ÚTIKRITIKA.HU / Laosz


hirdetes

útikritikák


Laosz

Laosz, LCR

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk

.

Egy kompszerű folyami hajó belseje - k.r. fotója

Egészség

Bizony ide nagyon szükséges az utasbiztosítás megléte. Továbbá mindenkinek gondoskodnia kell arról, hogy a saját, állandóan szedett gyógyszereit otthon ne felejtse. És még hozzon magával minden olyan gyógyszert, krémet, ami az alap utazó készlethez kell.  Nem azért, mert nem kapható Laoszban. Azért, mert nagyon kevés laoszi angolul jól beszélő gyógyszertáros van. Kézzel-lábbal kell kommunikálni a gyógyszertárban is.  Javasoljuk, hogy mindenki vigyen magával a különböző hasmarsokra gyógyszert, ha megoldható, a kézipoggyászban.

Először bátortalanul álltunk a jéghez, de második nap után megszoktuk, hogy minden italba jeget raknak. 2 hét alatt csak egyikünknek volt gyomor problémája, pedig minden nap vízzel és jéggel készített shake-et és jeges kávét ittunk. Mint később kiderült, a csapvizet a helyiek sem isszák. Ők is ballonos vizet vesznek. Valószínűleg ezért nem fordult elő az, hogy turistáknak csapvizet adtak volna az italhoz.

(H. Zoltán, 2024)


,, Amire valóban figyelni kell az az ivóvíz! A vezetékes ivóvíz fogyasztásra alkalmatlan. A csapvizet vízforralóval csírátlaníthatod és akkor bátran ihatod! Mi a gyerekkel fogmosásra is ezt használtuk! Valamint palackozott vizet vásároltunk, de ellenőrizd a plomba sértetlenségét! A 40 fokos melegben a csapból jövő hidegvíz szinte forró, ami miatt a baktériumok elszaporodnak és ha arra vágysz, hogy az utazásod a szállodában töltsd és legkedvesebb helyed a mellékhelyiség legyen, akkor nyugodtan kockáztass! Én speciel csöppet sem csípem a cifra fosást!

- Jeget ne kérj, ez jó, olvasható a figyelmeztetésben!!!! Ha nem kérsz is belerakják! Némelyik felszolgáló agya akár a lyukas szita!Majd meglátod! Telerakják a sört is jéggel, mert az a Lao Style!

A következő, ami tetszett: "Utcai árusoktól ne vásároljunk tisztított nyers zöldséget vagy gyümölcsöt. " - Ha hazaviszed úgyis megmosod, ez normális nem? Egyébként meg ki az a hülye, aki elmegy egy trópusi országba és nem kóstolja meg az ottani különleges és soha nem látott dolgokat?

Saját tapasztalat: Nem úgy kell elindulni, hogy már fejben eldöntötted, hogy itt valami halálos vírust fogsz kapni vagy rettegni kell mi lesz! Ilyen alapon Magyarországon Kistarcsán is elüthet egy busz és GAME OVER! Ha már eljutottál ide igenis legyél bátor, belemenős és amit csak lehet nézz meg, kóstolj meg tapasztalj meg és próbálj ki! ÉLVEZD!!!!!

- Lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, görcsoldót, széntablettát, antibiotikumot vagy más gyulladáscsökkentőt, sebhintőport, kötszert, esetleg jódot! Ezen kívül amit érdemes a kézfertőtlenítő alkoholos gél, nedves törlőkendő, hintőpor! Teákat: Kamilla tea, csalán tea, ezek fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásúak valamint hársfatea. Bár kint lehet venni gyömbérteát az is szuper egy torokfájásra, megfázásra.

A hintőpor egy csoda! Nekem sajnos nagyon érzékeny a bőröm és ha a ruha nem 100% pamut akkor befülled és viszkető felömlés, pattanás lesz a helyén amitől meg lehet őrülni és még fáj is, az a legszebb az egészben! Na erre szuper a hintőpor! Főleg az olyan részeken ahol a ruha kontakt érintkezik a bőröddel és nem szellőzik pl a melltartónál. A hőség komolyan mondom elviselhetetlen! Volt olyan, hogy egy nap nyolcszor zuhanyoztam, főleg az elején, amíg aklimatizálódtam!
A szervezetnek is át kell állni!
  Amire még vigyázni kell az a KLÍMA:
- Nagyon fontos, hogy Thaiföldön és Laoszban döngetik a klímát! Ami azoknak akiknek érzékeny a fejük arcüregük, fülük nagyon rossz! Mi a hazautazás utolsó hetében a babával a Klímától olyan betegek lettünk, hogy mire hazaértünk vagy 2 hétig az ágyat nyomtuk.

GYÜMÖLCSÖK, ZÖLDSÉGEK: Ez maga a Földi Paradicsom! A Hedonisták nem győznek orgazmusokat átélni, ízlelőbimbóik révén, annyira szép és finom minden!- Egyél egész nyugodtan zöldséget és gyümölcsöt csak mosd meg! Tele van vitaminnal!!

GYÜMÖLCSITALOK:  Az utcán lehet árusoktól kapni kimérős italokat különböző formában: kókuszt meg mindenféle hókuszpókuszt, ha egész pontos akarok lenni! Ott nem pohárba adják, hanem egy erős műanyag zacskót teleraknak jéggel és arra rakják ezt a ragadós trutyit amit felhigitanak. Majd beledobnak egy szívószálat begumizzák és egy füles kis szatyorba adják a kezedbe! Nekem az íze annyira nem jött be, de van sokféle lehet kóstolgatni!

Az nekem kész trauma volt! Ha eszembe jut, még most is elfog a hányinger! Konkrétan a húspiacról beszélek, ahol az eladó néni az asztalon ülve mezitláb a lába mellett kínálja a portékáját, amit dongnak a legyek! Olyan büdös volt, hogy nem sokáig bírtam! Az ÁNTSZ-es Jancsi bácsi biztos infartust kapna ha meglátná! Dehát az itteni hyper- meg supermarketek sem jobbak, csak ott a szart szép kötösbe öltöztetik és úgy adják el! " forrás

Közlekedés

Az úthálózat fejletlen, az utak a főváros és környéke kivételével rossz állapotban vannak. Utazni csak napközben ajánlatos, az éjszakai közlekedés - a kivilágítatlan gépjárművek, vagy a kóbor állatok miatt - fokozottan balesetveszélyes. A júniustól novemberig terjedő monszun-időszakban előforduló heves esőzések következményeként gyakoriak az áradások elsősorban a Mekong déli szakaszán Champassak, Savannaketh és Khammouane megyékben, valamint a földcsuszamlások a hegyvidéki területeken. Ebben az időszakban a közlekedés akadozhat. A meteorológiai előrejelzéseket és a helyi híradásokat célszerű figyelemmel kísérni.

Szállítóeszközök:

  • Tuk-tuk: Alapváltozata egy taxiként üzemelő háromkerekű vázra szerelt, kb. 125–250 köbcentis motorral meghajtott, személyszállításra konstruált, fedett motortricikli.

"Laoszban a leggyakoribb közlekedési béreszköz a motoros Taxi vagyis a TUK TUK. Ez egy házilag összeeszkábált platós motorra épített eszköz! Viszonylag gyors, elég büdös,de egyébként élvezetes! Figyelni és vigyázni kell, mert ha a pilóta mondjuk egy jól irányzott csulát (szleng látsd slejm, fika, turha stb..) elenged, pont képen talál! Én speciel imádtam ahogy köhögött és szinte éreztem, ahogy a bacilusai a mandulámat simogatják! A pali sarkán a bőrkeményedés akkora volt, hogy a lónak pata helyett is kényelmes lábbelit lehetett volna belőle készíteni." forrás

  • Jumbo: nyitott, busszá alakított 20 személyes kamion, melyen szardíniaként átlagban negyvenen zötykölődnek.
  • Hajó: A Mekong-folyón Luang Prabang és a thai határ (Chiang Khong) között egyre több a gyors motoros turistaszállító hajó, ez a fajta közlekedés különösen a száraz évszakban (novembertől áprilisig) balesetveszélyes.

forrás


"Laoszban a belföldi közlekedés, akárcsak az ország teljes infrastruktúrája, nem túl fejlett, de viszonylag megbízható és olcsó. Busszal, nem túl kényelmesen, de minden jelentősebb településre eljutni. Az ország keleti felén nem tanácsos letérni az utakról, a vietnami háborús múltból még mindig rengeteg, fel nem robbant akna maradt. A vízi utak sokkal kényelmesebbek, és igazán látványosak. A Mekong felső szakaszán eltöltött kétnapos út örök élmény marad. Az országnak ugyan nincs sok használható vasútvonala, de több reptere is van, ebből adódóan a forgalom jelentős. Minden nagyobb környékbeli nagyváros (Bangkok, Saigon és Hanoi) egyszerűen elérhető a laoszi repterekről." forrás

v.g. fotója

Utazás vonaton

Két fajta vonat közlekedik: laoszi és kínai. A laoszi lassú és kevésbé kényelmes, a kínai gyors és kényelmes. A menetrendek kaotikusak, csakúgy, mint a jegyvételi lehetőségek.

Kína a XXI. században világhatalomra tör. Ennek legjobb példája Laosz. A recept nagyon egyszerű, kölcsönből finanszírozott beruházásokat épít, amiket utána üzemeltet, a kölcsön árát pedig vastagon bevasalja az adott országon. Kína nagyon intenzíven terjeszkedik Laoszban így. Ennek legjobb példája a Laos-China Railway (LCR) működése. Folyamatosan épül, egy TGV jellegű gyorsvasút. Szuper. Az első vonalát 2021 december 3-án nyitották meg Vientiane és Boten között, ami gyakorlatilag a kínai Yunnan városát jelenti. Az építés pedig 2015-ben kezdődött. A második vonala Vientiane és Luang Prabang között közlekedik, Vang Vieng megállóval. 2016 és 2022 között sikerült megépíteniük.

A vonat lenyűgöző, két osztállyal közlekedik. Vagy tourist és business az elnevezésük, vagy first és second class. Minden állomás jó messze van az adott várostól, a semmi nagy büdös közepében. Viszont az állomások szépek, egységesen, nagyok. Bőven túl vannak tervezve, ez a jövőbeli építések tekintetében előremutató. 2023 januárjában a dolog kicsit még kialakulatlan. Hatalmas dugók a parkolóknál, mert a ki-és beléptetés csak egy sávon megy. Online beszerezhetetlen jegyek, ez reméljük, gyorsan megoldódik.

A jegyeket az indulás előtt 3 nappal kezdik csak el árulni. Miért? Csak, mert megtehetik. Beszerezhetőek például az állomásokon. Amik átlagban 20 kilóméterre vannak az adott várostól. Ott kell sorban állni és várni. Vagy beszerezhetőek Vientianeban a városi irodában. Ami egy pláza folyosólyán van, ott kell állni a sorban és várni. Egyik esetben sincs arra garancia, hogy az alkalmazott beszél angolul. Ami 2023 januárjában működik az egyedül a "ticket office" becenevű utazási vállalkozások sora. Akik némi szervízdíjért cserébe elmennek sorban állni. Ők tudnak alapszinten angolul, de meg kell bíznunk bennük, mivel a jegyet mindenhol kpben előre ki kell fizetni. Online előre nem lehet foglalni a 3 napos időkeret miatt. Néhány nagyobb szolgáltató vállalja, hogy le lehet adni a foglalást rajta keresztül. De utána a jegy nem készül el, hanem a kedves vevő fáradjon a pályaudvarra, álljon be a sorba. Ráfér a fejlesztés a rendszerre. (Mivel ez a 2023 januári állapot, az információ el fog avulni hamar.)

Jegyárak: 45-55 dollár közöttiek/fő/út. Nincs óriási különbség az első- és másodosztály árai között. A business drágább, mint a first, de a business azt jelenti kb egy rendes légitársaság business osztályán utazhat a földi halandó. Csak akkor érdemes ezt venni, ha a másikra már nincs hely, az út ugyanis nem tart két óránál tovább. Viszont, ha a jegyárus nem veszi meg nekünk a turista helyett a drágábbat, lehet, hogy egynapi plusz ott tartózkodással vagy egy minimum hatórás autós zötykölődéssel kell számolnunk. Jó kis rendszer, nem? Van gyerekkedvezmény, sőt 120 cm alattiak ingyen mehetnek. De ezeket a kedvezményeket kis nyomás gyakorlásával lehet csak elérni. 


A vonat gyors és szuperpontos. Az útnak minimum a fele alagútban megy, térerő nulla. Minimum két kalauz esik egy kocsira, nagyon fontos feladataikat hiba nélkül teljesítk. Az állomásra praktikus legalább a vonat indulása előtt 30 perccel kiérni, mert a sorakoztatás időigényes.

" A vonat tiszta, makulátlan. A várók hatalmasak, légkondicionáltak. Büfé nincs. A vágányokat katonák őrzik, az utasokat szórakoztató sorokba állítgatják beszállás előtt. Mindenre van ember bőven. Akik nagy része persze nem tud angolul. De nagyon kedvesek. Még a katona is kedvesen tart attól vissza, hogy a vágányokon egyedül sétálgassunk. Ez az ára annak, hogy nem egy bérelt autóban zötykölődtünk hat-hét órát, hát, bőven megéri. Kr"


"Az állomásra bemenet átvilágítják a bőröndöket és minden sprayt elkoboznak. Érdekes. Jani"


Az Lao China Railway vonat kapcsán a jegyvásárlás tényleg macerás. Van azonban egy LCR Ticket mobil alkalmazás, amivel telefonról meg lehet vásárolni a jegyet. Az alkalmazásba való regisztrációhoz szükséges egy helyi mobil telefonszám.

Ajánlatos már a reptéren helyi SIM kártyát venni, így ezzel nem lesz gond. Az applikációban a jegyet lehet Visa bankkártyával fizetni, illetve OnePay-el. Én Visa bankkártyával fizettem. Az egyetlen probléma az volt vele, hogy csak magyarországi banki nyitvatartási időben fogadta el a bank fizetési jóváhagyását.

Oda kell figyelni arra, hogy mi van a bőröndben, amivel felszállunk a vonatra. Az ellenőrzés hasonló a reptérhez. Átvilágítják a bőröndöket, és fémkeresővel vizsgálnak mindenkit. A bőröndökben nem lehet kés. Mivel a vonaton (a repülőgéppel ellentétben) az ember hozzáfér a bőröndjéhez, a bőröndben sem lehet kést vinni. Az épületbe való belépéskor el fogják venni. Persze hajlandóak bizonyos napi pénzösszegért megőrizni, és visszaadni amikor az ember visszaért az állomásra. Ez nekem kb. 10 napért 6 000Ft-ot jelentett. A spray-ket egyenként átnézik, de ha ártalmatlan pl. szúnyog riasztó vagy hajlakk, akkor átengedik. Érdemes könnyen elérhető helyre csomagolni, mert kiszedetik a bőröndből, hogy megnézzék. (H. Zoltán, 2024)


Étkezés

Kriszta fotója

"A laoszi konyha messze nem olyan híres, mint vietnami vagy kínai szomszédjai, pedig megérdemelné. Előszeretettel használnak csirkehúst, különböző halféléket és kókuszlevet, a legtöbb ételt pedig szép kis bambuszdobozban prezentált ragacsos rizzsel tálalják, melyet ujjainkkal gombócokat formálva adagolunk.

Desszertként mennyei gyümölcsöket fogyaszthatunk (mint a csillaggyümölcs) frissen, turmixolva, rizzsel vagy süteménybe töltve. A (jeges) kávéról már ódákat zengtünk, a felnyársalt, hirtelen kisütött fiókákat és csótányokat (ezeket az út mentén lehet kapni) viszont nem részleteznénk." forrás

Vásárlás és pénzváltás

Készpénzzel bárhol lehet fizetni. Bankautomaták mindenhol vannak, ahol bankkártyáról lehet pénzt felvenni. A helyiek főként OnePay alkalmazással fizetnek. Nagyon praktikusan használható, és gyakorlatilag mindenhol elfogadják. (Volt, hogy a tuk-tuk-os mondta, hogy csak kp-t fogad el, de amikor kiderült, hogy nincs nálunk elég pénz, rögtön előkerült a szükséges QR kód).

A One Pay úgy működik, hogy bankkártyáról lehet rátölteni pénzt, és addig lehet költeni, amíg el nem fogy. Fizetéskor le kell fotózni az eladó QR kódját, beírni, hogy mekkora összeget akarunk fizetni, és egy OK gombbal jóváhagyni. Az eladónál azonnal csippan a telefon, hogy megérkezett a pénz, vagy meg kell mutatni a telefonunkon, hogy elment a fizetés. Persze van költsége is: feltöltéskor van egy HUF -> USD - > KIP váltás, és 2,5%-os költség. Ha az utazás végére marad pénz a OnePay egyenlegen, akkor elvileg vissza lehet utalni a bankkártyára. Nekem nem engedte a visszautalást. Érdemes lehasználni az egész összeget.
https://www.bcel.com.la/bcel/bcel-news-details.html?fid=1016&fType=bcel-news&type=NEWS&lang=en

(H. Zoltán, 2024)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Laoszban a turisták által látogatott helyeken lényegében mindenhol lehet fizetni amerikai dollárral vagy thai baht-tal. Pénzváltásra alig van szükség. Kivéve azt, hogy az ország rekord magas inflációval küszködik, ezért a pénzromlás is rekord magas. Az átváltási árfolyamok logikusan úgy alakulnak, hogy a vevő ne járjon annyira jól. Szóval érdemes váltani. Dollárt. Nem szabad régi dollárokat vinni, elutasíthatják. Az árfolyam mindig napi. A pénzek kimondottan csúfak és túlhasználtak. Egész nap, minden vásárlásnál százezreket kell átszámolgatni. Ráadásul a ronda pénzeket könnyű összekeverni. Az 5000.-t pl.az 50000.-rel. És hiába 3 dollár az értéke, nagyon feltolja az egyszeri turista vérnyomását. Szemüveg és higgadtság segítenek.

Hitelkártyát nagyon nem használnak. Működnek a debitcardok szépen, de csak dollárban és csak a nagyobb, jobb hotelekben. De még az ötcsillagos szálloda is rászámol kezelési költséget a kártyás fizetésre. Általában 2-3 százalékot. Revolut és wise is működnek.

"Kézműves termékeket, fából és ezüstből készített dísztárgyakat, selyem és textilanyagokat érdemes vásárolni. Az árak szabottak, de a piacokon lehet alkudni. A Laoszban termesztett zöld tea és a kávé (robuszta és arabica egyaránt) világszínvonalú. A Bolaven-fennsík örökzöld ültetvényein termesztik az ország legjobb minőségű kávéját. Egyszerű műanyagzacskókban tárolják, és durván őrölt formában értékesítik. A meglehetősen olcsó (kb. 200 forint kilója!) laoszi kávét, főként két ország importálja, a szomszédos Vietnam, és a volt gyarmatosító Franciaország. Persze a párizsi luxusüzletekben ennek az árnak többszöröséért árulják." forrás

Kriszta fotóji

Közbiztonság

Az elmúlt években több külföldi állampolgár is áldozatul esett rossz minőségű, ismeretlen eredetű és hatású drogoknak, melyeket az utcán vásárolt kábítószerárusoktól. A turistáknak fokozottan óvakodni kell bárminemű és eredetű kábítószer fogyasztásától. A kábítószerhez kapcsolódó bűncselekmények súlyos következményekkel járnak, az elkövetőre halálbüntetést is kiszabhatnak.Vientiane-ban az utóbbi időkben romlott a közbiztonsági helyzet, nőtt az utcai rablások, táskalopások száma. Az elkövetők fellépése erőszakosabbá vált, előfordult, hogy a támadások késsel, vasrúddal, pisztollyal történt meg. Az esetek többségében a támadások a külföldiek által frekventált városrészekben történtek, gyakran az éjjel hazafelé tartó fiatal turista nőkkel.

A többi délkelet-ázsiai országhoz hasonlóan a bárokban, éjszakai szórakozóhelyeken előfordulhat az italok manipulálása, altatószerek beadása, majd az áldozat kifosztása. Idegentől lehetőleg ne fogadjunk el ételt/italt, illetve ne hagyjuk azt őrizetlenül. Vidéken megeshet a közlekedési eszközök, ill. utasaik ellen elkövetett fegyveres támadás. Továbbra is komoly problémát jelent a fel nem robbant lőszerek, aknák, bombák nagy mennyisége az ország egész területén, de különösen Xieng Khouang és Luang Prabang megyékben, valamint a lao-vietnami határ környezetében. A főutakról vidéken nem ajánlott letérni.

Honvédelem - Kriszta fotója

,, Ismerősein az egyik festői helyre épült városka utcáit rótták, amikor egyszer csak hozzájuk csapódott néhány helyi fickó, akik fűvel kínálták őket. Barátaim vettek egy kisebb adagot, de amint néhány lépést tettek, már várt rájuk egy csapat rendőr, akik igazoltatták és megmotozták őket. A talált marihuánát persze elkobozták és a társaságot bekísérték a közeli rendőrőrszobára. Csak 300 dollár kiperkálása után szabadulhattak, a csalétek fű pedig nyilván visszakerült a csapdát állító bandához. (H. R., 2017)


Magyar külképviselet

Nagykövetség, Vientiane
Cím: Royal Square Office Tower, 8. emelet, Unit 807, 20 Samsenthai Road, Nongduong Nua Village, Sikhottabong District, Vientiane Capital, Lao PDR

E-mail cím: mission.vte@mfa.gov.hu
Telefonszám: +85621256679
Ideiglenes ügyvivő: Takács László

Egyéb hasznos információk

1. A turistáknak kínált mobil SIM kártya verhetetlenül olcsó. A Unitel-nél (amelyik állítólag Laos legjobb lefedettséget adó szolgáltatója) egy 20GB-os csomag 300 perc beszélgetéssel 60 000kip , ami kb. 1100Ft. A repülőtéren lehet kapni a kijáratnál. Én rögtön vettem, a család minden tagjának, így végig volt internetünk és ingyen tudtuk egymást hívni. Ott helyben be is tették a telefonba, és megcsinálták a beállításokat is.
https://unitel.com.la/shop-unitel/shop-mobile-package

(H. Zoltán, 2024)

----------------------------------

2. Kedves Hölgyek! Aki nem az ötcsillagos szállodában tölti a laoszi utazást, érdemes előkészítő erősítő gyakorlatokat végeznie. Otthon, indulás előtt egy hónappal van a kezdés. Kisterpesz, 10-10 guggolás. Amennyire mélyre csak megy. Kapaszkodni még szabad. Reggel-este, minden nap. Pár nap után célszerű a mennyiséget 20-30-ra növelni. Kapaszkodás már nem megengedett.  Hétvégi könnyítésként lépcsős edzés. Cél a combizmok erősítése. Mert a kinti wc-k minimum a fele guggolós. Kapcsolódó: soha nem szabad pzs/nedves törlők nélkül elindulni otthonról. Kr"

pb

Fotóegyveleg

pb

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon