ÚTIKRITIKA.HU / Francia Polinézia


hirdetes
Francia Polinézia

útikritikák


Francia Polinézia

Tahiti | Moorea | Bora Bora | Huahine |Rangiora| Más szigetek

Elter Karcsi fotója

Tahiti

185 ezren laknak a szigeten. Ez Francia Polinézia legnagyobb szigete és ugyebár itt van a főváros Papeete (franciás kiejtése: pápet vagy pápiti, avagy páp piti).

Fő látnivalók:

A Gauguin-múzeum (Musée Gauguin) a fővárostól nyugatra, 51 kilométer távolságban található.

Papeete, a főváros

kiejtés: pápéiti vagy pápiti

l. j. fotója

"Papeete-hez hasonló nagyváros nincs is több egész Francia Polinéziában: a többi szigeten legfeljebb apró, néhány ezer lakosú településeket találunk. A lakosság eloszlása meglehetősen egyenetlen errefelé: a 118 szigetből 76 lakatlan, a 250 000 fős összlakosság háromnegyede a Társaság-szigeteken tömörül, annak is a fele itt, Papetee-n telepedett le. És ez a nagyvárosiasság a maga zsúfoltságával, zajos forgalmával, a kereskedelmi kikötők, a tömött házsorok, a McDonald's-ok és a szupermarketek látványával nem is válik Tahiti előnyére. Fél órába is beletelik, míg dzsipünkkel átvergődünk a bedugult városon. Aztán a forgalom lassan elmarad mögöttünk, az út a sziget északi peremén vezet. Mindenütt fekete homok borítja a tengerpartot, ami különös látvány, és a többi szigetre nem is jellemző.." forrás

A főváros jachtkikötője - b.e. fotója

"Tahiti strandjainak többsége egyáltalán nem fehér homokos szuper-beach. Hanem sötétebb, néhol sziklás. Vagyis az álomszép partok néhány kivételtől eltekintve nem a főszigeten vannak, hanem a környező korallzátonyokon (pl. Bora Bora 220 kilométer)."

  • A tahiti lányok nem mesés bombázók, ritka az igazán szép. Azok elmennek Párizsba modellkedni. Inkább olyanok a nők, mint Gauguin festményein.

  • A tahiti nők legendájára alapozva naptárak százait kínálják a szuvenírboltok, sokban ugyanazok a helyi modellek szerepelnek.

  • Jó az infrastruktúra, remek hotelek vannak, egyáltalán nem kunyhós-sátras sziget.

  • A reptéren, Faaa mellett, tyúkok kapirgálnak a kifutópályán - a nyugalom szigete, az biztos.

forrás

fotó by Elter


Bora Bora

Bora Bora szigetről külön aloldalon írunk - itt

Huahine

  • Huahine Tahiti szigetétől északnyugatra, 175 kilométer távolságban fekszik, kb. 5500 lakosa van. A sziget 78 négyzetkilométer nagyságú.
  • Huahine sok tekintetben sokkal inkább idilli légkörű, mint Tahiti vagy Moorea, és tájképe sokkal változatosabb, mint Bora Boraé.
  • Nem nehéz gyorsan bejárni körbe a szigetet a többnyire földúton: 50 km az egész. Sokkal izgalmasabb bemenni a sziget belső részébe.
  • kiejtés: húehine

A sziget két részből áll kis és nagy Huahineből, ami egy terhes nőt ábrázol. Huahine érintetlen természettel rendelkezik, kb 6000 fő lakja az emberek kedvesek és segítőkészek. Fare a központja itt található egy hatalmas szupermarket (egyetlen), ahol minden megtalálható. Található itt egy helyi párlat, ahol a szigeten található gyümölcsökből készítenek isteni likőröket és véleményünk alapján a legjobb, amit valaha ittunk.

Ősi polinéz királyság romjai találhatóak a sziget különböző pontjain, Huahine híres a halfogási technikájáról, V alakú kőcsapdákat használnak ez egy ősi örökség.

A szigeten található egy folyó, ahol kékszemű angolnák találhatóak a folyóban, úgy tartják, hogy az angolnák az őseik, ezért nagy becsben tartják őket. Meglátogattuk a helyi gyöngyfarmot is ahol betekintést nyerhettünk, hogy alakulnak ki. A szigetet kocsival vagy biciklivel ajánlott felfedezni, mi biciklit választottunk. Nyugalmasabb 4 napot töltöttünk itt majd mentünk tovább. forrás

Maururu - C.T. fotója

Rangiora

Marquesas-szigetek

Nuku Hiva - Hatiheu - S.B. fotója

Más szigetek

Maupiti

Maupiti egy kevésbé ismert sziget volt Maupiti. A sziget szerkezete hasonló Bora Bora-hoz, de turisztikailag jóval szegényebb (Bora Bora 50 évvel ezelőtt), mivel a helyi lakosok nem engedték, hogy szálloda láncok települjenek a szigetre. Nem is találni bookingon, agodan ide szállást, panziók vannak amit a helyiektől lehet bérelni. Boltok nem nagyon találhatóak a szigeten, így minden szállás félpanziós ellátással foglalható.

Francia Polinézia legszebb kilátása tárul elénk, ha hajlandóak vagyunk felmászni egy kb 400 méteres hegyre, ami így leírva nem tűnik soknak, mi is azt gondoltuk, de rendesen megszenvedtünk vele.

Terei Beach szerintem a legszebb, amit itt tartózkodásuk alatt láttam, sekély fehér homokos part. Annyira sekély, hogy egyik szigetről a másikra térdig érő vízben átlehet sétálni. A sziget déli csücskénél a búvárok szerelmesei találkozhatnak rengeteg Manta Rájával.

Vanília ültetvények több helyen is találhatóak a szigeten érdemes venni belőle mert sokkal gyümölcsösebb az íze mint a bourbon vaníliának. Itt igazán kitud az ember zökkeni a 21. századi civilizációs betegségből.

“Az érzés mikor egy kellemes nap után még vizesen felülsz a biciklire, mezítláb vissza tekersz a szállásra, sehol egy autó, mindenki köszön neked. Itt érzed igazán, hogy szabad vagy!”

forrás

Marlon Brando egykori magánszigete: Tetiarora (forrás)

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon