ÚTIKRITIKA.HU / Észak-Korea


hirdetes
útikritikák


Észak-Korea

Országnézési lehetőségek és korlátok | Phenjan | Kommunista emlékművek és emlékhelyek | Fotóegyveleg

Kim Ir Szen és fia, Kim Dzsongil - t.k. fotója

Országnézési lehetőségek és korlátok

Jön!

Phenjan, a főváros

"Phenjan nem egy szép város, de van valami sajátos hangulata, főleg a széles sugárutak miatt. Nem feltételeztem, hogy ennyi igazán magas épületet látok majd a fővárosban. Nagyon nagy a tisztaság az utcákon. A járókelők között bizony lehet látni stílusosan öltözött nőket magassarkú csizmában és gondosan kozmetikázott arccal." (B. A., 2013)

Észak-koreai diadalív - t.k. fotója

"A számokat nézve Észak-Korea fővárosa nem különbözik más, hasonló méretű országok központjától, sőt, úgy tudni, hogy a phenjani lakásárak is beérték az európai szintet. Az ok egyszerű: az országon belül is elzárt város, ami elsősorban a legfontosabb kormányzati és állami hivataloknak, és az ott dolgozóknak ad otthont, letért a szocializmus munkával kikövezett útjáról, az ügyeskedők hamar meggazdagodhatnak.

Miközben csak a belügyi irányítószerveknél több mint 130 ezren, a polgári titkosszolgálatoknál pedig 30 ezren dolgoznak, Phenjanban nyíltan megy a feketézés. A beszámolók szerint a várost elöntötték a Kínából csempészet holmik: filmektől hűtökön át autókig tart a sor, egészen a kínai jüanig, amit már egyre több boltban is elfogadnak. Illegálisan.

A technikai eszközök terjedése bizarr képet mutat. A mobiltelefont használók száma például már átlépte a hárommilliót Észak-Koreában, de a híváson, üzenetküldésen kívül más funkció továbbra sem elérhető a készülékeken. Egyre több phenjani lakásban van már lapos tévé, DVD-lejátszó, de legális forrásból nem lehet filmekhez jutni, végignézésük amúgy is nehézkes lenne, olyan sűrűn és hosszan tartanak az áramkimaradások.

Bár a feketepiac sokak szerint már nagyobb forgalmat bonyolít, mint a legális, a teljes termelés 50-60%-a már az ügyeskedőknek köszönhető, a diktatúra vezetése továbbra is elnéző velük szemben. Elemzők szerint Kim Dzsongun tisztában van azzal, hogy e nélkül még tragikusabb állapotban lenne az ország gazdasága. (2016)" forrás

Kommunista emlékművek és emlékhelyek

Kim Ir Szen mauzóleum

Itt mutogatják a Kim Ir Szen és a fiának a bebalzsamozott testét. A turista csoportoknak sok unalmas termet végig kell látogatni, míg megnézhetik a lényeget. Az unalmas termekben azt mutogatják, hogy mennyi ajándékot kapott a két diktátor. A látogatóknak meg kell hajolni mindkét szarkofág előtt, az észak-koreaiaknak kötelezően, a turistának kedve szerint. Viszont a turistának is ki kell öltözködni a megható programra.

A mauzóleum hivatalos neve: Geumsusan Emlékhely palota. Kim Dzsongilt a fater termével szomszédosban mutogatják. Az egész program szürreális, azaz spéci élmény. 

Fotóegyveleg

Demilitarizált övezet - F. András fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes