ÚTIKRITIKA.HU / Időjárás hónaponként


Időjárás hónaponként

Maldív-szigetek időjárása januárban:

Az ottani szigetvilágban a január a leghidegebb hónap, ugyanakkor a száraz évszakjuk legszárazabb hónapja is. A leghidegebb szótól korántsem kell megijdeni, mert ez az ottani viszonylatban 27 fok nappali átlaghőmérsékletet jelent, és lehet akár 29 fok is. Éjszaka legfeljebb 25 fokra süllyedhet csupán a hőmérséklet, az India-óceán meleg vizeinek és a meleg monszun szeleknek köszönhetően.

A maldív-szigeteken a tengervíz hőmérséklete az év keresztmetszetében nem ingadozik jelentős mértékben, mindig szorosan a finom 28 fok körül mozog. A napsugaras órák száma januárban: 9 óra. A januárban az északkeleti monszun az esős felhőket távol tartja a szigetektől. Ebben a hónapban ritkán felhős az ég, Nagyon ritkán esik az eső. Átlagosan januárban maximum 5 olyan nap lehet amikor előfprdulhat valamicske eső, nem heves. Ez a csapadék is inkább a Maldív-szigetek déli szigetein, pontosabban délnyugati atolljain hull le. (A kiválasztott hotelsziget betájolásában segíthetünk.)  

Maldív-szigetek időjárása februárban:

A Maldívon a február a januárhoz hasonlóan a száraz évszak nagyon száraz hónapja. Ami még fontosabb az egész év keresztmetszetében februárban süt a legtöbb nap a szigeteken, nem véletlen, hogy ez a hónap a főszezon csúcs hónapja. Nagyon sok európai jön, de Ázsia hidegebb téllel megátkozott országaiból is. Februárban az átlag hőmérséklet 28 fok körül mozog. A napközi és az éjszakai hőmérséklet között nincs drasztikus különbség. A nappali hőmérséklet megközelítheti a 30 fokot, mig egy esős éjszaka idején sincs hűvösebb 26 foknál. Sokéves tapasztalat szerint (ami persze manapság már nem jelent garanciát) február a Maldív-szigeteki nyaraláshoz a legbiztosabban megjósolható időjárású hónap. Kevesebb esélye van annak, hogy e téren kellemetlen meglepetés érjen bennünket.
Februárban a tengervíz kellemes 28 fok körüli. Szóval a pancsolós nyaralás folyamán hosszú-hosszú órákon keresztül élvezhetjük az ideális légköri viszonyokat. A statisztikák alapján napi 10 napos órára kalkulálhatunk. Az ég ritkán felhős és még ritkábban esik napközben az eső. A csapadék inkább a nagy kiterjedésű Maldív-szigetvilág észak-keleti atolljainál jellemzők.


Maldív-szigetek időjárása márciusban:

Március megnyugtatóan száraz éghajlatú hónap ott. A maldív-szigeteken ez az év legforróbb hónapja. Nem a turista főszezon csúcsideje, de még nagyon sokan jönnek.

Az átlagos nappali hőmérséklet 29 fok körül mozog. A 30 fok sem ritka. Éjszaka ritkán van 27 foknál alacsonyabb hőmérséklet. Az időjárás tekintetében március nem igazán szeszélyes. Esőtől nem kell tartani, de a startisztikai átlag szerint azért márciusban van 7 olyan nap, amikor valamennyi csapadékat meg kell tapasztalnunk. A csapadék zömében a Maldíiv-szigetek déli részére jut. 

A tengervíz is 29 fok körüli. Napi 9 napsugaras órára lehet számítani.

Maldív-szigetek időjárása áprilisban:

Március az év két legforróbb hónapjának az egyike (a másik a március). A nappali hőmérséklet 32-35 fok között mozog. Nyomasztóan fülledt a levegő, főleg, hogy alig vannak enyhítő szelek.

Maldív-szigetek időjárása májusban:

Alig enyhébb a hőség, mint márciusban és áprilisban. A víz 28 fokos, s hát ez nem egy frissítő jellegű hőfok, habár a kisgyerekek biztos élvezik így a pancsolást a sekély vízben. A levegő páratartalma elérheti a 80 százalékot, s ez nem igazán kellemes. De legalább áprilsihoz képest csaknem mindig fúj annyira a szél, hogy a teljes hőérzet viszonylag tűrhető legyen.

Maldív-szigetek időjárása júniusban:

Júniusban (júliushoz hasonlóa) sok eső esik. Villámlás, vihar gyakorta van. A fő baj, hogy gyakran kitartóan esik az eső, nem úgy, mint pl. júliusban vagy augusztusban, amior legalább rövidek az esőzések.

Maldív-szigetek időjárása júliusban:

,, Az esős évszak végefelé 28-35 fok meleget élvezhettünk. Csak elvétve voltak kisebb záporok. (Tomi, 2017. július)"

Maldív-szigetek időjárása augusztusban:

Maldív-szigetek időjárása szeptemberben:

Maldív-szigetek időjárása októberben:

Maldív-szigetek időjárása novemberben:

Szeptember, december, október és május után november a legcsapadékosabb hónap a Maldívon.

,, Mi november második hetében voltunk a Maldív-szigetek délre eső negyedében lévő Dhaalu atollon lévő Niyama hotelben. Pechün volt, mert ottlétünk folyamán nagyon sokat esett az eső. Tudtoik, hogy a november a Maldívon eléggé csapadékos, de reméltük, hogy ,, megússzuk szárazon". (2016)" 

Maldív-szigetek időjárása decemberben:

-------------------

"Mikor érdemes ide jönni?"
Nos, meg kell valljam, minden eddigi teóriám, előrejelzésem és tapasztalatom dugába dőlt...
Március végére megérkezett a Dél-Nyugati monszun, vagy ahogy sokan nevezik az "esős évszak". Bevallom őszintén én nem szeretem ezt a kifejezést használni, mert a Keleti-monszun, vagy "száraz évszak" idején is pont annyi eső esik, mint az "esős évszakban".
No már most, ennek a szélirány változásnak májusban kellene megérkezni, a márciusnak és az áprilisnak pedig a legszárazabb hónapoknak kellene lenni. Hát ez a történelmi adat most úgy néz ki, hogy igen megborult, mert a szélirány bizony nem akar visszafordulni , hogy keleti irányból fújjon.
Egy szó, mint száz, úgy érzem, nem tudok jó tanáccsal szolgálni.
Azonban, ami fontos;
✅Az év minden hónapjában 30 fok van, és este sem süllyed a levegő hőmérséklete 25 fok alá.
✅A víz hőmérséklete egész évben 28-31 fokos.
Bárki bármit mond, itt nincs olyan, hogy 3-4 napig egyfolytában esik az eső. Lehet, hogy felhős az ég, de biztos, hogy nem esik folyamatosan. Ha ez így lenne, akkor Ukulhas már rég elsüllyedt volna. Egy 2-3 órás trópusi esőtőt, az utcákon faltól falig ér a víz, gondoljatok el mi lenne, ha 3 napig egyfolytában esne.
Még Isteni szerencse, hogy a mi vendégházunk a sziget legmagasabb pontján van 😅 így nálunk sosem áll a víz, abban a pillanatban, ahogy eláll az eső, a talaj elissza a vizet.
✅Aki legalább 10 napra érkezik, még ha ki is fog 2-3 nap borongósabb esősebb időt, biztos hogy nem fog csalódni az időjárásban.
✅A sziget egyik oldalán az óceán (monszuntól függően) mindig hullámos, a másik mindig sima. Mindenki megtalálja a számára megfelelőt.
A szél, az már egy másik kérdés. Ha a szél erősebb, akkor bizony akadályozhatja a fakultatív kirándulásainkat, mert sajnos a nagy hullámokban nem tudunk kihajózni. De ez csakúgy megtörténhet egy decemberi vagy januári időpontban, mint egy júliusi vagy szeptemberiben." (Vendégház az Édenben - FB, 2021)


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Maldív-ra Repülőjegyek Maldív-ra
Olcsó repülőjegyek a Maldív-szigetekre a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS