ÚTIKRITIKA.HU / Dominikai Köztársaság


hirdetes
Dominikai Köztársaság


útikritikák


Dominikai Köztársaság

Strandok | Santo Domingo | Látnivalók | Kirándulások | Fotóegyveleg

.

p.e. fotója

Strandok

A strandok jelentik a Dominikai Köztársaság vonzerejének lényegét. Minden túlzás nélkül állítható, hogy itteni strandok a világ legszebbjeihez tartoznak. Kb. 1600 kilométer hosszú az ország tengerparti vonala, persze ennek csak egy kisebb része kapcsolódik erőteljesen a turizmushoz. A szállodák előtti partszakaszoknál a víz többnyire nagyon szép, de eltérőek a "talapzati viszonyok". Vannak olyan strandok, ahol a vízbe menve óvatosan kell kerülgetni az éles szikladarabokat. Hínár sok helyen van, a parti fövenyen tudják takarítani, de a vízben adottságként kell elfogadni sok helyen.

 • A hotelzónában főszezonban gyakran túl nagy a tömeg kint a strandon. Jó dolog viszont az, hogy kevés a nyaralót, a napozót zaklató zugárus.
 • A Dominikai Köztársaságban nincsenek nudista strandok, és tilos bárhol meztelenül strandolni, sőt a hoteleken kívül a monokini sem ajánlott (az ottani férfiszemek nagyobbra képesek kerekedni...)
 • A sziget északi partvidékénél, Cabarete strandján príma adottságok vannak a kite- szörfözéshez és a széllovagláshoz. Puerto Plata kikötővárosnál finom korallhomokkal feltöltött a strand.
 • Keleten található a Costa de Coco, azaz a "Kókuszdió part" az álomszép pálmafás strandjaival. Órákon át lehet az irdatlan hosszú parton sétálni.
 • Délen, a fővárostól, Santo Domingo-tól kb. 20 perc autós távolságra található a Boca Chica fürdőtelepülés, és mivel itt a strand nagyon megfelel a kisgyermekekkel fürdőző családoknak.

A Bayahibe-i strand nyugi és onnan át lehet menni motorcsónakkal az Este nemzeti parkhoz tartozó Saona szigetre. Erről azért teszünk említést, mert általános vélemény szerint ezen a szigeten van a Dominikai Köztársaság legszebb strandja! Széles partvonal, természetes, beépítetlen, és a föveny vakítóan fehér korallpor. Nagyon jó merülő terep található arra.

Santo Domingo

Santo Domingo közel egymilliós főváros.

Nem olyan szenzációs, mint Havanna, de így is az egyik legérdekesebb nagyváros a karibi térségben. Az óvárosa, a Zona Colonial a történelmi levegővel teli építményeivel igazán szép.

 • Érdekes múzeum a Museo del Hombre Dominicano, mert meg lehet ismerkedni az őslakosok, a taino indiánok gyarmatosítás előtti kultúrájáról, életmódjáról. Ma már alig a lakosság egy százaléka számít taino indiánnak.
 • A fővárosnak van egy modern része, ahová inkább akkor érdemes menni, ha mindenképpen valami áruházba, bevásárlóközpontba vágyunk. A modern városrészben vannak szép parkok, kellemes kávézók és éttermek, művészeti galériák.

Látnivalók

Jön!

Kirándulások

A kirándulások színvonalasságának, tartalmasságának megítélése nagyon vegyes. Sokan arra panaszkodnak, hogy a vendégeknek a hotelekben való összegyűjtése, a közlekedés túl sok hányadát teszi ki a túráknak és az igazi érdemleges tartalomra kevéske idő marad. Ilyen probléma azonban a világ más nyaralóhelyein is szóba kerül.

Saona sziget

p. petra fotói

Ez egy természetvédelmi terület fehér homokos strandokkal, csodás színű és átlátszó tengervízzel, zöld dzsungelekkel borított hegyekkel. A karibi feeling ott van, a sziget valóban csodás. Napvédőkrémet és szúnyogirtót mindenképpen kell vinni. A kirándulás során több álomszép strandot is meg lehet látogatni. A strandokon a víz sekély. Lehet látni sok tengeri csillagot (sajna egy részük nem már nem él). A sziget belsejét óvják a turistáktól környezetvédelmi megfontolásból. Ez derék döntés, mert a strandokon bizony látható, hogy mennyire felelőtlenek a turisták: szemetelnek az amúgy csodás homokfövenyre. Barbárok!  A napozóágyak lestrapáltsága viszont a vendéglátók sara. A kirándulás szállítóeszközét jelentő hajót ott katamaránnak vagy speedboatnak nevezik. A túrákat jellemzően nem a hajóra szállással kezdik, hanem elviszik a turistákat egy piacra, hátha költenek ott némi pénzt, amiből jut részesedés a túraszervezőnek. Odaúton a szigetre hajózás kb. 1 óra 45 perces. Ha szerencséje van a túrázónak, akkor a katamaránon nem bömböltetik nagyon a zenét.

A Saona szigetes kirándulásról ellenvélemény olvasható lent, a fotók után a kommentnél.

"A legnépszerűbb fakultatív program a busszal-katamaránnal-gyorshajóval szervezett, egésznapos (teljes ellátással) kirándolás a Karib- tengeren lévő SAONA szigetre és a nemzeti parkba. Mindenkinek látnia kell, mert gyönyörű. Az ára? Nos ez érdekes ;mi 50 USD -t fizettünk fejenként, volt aki 85-öt, de volt aki 120-at fizetett. Szóval mindíg és mindenhol alkudni, alkudni és alkudni." (B.L., 2016) 

j.i. fotója

San Pedro

Samana

További látnivalók és programlehetőségek:

 • Limon-vízesések
 • Katamarán a Bacardi-szigetre
 • 30 perces lovaglás a vízesésekhez és fürdés a vízesésben
 • Delfinekkel úszás medencékben és kint a tengeren lévő kialakított terepen

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Locky, 2016. 03. 13. 00:30
SAONA szigetére mindenképpen érdemes ellátogatni egy egy napos kirándulás keretében! Csodálatos! A Karib tenger itt ezer színü kékben pompázik, a pálmák szó szerint versenyt hajlonganak a víz felett. Nem voltak lestrapáltak a napozóágyak, söt, nagyon is tiszta és idilli a környezet! Se túlzsufolt, se szemetes nem volt a part és a büfé + grill ebéd is nagyon izlett, pedig alapvetöen válogatós vagyok. :) Az egyetlen zavaró dolog talán a nyomulós árusok és masszörök voltak, de csak határozottnak kell velük lenni es akkor békén hagynak. Érdemes kiélvezni azt a három órácskát, amit ott tölt egy-egy csoport. Odafelé katamaránnal mentünk, ahol mi nagyon is élveztük, hogy szólt a zene, táncoltunk sokat és a poharunkat mindig ujratöltötték Cuba Librevel. :) Ha odafelé katamaránnal visznek, visszafelé speed boattal hoznak ill. fordítva. A katamarán lassabb, kb másfél óra az út a kikötöböl a szigetre, de jó hangulatban telik hála a zenének és a finom koktéloknak. A speed boat kb fél óra alatt teszi meg ezt az utat. Szerencsére a Karib tenger nyugodt, úgyhogy lehet száguldani anélkül, hogy nagyon dobálnának a hullámok. :) Punta Canabol kb másfél-két ora autobusz transzferrel kell számolni a kikötöig, ami azonban szintén nem unalmas, mert az idegenvezetö érdekes és sok vicces sztorival szórakoztat minket a Dominikai Köztársaságról és az itt élö emberekröl :) Szuper kirándulás volt! 100 dollárról indul fejenként az alku, de mi végül 75 dollárért fizettünk be a Nexusnál a hotel lobbijában az útra. :)


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Punta Canaba Repülőjegyek Punta Canaba
Olcsó repülőjegyek Punta Canaba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes