ÚTIKRITIKA.HU / Maldív-szigetek


hirdetes


útikritikák


Trip Villa - Ukulhas - vélemény

.

A lakott szigetek egyikére Ukulhasra foglaltunk szállást. A Trip Villa szépen berendezett egyszerű, de nagyon klassz szállás. Reggelit kaptunk, ebédre friss gyümölcsöt ettünk amit egy helyi "bácsika" frissen készített mindig nekünk, vacsorázni pedig szinte minden nap máshol ettünk, mert 8-10 étterem közül is tudtunk válogatni. Az egész sziget kb. 1000m*225 m, így tulajdonképpen minden nap bejártuk a szigetet 🙂 Nagyon sok kis bolt van, ahol lehet vásárolni. A boltokban lehet USD és helyi rufiában is fizetni. Alapból rufiában adnak vissza, de mi többször kértük, hogy USD adjanak és nem okozott gondot nekik.

Ami nagyon érdekes, hogy a vallásuknak köszönhetően úgy kell bemenni a boltokba, hogy az ajtóban leteszed a papucsot és mezítláb csattogsz bent - ez elég fura volt, de megszoktuk - itthon is majdnem levettem mielőtt bementem 😉

Ami a lakott sziget hátránya lehet: nincs egyáltalán alkohol, viszont van minden alkoholmentesen (sör, bor, pezsgő 😳) Ruházat: alapvetően teljesen elfogadott a nyári ruházat viselete (rövid nadrág/szoknya/ ujjatlan felső), az a fontos, hogy fürdőruhában csak a parton lehet tartózkodni, amúgy olyan kisruhát kell felvenni ami nem átlátszó, férfiaknak póló elvárt. Mindenki nagyon kedves és közvetlen, nyelvet nem annyira beszélnek, csak egy kis részük, így aki nem beszél nyelvet se essen kétségbe mert kézzel-lábbal mutogatva mindent megértenek 🙂

Van sok fakultatív programlehetőség, végül mi 3 programon vettünk részt: snorkel szafarai 3 féle reefen, manta rájával úszás és éjszakai horgászat BBQ-val. Mind három program megérte, hatalmas élmény volt. Illetve esténként a kikötőben a mindig van rája és cápaetetés is, ez is klassz élmény volt. (2022)

------------------

Ukulhasra menetrendszerinti gyors hajóval jutottunk el (nem biztos, hogy ide utaztam volna, ha tudom előre, hogy milyen lehet a hajóút...). Nagyjából 3,5 óránk volt a landolástól számítva a hajó indulásáig. Nekünk ez nagyon sok idő volt, sokat kellett várni.
Szándékosan lakott szigetet választottunk. Szeretünk vegyülni a helyiekkel és szerettük volna megismerni az igazi Maldív szigeteket, amit egy resorton nem lehet.
#Ukulhas #pozitív #negatív
Elmondhatatlan élmény számomra, hogy eljutottam erre a szigetre. November végén és december elején voltunk ott. A víz hőmérséklete kellemes, hullámos, vagy erősen hullámos volt néhány esős nappal, de fürödni és sznorkelezni így is tudtunk eleget. Viszonyítási alapom nincs, de az élővilág viszonylag gazdag volt. Van még néhány korall, színes halak, tűhal, szirti cápa, vízi kígyó. Csodálatos a víz, csodálatos part.
Vízi cipő ettől függetlenül szükséges volt, mert ha szeles az idő, kisodorja a hullám a korallokat a partra.
A helyieket igazán kedves, nyitott, kiegyensúlyozott emberek.
Esténként a férfiak együtt pucolják a parton a halat zenére, majd a "felesleges" részeket bedobták az óceánba. Jöttek a cápák és hatalmas ráják. Meg lehetett őket csodálni egészen közelről. Lehetett érezni a helyi hangulatot. (Mondom ezt úgy, hogy nem eszek semmilyen állatot)
A nőket gyakran láttuk együtt többen, szemezni a rizset, készülni a főzésre. Igazi közösségek működnek még itt. (Ez saját tapasztalat, van olyan, aki barátságtalannak látta az embereket.)
Rengeteget beszéltünk helyiekkel, sok mindent meg tudtunk az életükről, a korallokról, az élővilágról. Azt hiszem ezek a találkozások voltak számomra a legnagyobb élmények az út során.
Minden este más a #naplemente túlzás nélkül. Az emberek odagyűlnek a partokra, a Kókuszos hoz, vagy a hintákba és mindenki figyeli a naplementét. Mintha megállna egy picit az idő. Csodálatos volt látni, ahogyan az emberek is lelassulnak, átélik az itt és most pillanatát. Jógaoktatóként pont ezt próbálom elérni én is a gyakorlóknál az órákon. 😊
#fizetés #bankkártya #ATM
Készültünk készpénzzel dollárral és helyi pénzzel is, ami aztán kevés lett. Bankkártyás fizetés nem mindig működött, de rugalmasan kezelték, fizethettünk máskor. Egyszer volt olyan, hogy az ATM sem ment. Illetve valakinek lehet infó, hogy az olasz étteremben Euróval is tudtok fizetni.
A hangulatunk a paradicsomi környezet ellenére hullámzó volt.
#nemleszeknépszerűvéleményekjönnek
A szemétkezelés a szigeten fejletlen. Konkrétan elégetik, amivel nem is lenne gond, de sajnos a műanyagot is elégetik, amiből rengeteg van a szigeten. Széljárást nem figyelik. A nylon zacskókat meg imádják. Az olasz étteremből hoztunk papírszatyrot és azzal jártunk inkább boltba. Borzasztóan büdös az égett műanyag. Konkrétan fájt a fejünk és olyankor bezárkóztunk a szállásra. Kérek mindenkit, VIGYETEK SAJÁT BEVÁSÁRLÓ SZATYROT, TÁSKÁT, AKÁRMIT A BOLTOKBA.
A part is szemetes. Paradicsom ide, vagy oda, ez tény sajnos. (Akik írják, hogy Ukulhas nem szemetes, azok hol jártak?!) De nemcsak itt, mindenhol, mivel ez globális probléma. DE, lényegesen kevesebb, mint más tengerpartokon a világon. Műanyag szemét, üvegszilánk homokban (vigyázni kell), damil, építkezési hulladék. Illetve kókuszdió, amiből a turisták kiisszák a vizet és eldobálják. Tudom lebomlik, de elég sz...ul néz ki egy ilyen mesés parton. Szívesen ketté vágják bárhol, meg lehet belőle enni a kókusz húsát, és utána vissza lehet adni a kókuszdió héját.
Ezek viszont ne vegyék senki kedvét, mert nem mennyiség, ami itt van.
A másik dolog pedig az élővilág pusztulása. Gyönyörű volt a víz alatti világ, amit láttunk, de ugyanakkor azt is láttuk, hogy mi volt előtte 5-6 évvel. Hatalmas pusztulás történt. Az jutott eszünkbe, hogy milyen szerencsések vagyunk, hogy ott lehetünk, mert pár év múlva már lehet, hogy ennyi sem lesz.
#napkrém #Octocrylene #póló #napozás
Aki tudja, hogy elég neki az 50-es napkrém, vagy kevesebb, inkább vásároljon otthon napkrémet. DM-ben lehet kapni Octocrylene menteset. Otthon meg remélhetőleg lehet szelektálni a hulladékot és újrahasznosításra kerül.
Szuper volt a hosszú ujjú póló sznorkelezéshez, mert nagyon könnyen le lehetett égni. 50-sel alaposan gyakran kellett kenni magunkat, hogy ne égjünk le. Vettünk helyben 70-es krémet is, de az Octocrylene miatt csak az arcomra használtam, ugyanis ez a kémiai anyag pusztítja az egyébként is pusztuló, kevés, újra sajnos nem növő korall állományt és elővilágot.
#fakultatívprogramok
Manta rája lesre készültünk, de aznap nem találtunk. Helyette néztünk delfineket, aznap nagyon sok volt és csak úgy valahol az óceán közepén leálltunk sznorkelezni a kérésünkre. Egyáltalán nem volt ellenükre, hogy megálljunk. Ott sikerült találkozni két teknőssel is. 🙂 Meg itt-ott felbukkanó medúzával. Mi sznorkeleztünk, gyereket meg húztuk magunkkal úszógumiban.
#utazáskisgyerekkel
Mi nagyon sokat készültünk az útra és igyekeztünk felkészíteni a gyereket. Van realisztikus repülős könyve, benne van minden, amit a repülésről tudni kell. Sokat olvastam neki, ezáltal nem volt már annyira ismeretlen számára a terep.
Mindig mondtuk, hogy mi következik az út során, mire számíthat, mennyit kell várni. Nagyon lelkes volt végig, várta a repüléseket. Evett, mesét olvastunk, aztán lefeküdt aludni a repülőkön.
Kaptunk hideget rendesen, hogy minek utazunk kis gyerekkel, maradjunk inkább otthon, meg úgyis csak végigbőgi az utat, meg nem tudja értékelni, amit tapasztal.
Minden ellenkezőleg történt. Mai napig csodálja Ukulhast. Imádja a cápákat, velük úszhatott. Természetes környezetében láthatta az állatokat. Imádta a hullámokat, az esti fürdőzést. Imádta az embereket. Csodájára járt a banán fának, kókuszdióknak a fákon. Szedte a szemetet, ami útban volt neki. Rengeteg, igazi élménnyel gazdagodott.
Hogy ne tűnjünk ennyire tökéletesnek, az indulás előtti napon kiborult. Egyszerűen csak sírt. Kijött rajta valószínűleg a sok változás, elfáradt, hiányzott az otthon, a játékok. Sok öleléssel, megértéssel, közös jatszással orvosolható volt.
Hazafelé a beszállás csúszott 15 percet. Mindig mondtam neki, hogy hol lesz a mutató az órán, amikor beszállhatunk. Odaért a mutató, de a kapukat nem nyitották ki. Na itt már nyűgös lett. Ölbe vettem, sétáltam vele és elmondtam neki, hogy mi történik. Lett izomláz a karomban, mire hazaértünk. 😅
Szerintem minden család mérlegelje, hogy mennyit lehet a gyerekével utazni, van, akivel kevesebbet, van akivel többet.
Akivel meg lehet, az ki ne hagyja. 😉
ÖSSZEGEZVE: elvárások nélkül utaztunk, átadtuk magunkat a helynek. Az utazás érzelemteli volt a hullámzó hangulat miatt, de ennek ellenére sikerült igazán lelassulni és feltöltődni. Csodálatos helyeket és embereket ismerhettünk meg, a világ egyik legszebb helyén. (m. a., 2021)

« visszaRepülőjegyek Maldív-ra Repülőjegyek Maldív-ra
Olcsó repülőjegyek a Maldív-szigetekre a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes