ÚTIKRITIKA.HU / Tanzánia és Zanzibár


Tanzánia és Zanzibár
Tanzánia és Zanzibár

Egészség és higiénia | Mit vigyünk? | Közlekedés | Étkezés |Vásárlás| Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk  | Fotóegyveleg

Nagyvilági Hugo Boss márkabolt - k.a. fotója

Egészség és higiénia

2015. február óta Dar es Salaamban növekvő számú Dengue-láz megbetegedést regisztráltak. A láz terjedésének megelőzésére jelenleg nincs védőoltás. A fertőzés megelőzésére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szúnyogcsípések elleni védekezést javasolja.

A kórházi ellátás a fővárosban elfogadható minőségű, az ország más részein azonban rendkívül alacsony színvonalú. A malária elterjedt, főleg Északon, így a Serengeti nemzeti parkban is. A kolera veszély miatt csak üveges víz fogyasztását javasoljuk. A felnőtt lakosság 5,6 százaléka fertőzött AIDS-el.

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Sárgaláz oltás kötelező, ha fertőzött országból érkezik az ember.

Utazás előtt javasoljuk felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot.

Mit vigyünk?

Mindenképpen tanácsos szúnyogriasztó szereket és gyomorrontásra való gyógyszert vinni még otthonról. Meg elemlámpát, mivel vannak rövid (szerencsére nagyon rövid) áramkihagyások.

Közlekedés

A taxi a szigeten elég drága, ugyanakkor nem javasoljuk a távolsági buszon történő utazást. A buszok rossz állapotúak, az utasok biztonsága nem garantált. Csak regisztrált taxivállalatok szolgáltatását vegyék igénybe és ellenőrizzék a taxisok igazolványát.

Az elmúlt években több súlyos kompbaleset is történt Tanzánia és Zanzibár partjainál. Kérjük, a magyar állampolgárokat, hogy lehetőség szerint kerüljék a kompos utazást a szárazföld és a szigetek között.

Autóbérlés

,, Mi béreltünk autót, semmi gond nem volt a közlekedéssel. Az utak állapota egy-két helyen szörnyű volt és lassan lehetett haladni de egyébként nem vészes.Nekünk álrendőr-félével gyűlt meg a bajunk. Azért nagy szabadságérzetet ad, ha van autód. Oda mész és ott állsz meg ahol szeretnél." (p.b.)


,, Autót semmiképpen... számunkra káosz a közlekedésük. Mi helyiekkel mentünk kirándulni... szinte mindent végigjártunk amit csak lehetett és harmadából megúsztuk mint a helyi idegenvezetővel. Persze angolul kalauzolt minket, de minden számunkra érdekes infót megtudtunk. Kimondottan érdekes volt, hogy mesélt az életükről, szokásaikról, értékeikről." (k.sz)


,, Autó bérlése felejtős. A vezetési morál 0, nincs közvilágítás, nincsenek közlekedési táblák, rossz minőségű az utak többsége. (b.b."


,, Mi nem mertük bevállalni, de láttunk több külföldit is, akik bérelt kocsival közlekedtek. Ez azoknak lehet kifizetődő, akik be akarják járni az egész szigetet, több helyet is érintve, mert hát valljuk be, azért egy autó elég nagy szabadságot ad. Utólag már picit bánom, hogy nem béreltünk, a forgalom, amiben helyt kellett állni összességében nem volt túlságosan vészes a körülményekhez képest, bár láttunk helyzeteket, főképp a városokban, amelyekben nem szívesen korzóztam volna négykerekűvel. forrás

Taxi

,, Mivel a sziget több részén szálltunk meg és a kényelmet és a gyorsaságot részesítettük előnyben, ezért a hosszabb távokat taxival tettük meg. Egy nagyon kedves, néha picit búskomor fiatalember volt a sofőrünk, akinek már több magyar kuncsaftja is volt és mi is csak ajánlani tudjuk. Rajab szolgáltatásást az első naptól kezdve az utolsóig használtuk. Ő jött értünk hajnalok hajnalán a reptérre, utaztatott délről északra, majd ismét vissza délre. Ellátott minket rengeteg információval, sztorizgatott, és ami nagyon fontos, mindig pontosan ott volt a megbeszélt időpontban, akár hajnalban, akár késő este. És árban is jobban jöttünk ki, mintha pl. a szálláson keresztül intéztük volna a fuvart." forrás

Stone Town - Motoros tricikli riksa taxi, Drága Mama néven - b.b. fotója

Dala-dala

,, A dala-dala lényegében a zanzibári tömegközlekedést takarja, ami nem más, mint a busz. Annak is több formájába bele lehet botlani lépten-nyomon. Pl. a főváros és a legfelkapottabb üdülőváros, Nungwi között a 116-os számú utaztatja a helyieket és a turistákat egyaránt. Ez tényleg egy hagyományos kisebb busz, amin egész kényelmesen lehet utazni. A leginkább elterjedtek azonban azok a járgányok (busznak nem nevezném őket), melyek hátsó platóján kétoldalt van 1-1 összefüggő pad ülőhely gyanánt, továbbá a padon helyet foglaló utazók közt is helyet lehet foglalni nagyjából magzatpózban, de a lelkesebbek, vagy hát akiknek más hely nem jut, felkapaszkodhatnak a jármű hátuljára és oldalára is akár. Na ezt mi nem próbáltuk ki.

Egy-egy hosszabb szakaszért 2000 TZS-t (300 HUF) kell fizetni, továbbá 500-1000 TZS-t számolnak fel a csomagért. A sziget összes városába és falujába közlekedik dala-dala.

TIPP: Fontos, hogy NE fizessen senki előre, főképp ne valakinek, aki pl. csak útbaigazítást ad. Akkor kell fizetni, amikor a helyiek is előhúzzák a bankóikat.(2019)" forrás

Robogó

,, Kisebb távokat robogóval is meg lehet tenni, bár ehhez kell azért némi bátorság, hiszen nemcsak, hogy az utak minősége sok helyen nem kecsegtet a legmegfelelőbb (csak a főbb útvonalakon van beton, van, ahol teljesen jó állapotban, de vannak helyek, ahol eléggé kifogásolhatóak) kondíciókkal, ráadásul az út bal oldalán közlekednek, ami ugye sokunk számára eléggé idegen. És hát mit mondjak, a közlekedési kultúrájukkal kapcsolatban nincsenek a helyzet magaslatán. A robogó napi bérleti díja a legtöbb helyen 30 USD körül mozog." forrás

Kerékpár


,, Kerékpárt már 5 USD/nap áron lehet bérelni, mi ezt egyszer tettük meg. Az időzítésünk nem bizonyult túl okosnak, ugyanis Bububu-ból a fűszerfamhoz bicikliztünk. Azaz csak szerettünk volna, de dombnak felfelé feladta a testünk a harcot, így maradt a biciklitolás. Lefelé persze jó móka volt az egész, de nagyon elővigyázatosan kell közlekedni a nagyobb forgalomban és városokban. Hosszabb távokra pedig egyáltalán nem ajánlanám." forrás

Étkezés

A nemzeti étel a kukoricalisztből főzött ugali.

,, Egy átlagos étkezést egy üveg sörrel kb. 10 USD-ből lehet kihozni személyenként, persze ez attól is függ, hogy ki mit és mennyit szeret fogyasztani. Senki ne számítson sehol extra gyors kiszolgálásra, az emberek itt időmilliomosnak tűnnek, nagyon lazák és kényelmesek, ugyanakkor rendkívül kedvesek, mosolygósak és vidámak. Legalábbis mi ezt tapasztaltuk és nem is csináltunk ebből gondot. Talán ez azért volt, mert mi is hasonlóan álltunk a dolgokhoz. (2019)" forrás

Vásárlás

,, A helyiek alapvetően tanzániai schillingben gondolkodnak, a túrsiták részére a kirándulási ill szuvenír árakat viszont dollárban adják meg. Az euró ugyanolyan jó fizetőeszköz, váltják is és számolnak is benne, viszont az a nagy hátránya , hogy az euró érmékkel nem tudnak mit kezdeni és nem tudják átváltani bankban, viszont rengeteg kacat kapható egy dollárért, és az ugye papír és átváltható, nagyobb összegű papírpénzes tételeknél ugyanúgy játszik az euró. (M.M., 2018)


,, Tanzánia, így Zanzibár hivatalos pénzneme is a tanzániai shilling (TZN). Amellett, hogy ez a hivatalos fizetőszköz, nagyon jól tudnak amerikai dollárban is számolni (ami elterjedtebb, mint az Euro, annak ellenére, hogy pl. mi főképp európai utazókkal találkoztunk) és mindenhol el is fogadják azt. Mi alapban USD-vel készültünk de mindig figyeltünk arra, hogy legyen nálnunk elegendő shilling, mert hiába fogadják el a dollárt, azért mégiscsak ráfizet az ember ha idegen pénznemben fizet.

A pénzváltást egyszerű volt mindenhol megoldani, olyan helyeken is, ahol az ember egyáltalán nem goldolná, hogy lehetséges. Jambianiban pl. a pénzváltó egy szarvasmarhákkal blokkolt út szélén volt, ahol csirkék és kakasok kapirgáltak a homokban. Állt egy picike vegyesbolt – vagyis inkább bódé – melynek pultja alatt zavartuk le a bizniszt a bolt tulajdonosával.

A nagyobb településeken érdemes egyébként több helyen is körülnézni, mert az árfolyamokban elég nagy különbségeket véltünk felfedezni.

Bankkártyát csak a nagyobb szálláshelyek és éttermek fogadnak el és ezek általában tranzakciós díjat számolnak fel, ami akár 7-10% is lehet.

TIPP: A nagyobb és újabb címleteket jobban váltják itt is (ahogy más afrikai vagy ázsiai országban), mint a kicsiket.

És amit ne feledjünk itt sem, és még a pénzváltásnál is be lehet vetni, az az alkudozás. Mindent és minden körülmények között! forrás

A nemzetközi szabványtól némileg eltérő IKEA-üzlet - o.i. fotója

Poros utcákon sétálva van elrejtve egy-egy vegyesbolt és zöldség-gyümölcs árus is (náluk is érdemes alkudni, mert azért a külföldieknek sokszoros áron próbálják eladni a portékájukat). Érdemes náluk vásárolni, hogy legalább valamennyi pénz a helyieknél landoljon. Pénzt is egy ilyen boltban tudtunk váltani, a helyiek irányítottak el minket készségesen a megfelelő forráshoz, ami egy kis garázsszerű bádogtetős boltocska volt, mindenféle áruval, mellette tyúkok kapirgáltak és kecskék és tehenek legeltek. Ott, a pult alatt ütöttük nyélbe az üzletet a bolt tulajdonosával. forrás

Közbiztonság

Tanzániában az elmúlt években nem voltak terrortámadások, helyi rendőrség, hadsereg hatékonynak bizonyult a biztonság garantálásában. Ugyanakkor ennek ellenére sem kizárható, hogy a szomáliai Al-Shabaab kiterjeszti tevékenységeit Tanzániára is.

Burundi határvidék: A burundi határvidék látogatását a Burundi helyzet romlása miatt nem javasoljuk. Az elmúlt időszakban több ezer menekült érkezett ezekre a területekre, a Burundiban kialakult politikai helyzet miatt. A menekültekről hatóságok gondoskodnak, közbiztonsági problémát nem jelentenek.

Ádeni Öböl: Az Ádeni-öbölben és az Indiai-óceánon, így Tanzánia partjainál is, a hajók a kalózok támadásainak vannak kitéve.

Az idegenforgalmi szezonban jellemzően megemelkednek a lopások, az emberrablások száma mind a szárazföldön, mind Zanzibáron. Értéktárgyaikat, útleveleiket tartsák széfben. Az országban való tartózkodás alatt az értékeiket (készpénz, ékszer, személyes és üzleti dokumentumok) elhelyezést széfben javasoljuk. Az útlevél adatoldaláról és a vízumról (beléptető pecsétről) javasoljuk fénymásolat elkészítést és a másolatok használatát a kirándulások, városnézések, üzleti tárgyalások alkalmával.

A 2015. őszén tartott választások eredményét a helyi Választási Bizottság érvénytelenítette, a 2016 tavaszán tartott választást az ellenzék bojkottálta. A belpolitikai helyzet ennek köszönhetően még mindig feszült. Javasoljuk, hogy kerüljenek el minden tömegrendezvényt!

Magyar külképviselet

Tanzániában nincs magyar nagykövetség, az ország a Nairobi-i nagykövetségünkhöz tartozik diplomáciai szempontból. De van a tanzániai fővárosban egy tiszteletbeli konzulunk: Obedie Solomon Kimaro

  • Címe: P.O. Box 31895, Dar-Es-Salaam / Tanzánia
  • Előhívó: 255 - Mobil: 255/754 299 753
  • Iroda: 255/ 222 700 720 - Fax: 255- 222 701 924
  • E-mail: oskimaro@gmail.com

Egyéb hasznos információk

  • Az ország telefonos kódja: 255.
  • Időzóna: GMT+ 3 óra.

------------------------------

Sznorkelezés:

,, A parton egész álló nap cikáznak az ún. beachboy-ok, akikről már szó esett korábban. Ők különféle szolgáltatásokat kínálnak. Valamiért minket itt Nungwiban nem győztek meg. Talán azért, mert akikkel mi találkoztunk, nem helyiek voltak.

Előnyök:

Ár: sokkal olcsóbban meg lehet így úszni a sznorkelezést, vagy akár csak a hajókázást. A legolcsóbb ár, amit kínáltak, 25 USD volt, ez elvileg magába foglalt egy grillezős ebédet is valamelyik tengerparton (nem Mnemba szigetén).

Hátrányok:

Biztonság hiánya: sokszor a csónakok nincsenek ellátva biztonsági felszereléssel és elsősegély dobozzal, és nincs biztosításuk sem.
Zsúfoltság: sok hajót láttunk a vizen, amelyek túlságosan sok embert szállítottak.

Magánszervezésben

Mivel nekünk a fentebbi két lehetőség annyira nem jött be, úgy döntöttünk, hogy próbálunk egy olyan köztes megoldást találni, ami olcsóbb és biztonságosabbnak is érezzük. Így sétáltunk be a szállásunktól két épületre fekvő búvárcentrumba, hogy megérdeklődjük, hogy lehetséges-e náluk sznorkeltúrát is foglalni. Mivel másnap épp be volt iktatva nekik egy egész napos búvártúra 2 merüléssel, így csatlakozhattunk a csapathoz.

Előnyök:

Biztonság: teljes biztonságban éreztük magunkat egész nap, hiszen profi búvárokkal voltunk, akiknek a hajója megfelelően fel volt szerelve.
Kis csapat: rajtunk kívül még 2 pár volt a hajón a 4 fős személyzeten felül (kapitány, 2 búvár és egy segítő), így elég családias hangulatban telt a nap.
Profi felszerelés: a saját maszkunk és pipánk mellé kaptunk békatalpat és neoprént is.
Ár: 30 USD-t fizettünk fejenként (35-ről alkudtuk le) a napi programért.

Hátrányok:

Étel: a két merülés között csupán gyümölcsöt majszolhattunk, kimaradt a grillezés (amit mi persze egy cseppet sem bántunk).

Maga a sznorkelezés számomra mindig felemelő, így most is az volt, de eleve már a csónakázás a végeláthatatlan türkiz vizeken is fantasztikus élmény volt. A pontot az i-re pedig az tette fel, amikor a két merülés között a csónakban ülve a segédfiú delfineket pillantott meg. Mivel a helyiek elég jól ismerik a delfinek mozgását, sikerült nekik bennünket úgy a vízbe ugrasztani, hogy elcsípjük őket és úszhassunk velük egy picit. Ismét valami felfoghatatlan dolgot éltünk át. forrás

Fotóegyveleg

Bevállalós turisták - s.t. fotója

Zanzibár - életkép - s.k. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon