még a reflektorokat sem használják. Sok a kilágítatlan vagy rosszul megvilágított országut.

A Dominikai Köztársaságban az úthálózat összességében jól fejlett, beleértve a különböző turisztikai központokat is. Azonban sok útszakasz nincs megfelelő állapotban

Santo Domingo-ból más régiók könnyen elérhetők távolsági buszokkal. Nincsenek személyvonatok.

A sofőröknek gyakran nincs biztosításuk, és néha nincs jogosítványuk sem. Emiatt magas a közúti balesetek kockázata. Személyi sérüléssel járó baleset esetén a balesetet okozó személy ideiglenesen letartóztatható.

Gyakran előfordul, hogy a dominikai rendőrök állítólagos közlekedési szabálysértések miatt megállítják a bérelt autókban utazó turistákat, és „bírságot rónak ki rájuk.

Étkezés

Vásárlás

Szórakozás

Közbiztonság

A közbiztonság nem jó. Fennáll annak a veszélye, hogy a turista rablás vagy más erőszakos bűncselekmény áldozatává válnak. Annak ellenére, hogy a dominikai kormány erőfeszítéseket tesz a biztonságos turizmus biztosítására, továbbra is történnek fegyveres támadások mind Santo Domingóban, mind a turisztikai területeken. Ráadásul az utóbbi időben érezhetően megnőtt a fegyveres rablások száma. Ezeket gyakran  motoros banditák követik el, akiket elsősorban mobiltelefonok és ékszerek érdekelnek. Az elkövetők általában késsel vagy lőfegyverrel vannak felfegyverkezve; nem riadnak vissza az erőszak alkalmazásától. A sofőrök is rablások áldozataivá válhatnak, pl. dugóban vagy piros lámpa előtt állva.

Rablás esetén semmilyen körülmények között ne álljon ellen, azaz ellenállás nélkül adja át az értékeket.

Vezetés közben tartsa zárja az ablakokat és az ajtókat, és ügyeljen arra, hogy az értékek kívülről ne látszódjanak. Ne vásároljon utcai árusoktól az autóból ülve.

Egyéb hasznos információk

1.  A Dominikai Köztársaságban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal! Viszont van a fővárosban egy tiszteletbeli konzul, Kristian Herrera személyében:

Cím: Edificio Empresarial HYLSA Av. Winston Churchill #808 Piso 3, Suite 303, Santo Domingo
E-mail cím: info@consuladohungria-rd.do, vagy consulhungriard@icloud.com
Telefonszám: +18096861515 - Mobil: +1 (809) 803-3399

2. A dominikai kormány 2023. szeptember 15. óta további értesítésig teljesen lezárta a Haiti határát. A két ország közötti szárazföldi, légi vagy tengeri utazás jelenleg nem lehetséges.

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Punta Canaba Repülőjegyek Punta Canaba
Olcsó repülőjegyek Punta Canaba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes