ÚTIKRITIKA.HU / Maldív-szigetek


Maldív-szigetek

Odautazás|  Repülőtéri transzfer | Egészség | Mit vigyünk? | Pénz | Borravaló | A tengerről | Programok | Egyéb hasznos információk

Odautazás

,, Emiratessel mentünk, ami életünk eddigi legjobb repülőútja volt. Imádtuk, hogy jár a jegyhez párna, takaró és nagyon finom volt a kaja is ahhoz képest, hogy fedélzeti kosztról beszélünk. A repülőút Dubajig eseménytelen volt, Dubaj és Malé közt kerülgettük a nagyobb vihart, de még így is megúsztuk kisebb turbulenciákkal.

Maléban megtaláltuk a resort képviselőit egy pultnál, akik elkísértek a hidroplán check-in pulthoz, majd ott leadtuk a bőröndjeinket. A bőröndöket mindet lemérték. Nekem a kabinbőröndöm egy kicsit nehezebb volt a megengedettnél, de végül nem kellett pluszban fizetnünk érte. Ezután kisbusszal vittek át minket a hidroplán terminálig, ahol kb 2 órát kellett várnunk a vihar miatt mire fel tudtunk szállni. Viszont a külön váróteremben ihattunk és ehettünk ingyen, amíg vártuk a gépet.
Miután felszálltunk a hidroplánnal, minden percét imádtuk, mert sosem utaztunk még ilyen géppel. A teljes út kb 50 perc volt, mert odafele még megálltunk Komandoo szigetén és utána következett Innahura. A hidroplán út nem volt rázkódós, mint ahogy gondoltuk. A gép elejében utaztunk, ahol még ventilátor is volt felszerelve. Ennek hatása mondjuk szerintem csak az első 2-3 sorban érződik." (2022)

Repülőtéri transzfer

Maldív-szigeteken a nemzetközi repülőtér Maléban van, onnan vízen vagy levegőben juthatunk el a kiválasztott hotelszigetre. A közelebbi szigeteket motorcsónakkal vagy gyorshajóval (speed-boat) tudjuk megközelíteni. Ennek a két típusnak az előnye, hogy jóval olcsóbb, mintha repülne az ember, viszont hátránya, hogy messzebbi szigeteknél nem alkalmazható, és nem biztos, hogy egy hosszú repülőút után még valaki akár 2-2,5 órát akar zötykölődni az esetleg hullámos tengeren, megspékelve a tűző nappal. Könnyen lesz az ember tengeribeteg a hullámzástól. Ha mégis ezzel a járművel megy valaki, válasszon a hátsó sorokban helyet, az kevésbé dobál. Általában a 1,5-2 óra hajóút az a határ, ami alatt nem ajánlanak fel hidroplán transzfert. A hajózás is élmény, a tenger a kék minden árnyalatában képes mutatni magát, és rengeteg a színes hal.

A hajók további előnye, hogy részben éjszaka is működik transzferként (szigettől függően, viszont felár ellenében), ugyanis a hidroplánok kizárólag nappal szállítanak utasokat. Ráadásul maldívi nappal 8:30 és 15 óra között van, míg 15 és 8:30 között éjszakai üzemmódban megy a közlekedés. Repülőjegyet hasznos reggeli érkezéssel venni, ha hidroplánnal megközelíthető szigetre esett a választás, hogy ne kelljen Maléban éjszakázni egy 15 óra után érkező gépnél. A messzebbi szigetekre hidroplánnal vagy kis-repülővel tudunk utazni. A legtöbb esetben az út 20-30 perc, ami maga a tömény élmény. Hidroplán esetén már a pilóta és másodpilóta manőverezése is érdekes. Az igazi szép rész a felszállás után következik, amikor az apró szigetecskék alacsony magasságból, jól kivehetően csodálhatók meg.

A kisrepülős transzfer a legritkább, ahol létezik, ott is sokszor csak hajóval kombinálva. Ennek oka, hogy kevés szigeten fért el leszállópálya, és ahol van, ott is csak a közeli szigeteket tudja kiszolgálni. A Maldív-szigeteken a transzferek mindig gyűjtőtranszferként működnek. Hasznos információ, hogy érkezéskor még be kell várni pár gépet, és induláskor is előfordulhat, hogy előbb viszik ki az embert a reptérre, ha az utastársaknak korábbi gépekre van jegye. Ennek egyetlen ellenszere késői hazaindulás esetén a garantált késői kijelentkezés, ami viszont minden esetben feláras. Érdemes figyelni a poggyászsúlyra hidroplán transzfer esetén, ugyanis egyes hoteleknél előfordulhat, hogy fejenként max. egy 15 kg-os bőrönd és egy 5 kg-os kézi poggyász vihető fel. Néha működik a túlsúly felár, és előfordulhat, hogy a delikvensnek némi cuccot Maléban kell hagynia, és csak későbbi járattal viszik utána természetesen ebben az esetben is plusz pénzért. Információink szerint a Holiday és Sun Island-eknél 25 kg. a súlyhatár, a Royal Island-nél 20 kg, a Paradise island-nél pedig egyáltalán nincs meghatározva súlyhatár. A kézi poggyász minden hotel hidroplános transzferjénél 5 kg. Tehát a bőröndre vonatkozó súlyhatár hoteltől függő, és ezért erről a befizetett szállodára e tekintetben vonatkozó információt be kell szerezni (pl. a Maldív-szigetek úti kritikusától, Krisztitől).

Egészség

Hasznos információ, hogy nem szükséges semmilyen védőoldás a Maldív-szigeteki odautazáshoz, és maláriagyógyszer szedése is teljesen felesleges. A nyaralók általában luxusszállodákban laknak, ahol a higiéniai körülményekre nagyon ügyelnek. Csupán ajánlottnak mondható a hepatitis A, B, tetanusz, hastífusz elleni védőoltás. Ha valaki az aktuális helyzetről akar tájékozódni, az felhívhatja a Nemzetközi Oltóközpontot a 215-07-56-os telefonon (amúgy a címük: 9. kerület, Gyáli út 2-6). A Maldív- szigeteken csak két kórház van s mindkettő a fővárosban. A hotelszigeteken mindenhol van helyben elsősegélynyújtó állomás, orvosi ügyelet, ám súlyos esetben az orvos sem tudja megszervezni a beteg gyors kórházba szállítását. Kockázatos tehát olyannak a fővárostól távoli szigeten lévő hotelt választani, akinek utazási előtti egészségi állapotában kockázati elemek vannak.

 • Hasznos tudni azt is, hogy gyógyszertárak is csak Maléban vannak, bár a szállodai orvosoknak nyilván van elég tisztességes választéka gyógyszerekből.
 • Magas keretet nyújtó utasbiztosítást kössünk, mert a szigetről a fővárosba rendkívüli szállításért és a kórházi kezelésért amúgy rengeteget kellene fizetni.
 • A legszokványosabb egészségi rizikó a Maldív- szigeteken a napszúrás és a leégés. Az Egyenlítő közeli területen a napsugarak ereje nagyon erős, ezért rendkívül óvatosak legyünk. Érdemes napközben fürdésnél, szörfözésnél, sznorkelezésnél trikót hordani, meg valamilyen fejfedőt viselni.
 • Hasznos információ, hogy a Maldív- szigeteken nem szabad csapvizet inni, sőt a fogmosáshoz is tanácsosabb a bekészített vagy vásárolt ivóvizet használni.

UV-val vigyázni kell. Mi árnyékban is leegtünk!!!

A Maldív szigeteken az arcomat bekentem, de a hajamnál kimaradt egy csík. Na volt ám…hámlottam utána egy hétig azon a helyen 😀

Mit vigyünk?

Mivel a Maldív-szigeteken egész nap magas a hőmérséklet és erős a napsütés, érdemes könnyű, főleg pamutruházatot vinni. A színes pólók, szoknyák és rövidnadrágok jó szolgálatot tehetnek, akárcsak a papucsok, félcipők és szandálok. Mivel mind a vízben, mind a parton vannak éles korallok és törmelékek szinte minden szigeten, ezért az úszócipő is hasznos lehet. A szigetek homokos részén bátran mászkálhatunk mezítláb.

Hasznos információ, hogy a Maldív-szigeteken estére a vacsorához szükség van étterembe illő öltözetre, főleg ha valaki 4-5 csillagos hotelt foglalt. Ez nem jelent ruhakölteményeket, és ahol az étteremben homok van, ott csak a vacsorához szükséges cipőt venni. A luxushotelek sem feszes légkörűek, inkább mezítlábasak, viszont a vacsorához mindenütt viseljünk cipőt, és vizes fürdőruhában nem szabad bemenni egyik étterembe se.

 • Egy kalap sem árthat, mivel folyamatos az erős napsugárzás.
 • Hasznos vinni rovarirtó szereket a Maldív-szigetekre. Szúnyog van, de nem mindenhol és nem minden időszakban. Végeznek szúnyogirtást módjával, kis hatásfokkal. Helyben drágák a szúnyogirtó szerek. A szúnyogok naplemente után mennek offenzívába.
 • Érdemes vinni zseblámpát (esetleges áramkihagyások, remeterákok, stb.). Nagyon erős napvédő krémeket vigyünk. A bárányfelhők miatt nem könnyű felmérni a nap igazi erejét, azaz fontos az óvatosság. Ajánlott a magas UV sugárzástól hatékonyan védő napszemüveget, leégést csillapító krémet vinni.
 • A feszültség 220 volt, de a csatlakozás 3 pólusú, tehát adapterre van szükség.

Hosszú ujjú strandpólót vigyél magaddal a gyereknek, brutális a nap ereje! Min. 50 faktoros naptej, de inkább ott vegyél 70/90 vagy 100 faktorosat. Napvédő póló felnőttnek sem árt, ha van! Meleg ruha is elkél, mert a repülőn és átszálláskor a reptereken is hűvös van. 😊

Pénz

A Maldív- szigeteken használatos pénzre, a maldív rúpiára, vagy rufiyaah (MVR) alig van szüksége a nyaralónak. A hotelszigeten csaknem mindent a számlára írnak és a végén bankkártyával, vagy nyugati valutában fizetünk. Helyi pénzzel nem éri meg fizetni a számlát, mert számunkra hátrányosan kalkulálnak. Inkább dollárt vigyünk és legyen sok 1- és ötdolláros közte (a borravalózáshoz)! A borravalózáshoz hasznos inkább a kis címletű dolláros vagy eurós bankjegyek használata. Legfeljebb azoknak szükséges a helyi pénz, akik a fővárost meglátogatják. Ha már váltunk, akkor inkább dollárt. 1 dollárért kb. 12,7 rúpiát adnak (2012). A repülőtéren is minden fel van tüntetve dollárban, azaz ott sincs szükségünk a helyi pénzre. A nyaralók nagy része egyáltalán a maldívi tartózkodása folyamán egyáltalán nem vált pénzt.

Borravaló

A maldív-szigeteki érkezéskor a repülőtéren a szálloda képviselőjének (aki a transzfert szervezi nekünk) nem szükséges feltétlenül borravalót adni. A hidroplános vagy gyors-csónakos személyzetnek 5-10 dollárt illik adni, attól függően, hogy mennyi embert akarunk megjutalmazni. A szállodában a borravalót elvárják, soha nem tolakodóan, hanem nagyon diszkréten. Borravalót illik adni a londinernek, az éttermi állandó pincérnek, a bárok kiszolgálóinak és főleg a takarítónak. A recepciósoknak nem kell feltétlenül bármennyit is adni, még a végszámla fizetésekor sem. A hotel amúgy felszámol 10 százalék szervízdíjat, igaz nem biztos, hogy abból kapnak is valami a recepciósok. A Maldív-szigetekre hasznos vinni sok egy dollárost, mert a borravalóadásban az a legpraktikusabb, hisz ugye az eurónál a legkisebb papírpénz címlet az 5 euró, és ez borravalónak bármely esetben picit sok. Inkább érdemes borravalózni dollárban, mint euróban.

A takarítónak ki lehet rakni naponta egydolláros bankót a párna tetejére, az utolsó nap lehet adni egy 5 dollárost. Ha valaki a végén akar adni borravalót egyszerre, akkor egy hétre tán 10-15 dollárt lehet adni. Érkezéskor, távozáskor a londinernek 2-3 dollárt illik adni, ha ketten vannak, akkor 2-2 dollárt. Vagy úgy is kalkulálhatunk, hogy 2 dollár borravaló bőröndönként. 10 dollárnál többet felesleges adni. A szállodai étteremben jellemzően a teljes ottlétünk idejére kijelölnek egy asztalt. Többnyire ugyanaz a pincér szolgálja fel az innivalókat. Mivel ilyenkor aláírás van, készpénzes fizetés nincs, tehát ne adjunk minden egyes alkalommal borravalót. Elég egy összegben adni valamennyit az utolsó étkezésnél. 10-15 USD vagy 10 EUR elegendő, ha 7 éjszakánál nem hosszabb a tartózkodás.

 • Aki gyakran frekventálja valamelyik bárt, az ott is adhat a végén 10-20 dollárt.
 • A vendégek kis része inkább napi, mások heti alapon adnak borravalót, de lehet csak az utolsó napra időzíteni a jutalmazást.
 • Ott, ahol a vendégnek állandó inasa van (5 csillag), nem borravalózzunk menet közben, hanem csak a végén, egy összegben.

A tengerről

A tenger az egyik legnagyobb élmény a maldív szigeteki nyaralás során. A korallközegekben megtalálható halfajok 75%-a itt is felfedezhető. Akár fürdés közben is színpompás halak százai úszkálnak az ember körül. Az utazók a tengerben soha nem csalódnak, és a strandok szépsége sem mindennapi. A strandokon hasznos nagyon figyelni a koralltörmelékekre, főként erősebb hullámzás után, mikor több törmelék kerül a fövenyre. A szigeti romantika a horizont zavartalan látványától is olyan mély. Itt nincsenek zajos hajók és zsúfolt partszakaszok. Talán Óceániában létezhet hasonló.

A Maldív- szigetek korallvilágáról a személyzet tud tájékoztatást adni, a koralloknak több övezete létezik. Az viszont mindenütt minden utazó kötelessége, hogy ne rongálja a korallokat, ne lépjen rájuk! Sok helyen már csak halott korallokat találunk, melyek élénk színeiket teljesen elvesztették. Az utóbbi időben viszont mutatkoznak jelei új korallképződésnek. A személyzet tud tájékoztatást adni a veszélyes halakról (pl. tűzhal), illetve a kellemetlenebb fajtákról, ugyanis léteznek harapdáló halfajták, valamint az apály-dagályról. Szerencsére tengeri balesetek nagyon ritkán fordulnak elő. Aki fél a kígyóktól, annak azt üzenjük, hogy búvárkodás közben a termetes, hosszú angolnákat inkább halnak azonosítsa be.

Programok

A maldív-szigeteki hotelek rendelkeznek sportcentrumokkal, ahol mindenféle vízi és szárazföldi sporteszköz elérhető. Búvárok teljes felszereléshez juthatnak, lehet kölcsönözni sznorkel felszerelést, szörföt, katamaránokat és kajakokat. A motorizált vízi sportok közül a parasailing, jetski és vízisí a leggyakoribb. Ahol ez a kínálat bő, ott esélyes, hogy a motorzaj elnyomja az igazi ’maldívos’ érzést. A csendes, romantikus pihenésre vágyókat ez zavarhatja. Ha a szörfösökről van szó, a Maldív-szigetek e sportág Mekkájának tekinthető. Évente több ezren keresik fel az országot a hullámlovasok, főként a délnyugati monszun idején, júniustól szeptemberig. Ez sem igaz minden részre, mert igaz, hogy a partközelben is találnak kisebb hullámokat, de a tapasztaltabb szörfösök a partoktól távolabbi, speciális túrákra járnak.

Léteznek egynapos szigettúrák, illetve naplementébe való kihajózások. A szigettúráknál a legkedveltebbek a lakatlan szigetekre történők, vagy egy homokpadra menők. Az utasokat délelőtt kiviszik, és itallal-étellel felszerelkezve otthagyják egész napra. Vannak kirándulások helyiek által lakott szigetekre, oda a kézműves termékekért érdemes elmenni. A túrák vagy motorcsónakkal, vitorlással, vagy a helyi kismotorossal, döni-vel (dhoni) mennek.

 • A horgászokra is szoktak gondolni nappali és éjszakai horgásztúrákkal.
 • A Maldív-szigeteken animáció kevés helyen van, így nem zavarják a vendégeket, legfeljebb wellness- és spa-kezeléseket kínálgatnak.
 • Esténként a bároknál szokott lenni rák verseny (crab race), de a legtöbb sziget nem csábít nagy éjszakai élettel, itt nincsenek hajnalig tartó bulik. Ez nem az a típusú nyaralás.
 • Kedvelt a kinti esküvő, melyekre a szállodák csomagokat kínálnak. A ceremónia nagyon szép és romantikus, viszont nem honosíttatható Magyarországon.

Egyéb hasznos információk

 1. A Maldív-szigeteken az időeltolódás egész kellemes, mindössze plusz 4 óra télen. Az átállás nem túl nehéz.
 2. Trópusi országról van szó, így a bungalók nem szigeteltek. A nyílászárók nem tökéletesen illesztettek, így a 2-3 centis réseken vidáman bebújnak hangyák, gekkók és egyéb, ártalmatlan rovarok. Ezen a tényen a hiszti nem segít, jobb vele megbarátkozni már az elején. A legveszélyesebb dolog, ami itt érheti az embert, az a szúnyogcsípés, nincs mitől tartani. A gekkók ártalmatlanok, ráadásul irtják a szúnyogokat, és még a luxushotelek fürdőszobáiban is mászkálnak hangyák, amik nem csípnek. A személyzet a csótányok ellen harcol, legtöbbször eredményesen.
 3. A vásárlási lehetőséget a Maldív-szigeteken néhány shop nyújtja. Itt meg tudunk vásárolni egy-egy üdítőt, jégkrémet vagy naptejet, viszont az árak csillagászatiak. A másik lehetőség a helyiek által lakott szigeteken történő vásárlás, de nem feltétlenül van a közelben ilyen sziget, és fene nagy olcsóság ott sincs. Hasznos információ, hogy ATM-ek csak a fővárosban vannak. A hotelbárban az italok drágák, egy koktél 12-14 USD-t is kóstálhat, egy kóláért elkérhetnek 5 dollárt is.
 4. A nemzetközi járatokat a Hulhule sziget pindurka reptere fogadja egyetlen – a parttal párhuzamos – kifutópályán, mely a vízre való leszállás érdekes élményét imitálja az emberben. A reptéri szuvenír boltok olcsóbbak, mint a hotelszigeteken találhatók. Emellett vannak itt éttermek, sőt posta is. Amit nem lehet ezen a szigeten, az a nyaralás. Mindössze tranzitutazók használják, akiknek túl korán vagy későn megy a gépe, esetleg éjjel érkeznek, mert a sziget nem rendelkezik strandokkal.
 5. Malét érdemes kihagyni a programból, nem szolgál semmilyen érdekességgel. A boltokon kívül egy mecset van mindössze. Emellett ezen a szigeten a szigorú muszlin előírások uralkodnak, mely szerint csak fedett vállal, a térdeket is takaró szoknyában vagy nadrágban lehet csak emberek közé menni. Ez a turistákra is érvényes.
 6. Baloldali a közlekedés. Biztosan nem leszünk autózásra ráutalva. 
 7. Szerintem ha van valami ami nagyon tetszik azt vegyétek meg a szigeten. Reptéren van ami olcsóbb, van ami drágább. Mi januárban Kandimán voltunk, ott a szigeten vettem 2 táskát magamnak. A reptéren is láttam olyanokat, mindegyik drágább volt ott mint a szigeten. Tavaly még hatalmas választék volt a reptéren ajándékokból, apróságokból. Idén kisebb lett a bolt, és szerintünk a kínálat sem olyan már mint tavaly volt. Pici a bolt, szűk helyeken nagyon sok ember tolong, minden össze vissza volt dobálva, rengeteg hűtőmágnes pl sérült volt már ott. Nekünk tavalyhoz képest csalódás volt a bolt. Mi ami a szigeten megtetszett azt megvettük ott, és nem bántuk meg. (2022)

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2020. 01. 23. 12:43
A Maldív-szigeteken meghatározott szabályok, eléggé komplikált engedélyeztetési folyamat alapján engedélyezett a turista számára a drón használata.
A legalapvetőbb szabályok:
1. Előzetesen engedélyt kell kérni a hadseregtől (Maldives National Defense Force) és a légügyi hatóságtól (Maldives Civil Aviation Authority) – az engedélyeztetési folyamat hosszas és legalább 3-4 héttel a használat előtt megindítandó. Először a hadseregtől kell engedélyt kérni, aztán a Légügyi Hatóságtól. Ha mindez nem ijeszti el az érdeklődőt, akkor meg tudom adni a két hatóság online elérhetőségét.
2. Csak napközben és jó időjárási körülmények között használható
3. Csak a föld-és tengerfelszíntől számított 122 méter magasság alatt
4. Nem szabad emberek fölé reptetni
5. Nem lehet katonai létesítmények, erőművek fölé repíteni, és semmi olyan fölé, ami a helyi hatóságokat idegesítheti
6. Tilos repülőterek és repülőgépek mozgása közelében használni – mivel az ország sok kis szigetből áll, túl sok helyen vannak hidroplán repterek, így nagyon sok a korlátozás alá számító terület
7. A hivatalos engedélyeken túlmenően engedélyt kell kérni még annak a területnek (pl. a hotel sziget) a tulajdonosától, ami felett röptetünk.


S. Viktor, 2019. 10. 06. 17:51
Sziasztok!

3 pólusú csatlakozóból melyik tipust használják a Maldivon?


úti kritikus, 2019. 10. 02. 08:53
http://utikritika.hu/maldiv-szigetek/szallas_1428_adaaran_club_rannalhi_4cs_-_velemenyek


Réka, 2019. 10. 02. 08:39
Sziasztok, Januárban mennénk Maldív-szigetere az Adaaran Club Rannalhi-ba.
Tud valaki, bámi információval szolgálni a hellyel kapcsolatosan??
Köszönöm


úti kritikus, 2019. 08. 08. 20:55
Sándornak:
4 csillagosok közül: Summer Island Maldive, Malahini Kuda Bandos Resort, Angaga Island Resort, Angsana Ihuru
5 csillagosok közül: Dhigali Maldives, Milaidhoo Island Maldives


Deák Sándor, 2019. 08. 08. 17:41
Szia!
Jövő márciusban mennénk , egy pár hotelt tudnál ajánlani ahol félpanziós ellátás van? Köszönöm!


úti kritikus, 2019. 07. 01. 04:28
Beatrix! A kérdésre csak úgy tudunk válaszolni, ha tudjuk, hogy melyik hotelről van szó. A maldivi resortok nagy többsége olyan szigeten van, ahol nincs a szálláshelyen kívüli étkezési, vásárlási lehetőség.


K.Beatrix, 2019. 07. 01. 00:30
Sziasztok!
A kerdesem,az lenne,hogy ha csak reggelivel kerem a szallast akkor tudok valahol kesobb venni valami ennivalot,vagy csak a szallodaban? Vagy erdemes All Inclusive ellatast kerni?
Elore is köszönöm!


úti kritikus, 2019. 03. 13. 20:36
Ildikó,
A Maldív-szigetek resortjaiból használható a Whatsapp, ahogy a Skype és a Viber is.


Gador Ildiko, 2019. 03. 13. 17:58
Mukodik e a Maldiv szigeteken a Whats up, hatha valaki meg tudna mondani. Koltoztesunk zajlik a nyaralasi idoszakunk alatt, utasitasokhoz nagyon ken! Koszonettel: Ildiko


S. Vivien, 2018. 07. 09. 15:43
Szia, akár Media Marktban is kapsz.


M. Zoli, 2018. 06. 24. 11:15
Sziasztok!

Tervezünk egy Maldív-szigeteki utazást,és olvastunk ugyan a szükséges három pólusú csatlakozóról és az adapterről,de meg tudná valaki mondani konkrétan,hogy ilyet hol tudok venni? Az üzletbe hiába mennék be,hogy a Maldív szigetekre kérek egy adaptert:).

Kösz a segítséget,üdv mindenkinek:Zoli


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Maldív-ra Repülőjegyek Maldív-ra
Olcsó repülőjegyek a Maldív-szigetekre a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS