ÚTIKRITIKA.HU / Észtország

Észtország

Repülés | Szállás | Úti okmányok | Fotóegyveleg

Repülés

"Észtország a a balti államok legészakibb részén van. Finnországtól a Finn-öböl választja el, amit jelen pillanatban vagy repülőgéppel vagy a kompjáratok egyikével lehet átszelni. A komp 2-2,5 óra alatt kel át, a repülő 15 perc alatt ott van ugyan, de a biztonsági ellenőrzések és a reptér távolsága (Helsinkiben legalábbis) miatt ez az út is inkább 2-2,5 órának tekinthető. Van egy ambiciózus terv arról, hogy alagút épül Tallinn és Helsinki között, sőt az is része ennek az álomnak, hogy a két város Tallsinki néven egyesül. Az alagút megépítésével akár 30 percre csökkenhetne az átkelési idő. A terv egyelőre állom marad. Az EU azt a projektet nem támogatta. Az elutasítás után a finnek úgy nyilatkoztak, hogy nem mondanak le a tervekről, valójában nagyon nehezen lehet kifizetődő beruházásként megvalósítani. Nincs ugyanis olyan volumenű forgalom a két ország között, ami akár évtizedek alatt visszahozna a beruházás költségeit. Svédország és Szentpétervár is elérhető hajóval, ezek azonban egész éjszakás 10-12 órás utak. A közúti közlekedés a fentiek figyelembevételével viszonylag akadálymentes a három balti országon belül. Rigába 3-4 óra alatt, Vilniusba olyan 6-7 óra alatt lehet elérni. Az a Budapest-Bécs, Budapest-Prága viszonylatnak felel meg időben. A bajok a litván-lengyel határt átlépve a Varsó-Kaunas vonalon kezdődnek. Az út arrafelé kritikán aluli. (2014)" forrás

Szállás

Jön!

Úti okmányok

,, Az észtek elég komolyan gondolják az informatikai rendszereket, a reptéren automatikus az országba léptetés, nem alkalmazottak ellenőrzik az útlevelet, hanem egy automata kioszknál kell regisztrálni. Első alkalommal ujjlenyomatot is vesz a gép, utána már lehet jönni-menni egy hüvelykujjal. A rendszer gyors, nincs sorban állás. (2015)" forrás

A magyar állampolgárok 3 hónapos tartózkodásnál rövidebb idő esetén vízummentesen tartózkodhatnak a balti államban, amely ugyancsak tagja az Európai Uniónak. A beutazáshoz elég egy érvényes útlevél vagy bármilyen itthon is érvényben lévő magyar személyigazolvány.

Jogosítványok: Észtország területén érvényes az itthoni normál járművezetői jogosítvány. Ha autóval utazunk be: a magyar forgalmi engedélyt az észt határőrök ellenőrzik. A nemzetközi zöld kártya önmagában nem elegendő, mert a forgalmi engedély hiányában a gépjárművet visszafordítják a határon.

Észtországra is érvényes: Az újfajta személyazonosító igazolványunkkal a reptéri határátlépések során a zsilipkapus beléptető rendszereket is használhatjuk úgy, hogy a zsilipkapuhoz érkezés után, a kapu kártyaolvasójához érintjük az okmányunkat, és az új személyiben lévő chip segítségével a kártyaolvasó hitelesíti azt.
Ezután a rendszer kiolvassa az okmány számát, majd átveszi a chipből a személyi adatokat, az arcképet és az ujjnyomatot. Ezzel megtörténik az adatok európai szabályrendszer szerinti ellenőrzése (pl. utazási korlátozás kiszűrése).

Az újfajta okmány a közúti ellenőrzéseket is meggyorsítja, mert a rendészeti szerveknél lévő kártyaolvasóval kiolvashatók az adatok (a négy természetes személyazonosító adat), amik az eszközre telepített alkalmazással vizuálisan is megjeleníthetők a kijelzőn.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon