ÚTIKRITIKA.HU / Vientián


hirdetes

útikritikák


Vientián

Vientiane

Vientiánról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás| Odajutás|Egészség| Szállásválasztás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk|Pha That Luang (Nagy Szent Sztúpa)|Wat Pra Keo (Smaragd Buddha szentélye)| Pagodák| Patuxay emlékmű|Más látnivalók|Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

A Patuxay háborús emlékmű naplementével  - Kriszta fotója

Vientiánról dióhéjban

avagy Vientiane

Nemzetközi kiejtés kb. így: vientyán, de:  nevének helyes kiejtése Vieng Csan

Ez Laosz fővárosa.

Lakosság (2023-ban): 197,000, de a vonzáskörzettel együtt kb. 700,000

2023. január: Vientiane repülőterén 100 USD-ért 1,676,100 kipet (LAK) kaptunk. A városközpontban megtalált pénzváltónál nem volt sokkal jobb az árfolyam.


Fó látnivalók: templomok, koloniális épületek, Pha That Luang, Laosz nemzeti jelképe, ami különösen naplementekor látványos.Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Hanoi és Bangkok után élveztük, hogy kisvárosi jellegű egy főváros.

2. Perverz módon rakott krumplit (és Gundel palacsintát) enni Vientiánban, az amúgy nem városközponti Budapest bisztróban (sajna a magyar tulaj ember éppen Magyarországon volt.)

3. Tán a legolcsóbb délkelet-ázsiai főváros. Az 5 csillagos Crowne Plaza éttermében két főnek a vacsora 6500 forintnak megfelelő helyi pénzbe került. 

4. A Talat Sao piac, ami részben bolhapiac is

5. Rengeteg hangulatos kávézó van a központi negyedekben. Jelentős itt a kávézás kultúrája.

6. Jóllehet egy kommunista ország fővárosa, kellemes meglepetés volt, hogy alig vannak propaganda feliratok. 

7. Vannak a központban hangulatos, francia gyarmatosítás idejéből örökölt utcaképek egyemeletes házakkal. 

Kriszta fotója

8. Jámborak mosolygósak a helyiek. Nem tudnak angolul, hogy segítséget lehessen tőlük kérni, de legalább kedvességgel ellensúlyozzák ezt a hiányosságot. Megfejtés: a google fordító a barátod. Okostelefonja mindenkinek van.

9. A Nagy Szent Sztúpa és a szunyáló Buddha megnézése jó program volt.

10. A tuktukosokkal való sikeres alkudozások fölötti öröm

Nem tetszett

1. Elképesztő, hogy milyen kevesen tudnak angolul. Egy olcsóbb hotel recepciósa sem tudott angolul. A fiatalokra sem lehet számítani e tekintetben. 

2. Nem tudtuk megsaccolni, hogy mi tekinthető kb. korrekt viteldíjnak a tuktukozásnál.

3. Nem mondható izgalmasnak a város. Elég uncsi, ha nem viszonyulunk Vientiane-hoz nagyvonalúan.

4. Vannak csatorna lyukak fedél nélkül, szóval megvilágítatlan, vagy gyengén megvilágított járdákon folyamatosan a lábunk elé kell nézni! A járdákat sok helyen elfoglalják parkoló autók és motorkerékpárok.

5. A templomok választékát és látványosságát tekintve Luang Prabang bőven felülmúlja Vientiánt.

6. Lestrapált, igénytelen utcák

Kriszta fotója

7. A levegő nem valami tiszta.

Kriszta fotója

8. A thaiföldi városokhoz hasonlóan itt is csúfítja az utcaképeket az elektromos vezetékek sűrű gubanca

Kriszta fotója

9. A Manila-i és a Vientiane-i kóbor kutyák közös jellegzetessége, hogy a korcsosság nem szépít.

10. Nincs közvetlen sétálási lehetőség a Mekong partján.

Vélemények

,, Vientián nem nagy szám. A templomok egy idő után unalmasan egyforma élményt kínálnak, a fővárosnak nincs nagyszabású turista látványossága. Aki kihagyja, nem veszít vele túl sokat. Bágyadt idill - ezt a kifejezést találtam ki azt érzékeltetve, hogy van a fővárosnak némi vonzereje, de nem igazán hozza lázba a látogatót. A Laosznál is szegényebb  Burma fővárosa Vientiane-hez képest legalább izgalmasabban csóró...

Vientiane-ban a külföldi turisták zömében 25-35 év közötti nyugat-európai hátizsákosok, akik télen hosszabban akarnak melegedni Délkelet-Ázsiában és itt nagyon olcsón időzhetnek. A régióban itt és a burmai fővárosban lehet a legkevesebb pénzből turistáskodni, de azért Laosz békésebb, biztonságosabb, mint a feszült politikai klímájú Burma (Miammar). Viszont a burmai főváros fő nevezetességei ütősebbek, mint a laoszi fővárosé.

Mi örültük, hogy pár napot itt voltunk, érdekes volt, de nem szerettünk bele. (aji, 2023)


2023. május közepén 2 napot töltöttünk Vientianban. Nekünk elég volt, megnéztük a főbb látványosságokat, piacoztunk, este sétáltunk a Mekong parti éjszakai piacon.
Az árakat hasonlónak, vagy kicsit alacsonyabbnak találtuk, mint Thaiföldön, mivel mindig bathban fizettünk, nem akartunk erre a rövid időre helyi pénz váltani. Akkor 1 THB kb. 500 Lao Kip volt. (Ferenc,, 2023)


Vientiane alighanem Délkelet-Ázsia „legnyugodtabb”, óriási tömegektől és forgalomtól mentes fővárosa – bár e tekintetben a brunei Bandar Seri Begawan és úgy sejtem, hogy a kelet-timori Dili sem egy „őrültek háza”, az egész országra jellemző kedvesség és laza hangulat Vientianeban is megtalálható.

Főváros lévén ugyanakkor, már csak a méretek miatt is, látnivaló akad bőven: kulturális és vallási építmények tucatjai (a legimpozánsabbak közé a következők tartoznak: That Luang – azaz „Nagy Sztúpa”; Wat Ho Phra Keo, Wat Si Saket és Wat Si Muang buddhista templomok – de ezeken túl egy egész parkot is szenteltek több, mint 200 vallási jellegű szobor kiállításának (Buddha Park (Xieng Khuan)); a nemzeti múzeum is érdekes adalék lehet az ország történelmének és kultúrájának megértéséhez; de a rengeteg francia gyarmati épület miatt gyakorlatilag bárhol tehetünk egy sétát a városban. (2018) forrás

 Champs-Élysées-t utánzó sugárutak egyike - Kriszta fotója

"A Mekong folyó hordalékán fekvő fővárost a burmai és a thai hadseregek sokszor feldúlták, de mindig újjáéledt. Ne számítsunk egy klasszikus értelemben vett fővárosra, sokkal inkább falusias szerkezetű település fogad bennünket. A folyó partján, a pálmafákkal árnyékolt utcákban kifőzdék, éttermek, a francia gyarmatosítók fehér falú, zöld spalettás villái és wat-ok (templomok) sorakoznak. A horizont felé igyekvő Nap narancssárga fényében a városlakók itt kapcsolódnak ki esténként. A fiatalok a folyó homokpadjain futballoznak, a halászok kivetik hálóikat, mások a jó nevű és tényleg kiváló ízű Lao sört iszogatják, és hallgatják a túlparti Thaiföldről átszűrődő slágerzenét. Az orosz tulajdonú "Katyusa" étterem melletti alkalmi színpadon laoszi koreográfiájú aerobikra mozognak a lányok.

Vientiane hiába kisváros, látnivalói mégis napokra elegendőek. A Laosz legjellegzetesebb szimbólumának számító Pha That Luang (Nagy Szent Sztúpa) a buddhizmust és a laoszi függetlenséget egyesíti magában. A középen felnyúló, lótuszbimbót formáló sztúpatestet magas fal veszi körül a négy égtáj felé nyíló boltíves kapukkal. Ezt a párizsi diadalívre emlékeztető építményt állítólag a város repülőterének felszállópályájához adományozott cementből gazdálkodták ki. Széles sugárút vezet innen a szinte egész nap nyitva tartó Talaat Sao, a reggeli piac mellett az Elnöki Palotához. (vjm)


 Nehéz úgy beszélni Vientiánról mint egy fővárosról: mindenütt kellemes sétányok, zöld parkok, andalgó párok, vidám fiatalok, indiai, francia és helyi éttermek, színes látnivalók. Épp ezért keresik fel egyre többen azok a turisták, akik délkelet-ázsiai körúton vannak. A nyugalomnak azonban hamarosan vége szakad, mivel a városban hatalmas építkezések vannak, amelyekért kínai és vietnami társaságok versengenek. forrás

Az általunk megszólított laosziak közül a fotó baloldalán látható szerzetes srác tudott a legjobban angolul - Kriszta fotója

Időjárás

A legnaposabb hónap a február, a legcsapadékosabb hónap az augusztus, és április a legmelegebb hónap.

Odajutás

Hanoi és Vientiane között a repülés időtartama: 1 óra 15 perc.

Vientiane repülőteréből a városközponti hotelünkig (3 kilométer) a fix áras pultnál vett jeggyel mentünk 119,000 kipért, ami kb. 2500 HUF. Reptéri buszt nem láttunk. Valószínűleg nincs is. Olcsóbb a tuktuk lehetne, de azok sem várakoznak ott.

Határátlépés Thaiföld felől: 

Több módja van a Nong Khaiból Vientianba történő utazásnak, lehet választani, tuk tuk a thai oldalig – busszal át a hídon (30 THB, 06:00 és 22:00 között van nyitva) - majd ismét tuk tuk, vagy taxi a híd másik oldalától, de mi a (menetrend szerinti) nagy buszt választottuk, egyszerűbbnek és olcsóbbnak tűnt. Naponta négyszer indul Nong Khai és Vientián között, 2 délelőtt, 2 délután.

Mi az indulás előtti napon akartuk megvenni a jegyet a központi busz állomáson, de azt mondta a pénztáros, hogy csak aznap lehet. Persze azt nem mondta, hogy csak az indulás előtt 1 órával. Mivel nem messze volt a szállodánk, óvatosságból már 7 órakor meg akartuk venni a jegyet a 10 órakor induló buszra, de nem adott jegyet. 9 órára visszamentünk, akkor már megkaptuk (55 THB).

A helyiek közül többen azt mondták, hogy a laoszi vízumot előre be kell szerezni, de én úgy olvastam, hogy a belépéskor is adnak, (egy rendőrt is megkérdeztünk, aki ezt megerősítette).

Szóval 10 órakor elindultunk a busszal, a híd thai oldalán az útlevél ellenőrzés simán ment, (igaz kitöltették azt a cetlit, amit már a repülőtérre érkezéskor nem használnak) és kiléptettek Thaiföldről. A busz átment a hídon és megállt a laoszi oldalon. Itt van a „vízum iroda” 3 ablakkal, az egyiken kiadták azokat a papírokat, amit ki kellett tölteni, a másikon ezt kitöltve, igazolvány képpel együtt bevették, fizettettek 40 USD és mondták, hogy várakozzunk a harmadik ablaknál. Innen pár perc után visszakaptuk az útlevelet a vízummal és már mehettünk is a tényleges útlevél ellenőrzéshez, de itt már nem foglakozott velünk senki, csak intettek. Az egész folyamat 10-12 percnél tovább nem tartott, (a thai állampolgárok 20 THB-t fizettek, kaptak egy papírt és mehettek is)

Örülve a gyors vízumnak, kerestük a buszt, de az nem várt meg bennünket, sietős dolguk volt. Állítólag valakinek szóltak, hogy majd valamikor jön a következő busz, azzal tovább tudunk menni, de mi ezt nem vártuk meg. A helyszínen sok tuk tuk és taxis ajánlgatott fuvart Vientianba, 200-400 THB viteldíjért. Mi az egyik 200 bathos taxit választottuk (már csak a légkondi miatt is, mert árnyékban 38-39 C fok volt), aki rendben elvitt a szállodába, délután pedig fuvarozgatott a városban a nevezetességekhez (400 THB).

Egészség

Csapvizet semmiképppen se igyunk!

A kedvenc éttermemben a 4. emeleten találtam angol WC-t is! Természetesen inkább azt vettem igénybe. Mindenhol találtam WC-papír,t szappant, kéztörlőt, ami igen fontos egy normális étteremben!

A balkáni részben meg vizet és merőpoharat lehet találni a leöblítéshez. Ciki nem ciki én nem tudtam, hogy ezt hogy kell használni. Kazu magyarázta el a lyukba kell vélozni utána a vödörből a pohárral leönteni és a WC papírt pedig a mellette lévő kukába kell dobni. Gondoltam ez is lényeges információ lehet, ha esetleg valaki találkozik ilyennel képben legyen, ne csak bámuljon mint borjú az újkapura.

Ami vicces volt, hogy az angol wc mellett találtam egy képes útmutatót,hogy nem szabad felállni rá és hogy kell használni! Kicsit meg is mosolyogtam, dehát ha azt nézzük én meg a nekik megszokottat nem tudtam használni! forrás

Szállásválasztás

Minden van, a kínálat bőséges. Az airbnb-n szállodai szobákat is hirdetnek, ill. néha nehéz megkülönböztetni a szoba és a lakáshirdetést. Remek hostelek, elfogadható szállodai szobák bőségesen állnak rendelkezésre. Az árakat helyi kipben érdemes nézni, így a legolcsóbbak.

Akinek vastag a pénztárcája az válassza az 5 csillagos, de ehhez képest nem borzasztó drága Crowne Plaza Hotelt, ahol a büféreggeli elképesztően gazdag. Este kétszer is ettünk az éttermében, és meglepően olcsó volt. (aji, 2023)

Helyi közlekedés

Tömegközlekedés állítólag van, a táblák és buszegállók szerint mindenképpen.

Uber nincs, hanem ilyesemi van Loca néven. Amihez helyi SIM-kártyát kell venni, méghozzá kombináltat. Telefon és net legyen rajta, ne csak net. Helyi telefonszám kell a regisztrációhoz.

Normál taxit nem láttunk az utcákon.

Tuktuk

Nincsenek fix viteldíjak, alkudozni kell. Hátrányban vagyunk ha valamelyik turista nevezetességnél utasokra váró tuktukoshoz lépünk. Mi 100 ezer kipet, azaz kb. 2100 forintot fizettünk egy kb. 10 perces utazásért. Az ürge nem csapott be minket, csak nem volt kedvünk alkudozni. A normális viteldíj feltehetően ennek az összegnek a fele lenne.

Kriszta fotói

Buszozás

Állítólag van buszhálózat, mi nem láttuk. Ami látható: buszmegállók, benne nagyon korrekt plakátokkal, néha várakozó emberekkel.

kr (2023)

Gyaloglás

A közutak a főváros nagy részén rendben vannak, bitumenes aszfaltfelülettel, esetleg betonnal kombinálva.A járdák állapota elég ramaty, sok helyen nincs is, és ha van az tele van porral, kosszal, szeméttel! forrás

Hétköznap sincs az utakon sűrű forgalom, szóval könnyű a gyalogosnak átkelni rajtuk, akár ott is, ahol nincs zebra - Kriszta fotója

Étkezés

Nagy választék van kínai éttermekből, thai éttermekből. De van választék olasz/francia éttermekből is. Általában sokkal magasabb áron, mint az ázsiai. Néha a hotel étterme olcsóbb az utcainál, ezt nem értettük. Rengeteg az ázsiai étterem, azolcsó kifőzde, egészen az utcai árusig. mindenki könnyen megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt.

Ajánlott éttermek:

1. Moon The Night Restaurant, 143/10 Souphanouvong Ave Khounta, Vientiane Cap

Telefon +856 21 217 073 -Koordináták: 17 ° 58'1 "N 102 ° 35'19" E

Van egy Budapest bisztro!

Fruit Heaven (Gyümölcs mennyország), a kedvenc bisztrónk (XJ84+M8V, Rue Hengbounnoy) - szuper gyümölcskoktélok, wrapek, nemzetközi kaják - Kriszta fotója

Street food - sült hal - Kriszta fotója

A bizalmunkat el nem nyert sültek a Mekong folyó látványának és a naplemente többletével - Kriszta fotója

Ugyanott a seafood már igézőbb volt, de nem eléggé - Kriszta fotója

Odaát a naplemente által ékesített, Laosznál jóval gazdagabb Thaiföld partvonala - Kriszta fotója 

Vásárlás

Az USD átváltásánál nem érzékeltünk jelentős különbséget a repülőtéri, a banki és a pénzváltó irodák árfolyamai között. Nekünk úgy tűnt, hogy pénzváltó irodákból nincs sok.

A boltok korán zárnak, akár már hatkor is. Minden látványosság egyben piac is, ez van.

Kriszta fotói

Szórakozás

Kora este a Mekong folyóhoz közeli parti úton érdemes sétálni, de ne várjunk semmi menőséget. Kifőzdék, bárok sorakoznak teraszszerűen. Itt is azt látni, hogy nincs pénz és akarat az igényességre. (Aji, 2023)

Korzónak túlzás nevezni - Kriszta fotója

Közbiztonság

A közbiztonság jó, de az indiai negyed tájékán előfordulnak lopások.

Ha kiülünk egy kávézó teraszára, akkor a táskát rakjuk a lehető legbiztonságosabb helyre. 

Legyünk rendkívül óvatosak azokkal a tuk-tuk-sofőrökkel szemben, akik kábítószert kínálnak nekünk. Ezek a csibészek gyakran együttműködnek a rendőrséggel vagy álrendőrökkel, hogy a ,,leleplezés" ürügyén pénzt zsaroljanak ki  a gyanútlan turistától. 

A rendőrség meg hát mit ne mondjak, van az a pénz, amiért bármit el lehet simítani! Igen Flexibilis, ez a jó szó az ottani renőrörsre. Angolul nem beszélnek, nagy szúrós szemmel néznek rád , aztán ha előkerül a zöld hasú máris megenyhül a szívük! forrás

Egyéb hasznos információk

Nagy a por. Szinte mindig. Ezért sokan hordanak maszkot a kovid után is. És zárt cipőt, abban könnyebb kicselezni a járda hibáit. Sok vizet nem érdemes cipelni, mindenhol vannak árusok. Sapka, kalap, napszemüveg, fényvédő krém erősen ajánlott, a szmog ellenére könnyen ropogósra sülhetünk.

Pha That Luang (Nagy Szent Sztúpa)

Nagy kedvencünk. Nagyon szép, a Fekvő Buddhával egy helyen van, nagyon jó kis kirándulás. Nem ajánlott elgyalogolni odáig, az út egyáltalán nem érdekes.

A város legfőbb látványossága talán a Pha That Luang sztúpa. Története egészen a 3. századig nyúlik vissza, ma ez a legfontosabb buddhista jelképük, és egyúttal szuverenitásukat is kifejezi. Az egyik laoszi papírpénzen is ez a sztúpa szerepel. Érdekessége az építészeti stílusában keresendő, amely rengeteg a laoszi kultúrát és identitást jelképező elemet foglal magában. Olyasmit jelent ez a laosziaknak, mint nekünk a Szent Korona. forrás

-

Nem is tudtam idáig, hogy a sztúpát hosszú ú-val kell írni - Kriszta fotói

A Fekvő Buddha mosolyogva szundikál. Ébren tán jámboran tűri lúdtalpasságát. - Kriszta fotója

Kriszta fotójaWat Si Saket

v. k. fotói

A ma is működő Wat Si Saket, ahol a központi szentélycsarnokot körbefogó kerengő falába vájt fülkékben és emelvényein 6 840 fa, kő, bronz és ezüst ülő Buddha-szobrot helyeztek el. A város központjától délre, a Mekong partján áll a Wat Xieng Khuan, a hatalmas, bizarr buddhista illetve hindu szobrokkal teli park. Az egyik érdekes szoborba, a nagy "tökbe" hatalmas szájon át léphetünk be, majd belsejében a pokol, a föld és a menny szintjét megmászva kiléphetünk a tetejére, hogy rálássunk a Sulilat jógi sámán által megálmodott összes alkotásra." (vjm)

Wat Pra Keo (Smaragd Buddha szentélye)

A palota közelében áll a város két legfontosabb szentélymúzeuma. Ezek egyike a Wat Pra Keo.

o. t. fotója

A Wat Pra Keo (Smaragd Buddha szentélye) 1779-ig őrizte az Észak-Thaiföldről hozott, jádéból faragott Buddha-szobrot. A thai hadak akkor visszaszerezték a kegyszobrukat, így azt napjainkban a hasonló nevű bangkoki templomban láthatjuk. A szentély körfolyosóján kétféle Buddha-szobrot találunk: a mindkét kezét mellmagasságba emelő, tenyerét kifelé fordító, a félelmet távol tartó, valamint a teste mellett tartott karokkal, ujjaival a föld felé mutató, esőváró Buddhákat. Ez utóbbit nevezik laoszi Buddhának. (wjm)

Pagodák

Patuxay háborús emlékmű

Kriszta fotói

Más látnivalók 

Fa Ngum, egy hadvezér, Laosz országként való egyesítőjének (1316–1374) szobra - Mutatóujjával valamire figyelmeztet. (Tán arra, hogy a teret alaposabban kellene gondozni?) - Kriszta fotója

That Dam (Fekete sztúpa) - A város által elhanyagolt, a természet által felkarolt sztúpa (buddhista építmény) egy körforgalom közepén - Kriszta fotója

Buddha Park

Ellátogattunk a Buddha-parkba, amelyet egy thai származású sámán-spiritiszta-szobrász álmodott meg, egyesítve benne a hindu és buddhista hitvilágot. Maga a park kis területet foglal el, és már-már zsúfoltnak hat a rengeteg szobortól, ugyanakkor egyfajta romantikus hangulatot áraszt.

Mintha valami ősi, rituális világba lépne be az ember, ahol napközben szobrok fogadják, amelyek azonban éjjel, a hold fényénél életre kelnek, és mitikus táncot lejtve egyesülnek az ősistenséggel. Ennél jóval földhözragadtabb látványt nyújt a vientiane-i függőleges leszállópálya. A név a köznép ajkán született, ugyanis a diadalív abból a cementből készült, amelyet leszállópálya építésére kaptak az amerikaiaktól. forrás

Olvasmányos linkek

"Vientián - a főváros nevének helyes kiejtése Vieng Csan, csak a franciák szokás szerint elbénázták az átírást - Luang Prabang után a főváros gasztronómiája egyértelműen európaiasnak hatott. A két legismertebb helyi ennivaló a pástétomos bagett és a grillcsirke. Az egyik kávézó étlapján négyféle mochát találtam, de nem tudták elmagyarázni a különbségeket. Remek volt az utcai gyümölcsfelhozatal: 200 forint alatt mérték az utcán a gigantikus vegyes gyümölcssaláta-hegyet, a tucatnyi összetevőnek a harmadát nem is tudtam beazonosítani. A főváros informális központja a Nam Phu: egy nagyobbacska, kör alakú virágágyas. Mellette a helyileg híres skandináv pékség és étterem. Íme, az itteni diadalív, amely nem egyszerűen majmolja a párizsit, hanem még rá is ver kerek két luknyit, ugyanis ennek négy van. Az ország első számú szimbóluma, a That Luang, templomnak hangulattalan; ráadásul a kerengőjében egy helyi festő sztár állítja ki borzasztó fércműveit. " forrás


Fotóegyveleg

Kriszta  fotói


Kommentek

fFerencf, 2023. 05. 31. 18:40
2023. május közepén 2 napot töltöttünk Vientianban. Nekünk elég volt, megnéztük a főbb látványosságokat, piacoztunk, este sétáltunk a Mekong parti éjszakai piacon.
Én alapvetően a határátlépéssel kapcsolatos információimat osztanám meg itt.
Több módja van a Nong Khaiból Vientianba történő utazásnak, lehet választani, tuk tuk a thai oldalig – busszal át a hídon (30 THB, 06:00 és 22:00 között van nyitva) - majd ismét tuk tuk, vagy taxi a híd másik oldalától, de mi a (menetrend szerinti) nagy buszt választottuk, egyszerűbbnek és olcsóbbnak tűnt. Naponta négyszer indul Nong Khai és Vientián között, 2 délelőtt, 2 délután. Mi az indulás előtti napon akartuk megvenni a jegyet a központi busz állomáson, de azt mondta a pénztáros, hogy csak aznap lehet. Persze azt nem mondta, hogy csak az indulás előtt 1 órával. Mivel nem messze volt a szállodánk, óvatosságból már 7 órakor meg akartuk venni a jegyet a 10 órakor induló buszra, de nem adott jegyet. 9 órára visszamentünk, akkor már megkaptuk (55 THB).
A helyiek közül többen azt mondták, hogy a laoszi vízumot előre be kell szerezni, de én úgy olvastam, hogy a belépéskor is adnak, (egy rendőrt is megkérdeztünk, aki ezt megerősítette).
Szóval 10 órakor elindultunk a busszal, a híd thai oldalán az útlevél ellenőrzés simán ment, (igaz kitöltették azt a cetlit, amit már a repülőtérre érkezéskor nem használnak) és kiléptettek Thaiföldről. A busz átment a hídon és megállt a laoszi oldalon. Itt van a „vízum iroda” 3 ablakkal, az egyiken kiadták azokat a papírokat, amit ki kellett tölteni, a másikon ezt kitöltve, igazolvány képpel együtt bevették, fizettettek 40 USD és mondták, hogy várakozzunk a harmadik ablaknál. Innen pár perc után visszakaptuk az útlevelet a vízummal és már mehettünk is a tényleges útlevél ellenőrzéshez, de itt már nem foglakozott velünk senki, csak intettek. Az egész folyamat 10-12 percnél tovább nem tartott, (a thai állampolgárok 20 THB-t fizettek, kaptak egy papírt és mehettek is) Örülve a gyors vízumnak, kerestük a buszt, de az nem várt meg bennünket, sietős dolguk volt. Állítólag valakinek szóltak, hogy majd valamikor jön a következő busz, azzal tovább tudunk menni, de mi ezt nem vártuk meg. A helyszínen sok tuk tuk és taxis ajánlgatott fuvart Vientianba, 200-400 THB viteldíjért. Mi az egyik 200 bathos taxit választottuk (már csak a légkondi miatt is, mert árnyékban 38-39 C fok volt), aki rendben elvitt a szállodába, délután pedig fuvarozgatott a városban a nevezetességekhez (400 THB).
Vientianban mindenhol lehetett fizetni THB, vagy USA dollárral, de a banki árfolyamhoz képest rosszabb árfolyamon. Az árakat hasonlónak, vagy kicsit alacsonyabbnak találtuk, mint Thaiföldön, mivel mindig bathban fizettünk, nem akartunk erre a rövid időre helyi pénz váltani.
Akkor 1 THB kb. 500 Lao Kip volt.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon