ÚTIKRITIKA.HU / Francia Polinézia


hirdetes
Francia Polinézia

útikritikák


Francia Polinézia

Időjárás | Földrajz | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Polinéz konyha | Fotóegyveleg

Elter Karcsi fotója

Időjárás és éghajlat

Jóllehet Francia Polinézia csaknem 4 millió négyzetkilométeres, hatalmas területen terül el, a szigeteinek klímája eléggé hasonló. Trópusi, párás meleg van egész évben, évszakokhoz köthető jelentős időjárási ingadozások nincsenek. Évi közel 3 ezer napos órával a szigetek és az atollok ideális nyaralóhelyet kínálnak. Ilyen napos hely kevés van a világon. Azért két alapvető évszakot meg lehet különböztetni. Novembertől márciusig, áprilisig forróbb és nedvesebb az időjárás. Nappal 30-32 fok körüli a hőmérséklet, éjszaka 21 körüli. A levegő páratartalma ilyenkor 80 százalék körüli. Ebben az időben nagyobb esőzésekre kell számítani. Az évi csapadék háromnegyede ebben az évszakban esik le. január és március között a szigetvilágban ciklonok is előfordulhatnak.

Áprilistól, májustól októberig viszont hűvösebb, szárazabb a klíma, főleg a száraz délkeleti passzátszelek miatt. Nappal 27-28 fok körüli a hőmérséklet, éjszaka 22-24 fok. Ebben az évszakban a levegő páratartalma kisebb. Jóllehet ez száraz évszaknak minősül a turistának ilyenkor is számolnia kell záporokkal, zivatarokkal. Az óceán vízének hőmérséklete egész évben 25-30 fok közötti, azaz szuper a fürdés és a búvárkodás szempontjából.

Földrajz

Francia Polinézia 118 szigetből áll, s ezek 5 szigetcsoporthoz tartoznak. Tahiti szigete a Társaság-szigetek része. A 4 további szigetcsoport: Tuamotu, Gambier szigetek, Ausztrál-szigetek és a Marquesas.

Tahiti szigetén él Francia Polinézia lakosságának több mint fele.A lakosság 87 százaléka él a Társaság-szigeteken, amik a turisták által is a leglátogatottabbak: Tahiti, Moorea, Bora Bora, Raiatea/Tahaa, Huahine

  • A Tuamotu- szigetekhez tartoznak: Rangiroa, Manihi, Tikehau, Fakarava, Makatea
  • Marquesas-szigetek: Hiva Oa, Nuku Hiva
  • Ausztrál-szigetek: rapa, Rurutu,Tubuai, Rimatara, Raivavae
  • Gambier-szigetek: Mangareva

Történelem

Kultúrtörténeti jelentőségű, hogy Paul Gauguin (1848-1903) világhírű francia festőművész sok képet Tahitin alkotott meg. Gauguin (ejtsd: Gogen) 1891-ben utazott először Tahitire rövid időre, mialatt termékenyen alkotott festményeket és boldogan élt a paradicsomi szigeten. De megbetegedett és a pénzből is kifutott, s így visszatért Franciaországba. Ott kiállíttatta Tahiti-n alkotott festményeit. 1895-ben visszatért az óceániai szigetvilágba, igaz nem Tahitire. 1903-ban halt meg morfiumtúladagolás következtében. Ott, egy Hiva Oa nevű szigeten temették el.

Gauguin híres festménye: A tahiti nők

Manapság

A párizsi kormány - sőt az Európai Unió is - évente nagyon jelentős anyagi eszközökkel szubvencionálja e területet. A dél-óceániai térségben itt a legmagasabb az életszínvonal. Ennek a helyiek tudatában is vannak és - a külföldi turisták egy része szerint - eléggé el is vannak maguktól szállva, főleg a fővárosban meglehetősen nagyképűek az emberek, főleg a szolgáltatók.

A fizetések havi bruttó 600-700 ezer forintnak megfelelő helyi pénzösszeg körül mozognak. Egy 400-450 ezer forintnak megfelelő fizetés már alacsonynak számít náluk. No persze ehhez hozzá kell kalkulálni azt, hogy Francia Polinézia szigetein az árak, a megélhetési költségek nagyon magasak. 

A helyiekről

fotó by Elter

Haere maru elterjedt kifejezés Francia Polinéziában. Annyit jelent, hogy vedd lazán a dolgokat. Nos, a helyi népek e kifejezés jegyében élnek. A Francia Polinézia-i szigetvilágban a művészi tetoválásoknak nagy a hagyománya. A tetkók viselői büszkék s a testdíszükre, amik sokkal szebbek mint amit pl. Európában viselnek az emberek. Az más kérdés, hogy látni olyan embereket, akik túlzott mértékben vannak tetoválva. A teljes testüket elborítják a tetoválások, még a nyelvükön és a szemhéjukon is van.

S.V. fotója

Elter Karcsi fotója

Turista etikett

  1. A hotelen és a vendéglátó helyeken kívül, közterületen tartózkodjunk az alkoholfogyasztástól az ezt tiltó rendelkezés miatt.
  2. A borravalózás nem dívik ott. Ne erőltessük. No persze a főváros éttermeiben nem tiltakoznak ellene, de nem is várják el.
  3. Francia Polinézia strandjain lehet monokinizni, bár a fedetlen kbleknél gyakoribb látvány az alig fedett ülep.

Polinéz konyha, gasztronómia

Tahitin a helyi konyha a polinéz, a délkelet-ázszai és a frnacia konyha érdekes keveréke. A fő hozzávalók a trópusi halak és a tenger gyümölcsei. A halak közül népszerű és elterjedt a mahi-mahi nevű. Egyébként Francia Polinéziában a sertéshús és a szárnyasok húsai is elterjedtek. A polinéz konyha zöldségek és gyümölcsök terén gyakran használ jamgyökeret, édesburgonyát, különféle gumókat, egy helyi spenótfajtát, banánt, a a kenyérfa gyümölcsét. A hozzávalók között gyakori még a vanília-bab, a kókusztej és a tök. A halakat sokféleképpen készítik el, például népszerű a marinírozott nyers tonhal.

Fotóegyveleg

S.V. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon