ÚTIKRITIKA.HU / Francia Polinézia


hirdetes
Francia Polinézia

útikritikák


Francia Polinézia

Nagy repülés | Szigetek közötti repülés | Szigetek közötti hajózás | Szállás | Úti okmányok | Fotóegyveleg

.

Overwater bungalow - cs.j. fotója

.

Tahitin a nemzetközi repülőtér neve jópofa: Faa'a. A kiejtése egyszerűbb: fá (hosszan elnyúló á-val), szóval nem fááá

"Francia Polinéziába legegyszerűbben az Air France járataival juthatunk el. Egy párizsi és egy los angelesi átszállással. Figyeljünk a csatlakozásokra, mert Los Angelesben át kell esnünk a vámvizsgálaton, útlevél ellenőrzésen is. Fontos, hogy legyen beutazási engedély. Vannak éjszakázós verziók, de jó csatlakozással, délutáni indulással anélkül is eljuthatunk Papeetére. Csalóka, de figyeljünk rá, hogy a rendszerek, weboldalak kiadnak olyan csatlakozásokat is, ahol úgy tűnik, mintha Párizs - Papeete közvetlen lenne, de ezek mindig leszállnak Los Angelesben. A repülési időket tekintve Párizs - Los Angeles körülbelül 11 és fél óra, majd onnan még egy 8 órás út vár ránk. Érdemes olyan járatot választani, ahol az Air Tahiti az üzemeltető, mert a gépen a megfelelő magassági szint elérése után az utaskísérők átöltöznek, és helyi ruházatban, pareoban dolgoznak tovább a jellegzetes polinéz fehér tiaré virággal a hajukba tűzve. Fárasztó a két hosszú járat, így akinek lehetősége van rá, érdemes megfizetni a Premium Economy osztály felárát (jelen pillanatban 40 000 Ft körül van egy főre egy szakaszra).

Az árak legjobb esetben is 450 000 Ft körül kezdődnek illetékekkel együtt egy főre nézve. Gyermekkedvezmény 11 éves korig. Ne feledjük, hogy odafele "időt nyerünk" az időeltolódás miatt, hisz "visszafele megyünk", de a hazaúton épp az ellenkezője történik. A belépés zökkenőmentes, az EU-s útlevelet kedvelik a francia kötődés miatt :) A csomagot átnézhetik, élelmiszert bevinni tilos. Szúrópróbaszerűen ellenőrizhetnek külön is, de a csomagot mindenképpen átvilágítják. Kihozni pedig semmilyen kagylóhéjat, csigát, stb. nem szabad (kivéve a boltban vásárolt ajándéktárgyakat). Repülhetünk a másik irányba is, de sem árban, sem időben nem járunk jól." (Józsa Jetta, Vista Főiroda - bizalommal lehet hozzá fordulni utazással kapcsolatban. E-mail: jetta.jozsa@vista.hu)

Szigetek közötti repülés

  • Tahitiről Bora Borába: 45 perces repülés (egy útra a jegy 275 dollár körül)
  • Tahitiről Huahinére: 35 perc repülés (egy útra a jegy: kb. 170 dollár)
  • Huahine - Bora Bora: 20 perces repülés (egy útra a jegy 140 dollár körül)
  • Air Tahiti bérlet (Air Pass): Tahiti/Moorea/Huahine/Raiatea/Bora Bora/Tahiti - 459 dollár

"Francia Polinézia belföldi repterei többnyire egyetlen épületből állnak, a repülőkhöz kordonok nélkül lehet odasétálni, az érkezési és indulási „csarnok" ugyanaz a helyiség, és az üdvözlőzenekar folyamatosan polinéz dalokat játszik. A biztonsági ellenőrzés abból állt, hogy mosolyogva kellemes utazást kívánt nekünk az egyenruhás őr. Ugyan ki akarna bombát robbantani az Édenkertben? A repülőgépen az utaskísérők tiaré virágot osztogattak, ami Tahiti jelképe, és bódító illata az egész szigetvilágban állandóan a levegőben terjeng. A helyi lakosok szinte mindig hordanak egyet a fülük mögé illesztve. A férfiak is." (2014) forrás

Szigetek közötti hajózás

Tahiti - Moorea gyors komp (Fast ferry): 20 perc, kb. 55 dollár

"A városba a külföldi turisták jellemzően az 1962-ben átadott Faaa Nemzetközi Reptéren keresztül érkeznek. Onnan gyakran repülnek tovább az Air Tahiti légitársaság gépeivel a terület további szigeteire. A Moorea komppal át lehet kelni Moorea szigetre vagy egyéb óceánjárókkal Bora Borára."


Szállás

Ajánlott szállodák:

  • Papeete-ben: a 2 csillagos Fare Suisse Guesthouse és a Farehau Bed&Breakfast
  • Bora Bora: az 5 csillagos Intercontinental Bora Bora, a 4 csillagos Bora Bora Pearl Beach

Úti okmányok

30 napot meg nem haladó tartózkodás esetén nem kell vízum, elég az útlevél. Esetleg kérhetik az oda-vissza repülőútra szóló repülőjegy bizonyítékát.

Fotóegyveleg

Fotó by Elter


Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon