ÚTIKRITIKA.HU / Hongkong


hirdetes
Hongkong

útikritikák


Hongkong

Földrajz | Időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Gasztronómia | Fotóegyveleg

.

Hosszúfarkú filippin makákó (Macaca fascicularis philippinensis) - Elter Karcsi fotója

Földrajz

 • Hong Kong hivatalos elnevezése: Hong Kong Special Administrative Region (Hong Kong SAR), azaz Hongkong Különleges Igazgatású Kerület.
 • Hong Kong annyit jelent: illatos kikötő. A kifejezés eredete az, hogy Hong Kongban a régi időkben a fát egy olyan ültetvényről hozták, ahol illatos megkeményített fagyantát (tömjént) is előállítottak. Hong Kong Tsim Sha Tsui része, ahol a faszállítmányokat tárolták továbbszállítás előtt és a tömjéntől illatossá vált.
 • Hong Kong ezekből a területekből áll. Hong Kong Island, Kowloon, the New Territories, valamint számos kisebb sziget 1092 négyzetkilométeren szétszórva. Hong Kong a világ legsűrűbben lakott településeinek egyike.
 • Hong Kongban a hivatalos nyelv a kínai (kantoni beszélt nyelv) és az angol.

"Területe csupán kétszer akkora, mint Budapest, míg lakossága Magyarország népességének kb. kétharmada. A Föld egyik legsűrűbben lakott területe. Kereskedelmi és gazdasági szempontból is központi szerepet játszik a világban." (forrás: foldkorul.com - Hong Kong)

Hongkongban sokan ekkora alapterületen élnek...

Időjárás és éghajlat

Sokak szerint az éghajlat vonatkozásában október és április között a legkellemesebb Hong Kongba látogatni. A nyári hónapokban az esős idő, a monszun, a hőség, a magas páratartalom miatt az európai turista kellemetlenül érezheti magát. Aki  mégis nyáron megy, mindenképpen vigyen magával/ vegyen a helyszínen egy összecsukható esernyőt nap elleni védelemre. A monszun ellen ugyanis egyetlen módon lehet védekezni: be kell menni egy zárt  helyre.

"Mivel most (szeptember) van, a monszun szezon - igen, lehet nem ilyenkor kéne HK-ba látogatni - hol látszódott Buddha a felhők között, hol nem, de ez még hozzá is járult a hely hangulatához. Bár a lanovkázás romantikájának ez az időjárás nem igazán tett jót, azért így is lenyűgöző volt." forrás

Köd nélkül

Köddel - N. K. fotója

Történelem

A britek 1842-ben gyarmatosították Hong Kongot, mikor az ópiumháborúban legyőzték a kínaiakat. 1898-ban született egy olyan egyezmény, hogy a britek Hong Kong területét 99 évre bérlik Kínától, s azt követően visszaadják. A második világháborúban Hong Kongot a japánok csaknem teljesen lerombolták. A britek kereskedelmi-pénzügyi ambícióinak és a helyi kínaiak rendkívüli szorgalmasságának köszönhetően Hong Kong a romokból, teljesen elszegényedett területből prosperáló városállammá, regionális pénzügyi központtá, "Kína kapujává" fejlődött.

Hong Kong politikai berendezkedése a nyugati demokrácia modellje szerint alakult ki, többpártrendszerrel, szólásszabadsággal, sajtószabadsággal. Mivel közeledett a nem demokratikus, egypártrendszeres, kommunista Kínához való visszacsatlakozás, 1990-ben született egy olyan előzetes megállapodás, hogy Hong Kong Kína részeként is különleges státust élvezhet, azaz nem bontják le az ottani demokráciát. A szerződés szerint 1997-től számítva 50 éven keresztül Hong Kongban fokozatosan igazítják a gazdaságot, a kormányzást, a politikai rendszert a kínai anyaországhoz. 1997-ben megtörtént a britek távozása, ami a nép Kínát nagy örömmel töltötte el, míg Hong Kong lakossága aggodalommal viszonyult a történelmi változáshoz. Hivatalosan az a jelszó, hogy "egy ország két rendszer".

Manapság

Hongkongban a havi minimálbér kb. 190 000 forintnak megfelelő helyi pénz (2017).

A világon Hong Kongban van a legnagyobb egy főre jutó számban Rolls Royce's autó. A világon Hong Kongban van a legtöbb felhőkarcoló, kétszer annyi, mint a második helyezett New Yorkban.

"Mivel szinte a város határain is épületek állnak, csak felfelé lehet terjeszkedni. Döbbenetesen magas épületeket emelnek, hogy legyen elég hely a rohamosan növekvő lakosság számára. A hong kongi srác szerint, aki meghívott, olyan iszonyatosan magasak az ingatlanárak, hogy fel sem merül az emberek jó részében, hogy valaha is megvegyen egy ingatlant. Ők az egész életüket bérlakásokban töltik. Míg a lakosság egy része szinte brit fizetéseket kap, abból is a londonit, pizzafutárnak vagy emeletes villamos (mert itt az jár) vezetőjének lenni nem egy nagy sikerélmény. Főleg nem anyagilag. Sok csóró, szakadt kínait láttam, csövest azonban egyet sem. Pedig Hong Kongban még a leginkább előkelő negyedekben is mindenütt csótányok mászkáltak és valami kínai piacos szagot éreztem a levegőben. Ami egy elit szórakozóhely előtt elég szomorú. Valószínűleg a világkikötői lét és a helyi klíma teszi, hogy folyamatosan egy párás, dzsungel nélküli dzsungelben éreztem magam, ahol mindenütt csúszómászókra számítottam és félve mentem be a sötét és nyirkos épületrészek alá. Vadállat állítólag a patkányokat és a csótányokat leszámítva nem marad meg Hong Kongban. Meg persze az ember." (forrás: posztinfo.hu - Hong Kong - Moszkva - Budapest)

"A 7 millió lakosú a világ egyik leggazdagabb városa, ahol elképesztő luxusingatlanok sorakoznak, és több Louis Vuitton üzlet, mint Párizsban. A gazdagság mellett azonban elképesztő szegénység is jellemzi a várost. A legszegényebbek apró ketrecekben élnek, kis szobákban, ahol általában 30 ember zsúfolódik össze." forrás

"Itt élve, mi semmit nem érzékelünk a kommunista oldalból. Az 50 éves moratórium ellenére azonban nem nagyon találni olyan helyi vagy régóta itt élőt, aki szerint ne lennénk kisebb-nagyobb, semmiképpen nem feltűnő, ennek ellenére folyamatos változások, amelyekkel Kína egyre szorosabbra fűzi a szálakat Hong Konggal. Illúziói senkinek nincsenek. Van, aki a kínai állampolgárságot nem vette fel, és statisztikailag kimutathatóan sok gyerek született programozott császármetszéssel 1997. júniusában, hogy még brit állampolgárok legyenek." forrás"Egymás hegyén-hátán épülnek a tornyok, felhőkarcolók, bevásárlókomplexumok.. Hongkong az egyik legfontosabb kereskedelmi központ. Minden a vásárlásról, szolgáltatásról szól. De olyan szinten, ami észveszejtő. 2%-ot termel meg magának az élelmiszerekből Hongkong. A rendelkezésére álló mezőgazdasági területek alapján 25%-ot tudnának megtermelni. De senki nem akar földet művelni. Ezért is tüntetnek a diákok, hogy önellátóbb legyen a város. (2014)" forrásA helyiekről

Nyelvhasználat

A hong kongi kínaiak többsége legalább három nyelven tud, de a kantoni nyelvet részesítik a leginkább előnyben. Hivatalos nyelvnek hármat is tekintenek, a mandarint, a kantonit és az angolt. A mandarin és kantoni a kínai nyelv két dialektusa. Hong Kongban 1883 és 1974 között az angol volt az egyetlen hivatalos nyelv. A lakosság tiltakozásainak hatására fogadták el a kínait egyenjogú nyelvként. 1997-ben, amikor a britek visszaadták Hong Kongot a Kínai Népköztársaságnak, a helyi autonóm kormányzat vezette be a kettő, illetve három hivatalos nyelv politikáját. A hong kongi kínaiak a kantoni nyelvet tekintik anyanyelvüknek és büszkén használják. A kantoni nyelvet használják az oktatásban, a szakmai képzésben, a médiában és a hivatali szférában. A hong kongiak ugyanakkor kitűnően beszélnek angolul is. A mandarin-t érti sok hong kongi kínai, de nem szívesen beszéli és nem túlságosan szereti. A hong kongi kormány mindazonáltal próbálja elősegíteni a mandarin használatát.

TÉNY: Hong Kong az egyetlen hely a Földön, aminek ki tudod ejteni a nevét a nyelved és az ajkaid mozgatása nélkül!

Turista etikett

 1. Hong Kongban a nem menő éttermekben nem szokás borravalót adni, tehát ne erőltessük.
 2. Ha helyiekkel beszélgetünk, akkor vegyük figyelembe azt az érzékenységüket, hogy ők magukat megkülönböztetik a népi Kínában élő kínaiaktól. Van erős hong kongi azonosságtudatuk.
 3. Találkozáskor illő a kézrázás (nőkkel és gyerekekkel is), de a kéz szorítása nem olyan erős, mint nálunk, vagy általában Európában.
 4. Hong Kongban megkülönböztetett tiszteletet várnak el az idősebbek és a magas társadalmi státusú emberek iránt.
 5. Érdemes tudni, hogy a neveknél ott is a családi név az első és utána jön a keresztnév.
 6. Jóllehet a helyiek beszélgetéskor elég közel állhatnak hozzánk, a testérintést nem szeretik, legalábbis a puszilkodást, az ölelkezést és a háton veregetést.
 7. Étteremben a számla kérésekor ne csettintgessünk, ne adjunk ki mindenféle figyelmet felkeltő hangot, inkább kezünkkel jelezzünk írást.
 8. Náluk a mutatóujjal való mutogatás nagy illetlenség.
 9. Ne csodálkozzunk, ha fenntartásokat éreztetnek velünk, ha öltözékünk koszos, foltos, lyukas, rendezetlen. Náluk a rendes, rendezett, tiszta öltözködés alap. A feltűnősködő öltözködést legfeljebb tizenéveseknél fogadnak el.
 10. A külföldi szó, a gweilo szó szerint külföldi ördögöt jelent, de ezen ne sértődjünk meg, mert ez a szó ma már nem jelent igazán sértést.
 11. A hong kongiak nem szeretik, ha a külföldi turista hangoskodik, főleg nem, ha a fülük közelében teszi ezt.
 12. A hong kongiak díjazzák az udvariasságot, a kulturált viselkedést, és szívesen veszik, ha rájuk mosolygunk. Viszonozzák is. Messze-messze kulturáltabbak, mint a népi kínaiak. Hong Kongban is köpködnek, szipognak, de kevesebbet, kevésbé feltűnően. Állítólag a bunkón viselkedők nagy része a népi Kínából jött turista, látogató.
 13. A turista legyen tekintettel arra, hogy a helyiek az utcán többnyire sietnek, mennek munkába, mennek haza, iparkodnak, ügyködnek, azaz a turista ráérős tempójával ne akadályozzuk őket a mozgásukban, pl. a mozgólépcsőn. Tény, hogy a sietős hong kongiak hajlamosak a tolakodásra, lökdösődésre, de mi, turisták ezt ne tegyük, főleg, hogy ráérünk. A hong kongiak brit módon illően sorban állnak, a népi kínaiakra jellemző, hogy előre tolakodnak.

Gasztronómia

"A hong kongi piac sem más miatt a többi, vannak zöldségek és hústermékek, lehet kapni tésztát és rizst tonnaszámra. Vannak azonban olyan dolgok, amiket a nyugati ember nem tud megemészteni." forrás hatásos illusztrációkkal

Fotóegyveleg

Jetta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Hongkongba Repülőjegyek Hongkongba
Olcsó repülőjegyek Hongkongba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes