ÚTIKRITIKA.HU / Észak-Korea


hirdetes
útikritikák


Észak-Korea

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás | Közbiztonság | Kockázatok és kellemetlenségek | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

Egészség

Ajánlott az utazás megkezdése előtt átfogó egészségügyi és utazási biztosítás kötése.
Az ellátás alacsony színvonalú, hiányoznak az alapvető gyógyszerek és felszerelések. Bármilyen komolyabb egészségügyi probléma esetén külföldön (Kínában) célszerű kórházi ellátást igénybe venni.
Rendszeresen szedett gyógyszerek esetén érdemes azokat még az utazás előtt beszerezni, külföldön gyártott gyógyszerek nem kaphatóak.
Észak-Koreában a csapvíz fogyasztása egyáltalán nem ajánlott. Csakis forralt vizet, vagy palackozottat igyunk.
Védőoltásokkal összefüggésben javasoljuk tájékozódni az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat-nál (ÁNTSZ) és az Országos Epidemológiai Központban (OEK).

Közlekedés

A turista szempontjából teljesen egysíkú a közlekedés, mert mindenhova külön-busszal megy a külföldi látogató. Meg lehet nézni a phenjani metrót, de az nem közlekedés, hanem turista program.

A metró a fővárosban - z.m. fotója

"Számtalan körülmény veszélyeztetheti az észak-koreai autósokat: gyakran közlekednek kivilágítatlan teherautók, az alagutak sem rendesen beláthatóak, nincsenek jól elválasztva az egyes sávok, az utak rossz állapotúak. (2015)" forrás


,, Számos blogbejegyzés, cikk, és úti beszámoló tér ki arra, hogy mennyire üresek az utak Észak-Koreában. Habár valóban egyszerűbb átkelni a Sungri úton a reggeli csúcsidőben, mint a Rákóczi úton egy múzeum körúti előadásszünetbeli ramenkázáshoz, engem azért meglepett a Mercedesek és Lexusok kínálata a fővárosban a kínai és helyi márkák mellett. Ugyan az autók többsége katonai vagy állami tulajdonban van (fekete vagy kék rendszámtáblával közlekednek), számos sárga rendszámtáblájú (magán) kocsit is láttunk. Illetve a fővárosi metró-, troli- és buszhálózat ellenére több taxi is közlekedett utasokkal, tehát nem annyira üresek az egyébként valóban rettenetes állapotban lévő utak. (2017)" forrás

Phenjani pályaudvar - F. András fotója

Étkezés

A szervezett utazás folyamán az étkeztetést az idegenvezető vezényli le. Igen ez a helyes kifejezés. Persze az éttermek olyanok, ahová csak turisták mennek enni, és legfeljebb kemény valutával valamilyen okból rendelkező helyiek. Akiknek speciális étkezési problémái, irányultságai vannak, azt előre kell közölni az idegenvezetővel: pl. vegetáriánus, valamilyen ételallergia, hal vagy tojás fogyasztásának elkerülése stb. Egy igazi, hiteles helyi étterem meglátogatása csak úgy történhet meg, ha ehhez az idegenvezető engedélyt ad és a programot kivitelezi, hiszen egyedül nem lehet ide-oda kószálni. Ha valakinek elvonási tünetei vannak nyugati gyorséttermi láncok kajái vonatkozásában, akkor az idegenvezető segítségével el lehet érni valamit. Sőt a fővárosban van két olasz étterem is. A pizza kifejezetten jó. Phenjánban van egy bécsi kávézó jó kávéval.

A turistákat elfogadható színvonalon etetik. Semmi érdekes kulináris élmény, átlagos minőség, de jól lehet lakni és az étkek ehetőek. Sokkal jobbat eszik a turista, mint a helyi népek, de biztos, hogy más ázsiai országokban nagyobb élmény a kajálás.

,, Irány egy „helyi” bár, kóstoljunk söröket. A hely meglepően nyugatias, bármelyik világvárosban lehetnénk, a közönség nagy része turista, de azért látni néhány helyit is, mondjuk nagy valószínűséggel csak a csoportok helyi vezetői. Egy sör kb. 800 Ft, ami helyi viszonylatban sok pénz viszont a gazdag nyugati turistának semmi. Ezzel a logikával nem először és nem is utoljára találkozom itt tartózkodásom alatt. A sör finom, a pultos lányok még a koreaiak közül is kiemelkedően szépek, pedig nagyon csinos nőket látni ebben az országban." (W.D., 2018.)


,, Szóval ebéd, a sok egyéb fogás mellett itt van rá lehetőség, hogy két helyi specialitást is megkóstoljunk, mégpedig a ginsenggel töltött csirke levest és a kutyahús levest. Persze mindkettőt külön rendelésre, egy kis extra pénz ellenében. Szerencsére többen is vállalkozunk a mutatványra, így 1-1 adagot rendelünk mindkettőből és szétdobjuk az árát, a kutya nem húzós, 5 embernél olyan 1000 Ft körül van, a ginseng csirke viszont ugyanekkora létszámnál olyan 2500 Ft/főre jön ki. Akkor válaszolok is a kérdésre, amit mindenki fel akar majd tenni, igen, finom. A hús teljesen rendben van, ha legyűri az ember a bűntudatot és kikapcsolja az agyát egy kicsit. A leves, amit főztek belőle már nem volt annyira nagy szám, sőt elég rossz volt, így csak a húsokat pecáztuk ki aztán a többi ment a kutyák elé. (Bocs, rossz vicc…). Egyébként megkérdeztem, Un Hat, hogy tartják itt a kutyákat, amiket így húsnak szánnak. Farmokon? Persze próbált megnyugtatni, hogy nem, nem kutya farmok vannak, hanem rendesen háziállatként tartják őket, aztán amikor elérik a kívánt súlyt, akkor vágják le. Nem hiszem, hogy ez jobban hangzik, mint a telep, de érdekes, hogy az ő megítélésük szerint igen. A ginseng csirke sem volt valami nagy élvezet, egyben megfőztek egy csirkét és a testét teledugdosták ginseng gyökérrel, azt sajnos nem tudom megítélni, hogy mennyire volt potencia növelő hatása… Ha a figyelmeztetés ellenére eddig elolvastad, kélek ne kezdj el gyalázkodni, nekem is van kutyám és nem tervezem elfogyasztani a későbbiekben sem. Meg amúgy is elég szikár alkat...(Walter, 2018)

Pénzváltás

A helyi pénz használatára lényegében nincs szükség. A csoportos utazás all inclusive jellegű. Ha mégis valamire költeni kell extra, akkor a dollár a fizetőeszköz.

Vásárlás

Lehetőleg ne engedjünk az idegenvezető azon igyekezetének, hogy majd ő beszerzi számunkra azt az ajándékot, vagy bármi árut, amit meg szeretnénk venni. Jellemzően rárakja a maga hasznát, és így magasabb áron vásárolunk. Ha mód van rá, akkor közvetlenül mi vásároljuk meg azt, amit akarunk. Ugyanez vonatkozik amúgy a hotelszolgáltatásokra is. Előfordul, hogy az idegenvezető közvetítése plusz pénzbe kerül nekünk. A vásárlás dolgában amúgy a terep, a választék minimális. Alig-alig érdemes ott bármit is vásárolni. Bármit költünk, az amerikai dollárban történik.

Közbiztonság

Nincs bűnözés, nincsenek zsebtolvajok, nincs rablás.
Konzuli védelem: regisztráció ezen az oldalon.

Kockázatok és kellemetlenségek

  • Észak-Koreában minden külföldit megfigyelnek és sose tévesztik őket szem elől.
  • Észak-Koreában az internet hangsúlyosan cenzúrázott - ez azt jelenti, hogy nincs! Kizárólag helyi ellenőrzés alatt álló oldalak tekinthetők meg.

"Nemrég olvastam, hogy elkészült az első igazán fejlett (jaj) Észak-Koreai operációs rendszer, a Linux-alapú Red Star OS. Így már az észak-koreai átlagfelhasználó is bátran belevetheti magát abba a 10-15 oldalba, amit az észak-koreai 'internet' rejt. Külön mókás, hogy a rendszeren beállítható hátterek száma is korlátozott/cenzúrázott - választhatunk földművelős ("zúg a traktor, szánt az eke..."), légvédelmi ágyús és személyikultuszos-felvonulós háttereket..." (N. K. 2014)

"Az amerikai külügyminisztérium arra figyelmeztette az ország állampolgárait, hogy ha Észak-Koreába utaznak, számítsanak arra, hogy súlyos büntetéseket szabhatnak ki rájuk olyan cselekedetek miatt, ami hazájukban semmiképpen nem minősülhet bűnnek. Emlékeztettek: az elmúlt tíz évben legalább 14 amerikait tartóztattak le. Az elmúlt hónapokban két ilyen eset is volt: a 62 éves koreai-amerikai illetőségű Kim Dong Chult kémkedéssel vádolták meg, és tíz év munkatáborra ítélték, míg egy egyetemistát, Otto Warmbiert egy propagandazászló ellopása miatt ítéltek tizenöt év kényszermunkára.

Az amerikai külügy figyelmeztetett: bármilyen, az ország ellen irányuló kritikát súlyos bűncselekményként kezelhetnek az észak-koreai hatóságok. Bármiféle, akár nem is tudatos tiszteletlenség Kim Dzsong Un, Kim Dzsong Il és Kim Ir Szen iránt ürügy lehet a letartóztatásra, de az is, ha nem kérnek engedélyt egy fénykép elkészítésére, vagy hogy szóba elegyedjenek egy helyi lakossal.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az országba utazó amerikaiak a számukra kirendelt idegenvezetőtől sem számíthatnak védelemre és segítségre, ha bajba kerülnek. (2016)" forrás

Magyar külképviselet

A szöuli magyar nagykövetség konzuli kerülete magában foglalja a KNDK teljes területét: a magyar állampolgárok érdekvédelmét a szöuli magyar nagykövetség látja el. A kapcsolattartás konzuli ügyekben elsősorban a KNDK pekingi nagykövetségén keresztül történik. A konzuli érdekvédelmi ügyek tekintetében állampolgáraink a pekingi nagykövetséghez is fordulhatnak.
Ezen kívül a Phenjanban működő EU tagországi (német, brit, svéd, lengyel, cseh, bolgár, román) külképviseletek segítségét is kérhetik, amelyek útmutatást adnak, és szükség esetén segítséget nyújtanak állampolgárainknak. Ezek a nagykövetségek a város egy speciális negyedében találhatóak, amit Munsu-dong Diplomatic Compound-nak hívnak.

Konzuli védelem: regisztráció ezen az oldalon.

Egyéb hasznos információk

  1. Észak-Koreában a hálózati feszültség 110V (60 Hz), illetve a konnektor lehet európai (A-típus) és lehet amerikai (C-típus, lapos villás) dugós, így valószínű, hogy adapterre lesz szükségünk.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes