ÚTIKRITIKA.HU / Kaohsziung


Kaohsziung

Kaohsziung dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Szállásválasztás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Pénzváltás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Guang Shan | The Pier-2 Art Center | Éjszakai piacok | Egyéb látnivalók | Közeli látnivalók & programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Kaohsziung dióhéjban

Kiejtése: káusung

Kaohsziung az ország második legnagyobb városa, kb. 2,7 millió lakosa, a sziget délnyugati részén fekszik. Nagy kikötőváros és Taiwan déli részének központja. Kaohsziung légvonalban 248 kilométer távolságban van Tajpejtől. A High Speed Rail (HSR), szupergyors vasúttal másfél óra (96 perc) alatt le lehet tudni ezt a távolságot. Busszal 6 órás az út.

A nagyvárosnak nincs kiemelkedően érdekes, értékes turista nevezetessége. A város gyalog könnyen bejárható, a nevezetességek között nincsenek nagy távolságok.

Jellemzően 4-6 fokkal melegebb van a déli városban, mint az északi Tajpejben. Ha télen utazunk Taiwanra, akkor már önmaghána ez is indokolja a sziget déli részének meglátogatását. Előfordul, hogy decemberben 27-29 fok meleg van.Karáűcsony tájékán azért a 21-22 fok nappali hőmérséklet a jellemző.

Régebben egy szürke iparváros volt, de a kilencvenes években elkezdték vonzóbbá tenni a turizmus számára. A város egyik védjegye a Lótusz-folyó, amelynek parján évszázadok óta szívesen korzóztak a helyiek. A város másik jelképe egy ikerpagoda: a Sárkány- és a Tigris-. 

Kaohsziang Taiwan ipari központja. A városnak hatalmas kereskedelmi kikötője van. Érdemes megnézni.    

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Formosa Boulevard metrómegálló a látványosan megvilágított kupolájával
 2. Egy Szerelem-folyónak nevezett csatorna promenádja, és a város parkjai
 3. A Lótusz-folyót körbegyalogolni (másfél óra) paogoda- és embernézéssel
 4. Wu Pao Chun pékség egyik kenyere és a sütemények
 5. A Foguangshan pagoda és kolostor dimenziói
 6. A vadi új metró
 7. A Dream Mall, Délkelet-Ázsia egyik legnagyobb bevásárlóközpontja a tetőszinten lévő kilátóhellyel
 8. 8. péntek és szombat este a nagy éjszakai piac, legalább ezer standdal
 9. A Pier 2 Art Center a szabadtéri szobraival és a sok derűs fiatallal
 10. A passion fruitos zöld Ice Tea

Nem tetszett

 1. Egy közeli hegyen a szabadon élő, éhenkorász majmok túlzott rámenősége (lopnak is)
 2. Túl nagy a sor a fent említett pékségnél
 3. A bunkó nép kínai turisták özöne
 4. Az új metró alulhasználtsága, gyér hálózata, s hétvégén itt-ott a kihalt utcák
 5. Egy-két vendéglős barátságtalansága(amúgy ebben a városban több mogorva arcot láttunk, mint Tajpejben)
 6. Kevesen tudnak angolul, sok a hibás angol kiírás (mondjuk ez szórakoztató is)
 7. Túl sok Hello Kitty és egyéb ízlésficam
 8. Az autók és a motorosok nem állnak meg a piros lámpánál sem, nagyon kell vigyázni a gyalogosnak az úttesten való átmenetelkor

Vélemények

Jön!

Megközelítés

Tajpejből a High Speed Rail szupersebes vonattal másfál-két óra alatt vagyunk Kaohsziungban. Egy irányba, egy főre a jegy kb. 12 500 forintba kerül.

Szállásválasztás

Ajánlott hotelek:

2 csillagos: Kloster Fo Guang Shan

3 csillagos: Legend Hotel Kaohsiung

4 csillagos: Hotel Kingdom

5 csillagos: Hotel Grand Hi-Lai

Helyi közlekedés

Ha Tajpejből HSR szupervonattal utazunk Kaohsziungba, akkor a Zuoyingban lévő terminálba érkeznük, a város egyik északi negyedébe. A városközpontba a vasútállomásról a metró (MRT) piros vonalára szállunk fel. A viteldíj kb. 20-25 NTD. Lehet buszt, normál vonatot és taxit is választani. Taxival a városközpont kb. 250-350 NTD.  

Kaohsziung metróközlekedése csupán két vonalból áll. Tiszta, praktikus, nagyon biztonságos, és nincs nagy embertömeg. A viteldíjak 20 és 50 NTD-be kerülnek, tehát olcsóak. Könnyű használni a jegyautomatákat. be kell ütni a célállomást és az utaosk számát. Lehet az automatába 100 NTD-t is rakni.  

A taxisok használják rendesen a taxiórát, azaz nem kell alkudozni.

A város közlekedése kerékpárbarát. Sok helyen van külön kerékpárút. 

Étkezés

Utcai kaja (sreet food) téren szuper a város. 300-500 forintnak megfelelő helyi dollárért lehet enni egy adag étket. 

Ajánlott kávézó: Dazzling Café (nagyon trendi).

Vásárlás

A városban sok bolt tart nyitva este 10-ig.

Dream Mall

E-Da Outlet Mall

Van vagy 300 bolt itt. A nagy nemzetközi ruhamárkák felsorakoznak. USA és Európa olcsóbb! Jókat lehet enni.

Ajánlott vásárlós utca: Fiataloknak való cuccokkal a Yuzhu Street/ Datong262 玉竹商圈.

Ruha téren érdemes járni a Shinkudan vásárlós utcán és Nanhua éjszakai piacon.

Pénzváltás

Pénzváltáshoz ajánlott: Mega International Commerce Bank - 5F, No.253, Chung-cheng 4th Rd., Kaohsiung City 80147

Szórakozás

Jön!

Közbiztonság

Teljesen jó a közbiztonság a városban. A megvilágítatlan mellékutcákba is bemehetünk este, mert nem fenyeget semmi rablás. Sok biznisz van a szervezett bűnözői csoportok kezében, de a turisták veszélyeztetése nem érdekük, az pitiáner hozamú.   

Egyéb hasznos információk

1. Legyen nálunk szúnyogírtószer. (2015-ben volt egy-két dengueláz eset a városban.)

Guang Shan

Fo Guang Shan kolostor bevezető részén van egy Starbucks (Krisztának). Ez a Guang Shan amúgy egy új buddhista szekta központja.

2-3 órás programot érdemes kalkulálni.

The Pier-2 Art Center

Délután hatkor bezárnak az épületen belüli kiállítások! 

A központ környékén van néhány érdekes, egyedi bolt furcsa portékákkal.

Éjszakai piacok

Liouhe (vagy LioHo) Night Market

A Formosa Boulevard metrómegállót amúgy is meg kell nézni, és a piac ettől az állomástól egy-két perces távoságra van. Ennek a piacnak a meglátogatása kötelező program. Tajvani és kínai street food minden mennyiségben. Csakis üres gyomorral szabad odalátogatni.

Nagyon jó a friss seafood felhozatal, leginkább grillezett csodák. 

osztrigás rántotta

Ruifeng Nigth Market

Egyéb látnivalók

A Sárkány- és a Tigris-pagoda

Úgy tartják, hogy szerencsét hoz, ha először Sárkány-pagodába látogatunk el, és csak azután az ikerépület másik részébe, a Tigris-pagodába. na látható lesz, hogy a turistacsordák ezt a sorrendet követik.

Lotus Pond

Ez egy mesterséges tó rengeteg lótuszvirággal, templommal és pagodával. Itt van az elébb tárgyalt ikerpagoda is. Rajtuk kívül van még a Tavasz és az Ősz pavilonok. Kellemes a tó partján sétálni.  

Megközelítés: metróval a Zouing állomásig. 

A főkönyvtár

Lien-tó

Ai He - Love River

Ha lehet bicajt bérelni, akkor érdemes a folyóparton kerekezni. Este nagyon hangulatos a lampionok fényeivel.

The Dome of Light metrómegálló

Ten Drum kreatív park

Ezt a szórakoztató és kulturális közpnotot egy néhai cukorfinomító ütem épületében hozták létre. Vannak dobos show műsorok. 

 

Moon World

Érdekes hely holdbéli tájjal. Csirkés kajákat kedvelőknek (pl. K. M.) érdemes idejönni.

E-Da World

Ezt tényleg érdemes megnézni, ha vásárolni akarunk. Hatalmas szórakoztató, vásárlós negyed. Ultramodern.

A Zuoying metrómegálló 2-es kjáratán az utcaszintre, onnan az E-DA shuttle busszal  (#8501, Fo Kuang Shan Line, 3-as platform. 20-30 percenként megy a busz. Jegyet a buszvetetőtől lehet venni. 

Közeli látnivalók & programlehetőségek

Chichin-Tao sziget (avagy Cijin Island)

Ez egy kis sziget a kikötő közelében. A Yancheng nevű régi negyedben van egy kompkikötő, s onnan lehet átmenni a szigetre. Félóránként közlekednek a kompok és csupán 10 perc átjutni a szigetre. A tristák szeretik a szigetet, főleg a seafood, a strand és néhány történemli emlékhely miatt. A partmenti parkban gyakran látni homokszobrokat. Lehet bérelni kerékpárt és aztán a szigeten egy jót kerekezni! Érdemes megkeresni a szigeten a világítótornyot, mert onnan szép a kilátás a városra.

Caishan nemzeti park

Tainan

Olvasmányos linkek

"Elképesztő változáson ment keresztül a sziget legnagyobb kikötővárosa alig több mint egy évtized alatt! A belváros szívében, a tengerbe torkolló Love folyó kitisztult, a hajdan bűzös-szemetes csatorna vizén napenergiával hajtott sétahajók cirkálnak, partjain széles, parkjellegű promenádok épültek. A sétányokat sirály alakját utánzó, absztrakt sátrak árnyékolják, melyeket este szoláris lámpák világítanak át. Az árnyékot adó fák alatt kiülős kávézók, stílusos, fából épült pihenőlépcsők, színpadok. A világ nyolcadik legforgalmasabb kikötőjébe nyúló félszigetek mentén modern irodaházak tornyosulnak a régi, rozzant raktárépületek helyén, a nyúlánk Cijin-sziget tenger felőli oldalán fokvárosi mintára kiépített sétány húzódik. Az óvárostól délkeletre, Siaogang kerületben új, nemzetközi reptér épült, melyről hetente a kontinentális Kínába (Hong Kong-ba és Sanghajba) 372 járat repül oda-vissza. Turisták mindenütt! Főleg japánok, indonézek, "szárazföldi" kínaiak és amerikaiak. A szállodák éttermei naponta háromszor zsúfolásig megtelnek helyi vendégekkel – Tajvanban trendi a „kint” étkezés. A hotelekben többfajta étterem működik – európai, amerikai, kínai stb., – svédasztalos formában, roskadásig megrakott asztalokkal, fültelefonnal felszerelt személyzettel, akik kitalálják az ember gondolatait is.

Későn érkezem a szállodába, csupán a 45. emeleten lévő amerikai bárban jut számomra egy hatalmas tál klubszendvics, egy pohár minőségi vörösborral. Vacsora után, az alkonyat fényeiben az utcákat járom, megmerülök az orientális és európai jellegű üzletek keverékének világában. Az úttestet a modern kor könnyűlovasai, a robogósok uralják, a lábtartón néha kutya ül, a nyeregben olykor egy egész család. Felliftezem a Sky Tower 75. emeletén lévő panoráma teraszra, s körbecsodálom a város végtelenbe kúszó lámpasorait. A parton a trópusokról beáramló meleg szél fogad. Átballagok a Love folyó fölött ívelő hídon az Igaz Szerelem mólójára: a felgyulladó lámpák misztikus fényköntösbe öltöztetik az andalgó párokat. Kocogók csosszannak el mellettem, mások világító papírsárkányokat lebegtetnek a szélben, arrébb tűzijátékkal ünnepelnek egy esküvőt. Néhány napig a környéket járom. Barangolok az 1000 hektáros Chaishan parkerdő gyalogösvényein, kószálok a Lótusz-tavat körülvevő, Qing dinasztiabeli fantasztikus színekben játszó templomvárosban, megcsodálom az iker sárkánypagodákat, felkeresem a hegyoldalban trónoló Yuanheng Buddhista templom-komplexumot, honnét remek kilátás nyílik a városra. Egy délelőtt végiglátogatom Tajvan világhírű motoros és vitorlázó jachtjainak műhelyeit a „kaohsiung sólyafűzéren”, torkomban dobogó szívvel mászok fel álmaim netovábbja, egy készülőfélben lévő Tayana 37-es vitorlás fedélzetére! (2011)" forrás

Fotóegyveleg

Ugye érthető?

Vissza az elejére


Kommentek

Németh Rudolf, 2018. 04. 10. 12:32
https://www.facebook.com/rudolf.photo.art


Géczi László, 2016. 10. 21. 06:01
A Taipei -i easycard itt is jó.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon