ÚTIKRITIKA.HU / Hongkong


hirdetes
Hongkong

útikritikák


Hongkong

Közlekedés | Egészség | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Fotóegyveleg

Közlekedés

Hong Kongban ajnánlott a tömegközelekedés használata. Nagyon ajánlott. Az autózás az  angol rendszer szerint megy, baloldali közlekedés, jobboldali kormánnyal. Ezért az autóbérlés problémás. Annak, aki a várost nézi csak meg, ezért ajánlott a tömegközlekedés használata. Minden, ami tömegközlekedés Octopus kártyával működik.  Busz, mertó és komp. Az Octopus egy előre megváltható és feltölthető és ráadásul utazás végén visszatéríthető kártya, amit mindig előre feltöltve könnyedén utazgathatunk Hong Kong minden tömegközlekedési eszközén.Egyetlen kivétellel: a villamosozáshoz aprópénz kell még mindig.

Az Octopust bárhol feltölthető , turistáknak készpénzzel, helyikenek akár bankszámlához kötve is. Honk kongi bankszámához kötve az Octopus card hitelkártyaként működik, akár üdítőt is vehet vele mindenki.

"Autó nem sok, de vannak még buszok meg taxik. Ez utóbbiakat konkrétan nem értem, a világ egyik leggazdagabb városában 25 éves kocka Toyota az összes. Szigorúan Sedan persze, plusz a csomagtartó fele a pótkerék, hogy ne férjen be egy bőrönd se, de azért beraknak kettőt, azt lefogatják három pókkal, ami gondolom szériafelszerelés. Nagy sebességnél nem is nagyon bólogat a hátulja. Komolyan, ilyen gány még Balin se volt, pedig ott gond nélkül felraknak 8 anyakocát egy robogóra is. Ami igazán tetszett, az a helyi BKV bérlet. Ez egy olyan feltölthető kártya, mint Perthben, csak több mindenre lehet használni és annyit fizetsz amennyit mész. Már csak ezzel lehet fizetni a parkolást, illetve elfogadják a legtöbb gyorsétteremben, meg boltban is. És szó szerint bárhol fel lehet tölteni, mi egy automatánál próbálkoztunk, de nem volt megfelelő címletünk, bementünk egy pékségbe váltani, erre fogták és feltöltötték nekünk amennyivel akartuk, pedig nem vettünk semmit." forrás

Hong kongban - 12 hónapot meg nem haladó tartózkodás esetén - lehetőség van érvényes nemzetközi jogosítvány birtokában gépjárművet vezetni.

,, A repülőtérről Hongkong szigetére leggyorsabban MTR-ral (gyorsvasút) lehet bejutni (115 HKD/fő/út a Central állomásig). Két vagy három fő utazása esetén megfontolandó megoldás a taxi; Hongkong szigetre 340-370 HKD/taxi a tarifa útdíjjal és alagútdíjjal együtt. A taxik egységesen Toyota Comfort névre hallgatnak és mind „nagykorú”, vagyis 18 éves feletti.

Kowloonba sűrűn, több mólóról (pier) indulnak olcsó és kissé leharcoltnak tűnő kompok. Automatából zöld zsetont kell váltani, ami felnőttnek 2,7 HKD hétköznap és 3,7 HKD hétvégén. 10 perc alatt át lehet kelni a szoroson. A helyiek a közlekedésért és az automatákból vásárolt frissítőkért Octopus feltöltőkártyával fizetnek, de egy pár napos hongkongi látogatás alatt valószínűleg nem éri meg ennek a váltásával bajlódni. (N. K., 2018)

Metró

Tiszta, gusztusos, gyors és praktikus. Hatalmas, jól szervezett és pont ezek miatt melegen ajánlott. Minden mindenhol ki van írva természetesen angolul is.

"Este tízkor is tömve van a hipermodern metró, pedig hárompercenként jár és nem 3 vonal van. Így nem is engedhetik meg maguknak, hogy holmi depressziós kínaiak rituálisan a vonat elé vessék magukat, a peron szélére raktak egy üvegfalat tele automata ajtókkal, amik csak akkor nyílnak ki ha már megállt mögötte a vonat. A metróállomások meg olyan hosszúak a föld alatt, hogy én még életemben nem caplattam ennyit egy átszálláshoz. Olyan mintha a nyugati téri aluljáró az Oktogonig érne." forrás


"Eddig ez a leggyakrabban használt közlekedési eszközünk és nagy kedvencünk; a hong kongi metró, vagyis MTR. Úgy alakították ki, hogy mindenki lejusson a peronokra, a babakocsiknak, kerekesszékeknek minden állomáson vagy olyan lejárat, ahol a földfelszíntől a peronig lifttel tudnak lejutni, a jegyellenőrző kapuk között is mindig van egy, amelyik szélesebb. A vakokat mindenhol földre fektetett jelek vezetik, a liftek természetesen bemondják, hogy épp merre járnak.

A peronokat üvegfal választja el a metrótól, azaz nem lehet beesni, a metrókocsik ajtaja pedig pont az üvegfal ajtaja előtt áll meg, véletlenül sincs elcsúszás. Minden ki van írva, angolul és kantoniul, a liftek megállóit mandarinul, kantoniul és angolul is bemondják. A kiírások jelzik, hogy melyik kijáraton hova jut az ember, ezek 6-8 célhelyet jelölnek meg; irodaházat, könyvtárat, parkot, kórházat. Ha az ember valamelyik intézmény, áruház honlapját nézi, a megközelíthetőségnél ott van az MTR kijárat betűjele is. Ez nagyon hasznos, mert kijárat legalább 5 van, a végén persze alkijáratokkal (pl.: A1 stb.) és ezek igen nagy területet fednek le. Azaz nagy kerülőket lehet megspórolni, ha rögtön a jó kijáratot választjuk. Minden megállóban nagy a tisztaság és sok alkalmazott van. Ők sárga pólóban járnak, segítenek eligazodni, ha kell, csúcsforgalom idején irányítják a tömeget. (2012)" forrás

Buszozás

"Következő nap fel is ültünk egy emeletes buszra, és lementünk vele a partig. Hogy mikor, melyik busszal menjünk, azt mindig megnézzük a neten előre. A buszok között jól ki lehet igazodni, mert mindegyik tábláján ott áll világosan a menetrend, meg van jelölve, hogy épp melyik megállónál állsz, és merre fog menni a busz, illetve minden vonalhoz ki van írva, hogy mennyi lesz a viteldíj! Ugyanis itt - Kowloon-ban - szinte minden járatra különböző a buszjegy ára! A menetjegy árát érdemes pontosan kiszámolni, mert be kell dobni a pénzt a sofőr előtti dobozba, és nem ad vissza! Amúgy papírpénzt és aprót is elfogadnak!" (forrás: foldkorul.com - Hong Kong)

Emeletes villamos

Emeletes. Villamos. Unikum, ilyen nincs máshol. Végig döcög a belvároson, kihagyhatatlan. Octopus passal nem mindig használható, vannak csak aprót bedobós járatok, érdemes felkészülni. Az elejére kell felszállni, felkapaszkodni az emeletre, kiülni az első kocsi első ülésére és csak bámulni kifelé. Remek szórakozás. Fényképezni ér!

,, A városi mozgólépcső után (ingyenesen lehet vele feljutni a bulinegyedbe, a Sohoba) az emeletes villamos a legolcsóbb közlekedési eszköz. A magas és rövid, álló dobozszerű villamosok percenként jönnek, és hat, meglehetősen hosszú útvonalon szelik keresztül Hongkong szigetét. Városnézésre tökéletes megoldás. Egy utazás ára 2,3 HKD (gyermekjegy 1,7HKD), leszálláskor kell fizetni a villamosvezető mellett elhelyezett sárga dobozba. A Victoria Peakre 42 HKD a villamosjegy, és utána még gyalogolni kell valamennyit. (N. K., 2018)

Egészség

Kedvezményes utasbiztosítás megkötéséhez ajánlott link.

Kínában nem működik ingyenes orvosi és életmentési rendszer, az orvosi ellátásért mindig fizetni kell. Európai szintű orvosi ellátás csak néhány nagyvárosban vehető igénybe (ideértve Hongkongot és Makaót) és rendkívül magas költségekkel! Néhány, külföldiek által működtetett kórház kivételével a nemzetközi utasbiztosításokat "direct billing" rendszerben nem fogadják el, az igénybe vett szolgáltatásokért helyben fizetni kell. Kínában a csapvíz fogyasztása nem ajánlott, helyette javasoljuk a mindenhol könnyen hozzáférhető palackozott ivóvizet.

Hongkongi nyilvános vécé

"Nagyon sok helyen ki van írva, hogy tilos köpködni, madarakhoz hozzányúlni, etetni őket (mindegyik pénzbüntetést von maga után). A metróban a mozgólépcső kapaszkodója a kiírás szerint fertőtlenítő anyaggal van bevonva. A liftekben a gombokat 2 óránként lefertőtlenítik, a játszótereken a kicsik (totyogók) játékait 4 óránként, akárcsak a strandon az öltözőket. Sokan járnak az utcán műtősmaszkban, a takarítók mindenhol ezt viselik. A köztereken és a metróban vetített reklámok, kiírások tele vannak felhívásokkal a kézmosás fontosságáról, az orrfújás és a koszos zsebkendő eldobásának hasznosságáról." forrás

Étkezés

,, Egy fél literes ásványvíz boltban 7-18 HKD, 3,33 decis kínai sör már 4 HKD-ért, import sör 8 HKD-ért kapható. Félliteres üdítő kb. 10 HKD. Az édességek 20-50%-kal drágábbak, mint nálunk. A kávézókban alig kapni 20 HKD alatt kávét, míg egy nagy, félliteres capuccino akár 40 HKD is lehet. A gyümölcsök borzasztóan drágák – mind import – egy alma, körte vagy kiwi darabja 10-15 HKD. Az utcai árusok számunkra többnyire felismerhetetlen vagy nem túl vonzó és ezáltal ki nem próbált élelmiszert kínálnak (szárított gyökerek, gombák, kacsabőr kevés hússal).

Legkedvezőbben meleg ételt kifőzdében vagy food courtokban (általában áruházak ételbárjai) lehet kapni, 50 HKD ártól felfelé. Étteremben egy főétel ára a 120-180 HKD skálán mozog. Egy korsó csapolt sör 70-90 (!) HKD, míg egy üveg, általában ausztrál bor 250-350 HKD. (N. K., 2018)


"Ettünk egyszer dim sum-ot, ami a kínai tapas, az meg magyarul mindenféle kis falatkákat jelent. Tulajdonképpen nem volt rossz, mondjuk annyira jó se, ki kell fogni. Legalább nem került annyiba, mint másnap a tészta egy plázában. De azért nem kell éhen halni, lehet kapni mindent, például szuper kis pékségek vannak mindenféle kütyükkel amit annyira hiányolok Ausztráliában. Igazi utcai kaját nem ettünk, mert nem tudtam beazonosítani, hogy éppen mit sütnek, simán lehetett tacskóbőrbe tekert wombat is." forrás

A Temple Street Night Market kis kifőzdéiben helyi viszonyokhoz képest elég olcsón lehet enni, például jó minőségű tenger gyümölcseit.

"A helyi éttermek nagyon olcsóak (max. 3000-5000 Ft-ból négyen megebédelünk, úgy, hogy Gyuri még egy helyi sört is ivott) és nagyon finomak. Az utcákon kb. minden harmadik bolt étterem, válogathatunk, hogy kínai, thai, koreai ételt szeretnénk-e enni. A strandon felkészültek az expatokra, van hotdog, csirkeszárny, sült krumpli. Persze helyiből is vannak drágák, extrák, arrafelé még nem jártunk. Majd. És van minden európai, amerikai konyhának is étterme. Ezek már drágábbak, de még mindig bőven megfizethetőek. És megint, ebből is vannak a nagyon színvonalasak és emiatt igazán drágák. Michelin csillagos étterem nem egy van a városban. Mi pillanatnyilag élvezzük az új ízeket, a fantasztikus leveseket, sült rizseket, nem hiányzik az otthoni megszokott. (2012)" forrás


,, Hongkongban aztán tényleg minden van, és abból is legalább kettő. Tengeri herkentyűs éttermek a Temple utcai éjszakai piacnál, utcai árusok a Nathan Road-on, gyorséttermek minden harmadik utcasarkon, de természetesen hagyományos kínai étkezdéket is találunk szerte a városban.

Bár Hongkongnak alapvetően rossz híre van az árakat tekintve, ha nem a puccos éttermekben szórjuk a száz yüanosokat (nagyobb értékű nincs), akkor igazán jó áron ehetünk igazán jót. De ahogy Hongkong sem teljesen egyenlő Kínával, úgy az éttermi felhozatal is erősebben kapcsolódik a nyugati vonal felé. Ha esetleg nagy Forrest Gump rajongó vagy, a Viktória-csúcson van egy Bubba Gump étterem." forrás

Vásárlás

Mindennap 18 órától 24 óráig tart nyitva a Temple Street Night Market, azaz éjszakai piac. Szuveníreket, olcsó cuccokat, kacatokat lehet vásárolni hatalmas választékból.

"Na de mit lehet itt csinálni? Például vásárolni olcsóért! Ja nem, ez a világ 5. legdrágább városa, az egy négyzetkilométerre jutó Armani / Gucci bolt kategóriában alighanem világelső, pedig azt hittem Kuala Lumpurt nem lehet luxuscuccban felülmúlni. Van azért kínai piac minden második utcában, de az meg rém gagyi, mindenki ugyanazt a kínai vackot árulja (meg valószínűleg ugyanazt, mint az Armani / Gucci, a reklámot nem kell megköszönni. A gond az, hogy a kettő között nincs semmi, vagy rohadt olcsón veszel kínait vagy rohadt drágán, azt kész. De ha divatos emós csávónak akarsz öltözni, akkor a lehetőségek korlátlanok." forrás


"A Nathan Roadon megjelennek a táska- és órahamisítványokat kínálgató nepperek, szinte lépésenként hallom a "copy watch" ajánlatokat. Ezeket érdemes figyelmen kívül hagyni, mert ha csak egy pillanatra is megingunk, akkor azonnal lecsapnak ránk, és utána már nehéz Rolex utánzat vásárlása nélkül megszabadulni tőlük." (E.O., 2013)

"Viszont a latin betűs boltokban van minden. Azaz minden olyan, amit az európai (és persze amerikai, ausztrál) megszokott otthon; tehéntej, műzli garmada, felvágottak, csokik, kávé. És persze minden helyi sajátosság; a szójaszószok beláthatatlan polcai, a tíz kg-os kiszerelésű rizses zacskók (a legkisebb is 2 kg), noodles (tészták), olyan gyümölcsök, amelyeket sose láttam és olyanok is, amiket már igen, de tudnak meglepetést okozni. Vettem tegnap dinnyét, kívülről egy picike görögdinnye, a belseje azonban citromsárga. Az íze viszont megint görögdinnye." forrás


"Komoly törvények és jogszabályok korlátozzák a népi kínaiakat abban, hogy itt vásároljanak. Ennek ellenére népvándorlásszerű tömegek jönnek venni, mert képzeljétek el! NEM BÍZNAK A KÍNAI TERMÉKEKBEN. Még a márkaboltokban sem. Azt gondolják minden fake, utánzat, hamisítvány Kínában, ezért Hongkongba jönnek vásárolni. Sétáltunk egy vásárló utcán és a Prada üzletében sorban álltak kb 10-en. Döbbenet (aki nem ismerné ez egy szuperluxus bolt, ahova földi halandót be sem engednek, és elvétve szokott benne kóvályogni egy-egy milliomos feleség). A másik megdöbbentő élményünk az volt, amikor éppen elsétáltunk a hivatalos Apple bolt előtt (egy hatalmas 2 szintes, csupa üveg komplexum), és a bolt előtt konkrétan a bejárati ajtótól egy méterre szatyorból meg gurulós bőröndből halászták elő a legújabb iPhone 6-os telefonokat és kínálták eladásra. Először azt hittük, hogy hamisítvány, és totál leesett az állunk, hogy ezt megtehetik a bolt előtt. Aztán szállásadónk felvilágosított, hogy nem, ezek teljesen eredetiek, csak olyan nagy a vásárlóerő, hogy kialakult egy mikropiac, mert annyit kell várni egy-egy telefonra, hogy pár hongkongi azt csinálja, hogy megveszi a telefont mondjuk 1500 $-ért és a bolt előtt eladják 2000 $-ért. Mert akkora a kereslet és a kínaiak csak meghatározott számú telefont vehetnek. Ez a fogyasztás Mekkája. (2014)" forrás


,, Aki az út végére, a repülőtérre hagyja a hűtőmágnesek vásárlását, az 58 HKD/darab költséggel számoljon. A magas ár enyhítésére a legtöbb helyen kettőt fizet, hármat vihet akcióra lehet számítani. (N. K., 2018)

Pénzváltás

,, Sem a repülőtéren, sem a választott szállodában nem érdemes pénzt váltani, 6-8%-kal kevesebbet hongkongi dollárt (1 HKD = kb. 33 HUF) kapunk a pénzünkért, mint a belvárosi pénzváltóknál, akik viszonylag kis haszonnal dolgoznak. Kérjünk tőlük sok aprópénzt, jól jön még a közlekedésnél. Érdekesség viszont, hogy a repülőtéren magyar forintot is váltanak. (N. K., 2018)


"Első napom kapásból negatívan kezdődött. Pénzváltás! Ebben mindig rafkósnak gondoltam magam, de az idióta kínai nagy fejétől nem látszott jól az árfolyam. Rákérdeztem, bólogatott. Beadtam a lét, ő kiadta a nyugtát, amit én keveselltem. Kértem a pénzt ő emelt az árfolyamon, de még így is kevés. És mutogat a kamerára, ment a hercehurca de nem adta vissza. Ez egyébként jellemző Hong Kongra, kínai mentalitás. (2009)" forrás

Szórakozás

Jön!

Közbiztonság

Hong Kong viszonylag jó közbiztonságú nagyváros. Vannak persze veszélyek, de ezek inkább a csomagjaink, pénztárcánk biztonságáról szólnak és nem a testünk épségéről vagy az életünkről. A repülőtéren ne hagyjuk őrizetlenül a csomagjainkat. A készpénzt, bankkártyát tegyük magunkon biztonságos helyre. Szálláshelyeken történő lopásokról csak az ifjúsági szállások esetén lehet hallani. Itt is előfordulhat, hogy a tolvaj éppenséggel egy másik utazó. Hong Kongban az egyedül utazó lányoknak, hölgyeknek nem kell veszélyektől, zaklatásoktól tartani.

A szükséghelyzetben használatos telefonszám: a 999 (rendőrség, tűzoltók, mentők).
Turisták mobilról próbálkozhatnak a 112 hívásával, de átirányítódik a 999-re.

"(Állítólag) Hong-Kongban, ha egy nő rajtakapja férjét, amint egy másik nővel szeretkezik, megölheti. A törvény szerint azonban csak két kezével teheti ezt meg. A szeretővel azonban késsel vagy pisztollyal is végezhet." forrás

Magyar külképviselet

Főkonzulátus Hongkongban:

E-mail cím: mission.hgk@mfa.gov.hu
Telefonszám: +85228787555

Főkonzul: dr. Kertész Pál
Konzul: Granyák Gergely
Cím: Suites 12/F ICBC Tower Three Garden Road Central
Central, Hong Kong Island, Hongkong KKT

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Hongkongba Repülőjegyek Hongkongba
Olcsó repülőjegyek Hongkongba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes