ÚTIKRITIKA.HU / Hongkong


hirdetes
Hongkong

útikritikák


Hongkong

Általános városnézési tanácsok | Hong Kong Skyline | Victoria Harbour | Lantau Island | Star Ferry & Pier | Victoria Peak | Hong Kongi villamos | Tsim Sha Tsui East & Promenade | Peak Tram | Mid-levels Escalator | Soho | Bank of China Tower | Duk Ling | Heritage Museum | Nathan Road | Causeway Bay | Avenue of Stars | Macau kirándulás | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Általános városnézési tanácsok Hong Kong felfedezéséhez

Kényelmes tornacipő viselete elkerülhetetlen. Hiába a metró, a komp és a villamos gyakori használata, azért mindenki rengeteget fog gyalogolni. Így fedezhetőek  fel a kis utcácskák, a pierek és általában minden, ami lényeges Hong Kongban. A másik alapviselet tavasztól őszig az esernyő. Amikor szakad az eső, ugyan nem véd meg tőle, viszont a nap erős sugarai ellen tökéletes. Erősen javasolt.

"Viszonylag kevesen tudják, hogy a világ számos nagyvárosában remek ingyenes városnéző sétákon és kulturális rendezvényeken vehetünk részt. Hong Kongban még az átlagnál is szélesebb a választék, a helyi turisztikai hivatal a hét minden napján a legválasztékosabb és a térségre legjellemzőbb tevékenységgel csábítja az oda látogatókat. Az alábbiakban e széles, ingyenes kínálatból válogatunk.

Bevezetés a Tai Chi mozgásvilágába: Az árnyékboxnak is nevezett sport, a ying és yang kiegyensúlyozását hivatott elősegíteni és hasznos a testnek és a léleknek egyaránt. A nagymesterek, Wu asszony és férje Ng úr évek óta vezetik ezt a népszerű tanfolyamot, mely minden hétfőn, szerdán, csütörtökön és pénteken reggel kerül megrendezésre.

Hajózás egy valódi kínai csónakban: Duk ling egy tipikus kínai hajó, melyek 150 éve közlekedtek a sziget körül. Ez a hajó a 80-as években lett az eredeti formájába restaurálva. A hajók két helyről, csütörtök délután négy időpontban indulnak. Ez az egyetlen mód, hogy a várost minden oldalról megtekinthessük.

Hong Kong építészete séta: A szombat délelőtti 3 órás program egy kis időutazás, melynek során a helyi építészet fejlődését kísérhetjük figyelemmel az utóbbi évszázadban konkrét példák alapján. A felkeresett épületeket a világban elismert építészek tervezték és mind hozzájárultak a mai utcakép kialakulásához.

Bevezetés a drágakövek és igazgyöngyök osztályozásába: A pénteki program az igazgyönggyel, míg a keddi csak a jade drágakővel foglalkozik. Henry Cheng 87-ben kapta meg a Rayner Diplomát, mely a világ legjobb drágakő és igazgyöngy szakértőit díjazza. A workshop alatt a résztvevők megtanulják a drágakövek osztályba sorolását az erre szolgáló táblázat segítségével.

Kínai öltözködés: Az egyórás előadás a kínai öltözködés 5 alapöltözetét mutatja be, valamint a Blanc de Chine ház legújabb modelljeit, melyek a hagyományokat és zen elemeket ötvözik a modern irányzatokkal. A szerda délutáni programra csak 10 főt tudnak fogadni.

Kínai tea ceremónia: Egy igazi teaházba invitálja a résztvevőket Ms Yu, aki a hong kongi teázás etikettjével ismertet meg. Csak hétfő délután, igaz akkor több időpontban is találkozhatunk a teaszakértővel.

Kung fu - az önvédelem művészete: A Kowlon Park a helyszíne, ennek a népszerű vasárnap délutáni családi programnak. Minden héten hagyományos táncok, koncertek és önvédelmi sport bemutatók várják a látogatókat, ahol a közönség is kipróbálhatja tudását. Oroszlán és sárkánytáncok, különböző fegyveres bemutatók, minden héten más a kínálat.

Feng Shui alapelvek alkalmazása a gyakorlatban: Már itthon is vannak hívei az ázsiai térrendezés művészetének. Szó szerint a kifejezés szelet és vizet jelent, és a lényege, úgy elrendezni tárgyainkat, hogy harmóniába maradjanak a természeti környezettel. Az előadás vezetője 20 éve szakértője a tudománynak és többek között a helyi légitársaságnak is tartott előadásokat. Csütörtök délelőtt. (2011)" forrás


"Érdekes turista program felmenni a The Peninsula luxushotel legfelső emeletén lévő Felix nevű éttermébe pisilni, legalábbis a férfiaknak. Mert az ottani férfivécé arról híres, hogy a piszoárnál állva élvezni lehet Kowloon pompás panorámáját (is). A helyiek úgy fogalmaznak: csaknem rá tudsz pisilni Kowloon-ra." (Spenót, 2014)


Hong Kong Skyline

Ami a valóságban egy lézershow, amit minden este megrendeznek az öböl partján. Egyszer mindenképpen érdemes megnézni.

Victoria Harbour

Hong Kong eredetileg ide épült. Az öböl és rajta közlekedő milliónyi hajó a lenyugvó nap fényében egyrészt bődületes giccs, másrészt kevés ennél lenyűgözőbb látványt nyújtó hely van a környéken.

Lantau Island

Big Buddha, avagy a Tian Tan Buddha, egy hatalmas buddha szobor Lantau szigetén

"Tegnap a hegyeket vettem sorra. Hong Kong szigetéről átmetróztam Lantaura, innen megy fel az a látványos felvonó a nagy Buddha szoborhoz, amiről, már szinte mindenki látott képeket. A jegy nagyon drága, ezért inkább buszoztam. A hegyek között cikáztunk végig, döccenőmentes utakon. Megállunk a parkolóban. 1 falunyi gagyiárus és rengeteg ember. Tapossák egymást a népek, hogy a világ legnagyobb szabadtéri 40x méteres Buddháját megnézhessék, a kilátás egész jó. Kicsit még elmentem az erdőbe hátha nem lesznek annyian, de ott is tömegeket kellett kerülgetni.

Innen lementem egy kellemes kis faluba. Itt is piac a turisták számára, szárított és sült tengeri herkentyűk, na meg különféle színű tojások és rengeteg belsőség. A falu szélén nagyon érdekes bádogviskók százával. Némelyik az Alpokban található menedékházakra hasonlít, csak itt ugye jó idő és ez praktikus nekik. Főként amikor a monszun kopog rajta. Viszont minden ház előtt picike kertek, cserepes virágok és tisztaság. Este felmentem a Victoria Peakre, vagy Csúcsra, ahogy ők hívják. Leszállok a buszról itt is két pláza, az egyik 3 szintes a tetején ingyenes kilátó teraszokkal a városra. A másik 8 szintes, itt már persze ára van a kilátásnak. A hegy körül van egy 2,8 km-es sétaút. Először kicsit zavart, hogy ki van betonozva, de így legalább szembe tudott velem jönni a jaguáros, akinek ez a táv túl hosszú gyalog. Meg persze az idősek és a tolókocsisok is tudják használni. Illetve aki futni jár ide. Itt több kilátóterasz is van, innen készülnek azok a káprázatos fotók a városról. Én is készítettem pár ilyet (legalábbis remélem). Nagyon jó volt fent, csak néztem ki a fejemből, sötétedés után már csak a fotósok maradtak, de ez cseppet sem volt zavaró. (2009)"


"Elindultunk Lantau szigetére, ami a Nagy Buddha szoborról, és a kolostorokról híres. Metróval és busszal mentünk (előbbi tiszta, reális ára van, nem lehet rajta enni és inni, plusz nagyon gyors), fél 12 körül értünk oda. A sziget aljáról busszal kapaszkodtunk fel a kolostorhoz. Útközben persze eleredt az eső. Nem kicsit, NAGYON. Mondhatnám úgy is, hogy zuhogott. Plusz egy csomó felhő beúszott a látképbe, konkrétan a Buddha szobrot nem láttuk mikor megérkeztünk. Imáink meghallgatásra találtak, és a felhők tovább úsztak Hong Kong felé, nekünk pedig csak a lélegzetelállító kilátás maradt. A Nagy Buddha szobor a világ legnagyobb ülő Buddha-szobrainak egyike. 26 méter magas, és több mint 220 darabból öntötték ki, és 260 lépcsőfok vezet a tetejére. Felmentünk, és körbejártuk többször is, miközben a kilátásban gyönyörködtünk. Engem egyébként kísértetiesen emlékeztet a sziget Hawaii-ra. Itt is ugyanolyan életteli zöld volt minden. Megnéztük a szobor belsejét is, ahol ajándékshopok, és képek voltak arról, hogy Buddha hogyan világosodott meg. (2011)" forrás


"A szerzetesek tartanak egy hetes elmélkedéséket és üzemeltetnek egy nagyon jó vegetáriánus éttermet. Mindenhol ki van írva, hogy húst és alkoholt ne vigyünk be a kolostor területére. Fantasztikus élmény volt egy ilyen helyre eljutni, az eddig csak filmeken látott buddhista szentélyeket, szobrokat élőben látni. És mindez Hong Kong-sziget nyüzsgő pénzügyi világától alig másfél órára." forrás


,, Érdekes és nagyon szép élmény volt találkozni a buddhista szerzetesekkel és a szabadon fel-alá kelő szent tehenekkel. Óriási, autentikus, hófehér kapukon át vezetett az utam a lépcsőhöz, aminek a vége a Buddha szobor lába. Nagyon megható és magasztos élmény egy ilyen lépcsőn felsétálni úgy, hogy ezer ágra süt a nap, és Buddha áldásra intő körvonalait látja az ember. Áhítatos volt ez az élmény számomra." forrás

Star Ferry & Pier

Önmagában is remek szórakozás ide-oda hajózni az öbölben. Nem mellesleg Octopus card-dal, azaz egy metrójegy áráért. A Star Ferry intézmény Hong Kongban, elválaszthatatlan részét képezi a városképnek. 1888-ban már írt  róla a helyi sajtó, akkoriban 40 percenként közlekedett.

Victoria Peak

"A legjobb látnivaló egyértelműen a városra nyíló kilátás a város mögötti hegytetőről, a Peakről, ahova egy a budavárihoz hasonló oldszkúl siklóval lehet feljutni. A látvány nappal és éjszaka is hihetetlen, nehéz fényképekkel visszaadni az érzést. Hasonló látvány tárul az ember elé a kowlooni öböl menti sétálóutcáról. Minden nap este 8-kor kezdődik a Symphony of Lights című show, ahol a zene ritmusára váltakoznak Kowloon és a Hong Kong-sziget irodaházainak fényei." (forrás: hvg.hu - az emeletes villamosok hazája: Hong Kong)


"A Victoria Peak (Victoria csúcs) nem csak a turisták, hanem az igazán gazdagok körében is nagyon kedvelt, akik a meredek hegyoldal exkluzív ingatlanjaiban élnek. Innen a legszebb a kilátás Hong Kongra, a klíma is hűvösebb egy picit, és kellemes sétaútvonalak vannak erre." (forrás: foldkorul.com - Hong Kong)

Hong Kongi villamos

"Hong Kong az egyetlen hely a világon, ahol kizárólag emeletes villamosok járnak. Amellett, hogy marha jól néznek ki, ez az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb módja a városnézésnek. Minden menet két dollárba kerül, hátul kell felszállni, leszálláskor pedig elől bedobja az ember a pénzt egy tárolóba, és kész..." (forrás: hvg.hu - az emeletes villamosok hazája: Hong Kong)

Tsim Sha Tsui East & Promenade

Peak Tram

Mid-levels Escalator

"A Centralban található majdnem egy kilométer hosszú mozgólépcsőrendszer se semmi, Hong Kong furcsa közlekedési eszközeinek egyike. Gyakorlatilag e nélkül lehetetlen lenne közlekedni a meredek hegyoldalra épült város különböző szintjei között, így elég sokan használják nap közben. A mozgólépcső mellett rengeteg étterem és kávézó található. Elég hangulatos környék." (forrás: hvg.hu - az emeletes villamosok hazája: Hong Kong)

Soho

A negyed neve a south of Hollywood Road (a Hollywood Road-tól délre) rövidítése. Valóban attól az úttól délre van ez a szórakozónegyed, ami tele van menő éttermekkel. A mozgólépcső sorról megtekinthető gyakorlatilag a Soho jelentős része.

Bank of China Tower

Duk Ling

Heritage Museum

Nathan Road

Causeway Bay

Avenue of Stars

Makaó (Macau) kirándulás

Mindenképpen ajánlott. Előre le kell foglalni a kompot, kb. úgy működik, mit egy repülőtér, indulás előtt 1-2 órával kint kell lenni, becsekekkolni, stb. Érvényes útlevélre mindenképpen szükség van a makaói kiránduláshoz. A hajó hatalmas, megbízható. Egyetlen hibája az, hogy túlhűtik sokszor. Nem javasolt a kirándulást szombatra vagy vasárnapra időzíteni, mert ezeken a napokon a kínai jómódú rétegek ruccannak át a népi Kínából szerencsejátékozni. Tömegjelenetek jellemzőek. 

Makaó 1999 óta a Népi Kína része, csakúgy, mit Hong Kong. A különbség az, hogy itt annyira erős portugál hatás érvényesül, hogy néha a sétálónak inkább dél európai  érzése van, mint angol. Nagyon jópofa módon keveredik a portugál  és a kínai  kultúra. Erre rátesz egy nagy lapáttal a kaszinóbiznisz. Ellentétben a las vegasi  kaszinókkal, itt nagyon komolyan veszik az életkori megkötéseket, a dohányzás tilalmát. Így kiskorú gyermekkel felesleges megkísérelni a kaszinó túrát.

"Makaó csodálatos: múlt és jövő találkozása, szépen gondozott parkok, több száz éves portugál templomok, erődök, kitűnően felújított kormányzói épületek, múzeumok. Mindenfelé Gellérthegy magasságú dombok erőddel, futópályákkal, sportolási lehetőséggel, tai chi helyekkel. Na és persze akad 1 rakás kaszinó is. Mint tudjuk mára már nem Las Vegas, hanem Macao a kaszinók fővárosa. 1. nap az óvárost néztem meg és minden méteren csodálkoztam, tudtak valamit ezek a portugálok, na meg a helyiek pénzéből szépen rendben lehet tartani. (2009)" forrás


"Már a buszon megállapítottuk, hogy szégyen, hogy csak egy fél napot, pontosabban egy estét szántunk csak Makaóra, mivel a kínai egyenvárosok után végtelenül hangulatosnak találtuk. A város két szigeten fekszik, mi csak az egyiket, a történelmit vizsgálgattuk, a másikon nem jártunk, a megakaszinók nem nekünk épültek. Már csak a dresscode miatt sem." forrás


Olvasmányos linkek

"Két hong kongi múzeumot sikerült feltérképezni - a Museum of Artot és a Sun Yat Sen Múzeumot. A művészeti múzeum a déli csücskében van a tengerparton, rálátással HK Islandre. Két kedvenc részem van, az egyik egy Szingapúrból származó bankár adománya, kínai tájképek a hozzájuk tartozó versekkel, a másik kínai kismesterek képei, akik európai festők kínai tájképeit másolták, illetve próbáltak az európai ízlésnek megfelelő kínai tájképeket festeni.

A Sun Yat Sen múzeum egyike a Sun Yat Sennek állított emlékmúzeumoknak. Sun Yat Sen kínai orvos volt, aki nyugati és keleti orvoslást is tanult, kikeresztelkedett és képes volt nyugati szemmel nézni a XIX. század végi Kínát. Felismerte, hogy az országot modernizálni kell. Hong Kongból kezdte el szervezni a forradalmi felkeléseket, életének nagy részét száműzetésben töltötte. Az 1911-es felkelés sikerrel járt, ezt követően a köztársaság első - ideiglenes - elnöke lett. Egy év után valóban le is mondott. Érdekes módon mindkét oldal - a kommunista Kína és a nyugati világ is - sokra tartja. Nekem a kiállításból hiányoztak a személyes momentumok, nem lehet a politikus mögött az embert meglátni. Külön jó pont, hogy egy XX. századi elején épült palotában van a gyűjtemény, elég jó egy "régi" épületben sétálni." forrás


Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Gasparik, 2018. 02. 14. 10:13
Makaóról van részletes leírás?


Kitty, 2014. 04. 22. 05:49
Kituno osszeallitas. Mi is hasonloan jartuk be a nevezetessegeket.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Hongkongba Repülőjegyek Hongkongba
Olcsó repülőjegyek Hongkongba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes