ÚTIKRITIKA.HU / Chitwan Nemzeti Park

Chitwan Nemzeti Park

.

Chitwan Nemzet park - Hűsülő elefánt és ugyancsak pihenő gazdája - Elter Karcsi fotója

Milyen okos egy elefánt? – Elefántháton a nepáli Chitwan Nemzeti Parkban

Dél-és Délkelet-Ázsia országaiban élő, az afrikai rokonánál kisebbre növő - s néhány más attól eltérő anatómiai jellegzetességgel rendelkező - faj, melyből vadon a becslések szerint napjainkban mintegy 45-55 ezer példány él. A legtöbben Indiában (Kb. 30-32 ezer), Srí Lankán (kb. 7500 ) és Thaiföldön (kb. 3200 példány) vannak. A háziállatként tartottak száma pontosan nem ismert. Mindenesetre az elefánttartás költséges hobbi, mivel naponta mintegy 150-170 kg táplálékra, meg legalább ugyanennyi vízre van szüksége. Szelídíthetőek, sokukat a turizmusban dolgoztatják.

Rendkívül okos állatok, gondozójuk-hajcsárjuk, a mahout, aki az állat nyakán ülve a füle mögött érintve a lábával irányítja. Ha nem akarna szót fogadni, egy hegyes végű, hajlított kampós vasrúddal próbálja jobb belátásra bírni. Egy átlagosan trenírozott példány akár 40-50 vezényszót is képes megtanulni és alkalmazni. Az állat intelligenciájára egy általam megtapasztalt esetet mesélek el:

A kilencvenes évek derekán a nepáli Royal Chitwan Nemzeti Parkban jártam két helybéli barátommal. (Az egyik az akkori uralkodó, Birendra király jóbarátja, aki tulajdonképpen nála kieszközölte a meghívásomat.) Bázisunk, a Tiger Tops Resort is tartott ormányosokat, hogy az odalátogató turistáknak elefánthátas szafarikat szervezhessenek. Akkoriban a nemzeti parkban mintegy 100-110 bengáli tigris és kb. 400-500 indiai orrszarvú élt, ezek becserkészésére voltak hivatottak az idomított elefántok.

A monszun idején hatalmas felhőszakadások áztatták a talajt, az ösvények dagonyákká váltak; s még ezek a hatalmas állatok is csak nehezen birkóztak meg a mélyen süppedő sárral. Elővettem a fényképezőgépem, meg akartam örökíteni a libasorban haladó karavánt, de az imbolygás miatt véletlenül leejtettem az objektív védőkupakját. Szóltam a mahoutnak, kértem, álljunk meg, szedjük föl. A hajcsár az általam mondottakat negédesen az elefánt fülébe súgta, mire az megállt, kicsit visszalépett, s az ormányával tapogatni kezdett. Természetesen megtalálta, majd felnyújtotta nekem. Nem a gondozójának, hanem nekem! Szóval nem csak megértette és teljesítette a kért feladatot, hanem még azt is tudta, hogy a gazdájának nincs Nikonja...

(Elter Karesz, 2021)

Fotóegyveleg

Száfári elefántháton - Elter Karcsi fotója

Hajnali turista szállításra váró elefántok - Elter Karcsi fotója

Viziló - Bernadett fotója

Turisták csónakba szállnak a folyami túrához  - Bernadett fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon