ÚTIKRITIKA.HU / Makaó


Makaó

Makaóról dóhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Időjárás|Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás&KaszinókKözbiztonság&Kellemetlenségek| Egyéb hasznos információk| A Szent Pál templom romjai|Történelmi központ|Macau Tower|Egyéb látnivalók| Programlehetőségek| Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Már lehet a csoda hosszú hídon is eljutni oda!

Ennek az aloldalnak a szerkesztése folyamatban van. Kérünk némi türelmet.

Makaóról dióhéjban

"Ázsia Las Vegasa". A 28 négyzetkilométer területű sziget Hongkongtól nyugatra fekszik. Makaó lakossága: 628 ezres (2018-as adat).

Magyar álllampolgároknak nem kell Makaóba vízum, ha ott nem töltenek 90 napnál többet.

Makaóban szinte korlátlanul és akadálytalanul használhatjuk a hongkongi dollárt (HKD). A hongkongi dollár és a helyi makaói pént ugyanannyit ér.

1 macaui pacata (MOP) = 31,45 HUF

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1.

2.

Nem tetszett

1. Még az utcai kaja (street food) is túlárazott

2.

Vélemények

,, Egynapos kirándulást tettünk Hongkongból Makaóba. Nem bántuk meg egyáltalán, hogy ere időt fordítottunk. Két nap már hosszú lett volna. Nem voltunk elájulva Makaótól, de tényleg érdekes hely, kellően más, mint Hongkong. A kaszinók világa idegen nekem. A portugál gyarmati időszak emlékei az igazán izgalmasak." (aji, 2016)


,, Rutinosan végiggyalogoltuk a szokásos útvonalat, kezdve az erődnél, majd leereszkedve a St. Paul katedrális romjaihoz, tovább a St. Dominik templomhoz, onnan a Szenátus térre, majd kis utcákon a St. Augustine templom és a Dom Pedro V színház előtt el, érintve a St. Lawrence templomot a jobb oldalon, megpihenve a hangulatos Lilau téren, végül célba érve a kínai tenger isten, Mazu templomához.

Ezután átbuszoztunk a modern kaszinó negyedbe, ahol a las vegasi striphez hasonlóan hatalmas szállodákkal egybeépített kaszinók találhatóak, gyakorlatilag ugyanolyan témák köré (Walt Disney, Ceasar's Palace, stb.) rendezve. Persze (még) sokkal kevesebb kaszinó található itt, mint a kaszinók fővárosában. Las Vegashoz hasonlóan itt is lenyűgöző mennyiségű giccset és cukormázat sikerült bezsúfolni az épületekbe. Mindenhol túlcsicsázott, barokkos belső terek, kőutánzatú szobrok, műarany dögivel, az ember agya ledobja egy idő után az ékszíjat. Közben meg az egész egy gipszkarton Patyomkin alkotás.

A méretek meg tudják lepni az embert, csak miután legyalogolt egy tömböt az ember, jön rá, hogy itt más az épületek léptéke, csak az nem tűnik fel, mivel az épületek messze vannak az utcafronttól és az előttük futó út is tágas. Természetesen Las Vegashoz hasonlóan itt is van Eiffel-torony, szóval elmondhatom, hogy már (mind?)hármat láttam. Keresztül gyalogoltunk a Venetian és a Parisian kaszinókon, megcsodáltuk a belsőépítészetet és bepillantottunk a kaszinótérbe is. (2019)" forrás

Odajutás

Katamarán

,, Nem kell aggódni a visszajutás miatt, késő estig járnak a nagy befogadó képességű katamaránok. Aznap este a tenger kicsit morcos volt, egészen addig nem vette pár ember komolyan az üléshez járó biztonsági övet, míg az első nagyobb hullám lábra nem állította az első sorban alvó nénikét. Az út egyre hullámosabb lett, először csak liftezés következett, majd már azt is lehetett érezni és hallani, hogy a hajó alja nem mindig van a vízben. Ilyenkor egy másodperces "repülés" után tompa döbbenéssel ütődött vissza a hajó a vízbe. Nem segített a kedélyeken az sem, hogy kint vaksötét volt és az alsó szinten a tajték folyamatosan az ablakot verte. Nekem meglepő módon semmi gondom nem volt, de az ötven emberből kb. öten kirakták a vacsorát, ezen az opción párom is elég erősen gondolkodott. A legrosszabbul az a fiatal pár járt, aki az út elején a fedélzeten vett vacsorát félig megemésztve rakta át a hányó zacskóba. (2019)" forrás

Időjárás

Makaó klimája szubtrópusi. A legmelegebb hónap a július. Ilyenkor nappal a 31-32 fok hőség a jellemző. A legcsapadékosabb hónapok: június, július, augusztus. Decemberben és januárban van a legkisebb esélye az esőnek. Január és február a leghidegebb két hónap, de ez is csupán nappali 17-18 fokot jelent.

Szállás

Helyi közlekedés

Baloldali a közlekedés.

Taxi

Az utcán leinthető taxik fekete színűek. Nem igazán drágák. 19 MOP az első 1,6 kilométer, majd 2 MOP minden további 280 méter, vagy egy perces várakozás.

Uber nem működik a városban, és nincs terve a szolgáltatás bevezetésére a közeljövőben sem.

Makaóban a taxik és a tömegközlekedési eszközök a leggyakoribb közlekedési módok, amelyek olcsók és kényelmesek. A városban jól működő taxirendszert találni, és a taxik egész nap és éjszaka rendelkezésre állnak. A városban található tömegközlekedési eszközök közé tartoznak a buszok és a villamosok, amelyeket a turisták és az helyiek is széles körben használnak.

Busz

Makaóban a buszközlekedés jó és megbízható, és széles körben elérhető a városban. Az autóbuszok az egyik legolcsóbb és legkényelmesebb módja az utazásnak a városban. A buszok rendszeresen közlekednek a város minden részén, és elérhetők a városnézéshez és az utazáshoz a környező városok és falvak felé.

Makaóban több mint 70 buszjárat található, amelyek a város különböző részeit kötik össze egymással. Az autóbuszok 6:00-tól éjfél utánig közlekednek, és az árak rendkívül kedvezőek.

A buszjáratokon általában nincsenek jegykiadó automaták, és a jegyeket a járművezetőtől lehet megvásárolni. Azonban ajánlott előre beszerezni a "MacauPass" kártyát, amely lehetővé teszi a kényelmes és gyors fizetést a buszjáratokon és a tömegközlekedési rendszer más elemeinél is.

Riksa

Makaóban riksákkal utazni szórakoztató és autentikus élmény lehet, de azt javasoljuk, hogy az emberek a város más közlekedési lehetőségeit is kihasználják.

A riksák hagyományos ázsiai közlekedési eszközök, amelyek hosszú ideig a város egyik fontos közlekedési módja voltak. Azonban manapság már nem használják őket olyan gyakran, és csak turisztikai célokra alkalmazzák.

A riksák általában drágábbak, mint a tömegközlekedési eszközök, és nem olyan gyorsak vagy kényelmesek, mint a taxik vagy a buszok. Emellett a városnak van egy hatékony és jól szervezett tömegközlekedési rendszere, amely magában foglalja a buszokat, a villamosokat és a taxikat, amelyek kényelmes és olcsó alternatívát kínálnak a riksákhoz képest.

Ha azonban valaki úgy érzi, hogy szeretné kipróbálni a riksázást, azt javasoljuk, hogy ügyeljenek az árakra, és tájékozódjanak előre az árakról, hogy elkerüljék az átverést. Továbbá érdemes elkerülni a túl hosszú riksázásokat, és kérni egy rövid körutat, amelynek során megismerhetik a város látnivalóit, és élvezhetik az élményt.

Étkezés

Általában egy középkategóriás étteremben két főnek háromfogásos étkezés ára körülbelül 150-300 Makaó pataca (20-40 USD) lehet, de ez nagyban függ az adott étterem árszintjétől és a megrendelt ételek típusától.

Azonban Makaóban számos lehetőség áll rendelkezésre a turisták számára, így lehetőség van olcsóbb és drágább éttermek között is választani. A helyi kávézók és utcai ételek árai általában alacsonyabbak, így lehetőség van olcsóbb és ízletes ételeket is találni.

A város a kínai és a portugál kultúrák találkozóhelye, így a helyi konyha is gazdag és változatos.

Makaóban a látogatók kipróbálhatják a híres portugál ételeket, például a Bacalhau-t (sózott tőkehal) és a feijoada-t (babpörkölt), valamint a helyi specialitásokat, például a sültpulykát és a Minchi-t (marhahús-pörkölt burgonyapürével).

A városban számos étterem és kávézó található, amelyek kínálnak helyi ételeket és nemzetközi konyhákat is. A Rua do Cunha területén található éttermek különösen népszerűek a turisták körében, ahol számos helyi csemege közül lehet válogatni.

A turisták érdemes kipróbálni a helyi kávézókat is, ahol a híres portugál édességeket, például a Pastel de Nata-t (vaníliás tejes tészta) és a Bolo de Arroz-t (rizslisztes sütemény) lehet megkóstolni.

A városban található a Michelin-csillagos éttermek, például a "Robuchon au Dôme" és a "Feng Wei Ju", amelyek az igényes ínyencek számára is kiváló választást kínálnak.

Vásárlás

Makaónak van saját valutája, a macau pataca (MOP).

Szórakozás&Kaszinók

A kaszinókban nem a helyi pénz, hanem a hongonkogi dollár a használatos.

21 év alattiak nem léphetnek be a kaszinókba! A turisták sem kívételek.

Meglepő, de nincs a kasznókban ruházkodással kapcsolatos előírás. Olyan öltözékben meheteünk be a kaszinókba, amit kényelmesnek érzünk magunk számára.

A kaszinókban teljesen tilos a dohányzás!

Közbiztonság&Kellemetlenségek

Makaó egy viszonylag biztonságos város, és a turisták számára általában nincs jelentős biztonsági kockázat. Azonban, mint minden nagyvárosban, Makaóban is előfordulhatnak kisebb bűncselekmények, mint például a zsebtolvajlás, különösen a turisták népszerűbb helyein.

A turistáknak érdemes ügyelniük az értékeikre, és vigyázniuk kell a táskáik és pénztárcájuk tartalmára, különösen a tömegközlekedési eszközökön és a turisták által látogatott helyeken.

Makaóban a rendőrség általában hatékonyan kezeli a bűnözést, és a városban magas rendőri jelenlét van, különösen a turisztikai helyszíneken és a sétálóutcákon.

Egyéb hasznos infromációk

A Szent Pál templom romjai

,, A Szt. Pál templomot Makaó jelképének tekintik, annyira jellegzetes és annyira különleges ez a romos templom, hogy ilyen talán sehol sincs a világon. Az eredeti templom az a XVI-ik században épült, de már 1601-ben teljesen leégett. Utána 1602 és 1640 között építették fel a templomot a jezsuiták, a homlokzat tervét, pedig két keresztény vallású japán művész készítette, akiket annak idején vallási okokból száműztek hazájukból.

Amikor elkészült, akkor egész Ázsiában ez volt a legnagyobb és legszebb katolikus templom. De 1835-ben újra leégett, s azután már nem építették újra, inkább próbálták megőrizni azt, ami megmaradt belőle.
Egyik legjobban megmaradt domborműve a Szűz Mária, lába alatt a hétfejű szörnnyel, mintegy diadalmaskodva a gonosz felett." forrás

Történelmi központ

,, Van egy igazi régi városnegyed is, az Óváros, melyet fent az erőd dombján, a Mont Fort-on és környékén körbejártunk. Odafent a hegyen még állnak az egykori vár vastag kőfalai, melyeket a 17. század elején építettek a jezsuita szerzetesek és innen védték sikeresen a várost a holland támadások ellen. Sikerük kulcsa az volt, hogy eltalálták a holland fegyverraktárt szállító hajót, így helyből előnnyel indultak. Az egykori főhadiszállás ma a múzeumnak ad otthont....


...s az ágyuk csöve már nem az ellenséges hajók irányába kémlel. A múzeumban közelebbről is meg lehet ismerni Makaó történelmét, beleértve a kultúrája és gazdasági fejlődése szempontjából meghatározó évszázadot is, amikor 1888 és 1999 között Portugál fennhatóság alá tartozott. Ma Kína különleges státussal rendelkező autonóm területe. Lakói között ma már alig vannak már portugálok – amikor visszacsatolás megtörtént még 30% volt portugál lakos – de az idegenvezetőnőnk szerint ez egy különleges népcsoport, a makanéz, mely büszke mindkét oldali felmenőire, akiktől a kultúráját, éntudatát örökölte. " forrás

Macau Tower

Innen lehet bungee-jumpingolni is 233 méter magasról. Azért érdemes kipróbálni, mert ez állítólag a legmagasabb ilyen ugrálási lehetőség. 

A Macau Tower (más néven: Macau Szerencsejáték és Turisztikai Torony) egy 338 méter magas torony, amely a világ egyik legmagasabb szabadtéri kilátója. A torony található a Macau város központjában, a Nam Van-tónál, és a város jellegzetes látványossága.

A toronyban számos szórakozási és turisztikai lehetőség áll rendelkezésre, beleértve a kilátó teraszt, ahol a látogatók élvezhetik a panorámás kilátást Macau-ra és a környező régiókra. A kilátó 233 méter magasságban található, és lifttel vagy gyalog lehet megközelíteni.

A toronyban található továbbá éttermek, ajándékboltok, valamint számos szórakozási lehetőség, például ugrás a toronyból, siklóernyőzés, szimulátoros szórakozás és még sok más.

A Macau Tower egy modern és lenyűgöző épület, amely nagyszerű kilátással rendelkezik, és számos izgalmas tevékenységet kínál a turisták számára. A látogatók számára biztosítottak a biztonsági intézkedések, és a toronyban található szolgáltatások és turisztikai látnivalók kiváló élményt nyújtanak.

Egyéb látnivalók

Miasszonyunk katedrális

A Makaói Mária, az Isten Anyja-katedrális (egyébként a teljes neve: Sé Catedral da Nossa Senhora da Assunção) Makaó egyik legjelentősebb és legszebb történelmi épülete, amely a város központjában található.

Az épületet a 16. században kezdték építeni, és az évszázadok során többször átalakították és bővítették. Az épület legjellegzetesebb eleme az impozáns, fehér homlokzat és a két torony, amelyek a város egyik legismertebb jelképeivé váltak.

A katedrális belső terének belső kialakítása két részből áll. Az első rész a főoltár és a kórus, amelyek magas, faragott fa székekkel rendelkeznek. A második rész a kápolnák, amelyek között számos szép szobor és festmény található, amelyek a Mária tiszteletével kapcsolatosak.

Az épületet nem csak a hívők, hanem a turisták is szeretik látogatni, mivel az egyik legjelentősebb történelmi helyszín Makaóban. Az épület látogatása ingyenes, de az adományokat nagyra értékelik. A katedrális megközelítése egyszerű, mivel a város központjában található, és a tömegközlekedéssel is könnyen elérhető.

Senado-tér

Senado-tér Makaóban az egyik legismertebb és leglátogatottabb turisztikai helyszín, amely a város központjában található. A tér az egykori portugál gyarmatkorban épült, és azóta is megőrizte ezt az európai stílusú hangulatot.

A tér nagyon nagy, és sok színes épület található itt, amelyek az európai stílusú építészet jellegzetességeit mutatják. A tér közepén egy impozáns szökőkút található, amely a látogatók számára kellemes pihenést és szép fotózási lehetőséget kínál.

A tér nevét az egykori szenátus épületéről kapta, amely az egyik legszebb épület a téren. Ma az épület múzeumként működik, amely bemutatja a portugál kultúrát és történelmet, és az egyik legfontosabb történelmi helyszín Makaóban.

A tér környéke tele van élelmiszerboltokkal, kávézókkal, ékszerboltokkal, éttermekkel és turisztikai boltokkal, ahol a látogatók szuveníreket és ajándéktárgyakat vásárolhatnak. A tér környéke az esti órákban különösen hangulatos, amikor a látványos fények és a helyi zenészek koncertjei teszik még élénkebbé a hangulatot.

Guia erődítmény

A Guia erődítmény Makaóban található, és az egyik leglátogatottabb történelmi helyszín a városban. Az erődítményt a 17. században építették a város védelmére a holland és a kínai támadások ellen.

Az erődítménynek impozáns falai és bástyái vannak, amelyek a városra néznek, és a látogatók számára egy gyönyörű kilátást nyújtanak a városra és a környező tájra. Az erődítmény tetején található a Guia-fénytorony, amely a város egyik legmagasabb pontja, és remek kilátást nyújt a városra és a tengerre.

Az erődítmény területén több szép épület is található, többek között a Guia kápolna és a Guia Múzeum, amelyek bemutatják a helyi történelmet és kultúrát.

A Guia erődítmény Makaóban könnyen megközelíthető a tömegközlekedéssel, és az egyik legfontosabb és legérdekesebb helyszín a városban. Az erődítmény belépődíja eltérő lehet az időszaktól és a látogatók korától függően, azonban általában az árak mérsékeltek, és az élmény minden pénzt megér.

Taipa falu

Taipa falu Makaóban a város egyik legérdekesebb és legszebb negyede, amely a sziget déli részén található. Az eredeti, hagyományos falu szép portugál épületeivel és macskaköves utcáival egyedülálló és nyugodt hangulatot áraszt.

A Taipa faluban találhatóak olyan épületek és helyszínek, mint a Taipa Ház-Múzeum, a Taipa Village Art Space, a kis üzletek és éttermek, amelyek a helyi ételeket és édességeket kínálják.

A Taipa Ház-Múzeum egy kiváló példa azokra a portugál épületekre, amelyek a Taipa faluban találhatóak. Az épület egy tipikus portugál villa, amely az 1920-as években épült. Az épület bemutatja a portugál életmódot és kultúrát, és számos kiállítást és eseményt szerveznek itt.

A Taipa Village Art Space egy másik érdekes helyszín a faluban, ahol a látogatók megtekinthetik a helyi művészek alkotásait és kézműves termékeit.

A Taipa falu központjában található kis üzletekben a látogatók megvásárolhatják az autentikus portugál édességeket, borokat és kézműves termékeket.

A Taipa falu könnyen megközelíthető a tömegközlekedéssel vagy taxival Makaó bármelyik részéről. A falu egy nagyszerű hely a látogatók számára, akik el akarják kérni magukat a város nyüzsgéséből, és élvezni akarják a hagyományos portugál építészetet és kultúrát.

Panda pavilon

A Panda pavilon Makaóban a város egyik legismertebb és legnépszerűbb turisztikai helyszíne. Az épületet a város egyik legfontosabb állatkertjében, a Seac Pai Van Parkban található.

A Panda pavilon három pandafajta otthona, köztük a híres óriáspandák is. Az épület kialakítása modern és innovatív, a látogatók számára kellemes és kényelmes környezetet biztosít az állatok megfigyeléséhez és a szórakozáshoz.

A Panda pavilonban található számos kiállítás, amelyek bemutatják a pandákat és azok életét. A látogatók megismerkedhetnek a pandák életmódjával, ételeivel és szokásaival, valamint a fajta természetes élőhelyével is.

Az állatkert nem csak a pandáknak ad otthont, hanem több mint 90 más fajta állatnak is, mint például a leopárdoknak, a tigriseknek, a jaguároknak, az elefántoknak és a madaraknak.

A Panda pavilon Makaóban egész évben látogatható, és a belépőjegy ára eltérő lehet a látogatók korától és időszaktól függően. A látogatók a belépőjeggyel együtt kapnak egy térképet, amely segít az állatkertben való eligazodásban és a különböző állatok megtalálásában.

Progamlehetőségek

Érdekességek

Olvasmányos linkek


,, Kaszinók, csillogás, modern toronyházak és gyönyörű virágok.Talán ennyi is elég lehetne Makaó – vagy eredeti nevén Macao - rövid leírásához. Mert ezt akarja láttatni magából, s akkor idegenként nyilván ezt is látod. Mindezek mögött, a felszín alatt azért egy másik Makaót is sejteni lehet: a szerény, dolgos, korán kelő és későig dolgozó emberek városát, akik a csillogásból pontosan annyit éreznek magukénak amennyihez közvetlen közük van: a megpucolandó ablakok, a meglocsolandó virágos ágyások, a kitakarítandó szállodaszobák, meg a seprésre váró utcák sokasága...

Makaó egy 9,1 km² területű félszigeten fekszik, de ide tartozik két - még kisebb területű - szigetecske,Taipa és Coloane is. Taipa szigetére több híd is vezet, nekem az egyik nagyon megtetszett, több irányból is lefotóztam, mert olyan volt, mintha valahová a semmibe vezetne – valaki nagyon jól kitervelte ezt a látványt, éppúgy, mint a modern épületeket és az egész város mai arculatát is.

Gyalog indultunk, néhány utcányit sétáltunk a szegényebb negyedekben. Látszik, hogy mennyire zsúfoltak a lakások, a régi épületek elhanyagoltak, füstösek, s állítólag még így is nagyon nehéz lakást találni Makaóban. Az összlakosság száma 600.ezerre tehető, de sokan vannak, akik ideiglenesen laknak a városban és a szórakoztató szférában, vagy a szállodákban, vendéglőkben dolgoznak.

Amellett, hogy Makaónak elég nagy forgalmat bonyolító kikötője van, a fő bevételi forrás az a turizmusból, s főképp a kaszinókból fakad. Ez Ázsia szerencsejáték-központja, a keleti Monte-Carlo, ahol az adó több, mint felét a szerencsejátékok hozzák, s a lakosság legnagyobb része a turizmusban dolgozik, ugyanis a városban évente több, mint tizenötmillió turista fordul meg. Ez nem kevés.

A város modern központjában kaszinó kaszinót ér, legtöbbje csillog-villog, még a játékot nem kedvelők, vagy éppen ellenzők is egyetértenek abban, hogy hihetetlen csábításnak van kitéve az ember minden egyes épület előtt. Már persze ha van pénze, mert ha nincs, akkor nehéz elcsábulni, ugyanis a legolcsóbb belépők is 500 eurónál kezdődnek... ez csak a belépő! Ezzel még semmit sem lehet játszani... J.

Úgy döntöttem, inkább nézegetem az épületeket. Fényesek, csillognak-villognak, épp, hogy nem csiripelnek, különösen este, napnyugta után. De itt nincs szünet, a játék éjjel-nappal folyik, amíg csak játékos van. És állítólag rengeteg van, főleg Kínából, a fiatal, újgazdag réteg, akik az utóbbi húsz évben „tenyésztődtek” ki – ezt az idegenvezetőnőnk szó szerint így mondta. S azt is ő mondta, hogy az utcán észre nem tudnánk venni, hogy kik ezek, de a helyiek már első ránézésre látják: azok akik zsebre dugott kézzel, minden poggyász nélkül, egy szál farmerben és napszemüveggel jönnek át Kínából: mind szerencsejáték-lovasok.

Csodáltam az épületek ötletes tervezését, a látványosságot, a sok-sok tükröződést, s azt, hogy többnyire mégis a jó ízlés határain belül maradtak... nem lehet sokat mesélni róluk, inkább megmutatom a reggeli fotókat... (2016)" forrás,, Makaóban járva sok európai stílusú épület, utca és útjelzés látható, illetve számos európai étel is megkóstolható. Akár úgy is érezhetjük magunkat, mintha európai városban lennénk. 500 évvel ezelőtt érkeztek az első portugálok Makaóba. Ők hozták magukkal a nyugati kultúrát, amely azóta mélyen meggyökerezett Makaóban. De a makaói kultúra több más kultúrából is áll.

A nyugati és a keleti kultúra Makaóban több mint 500 éven át élt együtt, ezért Makaóban különleges helyi kultúra alakult ki. 1999-ben Makaó hivatalosan Kína egyik különleges közigazgatási területe lett. A sokszínű kultúrája azonban megmaradt, és azóta a város híd a nyugati és a keleti kultúra között.

Makaó nemcsak Kína, hanem Portugália és az egész világ történelme szempontjából is fontos. A reneszánsz utáni kultúra és a keleti kultúra Makaóban gyakran folytatott diskurzust egymással, és eközben hatással voltak egymásra. Azt mondhatjuk, hogy Makaó olyan ablak, ahonnan két teljesen különböző kultúrára nyílik kilátás.

A portugál, a mandarin és a kantoni nyelv egyaránt hivatalos nyelv Makaóban. A makaói kormányzatban és az igazságszolgáltatási rendszerben is a portugált és a kínait használják. (2014)" forrás

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Hongkongba Repülőjegyek Hongkongba
Olcsó repülőjegyek Hongkongba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS