ÚTIKRITIKA.HU / Makaó


Makaó

Makaóról dóhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Időjárás|Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás&KaszinókKözbiztonság&Kellemetlenségek| Egyéb hasznos információk| A Szent Pál templom romjai|Történelmi központ|Macau Tower|Egyéb látnivalók| Programlehetőségek| Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Már lehet a csoda hosszú hídon is eljutni oda!

Ennek az aloldalnak a szerkesztése folyamatban van. Kérünk némi türelmet.

Makaóról dióhéjban

"Ázsia Las Vegasa". A 28 négyzetkilométer területű sziget Hongkongtól nyugatra fekszik. Makaó lakossága: 628 ezres (2018-as adat).

Magyar álllampolgároknak nem kell Makaóba vízum, ha ott nem töltenek 90 napnál többet.

Makaóban szinte korlátlanul és akadálytalanul használhatjuk a hongkongi dollárt (HKD). A hongkongi dollár és a helyi makaói pént ugyanannyit ér.

1 macaui pacata (MOP) = 31,45 HUF

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1.

2.

Nem tetszett

1. Még az utcai kaja (street food) is túlárazott

2.

Vélemények

,, Egynapos kirándulást tettünk Hongkongból Makaóba. Nem bántuk meg egyáltalán, hogy ere időt fordítottunk. Két nap már hosszú lett volna. Nem voltunk elájulva Makaótól, de tényleg érdekes hely, kellően más, mint Hongkong. A kaszinók világa idegen nekem. A portugál gyarmati időszak emlékei az igazán izgalmasak." (aji, 2016)


,, Rutinosan végiggyalogoltuk a szokásos útvonalat, kezdve az erődnél, majd leereszkedve a St. Paul katedrális romjaihoz, tovább a St. Dominik templomhoz, onnan a Szenátus térre, majd kis utcákon a St. Augustine templom és a Dom Pedro V színház előtt el, érintve a St. Lawrence templomot a jobb oldalon, megpihenve a hangulatos Lilau téren, végül célba érve a kínai tenger isten, Mazu templomához.

Ezután átbuszoztunk a modern kaszinó negyedbe, ahol a las vegasi striphez hasonlóan hatalmas szállodákkal egybeépített kaszinók találhatóak, gyakorlatilag ugyanolyan témák köré (Walt Disney, Ceasar's Palace, stb.) rendezve. Persze (még) sokkal kevesebb kaszinó található itt, mint a kaszinók fővárosában. Las Vegashoz hasonlóan itt is lenyűgöző mennyiségű giccset és cukormázat sikerült bezsúfolni az épületekbe. Mindenhol túlcsicsázott, barokkos belső terek, kőutánzatú szobrok, műarany dögivel, az ember agya ledobja egy idő után az ékszíjat. Közben meg az egész egy gipszkarton Patyomkin alkotás.

A méretek meg tudják lepni az embert, csak miután legyalogolt egy tömböt az ember, jön rá, hogy itt más az épületek léptéke, csak az nem tűnik fel, mivel az épületek messze vannak az utcafronttól és az előttük futó út is tágas. Természetesen Las Vegashoz hasonlóan itt is van Eiffel-torony, szóval elmondhatom, hogy már (mind?)hármat láttam. Keresztül gyalogoltunk a Venetian és a Parisian kaszinókon, megcsodáltuk a belsőépítészetet és bepillantottunk a kaszinótérbe is. (2019)" forrás

Odajutás

Katamarán

,, Nem kell aggódni a visszajutás miatt, késő estig járnak a nagy befogadó képességű katamaránok. Aznap este a tenger kicsit morcos volt, egészen addig nem vette pár ember komolyan az üléshez járó biztonsági övet, míg az első nagyobb hullám lábra nem állította az első sorban alvó nénikét. Az út egyre hullámosabb lett, először csak liftezés következett, majd már azt is lehetett érezni és hallani, hogy a hajó alja nem mindig van a vízben. Ilyenkor egy másodperces "repülés" után tompa döbbenéssel ütődött vissza a hajó a vízbe. Nem segített a kedélyeken az sem, hogy kint vaksötét volt és az alsó szinten a tajték folyamatosan az ablakot verte. Nekem meglepő módon semmi gondom nem volt, de az ötven emberből kb. öten kirakták a vacsorát, ezen az opción párom is elég erősen gondolkodott. A legrosszabbul az a fiatal pár járt, aki az út elején a fedélzeten vett vacsorát félig megemésztve rakta át a hányó zacskóba. (2019)" forrás

Időjárás

Makaó klimája szubtrópusi. A legmelegebb hónap a július. Ilyenkor nappal a 31-32 fok hőség a jellemző. A legcsapadékosabb hónapok: június, július, augusztus. Decemberben és januárban van a legkisebb esélye az esőnek. Január és február a leghidegebb két hónap, de ez is csupán nappali 17-18 fokot jelent.

Szállás

Helyi közlekedés

Baloldali a közlekedés.

Taxi

Az utcán leinthető taxik fekete színűek. Nem igazán drágák. 19 MOP az első 1,6 kilométer, majd 2 MOP minden további 280 méter, vagy egy perces várakozás.

Uber

Busz

Riksa

Étkezés

Vásárlás

Makaónak van saját valutája, a macau pataca (MOP).

Szórakozás&Kaszinók

A kaszinókban nem a helyi pénz, hanem a hongonkogi dollár a használatos.

21 év alattiak nem léphetnek be a kaszinókba! A turisták sem kívételek.

Meglepő, de nincs a kasznókban ruházkodással kapcsolatos előírás. Olyan öltözékben meheteünk be a kaszinókba, amit kényelmesnek érzünk magunk számára.

A kaszinókban teljesen tilos a dohányzás!

Közbiztonság&Kellemetlenségek

Egyéb hasznos infromációk

A Szent Pál templom romjai

,, A Szt. Pál templomot Makaó jelképének tekintik, annyira jellegzetes és annyira különleges ez a romos templom, hogy ilyen talán sehol sincs a világon. Az eredeti templom az a XVI-ik században épült, de már 1601-ben teljesen leégett. Utána 1602 és 1640 között építették fel a templomot a jezsuiták, a homlokzat tervét, pedig két keresztény vallású japán művész készítette, akiket annak idején vallási okokból száműztek hazájukból.

Amikor elkészült, akkor egész Ázsiában ez volt a legnagyobb és legszebb katolikus templom. De 1835-ben újra leégett, s azután már nem építették újra, inkább próbálták megőrizni azt, ami megmaradt belőle.
Egyik legjobban megmaradt domborműve a Szűz Mária, lába alatt a hétfejű szörnnyel, mintegy diadalmaskodva a gonosz felett." forrás

Történelmi központ

,, Van egy igazi régi városnegyed is, az Óváros, melyet fent az erőd dombján, a Mont Fort-on és környékén körbejártunk. Odafent a hegyen még állnak az egykori vár vastag kőfalai, melyeket a 17. század elején építettek a jezsuita szerzetesek és innen védték sikeresen a várost a holland támadások ellen. Sikerük kulcsa az volt, hogy eltalálták a holland fegyverraktárt szállító hajót, így helyből előnnyel indultak. Az egykori főhadiszállás ma a múzeumnak ad otthont....


...s az ágyuk csöve már nem az ellenséges hajók irányába kémlel. A múzeumban közelebbről is meg lehet ismerni Makaó történelmét, beleértve a kultúrája és gazdasági fejlődése szempontjából meghatározó évszázadot is, amikor 1888 és 1999 között Portugál fennhatóság alá tartozott. Ma Kína különleges státussal rendelkező autonóm területe. Lakói között ma már alig vannak már portugálok – amikor visszacsatolás megtörtént még 30% volt portugál lakos – de az idegenvezetőnőnk szerint ez egy különleges népcsoport, a makanéz, mely büszke mindkét oldali felmenőire, akiktől a kultúráját, éntudatát örökölte. " forrás

Macau Tower

Innen lehet bungee-jumpingolni is 233 méter magasról. Azért érdemes kipróbálni, mert ez állítólag a legmagasabb ilyen ugrálási lehetőség. 

Egyéb látnivalók

Miasszonyunk katedrális

A Penha-hegyen

Senado-tér

Guia erődítmény

Taipa falu

Panda pavilon

Progamlehetőségek

Érdekességek

Olvasmányos linkek


,, Kaszinók, csillogás, modern toronyházak és gyönyörű virágok.Talán ennyi is elég lehetne Makaó – vagy eredeti nevén Macao - rövid leírásához. Mert ezt akarja láttatni magából, s akkor idegenként nyilván ezt is látod. Mindezek mögött, a felszín alatt azért egy másik Makaót is sejteni lehet: a szerény, dolgos, korán kelő és későig dolgozó emberek városát, akik a csillogásból pontosan annyit éreznek magukénak amennyihez közvetlen közük van: a megpucolandó ablakok, a meglocsolandó virágos ágyások, a kitakarítandó szállodaszobák, meg a seprésre váró utcák sokasága...

Makaó egy 9,1 km² területű félszigeten fekszik, de ide tartozik két - még kisebb területű - szigetecske,Taipa és Coloane is. Taipa szigetére több híd is vezet, nekem az egyik nagyon megtetszett, több irányból is lefotóztam, mert olyan volt, mintha valahová a semmibe vezetne – valaki nagyon jól kitervelte ezt a látványt, éppúgy, mint a modern épületeket és az egész város mai arculatát is.

Gyalog indultunk, néhány utcányit sétáltunk a szegényebb negyedekben. Látszik, hogy mennyire zsúfoltak a lakások, a régi épületek elhanyagoltak, füstösek, s állítólag még így is nagyon nehéz lakást találni Makaóban. Az összlakosság száma 600.ezerre tehető, de sokan vannak, akik ideiglenesen laknak a városban és a szórakoztató szférában, vagy a szállodákban, vendéglőkben dolgoznak.

Amellett, hogy Makaónak elég nagy forgalmat bonyolító kikötője van, a fő bevételi forrás az a turizmusból, s főképp a kaszinókból fakad. Ez Ázsia szerencsejáték-központja, a keleti Monte-Carlo, ahol az adó több, mint felét a szerencsejátékok hozzák, s a lakosság legnagyobb része a turizmusban dolgozik, ugyanis a városban évente több, mint tizenötmillió turista fordul meg. Ez nem kevés.

A város modern központjában kaszinó kaszinót ér, legtöbbje csillog-villog, még a játékot nem kedvelők, vagy éppen ellenzők is egyetértenek abban, hogy hihetetlen csábításnak van kitéve az ember minden egyes épület előtt. Már persze ha van pénze, mert ha nincs, akkor nehéz elcsábulni, ugyanis a legolcsóbb belépők is 500 eurónál kezdődnek... ez csak a belépő! Ezzel még semmit sem lehet játszani... J.

Úgy döntöttem, inkább nézegetem az épületeket. Fényesek, csillognak-villognak, épp, hogy nem csiripelnek, különösen este, napnyugta után. De itt nincs szünet, a játék éjjel-nappal folyik, amíg csak játékos van. És állítólag rengeteg van, főleg Kínából, a fiatal, újgazdag réteg, akik az utóbbi húsz évben „tenyésztődtek” ki – ezt az idegenvezetőnőnk szó szerint így mondta. S azt is ő mondta, hogy az utcán észre nem tudnánk venni, hogy kik ezek, de a helyiek már első ránézésre látják: azok akik zsebre dugott kézzel, minden poggyász nélkül, egy szál farmerben és napszemüveggel jönnek át Kínából: mind szerencsejáték-lovasok.

Csodáltam az épületek ötletes tervezését, a látványosságot, a sok-sok tükröződést, s azt, hogy többnyire mégis a jó ízlés határain belül maradtak... nem lehet sokat mesélni róluk, inkább megmutatom a reggeli fotókat... (2016)" forrás,, Makaóban járva sok európai stílusú épület, utca és útjelzés látható, illetve számos európai étel is megkóstolható. Akár úgy is érezhetjük magunkat, mintha európai városban lennénk. 500 évvel ezelőtt érkeztek az első portugálok Makaóba. Ők hozták magukkal a nyugati kultúrát, amely azóta mélyen meggyökerezett Makaóban. De a makaói kultúra több más kultúrából is áll.

A nyugati és a keleti kultúra Makaóban több mint 500 éven át élt együtt, ezért Makaóban különleges helyi kultúra alakult ki. 1999-ben Makaó hivatalosan Kína egyik különleges közigazgatási területe lett. A sokszínű kultúrája azonban megmaradt, és azóta a város híd a nyugati és a keleti kultúra között.

Makaó nemcsak Kína, hanem Portugália és az egész világ történelme szempontjából is fontos. A reneszánsz utáni kultúra és a keleti kultúra Makaóban gyakran folytatott diskurzust egymással, és eközben hatással voltak egymásra. Azt mondhatjuk, hogy Makaó olyan ablak, ahonnan két teljesen különböző kultúrára nyílik kilátás.

A portugál, a mandarin és a kantoni nyelv egyaránt hivatalos nyelv Makaóban. A makaói kormányzatban és az igazságszolgáltatási rendszerben is a portugált és a kínait használják. (2014)" forrás

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Hongkongba Repülőjegyek Hongkongba
Olcsó repülőjegyek Hongkongba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS