ÚTIKRITIKA.HU / Maldív-szigetek


hirdetes


útikritikák


Maldív-szigetek

Repülőjegy | Szállás- és sziget kiválasztása | Vízum | Fotóegyveleg

.

n.k. fotója

Repülőjegy és repülés

A Maldív-szigetekre Budapestről és Bécsből is vannak jó lehetőségek, vagy londoni és bécsi átszállással érhetjük el. Az időeltolódás télen +4 óra, nyáron +3 óra.


,, Az ár és a rövid átszállás miatt a FlyDubai járatát választottuk. Kifelé Dubajban mindössze 2 óránk volt átszállásra, visszafelé pedig 5 óra 30 perc, ami így is jóval rövidebb a konkurenciáknál. Sokan tartanak az Emirates fapados légátársaságától, a Flydubai-tól pedig szerintem semmi nem indokolja ezt. A legtöbben látatlanban a lábtérre szoktak panaszkodni. Ha a tényeket nézzük, akkor a Flydubai gépei a 78.74 cm-es két szék közötti távolságaival egyáltalán nem tekinthetők sűrű székezésűeknek. (Összehasonlításképp egy EasyJet esetében a két szék közötti távolság 73.66cm, a Ryanairnél 76.2cm, az Air France-nál 78.74cm, a Qatarnál 81.28cm.)

Amit viszont fontos tisztázni, hogy egy fapados légitársaságról van szó, tehát új gépekkel de korlátozott szolgáltatásokkal repül. Külön kell fizetni a fedélzeti szórakoztató rendszer használatáért ha filmeket szeretnél nézni vagy zenét hallgatnál. A repülési adatok és a térkép ingyenes. Mivel én egyébként is csak ezt szoktam nézni, ezért nem zavart, hogy nem tudok filmezni. A kaja teljesen rendben volt és a személyzetre sem lehetett panasz. Fontos, hogy foglalásnál ne a Lite, hanem a Value csomagot válaszd. A kettő között körülbelül háromezer forint különbség van, viszont csak az utóbbihoz jár a nagyméretű feladható poggyász, a módosítás vagy a törlési lehetőség illetve több Skywards mérföld.

A Budapest - Dubaj járatra business jegyünk volt, így arról is tudok néhány szót írni. Az ülések kényelmesek, 180 fokban dönthetők, tehát ággyá alakíthatók. Elvileg ingyenes wifi is járt volna, de ez a mi járatunkon nem működött. Volt azonban egy óriási, 30 cm-es érintőkijelzős szórakoztató rendszer és minőségi zajszűrős fejhallgatók. Picit sajnáltam, hogy a business jegy mellé sem jár Amenity kit, de azért megvoltunk nélküle. A fedélzeti ellátás megfelelő volt, ízletes menüből választhattunk, alkoholos és alkoholmentes italok is korlátlanul a rendelkezésre álltak. A személyzet rendkívül segítőkész és kedves volt végig. Ami még nagy előny, hogy a business utasok az Emirates dubaji business váróját is használhatják, ami az egyik legjobb és legnagyobb az egész világon. Ezen kívül elsőbbségi okmányellenőrzés, csomagellenőrzés jár még, illetve a feladott poggyászokat elsőként kapják meg az üzleti utasok.

Összességében főleg a Maldív-szigetek esetében a jó ár és a rövid átszállás miatt ajánlanám a Fyldubai-t. (t.á., 2022)

Szállás- és sziget kiválasztása

A Maldív-szigeteki utazás tervezésének sajátossága, hogy a szállás kiválasztása egyben szigetválasztást is jelent. Nyilván a hotel árfekvése és a minősége az elsődlegesen fontos, érdemes a szigettel kapcsolatos információkat is átnézni. Az országot jól ismerők hangsúlyozzák, hogy a nyaraló szempontjából nincs tökéletes sziget. Minden egyes szigetnek vannak előnyei és hátrányai. Mindenki egy sziget mellett kötelezi el magát és vállalja a választás kockázatát, ami szerencsére nem jelentős. Lényeges eltérések nincsenek a szigetek között, inkább az adottságok mások.

Az ottani viszonylatban nagy területűnek tekinthető szigetek előnye, hogy a bezártság érzése kisebb, némileg több helyre lehet kimozdulni. Hátrányuk viszont, hogy nem annyira romantikusak, meghittek. Viszont a tágabb térben több a vegetáció, igaz emiatt meg több a szúnyog. Jellemzően a főváros, Male szigetétől legmesszebb fekvő szigetek a legegzotikusabbak, és ott vannak legtökéletesebben együtt a maldívi csoda fő elemei. A messze a gyakorlatban azt jelenti, hogy azok a szigetek gyorshajókkal egy órán belül nem közelíthetők meg. Azt mondják, hogy e távolabb eső szigeteken jobbak a búvárkodási, sznorkelezési feltételek. Ami a sznorkelezési körülményeket illeti a Male-től való távolságtól függetlenül vannak szigetek, amelyeknek a közvetlen közelében vannak az úgynevezett "házi" korallos területek, és vannak szigetek, ahol a sznorkelezési terepek csak csónakkal, hajóval közelíthetők meg. A Male-hez közelebb eső, gyorshajóval egy órán belül elérhető szigetek közül sok nem igazán idilli, nem annyira elszigetelt, nem ad igazi maldívi feelinget, sőt a tengeri élőviláguk is szegényesebb. A közeli szigetek egy része beton hullámtörővel van körülvéve. Az ilyen hullámtörők a szigetet megvédik a tengeri természeti elemek kellemetlen, veszélyes erőitől, de sokat elvesznek a környezet romantikájából. A betontömb nem idillikus látvány, legyen az akár víz felett, akár víz alatt.

Az egyszerűbb, gyorsabb megközelítés előnynek tűnhet, hiszen hidroplán helyett a kellemesebbnek tűnő gyorshajó választását valószínűsítheti. Az úti kritikus azonban az utazó tapasztalatok alapján ebben a vonatkozásban nem akar pártatlan lenni. Azt gondoljuk, hogy a maldívi utazás egyik kiemelkedő élménye a hidroplános repülés minél több atollos terület felett. Erről a fantasztikus élményről tanúskodik a közlekedési fejezetünk hidroplános utazással foglalkozó alfejezete és több visszajelzés is.

Szállás- és szoba kiválasztása

A Maldív-i utazás élménytartalmát tekintve meghatározó szerepe van a szálláshely minőségének. Vannak olyan vélemények, hogy érdemes inkább néhány nappal rövidebb időre menni jobb minőségű, drágább szállodába. Többé-kevésbé elmondható, hogy a maldív hotelek ára hűen tükrözi a kényeztetés mértékét, a szolgáltatások, az ellátás, a környezet és a szobák színvonalát. Nagy jelentősége van a szobakategória kiválasztásának, mert más a szigetélmény egy közvetlenül a parton, az első sorban lévő villa, vagy egy második sorban lévő, kevésbé intim és romantikus környezetben lévő szoba esetében.

Természetesen fontos eldönteni dönteni, hogy milyen kényelmet is igényel az utazó. Az olcsóbb kategóriájú hotelszigeteken is adottak lehetnek ugyanazok a csodás természeti szépségek, mint a drágákban. A különbség jellemzően a kialakításban, a büféétkezés minőségében, választékában és a szobák felszereltségében van. Rendkívüli luxus élményt kínálnak a víz feletti (overwater) bungalók, amelynek üvegpadlóján keresztül láthatjuk a tengeri élővilágot, az úszkáló, színpompás halak sokaságát. Nem minden hotelnek vannak ilyen bungalói és nem minden víz feletti bungalóból lehet közvetlenül a tengerbe ereszkedni. Nem biztos, hogy az over-water bungaló az élmény csúcsa, mert pompásabb és kényelmesebb élményt nyújthat egy olyan parti villa, amelynek saját kis strand része van, saját napozóággyal, árnyékos és napos résszel, hangulatos privát szférával. Hogy bonyolítsuk a magyarázatot, nem minden hotelszigeten minősül a parthoz közeli szoba, bungaló a jobbnak. Sok helyen például a második vonalban lévő bungalók árnyékosabb, hűsebb helyen vannak, mint az első sorban lévők.

 • Érdemes tudni, hogy a Maldív a víz feletti bungalókba, villákba, lakosztályokba még szülői felügyelet mellett sem szállhat meg 12 év alatti gyerek. A családoknak a garden és a beach bungalók felelhetnek meg inkább.
 • A komfortfokozat - ismételjük – erősen meghatározza, hogy az átlagoshoz képest mennyi többletélményt lehet szerezni. Jó dolog, hogy helyben, a kategóriák közötti különbségek képszerű, pontosabb ismeretében kérhető jobb minőségű elhelyezés, persze a szabad helyek függvényében. A hotelszigetek honlapjainak szobafotóiból egyáltalán nem lehet következtetni arra, hogy a valóságban milyen a nívó és főleg az adott szigeten való elhelyezkedés.
 • Van némi jelentősége, hogy a bungaló melyik a sziget melyik oldalán van és melyik partszakaszhoz van közel. A visszajelzések tanúskodnak arról, hogy a hotelvendégek buzgón minősítik a sziget különböző oldalait a széljárás, a vízminőség, a fürdési lehetőség milyensége és az árnyékosság vonatkozásában.
 • A legdemokratikusabb két szolgáltatás a büfékaja és maga a tenger, mert ebben a vonatkozásban nincs jelentősége a szobakategóriának. Jellemzően egy szigeten egy hotel van, ha kettő, akkor az egyik 4, a másik 5 csillagos.
 • A maldív szállodák zömében 50-100 szobásak. Szerencsére kevés a kellemetlenül nagyüzemi vendéglátást nyújtó hotel. A svédasztalos étkeztetéseknél fordul elő csak kellemetlen sorban állás (megoldás: kezdje a vacsorát az édességekkel…).

A hotel kiválasztásánál alaposan tanulmányozzuk, hogy az ár milyen szolgáltatásokat tartalmaz és miket nem! A helyben fizetendő extra szolgáltatások ugyanis komoly többletköltségeket jelentenek. Fontos tudni, hogy itt nincsenek hotelen kívüli okos kis takarékossági alternatívák, mert csak a hotel éttermeit, bárjait, boltjait lehet kultiválni. A szigeteken a személyzet tagjai jellemzően nagyon visszafogottak, nem bizalmaskodnak, legfeljebb a gyerekkel. A bárok személyzete szokott a legoldottabb lenni. Jellemző, hogy elég lomhán dolgoznak és a pontosság sem igazán létező fogalom náluk. Igaz a vendégnek is van bőven ideje, eltekintve az érkezés és az elutazás szervezési izgalmaitól. Nem véletlenül foglalkoztatnak nyugat-európai, tapasztalt szakembereket a jelentősebb hotelmenedzsment pozíciókban (sok az olasz köztük).

Nagy kedvencem a Maldív-szigetek❤️ Személy szerint a lakott szigeteket preferálom. Bár nem rossz és nem unalmas egy resort sem, de nekem mégis túl mű és mesterkélt aranykalicka volt a lakott szigethez képest. Talán a tisztaság és a szemét mentesség szólt csak mellette.
Lakott szigeten megfigyelhető a helyiek mindennapjai. Én nagyon szeretek mindenhol csak nyugiban leülni és nézni a helyi életet, forgatagot. Programban sokkal több van egy lakott szigeten, mint resorton. Minden nap különféle éttermekben lehet enni. A nemzetközi mellett a helyi specialitásoakt is mind végig kóstoltuk. Szuper jók a kis boltok, élelmiszer üzletek is, sokkal sokkal másabb a kínálat, mint amit mi itthon megszoktunk. A boltokba járkálás is felér egy izgalmas programmal, annyi mindent fel lehet fedezni. A vízi programok egytől egyig csodálatosak. Az élővilág pazar. (2023)

Ajánlott szállodák (2022):

4 csillagos: Kuramathi Island Resort (North Ari Atoll) , Gangehi Island Resort (North Ari Atoll), Kuredu Island Resort and Spa Maldives  (Lhaviyani )

5 csillagos: Sun Siyam Iru Veli (Dhaa Atoll) , Hard Rock Hotel Maldives (Musikee Fushi)


,, A nyári időszak ugyan nem a Maldívé szokott lenni, de többen választják ilyenkor a jó ár-érték aránya miatt. Ez az alacsony szezon, olcsóbb árakkal és több akcióval.
A nyár vége már esős, szeptember-október a legcsapadékosabb hónap, nem hiába ilyenkor a legalacsonyabbak a szobaárak, vonzó, de az éghajlatról kellően tanácsos tájélozódni. (l.o., Vista)


,, Én gyerekkel biztos hogy egy tengerparti bungalóba mennék! Ti napoztok a parton,ő pedig szepen elhomokozik,vagy szaladgál a vizben!"


Nézd meg Google Earth-ön melyik szebb neked, mert a hirdetési képek csalókák . Hullámtörő van-e, az a zavar-e (pl. engem nagyon)


,, A booking mindig drágább mint egy utazási iroda, bármennyire is meglepő. És az én tapasztalatom, hogy a kevésbé jó szobákat adják a “bookingosoknak” De ez az én tapasztalatom. Tájékozódásra viszont jó, hogy mi a felhozatal. Illetve sokszor az értékelések sem egyeznek a resort minőségével."

Vízum

A Maldív-szigetek magyar állampolgároknak vízumköteles. A vízumkérelmet érkezéskor a Male-i nemzetközi repülőtéren lehet benyújtani. A vízum érvényességi ideje 30 nap, de a kint tartózkodás során meghosszabbítható a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál. A hosszabbításért kell fizetni. A vízum érvényességi ideje lejártakor az országot el kell hagyni, a túltartózkodást szigorúan veszik a hatóságok - kiutasítással vagy kitoloncolással büntetik.

A beutazási feltételeknek itt is meg kell felelni:

 • Útlevélnek a beutazástól számítva még min. 6 hónapig érvényesnek kell lennie
 • Oda-vissza repülőjeggyel kell rendelkezni
 • Napi 30USD-nak megfelelő összegnek kell rendelkezésre állnia
 • Szállás visszaigazolást kell tudni felmutatni

Ha a Maldív-szigetek csak tranzit ország vagy onnan még tovább utazunk, akkor a célország vízumával is rendelkezni kell, amennyiben vízumköteles nekünk. 2012. január 1-jétől a Maldív-szigeteken kilépési illetéket vezettek be, mely a helyszínen fizetendő, hazautazáskor a repülőtéren kérik, ennek díja 25 USD/fő.

 • Mivel Muszlim ország, ezért nem nézik jó szemmel, ha a látogató alkoholt visz be az országba. Az alkoholos itókákat a vámnál elveszik. Ha valaki mégis ragaszkodik a saját pia beviteléhez, az öntse az alkoholt valami megtévesztő külsejű folyadéktárolóba.
 • A Maldív-szigetekre pornográf termékek és víz alatti használatú szigonypuskák bevitele szigorúan tilos!
 • A Maldív-szigeteken nincs semmiféle magyar külképviselet.

Fotóegyveleg

Atollok - z.e. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Sylvie, 2023. 08. 08. 08:52
Sziasztok, Tervbe van egy Maldív utazàs és lenne 2 kérdésem ezzel kapcsolatban:
1. Olvastam, hogy a màjus csapadékos. Ez mit takar pontosan? Minden nap és egész nap esik, vagy csak néha néha pàr percet?
2. Valamint védöoltàsokkal kapcsolatban nem talàltam infót. Van kötelezö vagy olyan ami ajànlott?
Köszönöm szépen a segítö vàlaszokat:)


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Maldív-ra Repülőjegyek Maldív-ra
Olcsó repülőjegyek a Maldív-szigetekre a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes