ÚTIKRITIKA.HU / Vang Vieng


hirdetes

útikritikák


Vang Vieng

Vang Vieng, Vangvieng

Vang Viengről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállásválasztás| Étkezés| Egyéb hasznos információk| Látnivalók|Nam Xay kilátópont| Programlehetőségek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Kriszta fotója

Vang Viengről dióhéjban

Lakosság (2023-ban): közel 27,000

Vang Vieng a laoszi fővárostól északra, 108 kilométer távolságban található. Vang Vieng Luang Prabangtól délre, 185 kilométerre fekszik.

Ez egy folyóparti, hegyi kisváros Laosz középső részén. Sokan a Vientiane és Luang Prabang közötti buszozást felezik meg a csodálatos természeti környezetű városka meglátogatásával.

Kriszta fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A méltóságteljes, karsztos jellegű mészkőhegyek izgalmas vonulatai

2. A Nam Song folyó bámulatos látképe a sok kajakossal

3. Sokkal több helyi beszél angolul, mint Vientian-ban, a fővárosban

4. Rokonszenves, többnyire huszonéves, hátizsákos nyugat-európaiakból áll a turista szcéna. 

5. Vientianhoz hasonlóan itt is nagyon olcsón lehet ellenni.

6. A helyiek még viszonylag tisztességesek a turistákkal. Lesz ez - sajna- rosszabb is. 

7. Vientián után kellemes volt egy ilyen falusias hangulatú kisvárosban időzni.

8. Az itteni tuktuk a thaiföldihez hasonló és sokkal kényelmesebb mint a vientiane-i motoros tuktuk.

9. A Nam Xay kilátópontra való felmászás keményebb volt, mint amire számítottunk, és ezért tetszett a merészségünk. Túrázáshoz való lábbeli volt rajtam és ez sokat segített!

10. Az éjszakai piac helyszíne a városka egyetlen pormentes, kulturált utcája, valamint a legtöbb standja színvonalas kézműves termékekekt kínál.

Nem tetszett

1. A városka központi utcái nagyon sárosak, porosak, a boltok egy része nem túl higiénikus 

2. A tubing (kamionbelsőbe ülve úszni a folyón) nekünk kimaradt, mert beszariak vagyunk (hallottunk balesetekről)

3. Egy bodészerű boltnál már készültünk venni friss gyümölcslét, de azonnal meggondoltuk magunkat amikor láttuk, hogy az árus éppen a lábkörmét vagdossa. 

4. A kóbor kutyák itt is elég csúnyácskák

5. Az éttermi választékban kevés a nívós. Érdemes inkább thai étkeket választani, kevésbé laoszit vagy európait.

6. Január végén a késő esti és reggeli 16-17 fok.

7. Nekünk a Blue Lagoon (Kék lagúna) egyáltalán nem jött be a rengeteg bunkó dél-koreai turista miatt, meg nem túl régen Mexikóban a hasonló műfajú cenotákat élveztük, és hát azok százszor szebbek.

8. A folytonos szarakodás a csúf papírpénzek beazonosításával

9. Este a központ utcáinak egy része nincs kivilágítva

10. Bosszantó volt, amikor egy-egy étteremben a rendelés felvételét angolul nem tudó pincér vette fel.

Vélemények

"Meglepett minket, hogy mennyire népszerű, felkapott a városka a hátizsákos európai turisták körében. Ha nem vagy bevállalós aktív turizmus műfajokban (kajak, tubing, földutakon bicajozás stb.), akkor Vang Vieng keveset tud nyújtani. Kulturális turisztikai nevezetességei nincsenek.   (Aji, 2023)"

"Nekünk felejtős lett a bicajozás, motorozás az első pillanattól. A por miatt, ami hatalmas. Maradt a tuk-tuk, ahol szintén poros leszel, de nem mindegy, mennyire. Kriszta"

Sokat javít a porfészeknek is elkönyvelhető Vang Vieng összképén, hogy káprázatos mészkőhegyek uralkodnak a hátterében - Kriszta fotója 


A fővárostól körülbelül 100 kilométerre északra fekvő Vang Viengre a legtalálóbb kifejezés talán az, hogy turistagettó. Van a városnak olyan pontja, ahol három étterem hat síkképernyős tévéjén egyszerre a Jóbarátok három különböző epizódját vetítik. És ami a legszebb: nézik is sokan.

Persze nekünk nem ezért maradt emlékezetes a hely, hanem mert mesebeli a táj a város körül. A lapos völgyeket a környékre oly jellemző mészkősziklatornyok övezik. A Tham Phu Kham-barlangot szemeltük ki magunknak felfedezésre, mert a barlang előtt található a Kék-lagúna nevezetű mélykék színű folyó, melynek partján kókusztejet szürcsölgető, vidám emberek strandolnak.

A Tham Phu Kham felé vezető út sem volt akármilyen, de felmászni a barlanghoz felért egy kínzással. Ingatag korláttal szegélyezett, csúszós lépcsőkön kellett felküzdeni magunkat a végtelenségig. Azt hittem, sosem lesz vége a lépcsősornak, aztán hirtelen megpillanthattuk a bejáratot.

Óriási cseppkövek és mészkőből formálódott különféle alakzatok népesítették be a félhomályos barlangot, amely jóval nagyobb volt annál, mint amit a bejárata sejtetett. Beljebb ereszkedve találtuk meg az igazi csodát, a fekvő Buddha-szobrot, amelyre egy felette lévő lyukon keresztül zúdult a napfény. Később utánaolvastunk: ezt a helyet a laoszi buddhista hívők szentként tisztelik. Nem csoda, hiszen valóban földöntúli látvány, ahogy a fény a hegy gyomrába árad.forrás

p. g. fotója

Vang Vieng imázsa átalakult: hangos bulihelyből egyfajta szabadtéri „élménybázissá” vált, központban a kerékpár- és gyalogos túrázással, melyekhez a falut körbevevő hegyek és barlangok nagyszerű környezetet biztosítanak.

Vang Vieng környéke gyönyörű és rengeteg a felfedeznivaló. Ráadásul Vientiane és Luang Prabang között utazva útba is esik (már ha busszal utazunk persze), így már csak ez miatt is érdemes beiktatni az útitervbe.(2018)  forrás

Odajutás

Vientiánból a leggyorsabb vonattal 60-90 perc alatt lehet eljutni ide. A jegy 25-30 USD-be kerül.

Vientianból mikrobusszal az út másfél óra annak köszönhetően, hogy végig autópályán lehet haladni. Egy mikrobuszba jellemzően 10 embert zsúfolnak be. A menetjegy fejelnként 150,000 kip, ami valamivel kevesebb mint 10 USD. Jegyvételkor rá kell kérdezni, hogy a sztrádán megy-e. A másik út plusz egy órát jelent.

,, Mia  Vientiánból Viang Vengbe eljutó utazásunkon ki akartuk próbálni a kínai hitelből épült gyorsvasútat (Lao-China Railway), de képtelenek voltunk jegyet venni. A vasútállomás messze van a várostól, a központban lévő jegyirodában pedig, túl hosszú sor állt, és biztosak voltunk, hogy a jegyeladó nem tud angolul. Végül jobban jártunk, hogy mikrobusszal mentünk mert értünk jöttek a hotelhez, míg ha vonattal mentünk volna a tuktukosok legalább 10 USD-ek megfelelő pénzt kértek volna csak azért, hogy eljussunk a pályaudvarra. (Aji, 2023)

Buszjegyeket értékesíő iroda, érdemes igénybe venni egy ilyen szolgáltatást - Kriszta fotója 

Szállásválasztás

Ha nem akarunk éjszaka bulizni, viszont nyugodtan akarunk aludni, akkor olyan szálláshelyet tanácsos választani, am a lehető legmesszebb van a bulis helyektől. A folyóparti szállások csudaszépek. De a folyón közlekedő helyiek is nagyon hangosak. Minden délután, este sokan hajóznak felfelé kis motoros hajókkal, meglehetősen zajosan.

Ajánlott hotelek:

5 csillagos: Tmark Resort

Csodás a kilátás a szobákból és a kertből, a medencéből - Kriszta fotója

Helyi közlekedés

Vang Vieng kicsi városka, azaz gyalogosan könnyen bejárható. A kiránulóprogramok esetén van szükség járműre. A biciklizés megterhelő, a motorozás jó opció. Motorral a környező nevezetességek könnyedén bejárhatóak. Vigyázat, nagy a por. Járdák nagyon nincsenek.

Gyalogos, motoros híd - Kriszta fotói

Étkezés

Az éttermek döntően az ázsiai konyhákat preferálják, ez kicsit egyhangú egy idő után.  Néhány kimondottan színvonalas kávézó is nyitott Vang Viengben,  meglepően jó presszókávét kínálva.

Tán kivehető a fotón, a műanyagszékek lábai retkesek, és ez némely potenciális vendégben azt a gyanút keltheti, hogy tán a konyhában sem minden steril - Kriszta fotója 

Street food - Kriszta fotója

Videó bizonyíték híján közöljük, hogy a tálon az evésre kínált hernyók virgoncan mozgolódtak - Kriszta fotója

Ezen a fotón azonban más hernyók már nyársra lettek húzva. Jó étvágyat! - Kriszta fotója

Zöld curry-s csirke

Vásárlás

Minden kapható, illetve mindenből a turistás változat. És az éjszakai piacon némi elefántos nadrág/ruha, kevés kézműves valami.

Alapvető dolgok beszerezhetőek - Kriszta fotója

Laoszi NAV-kompatibilis pénztár - Kriszta fotója

Kókuszdió vágás - Kriszta fotója

Vágott gyümölcsök - Kriszta fotója

Szórakozás

Néhány klub, disco, éjszakai piac és kb.ennyi.

Walking street - k. p. fotója

Egyéb hasznos információk

Láttam  Vang Vieng-ben kiírva egy óriási plakáton, hogy tilos a bikini viselete a városban! Sőt az angolul nem tudók vagy a hülyék kedvéért képekkel illusztrálva kérték a túristákat, hogy ne egy szál semmibe flangáljanak már végig az utcán. Ennek ellenére egy csomó csinos, szexi bikinis fehér csajt láttam! Ők vagy angolul nem tudtak, vagy vakok voltak, vagy hülyék! Vagy csak egyszerűel leszarták a szabályokat, mert így lettek szocializálva! forrás

Látnivalók

Cseppkőbarlang

,, Utunk egy függőhídon átvezetett, egy csodálatos Cseppkőbarlangba. Vagy 3000 lépcső megtétele után feljutottunk a bejárathoz majd be a hegy gyomrába. Bent hideg volt és lélegzetelállítóan gyönyörű látvány fogadott. Kint forrásvizes mélyedések voltak amiben úszni lehetett. " forrás

Kék lagúnák

Zöldek, szépek és zsúfoltak. 2023-ban 10000.- kip/főért lehet bemenni. Ez kb.60.- dollárcent.

A dél-koreai Tarzan ugrása - Kriszta fotója

Ez a 3-as jelzésű lagúna piknikelő látogatói(Blue Lagoon 3) - Kriszta fotói

Nam Xay kilátópont

Tuktukkal kb. 20 percre van ez a hegyoszlop, aminek a kilátópontjára való kb. 30-40 perces felmászás egy népszerű kalandtúra. A beugró 10000.- kip, cca 60.- cent. A mászást egészséges fiatalokra tervezték. Veszélyes . Gyerekkel, térdproblémákkal, szédülősöknek, magas sarkúban TILOS. A miniszoknya erősen ellenjavallott, lefelé a nyakában lesz a szoknya a viselőjének. Egy sáv van, azon megy a forgalom fel-és lefelé is. Egy meredek, sziklás mászós sáv. Talán lefelé kicsit nehezebb. Nyakig ér a por, lefelé bitangul csúszik is. Kézzel-lábbal mászás van, tornacipő, sebtapasz ajánlott, víz kötelezően legyen nálunk. A tetőn, az utolsó, 35 méternek mondott szakasz a legnehezebb. Akkor miért is mászik fel mindenki? A csodás kilátás és a "megcsináltam" érzés miatt piszok jó program.

"Amikor elindultunk, annyit kérdeztek, van-e nálunk víz. Örültem a kérdésnek, aranyos volt a lány. Azt nem kérdezte meg, hogy tutira akarunk-e menni? Mert én néha azért féltem, az az igazság. És, ugye a veled lévőt még jobban félted.. Örültünk, hogy nem esett, így legalább csak negyon csúszott lefelé. Felérve lecsüccsentünk, pihentünk, fotóztunk. Fsza gyerekek vagyunk, megcsináltuk. És, amikor elindultunk lefelé, szembesültünk vele, hogy öregek vagyunk a sziklákon ugráláshoz, marad a seggen csúszás. Elég félelmetes, hogy a nagy semmi közepén ugrálnak/csúsznak/másznak lefelé az emberek. Mindenféle biztosítás nélkül. Ezzel együtt imádtam minden percét. Kr"

Ez egy kifejezetten kényelmes szakasznak számított - Kriszta fotója

Szerencsére sok helyen van valami kapaszkodó - Kriszta fotója

Kriszta fotói

Ezért vállalható a macerás mászás - Kriszta fotói

Szemben látható még két konkurens kilátópont - Kriszta fotója

Így nézett ki a gatyám, mivel a lefelé jövetel során gyakran rákényszerültem a sziklákon való csúszkálásra - Kriszta fotója

Más programlehetőségek

Kajakozás

Szuper program, eléggé családbarát is. Félnapos túrával érdemes kezdeni, persze a folyón lefelé. A kilátás pazar, emiatt simán érdemes már elmenni.

Külön kajakban vagy csónaokban ülő helyi kisérők ügyelnek a balesetmentességre - Kriszta fotója 

Tubing (egyfajta gumibelsős rafting)

Traktorok abroncsát használják fel erre a mókára.

Mari fotója

Hőlégbalonozás

Félórás program, általában reggel vagy a délutáni órákban.

Kriszta fotói

Buggy

Csak maszkkal és szemüveggel ajánlott, hiszen a nagy por mindenhová bejut. Príma szórakozás, közlekedésnek igazából kevésbé nevezhető.

Kriszta fotója

Olvasmányos linkek

,, Bulizni még ma is el lehet menni szinte minden nap, ha az ember akar: vannak parti hosztelek, happy hour, szervezett kocsmatúra dzsungel party, szóval kb minden, ami a többi ázsiai bulivárosban. De a korábbihoz képest ez a visszafogott verzió. (2017)" forrás


A Kék-lagúna és a Tham Phu Kham-barlang felé vezető úton felfedeztünk egy tanyát, ahol a tulaj az éttermet, a konyhát és a lakórészt egyaránt önfenntartó rendszerre állította át. Ott jártunkkor épp a biogázzal működő konyhában sürögtek-forogtak, főzték a finomságokat az éttermi vendégeknek.

Bob, a tulaj, kérésünkre körbevezetett minket, és büszkén mutogatta a készülő pottyantós vécét, ami rá lesz kötve a biogáztartályra. E föld alatti tározóban állandó hőmérséklet van, így a kupola alakú tetejében felhalmozódik a benne gyűjtött trágyából felszabaduló hasznos gáz. Ezt egy csövön a konyhába vezetik, ott pedig a tűzhelyen elégetik. Miután a hátramaradt ürülékből és egyéb szerves hulladékokból kinyerték a fűtőértéket, az utána megmaradó anyagot trágyázásra használják. forrás

Fotóegyveleg

Gyalogos-motorkerékpáros híd a Nam Sing folyó felett - Kriszta fotója

Kriszta fotói

Porlepte főutca - Kriszta fotója

Van szegénység, de tán nem rosszabb, mint sok hely Szabolcsban. - Kriszta fotója

Maskarádé - v.b. fotója

p. k. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon