ÚTIKRITIKA.HU / Taiwan


Taiwan

Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Közbiztonság és kellemetlenségek | Egyéb hasznos információk | Fotóegyveleg

Egészség

 • Tajvanon kimagaslóan fejlett az egészségügyi ellátó rendszer. Színvonalasabb bizony, mint a magyarországi, olyan, mint a fejlettebb nyugat-európai országokban. Ázsiai viszonylatban a higiéniás körülmények kiemelkedően jók. A szervezetünk számára idegen trópusi időjárás, az eltérő étkezési és ételkezelési szokások miatt azonban nem árt elővigyázatosnak lennünk.
 • Ugyan a csapvíz iható, de nem javasoljuk fogyasztását a fertőtlenítő anyagok magas koncentrációja miatt. Inkább igyunk ásványvizet, azt mindenhol lehet vásárolni, olcsón. A hotelekben jellemzően napi két üveget ingyen bekészítenek a szobában a vendég számára.
 • Tajvan érintette a SARS járvány, azaz veszélyeztetett hely lehet, ha éppen ottlétünk idején kitör egy madárinfluenza járvány.
 • Beutazásnál hőkamerás átvilágítással szűrik ki a betegeket.
 • Utasbiztosítás a következő linken elérhető.

Cigimentes park

Közlekedés

 • Tajvanon a közlekedés infrastuktúrája irigylésre méltóan fejlett, és ez vonatkozik a nagyvárosi tömegközlekedésre is. A metrón angolul is mondják a megállókat.
 • A nagyvárorosk között szuper gyors (300 km/óra) vasúti kapcsolatok vannak, de az ország ksi területe dacára belső légi járatok is léteznek.

Gyorsvasutak

Autóval

Az országutak kiváló állapotban vannak. A magyar turista autóbérlés esetén, helyi kísérő hiányában gondba eshet amiatt, hogy a városokon kívül a kiírások, táblák csak kínai nyelvűek. Ráadásul fel kell készülni az eltérő szabályokból, vezetési kultúrából eredő kihívásokra. A zsúfolt közutakon komoly balesetveszélyt jelent a rengeteg vadul közlekedő motoros. A nagyvárosokban gyalogosként kiemelt körültekintésre van szükség, mert a gépkocsik, motorok a kijelölt átkelőhelyeken sem adnak elsőbbséget a gyalogosoknak és a közlekedési lámpa jelzéseire is fittyet hánynak. Emiatt a gyalogos közlekedés is kockázatos. A Tajvanon nemzetközi vagy /és hazai jogosítvány birtokában vezethetünk.

Kiss and ride: Csókolj és vezess?

Taxizás

Az intelligens, jóképű, proaktív magyar fiatalember tájékozódik egy taxisnál

Metró

Magyarul: erős szél a plattformon, vigyázz a személyes holmijaidra

Gyalog

A gyalogosoknak joguk van itt menni

Étkezés

"Csak kövesse a zajt – mondta a taxisofőr korábban – Mi, tajvaniak, rengeteget fecsegünk evés közben. Megfogadom az öreg kantoni tanácsát, s hamarosan előttem gőzölög egy csészényi 'quán mai', (hántolatlan sült rizs apró garnélarákokkal), a tányéron jiânbing omlett, savanyított retekkel, újhagyma karikákkal, csípős szósszal meglocsolva. S hogy ne sértsem meg a körülöttem üldögélő, segítőkész tajvani fiatalok nemzeti önérzetét, én is „buborék teát” rendelek, papaja lével keverve. Az üvegpohár alján tápióka labdácskák görögnek, melyet a megfelelő méretű szívószállal illik felszippantani! Rágógumiszerű az állaguk, frutti ízzel. A sűrített levegővel szabályozott lift 45 másodperc alatt repít fel a 91-ik emeleti kilátó teraszra. Pillanatra meginog a lábam, amikor alápillantva úgy vélem, a torony lefelé keskenyedik – és dől! Taipei éjszakai látképe hamar oldja a szorongást – az élmény felejthetetlen! (2011)" forrás

,, Általában igaz, hogy a kelet-ázsiai utcai-közösségi evés nagyon jól illik a szólóban utazáshoz, mert általában így akkor sem egyedül ettem végül, ha egyedül indultam el vacsorázni. Főleg a a tajvani esti piacokon. Itt kapott el először, hogy meg sem kell néznem, mit árulnak, elég, ha beállok minden sorba, ahol helyiek vannak és frissen készül valami. Egy rák itt, egy polip ott, egy töltött batyu amott, aztán egy falat sült oreo – a vacsora szinte minden tajvani nap csúcspontja." forrás

Magyar turista tajvani helybélit faggat az országról

Tanulj előbb kínaiul

Vásárlás és pénzváltás

 • Tajvan városaiban lépten-nyomon találkozik az ember egy kis 7Eleven szupermarkettel, ahol csomó praktikus napi szükségletet be lehet szerezni.
 • Tajvanon - úgy tűnik - a bankautomaták jobban szeretika Visa kártyákat, mint a MasterCardot.
 • Tévedés azt hinni, hogy Taiwanon az európai ársinthez képest olcsóbban lehet vásárolni ruhaneműt és műszaki cikkeket. Bizony a műszaki cikkek csak árnyalattal olcsóbbak, mint Európában, s ezért a kis különbségért nem érdemes ott vásárolni. A piacokon vehető textliák kb. ugyanannyiba kerülnek, mint az európai bevásárlóközpontokban.

Közbiztonság és kellemetlenségek

Összehasonlítva a világ más országaival, Tajvanon a közbiztonság teljesen jó, a turisták sérelmére szinte soha nem követnek el bűncselekményt. A szigeten mág veszélyes részeket, városokat, városrészeket sem lehet megnevezni. Persze a személyes értékeinkre Tajvanon is ügyelni kell, főleg a szórakozóhelyeken, piacokon, tömeges rendezvényeken fordulunk meg. Tajvanon is tanácsos azért az útlevelet, nagyobb értékeket a hotel széfjében hagyni. Amúgy a príma közbiztonság miatt nem kell aggódni. A tajvani emberek jellemzően szívélyesek, segítőkészek ha külföldi turistával találkoznak. Szerencsére elterjedt az angol nyelvtudás is.

A külföldi turistát sérelem csak akkor érheti, ha a helyi szokásokat, kultúrát durván megsérti. Ilyenkor sem fordul elő, hogy megverik a turistát, ezért a külföldinek semmiképpen sem szabad tettlegességre folyamodni. A kockázatok egyike, hogy Tajvanon nem ritkák a természeti csapások (tájfun, földrengés, árvizek, földcsuszamlások). A turistának ajánlatos tájékozódni az előrejelzésekről. Ha ottlétünk idején fordul elő tájfun, akkor a hatósági óvintézkedésekhez szigorúan tartani kell magunkat. Ilyenkor bizony kijárási tilalom is életbe léphet. A turista számíthat baj esetén a hatóság segítőkészségére, sőt vannak egységeik, amelyeknek a tagjai mind tudnak valamennyire angolul, hogy tudják segíteni a kínaiul nem értő látogatókat.

Egyéb hasznos információk

 • Tajvanon a legjelentősebb családi ünnep a holdújév. Ez január második felére, február elejére esik. Az egy hetes ünnep idején a közhivatalok, iskolák, vállalatok, bankok és az első két napon az üzletek is zárva vannak. Január elseje Taiwanon nemzeti ünnep, a Kínai Köztársaság megalapításának napja.
 • Tajvan előhívószáma: 886
 • Taiwanon a kíinai (mandarin) a fő beszélt nyelv. A fiatalok többsége tud angolul. A nagyobb szállodákban és az üzletek kis hányadában nem gond megértetnünk magunkat angolul. Azonban vidéken, és főleg a falvakban kínai nyelvismeret nélkül nehéz kommunikálni.  A taxi- és buszsofőrök jellemzően nem tudnak angolul és a latin betűs címeket hiába mutogatjuk nekik, mert nem értik. Tanácsos egy-egy célirányhoz eljutáskor beszerezni kínai betűvel írt címet.
 • A sziget déli részén tajvani nyelven is beszélnek. A katonai diktatúra idején ezt a helyi nyelvet betiltották. Most a demokrácia idején vannak olyanok, akik szinte csak ezt a nyelvet hajlandók beszélni.

Tajpejben van egy Magyar Kereskedelmi Iroda.

Cím: 3F, No. 97 Jingye 1st Rd. Zhongshan District
Zhongshan District, Taipei City 3F, Tajvan

E-mail cím: Daniel.Lorincz@mfa.gov.hu vagy mission.tpe@mfa.gov.hu
Telefonszám: +886285011200
Képviseletvezető: Lőrincz Dániel

Fotóegyveleg

Örök fiatalság (Forever young) - WTF?

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon