ÚTIKRITIKA.HU / Laosz

Laosz

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk

Egy kompszerű folyami hajó belseje - k.r. fotója

Egészség

  • Az egészségügyi infrastruktúra Laoszban elmaradott, az orvosi, egészségügyi ellátás alacsony színvonalú. Egyszerű esetek kezelése lehetséges, de komolyabb probléma esetén érdemes valamelyik thaiföldi kórházat felkeresni. Utazás előtt hangsúlyozottan ajánlott átfogó baleset- és egészségügyi biztosítást kötni.
  • Tömeges fertőzést okozó betegségek egyre ritkábban jelentkeznek, időszakosan mégis előfordulhatnak, például járványszerű kolera-megbetegedések. A malária és dengue-láz viszonylag gyakori, különösen a júniustól novemberig tartó esős évszak idején.
  • A csapvíz nem iható. A fővárosban és nagyobb városokban a palackozott víz és üdítőital-ellátás jól megoldott, vagy fogyasszunk forralt vizet. A palackok zárókupakjának eredetiségét érdemes ellenőrizni, italunkba ne kérjünk jeget.
  • A WHO jelentése szerint Laoszban is előfordult madárinfluenza vírus okozta fertőzés, az emberi áldozatok szoros kapcsolatban álltak a beteg állatokkal.
  • Elővigyázatosságképpen laoszi tartózkodásuk alatt kerüljék el az élőállat piacokat, baromfigazdaságokat és minden olyan helyet, ahol közel kerülhetnek szabadon vagy ketrecben tartott madarakhoz. Étkezéseknél kizárólag alaposan megfőzött, átsütött állati eredetű készítményeket fogyasszanak.
  • Ajánlott a szúnyogriasztók használata és az általános higiéniai szabályok fokozott betartása. Utazás előtt javasoljuk, hogy konzultáljanak háziorvosukkal, védőoltások ügyében pedig vegyék fel a kapcsolatot az Országos Epidemiológiai Központtal

,, Amire valóban figyelni kell az az ivóvíz! A vezetékes ivóvíz fogyasztásra alkalmatlan. A csapvizet vízforralóval csírátlaníthatod és akkor bátran ihatod! Mi a gyerekkel fogmosásra is ezt használtuk! Valamint palackozott vizet vásároltunk, de ellenőrizd a plomba sértetlenségét! A 40 fokos melegben a csapból jövő hidegvíz szinte forró, ami miatt a baktériumok elszaporodnak és ha arra vágysz, hogy az utazásod a szállodában töltsd és legkedvesebb helyed a mellékhelyiség legyen, akkor nyugodtan kockáztass! Én speciel csöppet sem csípem a cifra fosást!

- Jeget ne kérj, ez jó, olvasható a figyelmeztetésben!!!! Ha nem kérsz is belerakják! Némelyik felszolgáló agya akár a lyukas szita!Majd meglátod! Telerakják a sört is jéggel, mert az a Lao Style!

A következő, ami tetszett: "Utcai árusoktól ne vásároljunk tisztított nyers zöldséget vagy gyümölcsöt. " - Ha hazaviszed úgyis megmosod, ez normális nem? Egyébként meg ki az a hülye, aki elmegy egy trópusi országba és nem kóstolja meg az ottani különleges és soha nem látott dolgokat?

Saját tapasztalat: Nem úgy kell elindulni, hogy már fejben eldöntötted, hogy itt valami halálos vírust fogsz kapni vagy rettegni kell mi lesz! Ilyen alapon Magyarországon Kistarcsán is elüthet egy busz és GAME OVER! Ha már eljutottál ide igenis legyél bátor, belemenős és amit csak lehet nézz meg, kóstolj meg tapasztalj meg és próbálj ki! ÉLVEZD!!!!!

- Lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, görcsoldót, széntablettát, antibiotikumot vagy más gyulladáscsökkentőt, sebhintőport, kötszert, esetleg jódot! Ezen kívül amit érdemes a kézfertőtlenítő alkoholos gél, nedves törlőkendő, hintőpor! Teákat: Kamilla tea, csalán tea, ezek fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásúak valamint hársfatea. Bár kint lehet venni gyömbérteát az is szuper egy torokfájásra, megfázásra.

A hintőpor egy csoda! Nekem sajnos nagyon érzékeny a bőröm és ha a ruha nem 100% pamut akkor befülled és viszkető felömlés, pattanás lesz a helyén amitől meg lehet őrülni és még fáj is, az a legszebb az egészben! Na erre szuper a hintőpor! Főleg az olyan részeken ahol a ruha kontakt érintkezik a bőröddel és nem szellőzik pl a melltartónál. A hőség komolyan mondom elviselhetetlen! Volt olyan, hogy egy nap nyolcszor zuhanyoztam, főleg az elején, amíg aklimatizálódtam!
A szervezetnek is át kell állni!
  Amire még vigyázni kell az a KLÍMA:
- Nagyon fontos, hogy Thaiföldön és Laoszban döngetik a klímát! Ami azoknak akiknek érzékeny a fejük arcüregük, fülük nagyon rossz! Mi a hazautazás utolsó hetében a babával a Klímától olyan betegek lettünk, hogy mire hazaértünk vagy 2 hétig az ágyat nyomtuk.

GYÜMÖLCSÖK, ZÖLDSÉGEK: Ez maga a Földi Paradicsom! A Hedonisták nem győznek orgazmusokat átélni, ízlelőbimbóik révén, annyira szép és finom minden!- Egyél egész nyugodtan zöldséget és gyümölcsöt csak mosd meg! Tele van vitaminnal!!

GYÜMÖLCSITALOK:  Az utcán lehet árusoktól kapni kimérős italokat különböző formában: kókuszt meg mindenféle hókuszpókuszt, ha egész pontos akarok lenni! Ott nem pohárba adják, hanem egy erős műanyag zacskót teleraknak jéggel és arra rakják ezt a ragadós trutyit amit felhigitanak. Majd beledobnak egy szívószálat begumizzák és egy füles kis szatyorba adják a kezedbe! Nekem az íze annyira nem jött be, de van sokféle lehet kóstolgatni!

Az nekem kész trauma volt! Ha eszembe jut, még most is elfog a hányinger! Konkrétan a húspiacról beszélek, ahol az eladó néni az asztalon ülve mezitláb a lába mellett kínálja a portékáját, amit dongnak a legyek! Olyan büdös volt, hogy nem sokáig bírtam! Az ÁNTSZ-es Jancsi bácsi biztos infartust kapna ha meglátná! Dehát az itteni hyper- meg supermarketek sem jobbak, csak ott a szart szép kötösbe öltöztetik és úgy adják el! (2016)" forrás

Közlekedés

Az úthálózat fejletlen, az utak a főváros és környéke kivételével rossz állapotban vannak. Utazni csak napközben ajánlatos, az éjszakai közlekedés - a kivilágítatlan gépjárművek, vagy a kóbor állatok miatt - fokozottan balesetveszélyes. A júniustól novemberig terjedő monszun-időszakban előforduló heves esőzések következményeként gyakoriak az áradások elsősorban a Mekong déli szakaszán Champassak, Savannaketh és Khammouane megyékben, valamint a földcsuszamlások a hegyvidéki területeken. Ebben az időszakban a közlekedés akadozhat. A meteorológiai előrejelzéseket és a helyi híradásokat célszerű figyelemmel kísérni.

Szállítóeszközök:

  • Tuk-tuk: Alapváltozata egy taxiként üzemelő háromkerekű vázra szerelt, kb. 125–250 köbcentis motorral meghajtott, személyszállításra konstruált, fedett motortricikli.

"Laoszban a leggyakoribb közlekedési béreszköz a motoros Taxi vagyis a TUK TUK. Ez egy házilag összeeszkábált platós motorra épített eszköz! Viszonylag gyors, elég büdös,de egyébként élvezetes! Figyelni és vigyázni kell, mert ha a pilóta mondjuk egy jól irányzott csulát (szleng látsd slejm, fika, turha stb..) elenged, pont képen talál! Én speciel imádtam ahogy köhögött és szinte éreztem, ahogy a bacilusai a mandulámat simogatják! A pali sarkán a bőrkeményedés akkora volt, hogy a lónak pata helyett is kényelmes lábbelit lehetett volna belőle készíteni." forrás

  • Jumbo: nyitott, busszá alakított 20 személyes kamion, melyen szardíniaként átlagban negyvenen zötykölődnek.
  • Hajó: A Mekong-folyón Luang Prabang és a thai határ (Chiang Khong) között egyre több a gyors motoros turistaszállító hajó, ez a fajta közlekedés különösen a száraz évszakban (novembertől áprilisig) balesetveszélyes.

forrás


"Laoszban a belföldi közlekedés, akárcsak az ország teljes infrastruktúrája, nem túl fejlett, de viszonylag megbízható és olcsó. Busszal, nem túl kényelmesen, de minden jelentősebb településre eljutni. Az ország keleti felén nem tanácsos letérni az utakról, a vietnami háborús múltból még mindig rengeteg, fel nem robbant akna maradt. A vízi utak sokkal kényelmesebbek, és igazán látványosak. A Mekong felső szakaszán eltöltött kétnapos út örök élmény marad. Az országnak ugyan nincs sok használható vasútvonala, de több reptere is van, ebből adódóan a forgalom jelentős. Minden nagyobb környékbeli nagyváros (Bangkok, Saigon és Hanoi) egyszerűen elérhető a laoszi repterekről." forrás

v.g. fotója

Utazás vonaton

https://www.nomadicnotes.com/laos-china-railway-review/

Étkezés

"A laoszi konyha messze nem olyan híres, mint vietnami vagy kínai szomszédjai, pedig megérdemelné. Előszeretettel használnak csirkehúst, különböző halféléket és kókuszlevet, a legtöbb ételt pedig szép kis bambuszdobozban prezentált ragacsos rizzsel tálalják, melyet ujjainkkal gombócokat formálva adagolunk. Desszertként mennyei gyümölcsöket fogyaszthatunk (mint a csillaggyümölcs) frissen, turmixolva, rizzsel vagy süteménybe töltve. A (jeges) kávéról már ódákat zengtünk, a felnyársalt, hirtelen kisütött fiókákat és csótányokat (ezeket az út mentén lehet kapni) viszont nem részleteznénk." forrás

Vásárlás és pénzváltás

Laoszban a turisták által látogatott helyeken lénygében mindenhol lehet fizetni amerikai dollárral vagy thai baht-tal. Pénzváltásra alig van szükség.

"Kézműves termékeket, fából és ezüstből készített dísztárgyakat, selyem és textilanyagokat érdemes vásárolni. Az árak szabottak, de a piacokon lehet alkudni. A Laoszban termesztett zöld tea és a kávé (robuszta és arabica egyaránt) világszínvonalú. A Bolaven-fennsík örökzöld ültetvényein termesztik az ország legjobb minőségű kávéját. Egyszerű műanyagzacskókban tárolják, és durván őrölt formában értékesítik. A meglehetősen olcsó (kb. 200 forint kilója!) laoszi kávét, főként két ország importálja, a szomszédos Vietnam, és a volt gyarmatosító Franciaország. Persze a párizsi luxusüzletekben ennek az árnak többszöröséért árulják." forrás

Közbiztonság

Az elmúlt években több külföldi állampolgár is áldozatul esett rossz minőségű, ismeretlen eredetű és hatású drogoknak, melyeket az utcán vásárolt kábítószerárusoktól. A turistáknak fokozottan óvakodni kell bárminemű és eredetű kábítószer fogyasztásától. A kábítószerhez kapcsolódó bűncselekmények súlyos következményekkel járnak, az elkövetőre halálbüntetést is kiszabhatnak.Vientiane-ban az utóbbi időkben romlott a közbiztonsági helyzet, nőtt az utcai rablások, táskalopások száma. Az elkövetők fellépése erőszakosabbá vált, előfordult, hogy a támadások késsel, vasrúddal, pisztollyal történt meg. Az esetek többségében a támadások a külföldiek által frekventált városrészekben történtek, gyakran az éjjel hazafelé tartó fiatal turista nőkkel.

A többi délkelet-ázsiai országhoz hasonlóan a bárokban, éjszakai szórakozóhelyeken előfordulhat az italok manipulálása, altatószerek beadása, majd az áldozat kifosztása. Idegentől lehetőleg ne fogadjunk el ételt/italt, illetve ne hagyjuk azt őrizetlenül. Vidéken megeshet a közlekedési eszközök, ill. utasaik ellen elkövetett fegyveres támadás. Továbbra is komoly problémát jelent a fel nem robbant lőszerek, aknák, bombák nagy mennyisége az ország egész területén, de különösen Xieng Khouang és Luang Prabang megyékben, valamint a lao-vietnami határ környezetében. A főutakról vidéken nem ajánlott letérni.

,, Ismerősein az egyik festői helyre épült városka utcáit rótták, amikor egyszer csak hozzájuk csapódott néhány helyi fickó, akik fűvel kínálták őket. Barátaim vettek egy kisebb adagot, de amint néhány lépést tettek, már várt rájuk egy csapat rendőr, akik igazoltatták és megmotozták őket. A talált marihuánát persze elkobozták és a társaságot bekísérték a közeli rendőrőrszobára. Csak 300 dollár kiperkálása után szabadulhattak, a csalétek fű pedig nyilván visszakerült a csapdát állító bandához. (H. R., 2017)

kobra a rötyin

Magyar külképviselet

Laosz - Magyarország Bangkoki Nagykövetségének Vientiáni Irodája, Vientiane
Ban Hongkaikeo House No. 296 Unit 13 Chanthabouly District Capital Lao PDR
01000 Vientiane

E-mail cím: mission.vte@mfa.gov.hu
Telefonszám: +85621254257

Ideiglenes ügyvivő, konzul: Takács László

Egyéb hasznos információk

pb

Fotóegyveleg

pb

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon