ÚTIKRITIKA.HU / Időjárás hónaponként


hirdetes

útikritikák


Időjárás hónaponként

Maldív-szigetek időjárása januárban:

Az ottani szigetvilágban a január a leghidegebb hónap, ugyanakkor a száraz évszakjuk legszárazabb hónapja is. A leghidegebb szótól korántsem kell megijdeni, mert ez az ottani viszonylatban 27 fok nappali átlaghőmérsékletet jelent, és lehet akár 29 fok is. Éjszaka legfeljebb 25 fokra süllyedhet csupán a hőmérséklet, az India-óceán meleg vizeinek és a meleg monszun szeleknek köszönhetően.

A maldív-szigeteken a tengervíz hőmérséklete az év keresztmetszetében nem ingadozik jelentős mértékben, mindig szorosan a finom 28 fok körül mozog. A napsugaras órák száma januárban: 9 óra. A januárban az északkeleti monszun az esős felhőket távol tartja a szigetektől. Ebben a hónapban ritkán felhős az ég, Nagyon ritkán esik az eső. Átlagosan januárban maximum 5 olyan nap lehet amikor előfprdulhat valamicske eső, nem heves. Ez a csapadék is inkább a Maldív-szigetek déli szigetein, pontosabban délnyugati atolljain hull le. (A kiválasztott hotelsziget betájolásában segíthetünk.)  

Maldív-szigetek időjárása februárban:

A Maldívon a február a januárhoz hasonlóan a száraz évszak nagyon száraz hónapja. Ami még fontosabb az egész év keresztmetszetében februárban süt a legtöbb nap a szigeteken, nem véletlen, hogy ez a hónap a főszezon csúcs hónapja. Nagyon sok európai jön, de Ázsia hidegebb téllel megátkozott országaiból is. Februárban az átlag hőmérséklet 28 fok körül mozog. A napközi és az éjszakai hőmérséklet között nincs drasztikus különbség. A nappali hőmérséklet megközelítheti a 30 fokot, mig egy esős éjszaka idején sincs hűvösebb 26 foknál. Sokéves tapasztalat szerint (ami persze manapság már nem jelent garanciát) február a Maldív-szigeteki nyaraláshoz a legbiztosabban megjósolható időjárású hónap. Kevesebb esélye van annak, hogy e téren kellemetlen meglepetés érjen bennünket.
Februárban a tengervíz kellemes 28 fok körüli. Szóval a pancsolós nyaralás folyamán hosszú-hosszú órákon keresztül élvezhetjük az ideális légköri viszonyokat. A statisztikák alapján napi 10 napos órára kalkulálhatunk. Az ég ritkán felhős és még ritkábban esik napközben az eső. A csapadék inkább a nagy kiterjedésű Maldív-szigetvilág észak-keleti atolljainál jellemzők.


Maldív-szigetek időjárása márciusban:

Március megnyugtatóan száraz éghajlatú hónap ott. A maldív-szigeteken ez az év legforróbb hónapja. Nem a turista főszezon csúcsideje, de még nagyon sokan jönnek.

Az átlagos nappali hőmérséklet 29 fok körül mozog. A 30 fok sem ritka. Éjszaka ritkán van 27 foknál alacsonyabb hőmérséklet. Az időjárás tekintetében március nem igazán szeszélyes. Esőtől nem kell tartani, de a startisztikai átlag szerint azért márciusban van 7 olyan nap, amikor valamennyi csapadékat meg kell tapasztalnunk. A csapadék zömében a Maldíiv-szigetek déli részére jut. 

A tengervíz is 29 fok körüli. Napi 9 napsugaras órára lehet számítani.

Maldív-szigetek időjárása áprilisban:

Március az év két legforróbb hónapjának az egyike (a másik a március). A nappali hőmérséklet 32-35 fok között mozog. Nyomasztóan fülledt a levegő, főleg, hogy alig vannak enyhítő szelek.

Maldív-szigetek időjárása májusban:

Alig enyhébb a hőség, mint márciusban és áprilisban. A víz 28 fokos, s hát ez nem egy frissítő jellegű hőfok, habár a kisgyerekek biztos élvezik így a pancsolást a sekély vízben. A levegő páratartalma elérheti a 80 százalékot, s ez nem igazán kellemes. De legalább áprilsihoz képest csaknem mindig fúj annyira a szél, hogy a teljes hőérzet viszonylag tűrhető legyen.

Maldív-szigetek időjárása júniusban:

Júniusban (júliushoz hasonlóa) sok eső esik. Villámlás, vihar gyakorta van. A fő baj, hogy gyakran kitartóan esik az eső, nem úgy, mint pl. júliusban vagy augusztusban, amior legalább rövidek az esőzések.

Maldív-szigetek időjárása júliusban:

,, Az esős évszak végefelé 28-35 fok meleget élvezhettünk. Csak elvétve voltak kisebb záporok. (Tomi, 2017. július)"


Kuramathin vagyunk. Esik a trópusi meleg eső, mi pedig, boldogan tocsogunk a pocsolyákban. (2022)

Maldív-szigetek időjárása augusztusban:

A Maldív-szigeteken trópusi éghajlat uralkodik, amelyet két különböző évszak jellemez: egy száraz évszak (északkeleti monszun) és egy nedves évszak (délnyugati monszun). Augusztus az esős évszakba esik, amely jellemzően májustól októberig tart.

Augusztusban a Maldív-szigeteken forró és párás időjárásra lehet számítani, a nappali átlaghőmérséklet 30-31 °C körül alakul, a páratartalom pedig magas. Az esőzések és zivatarok esélye is nagyobb ebben az időszakban, különösen a hónap későbbi részében.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a Maldív-szigetek egész évben elérhető úti cél, és még az esős évszakban is sok napsütés és jó idő lehet. Az esőzések általában rövidek és intenzívek, és általában késő délután vagy este fordulnak elő, így a nap többi része napos és tiszta marad.

Ha augusztusban tervez utazást a Maldív-szigetekre, érdemes könnyű, lélegző ruházatot, naptejet és szúnyogriasztót csomagolni. Fel kell készülnie az eső lehetőségére is, és vigyen magával vízálló kabátot vagy esernyőt.

Maldív-szigetek időjárása szeptemberben:

A Maldiv-szigeteken szeptember a monszunesős időszak közepére esik. Ez azt jelenti, hogy általában meleg és párás időre lehet számítani, nagyobb esőzésekkel és viharokkal.

A hőmérséklet általában 28-30 °C körül alakul, és a magas páratartalom miatt a hőségérzet jelentősen magasabb lehet. Az esőzések gyakoribbak, de általában rövid ideig tartanak, és az éjszakákra szoktak esni. A szeptember folyamán azonban előfordulhatnak hosszabb, heves esőzések és viharok is.

Mivel a Maldiv-szigetek egész évben népszerű turisztikai célpont, a szállások és a szolgáltatások az év minden szakaszában elérhetőek. A szeptemberi időjárás azonban azt jelenti, hogy esetlegesen megváltozhatnak az óceán- és vízi sportokra való lehetőségek, és a látogatóknak figyelembe kell venniük az időjárás előrejelzéseit és tanácsait. Azonban a Maldiv-szigetek ebben az időszakban is gyönyörűek lehetnek, és a melegebb tengervíz miatt akár jobb is lehet az akvárium búvárkodáshoz és a snorkellinghez.

Maldív-szigetek időjárása októberben:

Az időjárás a Maldiv-szigeteken októberben folytatja az előző hónapban megkezdett átmenetet a monszunesős időszakból az évszak közepén lévő időszakra. Általában meleg és párás időre lehet számítani, és bár az esőzések mennyisége csökkenni kezd, még mindig előfordulhatnak záporok és viharok.

Az októberi átlaghőmérséklet általában 27-29°C körül van, és a magas páratartalom miatt a hőségérzet jelentősen magasabb lehet. Az esőzések általában rövid ideig tartanak, és általában az éjszakákra szoktak esni.

Az októberi időjárás nem befolyásolja jelentősen a turizmust a Maldiv-szigeteken, mivel az ország egész évben népszerű célpont a turisták körében. Azonban az időjárás előrejelzéseit érdemes figyelemmel kísérni, és felkészülni az esetleges esőkre vagy viharokra. Az októberi időjárás általában kedvezőbb a búvárkodásra és a snorkellingre, mivel az óceán vize általában tisztább és csendesebb. Ez az időszak kiváló lehetőséget jelent a Maldiv-szigetek felfedezésére, és az utazók élvezhetik a kellemes időjárást és a gyönyörű, türkizkék tengervizet.

Mi háromszor voltunk az őszi szünetben (október 22/23-tól, ahogy kijött) az első évben volt kicsit borúsabb az idő, 1-2-szer esett, a másik két alkalommal verőfényes napsütés, 5 perces villámesővel. Szóval október végét bátran tudom ajánlani.

Maldív-szigetek időjárása novemberben:

Szeptember, december, október és május után november a legcsapadékosabb hónap a Maldívon.

,, Mi november második hetében voltunk a Maldív-szigetek délre eső negyedében lévő Dhaalu atollon lévő Niyama hotelben. Pechün volt, mert ottlétünk folyamán nagyon sokat esett az eső. Tudtoik, hogy a november a Maldívon eléggé csapadékos, de reméltük, hogy ,, megússzuk szárazon". (2016)" 

Maldív-szigetek időjárása decemberben:

December a Maldiv-szigetek idei évszakának legcsodálatosabb hónapja, amikor az időjárás általában száraz, napos és meleg. A hőmérséklet általában 27-30°C között mozog, és az alacsonyabb páratartalom miatt a hőségérzet kellemesebb lehet.

Decemberben az esőzések mennyisége jelentősen csökken, és a legtöbb napon gyönyörű, napos idő várja a látogatókat. A tenger hőmérséklete melegebb is lehet, és a szél is csillapodik, ami ideális körülményeket teremt a búvárkodásra, a snorkellingre és más vízi sportokra.

Mivel december egy népszerű időszak a turisták számára a Maldiv-szigeteken, érdemes időben lefoglalni a szállást és a szolgáltatásokat. A karácsony és az év végi ünnepek azonban magasabb árakat és nagyobb zsúfoltságot eredményezhetnek. Azonban, ha szeretne elkerülni a zsúfolt helyeket és az emelkedett árakat, érdemes elkerülni a főszezonban, és inkább a hónap elején vagy végén utazni.

-------------------

"Mikor érdemes ide jönni?"
Nos, meg kell valljam, minden eddigi teóriám, előrejelzésem és tapasztalatom dugába dőlt...
Március végére megérkezett a Dél-Nyugati monszun, vagy ahogy sokan nevezik az "esős évszak". Bevallom őszintén én nem szeretem ezt a kifejezést használni, mert a Keleti-monszun, vagy "száraz évszak" idején is pont annyi eső esik, mint az "esős évszakban".
No már most, ennek a szélirány változásnak májusban kellene megérkezni, a márciusnak és az áprilisnak pedig a legszárazabb hónapoknak kellene lenni. Hát ez a történelmi adat most úgy néz ki, hogy igen megborult, mert a szélirány bizony nem akar visszafordulni , hogy keleti irányból fújjon.
Egy szó, mint száz, úgy érzem, nem tudok jó tanáccsal szolgálni.
Azonban, ami fontos;
✅Az év minden hónapjában 30 fok van, és este sem süllyed a levegő hőmérséklete 25 fok alá.
✅A víz hőmérséklete egész évben 28-31 fokos.
Bárki bármit mond, itt nincs olyan, hogy 3-4 napig egyfolytában esik az eső. Lehet, hogy felhős az ég, de biztos, hogy nem esik folyamatosan. Ha ez így lenne, akkor Ukulhas már rég elsüllyedt volna. Egy 2-3 órás trópusi esőtőt, az utcákon faltól falig ér a víz, gondoljatok el mi lenne, ha 3 napig egyfolytában esne.
Még Isteni szerencse, hogy a mi vendégházunk a sziget legmagasabb pontján van 😅 így nálunk sosem áll a víz, abban a pillanatban, ahogy eláll az eső, a talaj elissza a vizet.
✅Aki legalább 10 napra érkezik, még ha ki is fog 2-3 nap borongósabb esősebb időt, biztos hogy nem fog csalódni az időjárásban.
✅A sziget egyik oldalán az óceán (monszuntól függően) mindig hullámos, a másik mindig sima. Mindenki megtalálja a számára megfelelőt.
A szél, az már egy másik kérdés. Ha a szél erősebb, akkor bizony akadályozhatja a fakultatív kirándulásainkat, mert sajnos a nagy hullámokban nem tudunk kihajózni. De ez csakúgy megtörténhet egy decemberi vagy januári időpontban, mint egy júliusi vagy szeptemberiben." (Vendégház az Édenben - FB, 2021)


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Maldív-ra Repülőjegyek Maldív-ra
Olcsó repülőjegyek a Maldív-szigetekre a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes