ÚTIKRITIKA.HU / Tanzánia és Zanzibár


hirdetes


útikritikák


Tanzánia és Zanzibár

Repülőjegy | Szállásválasztás | Vízum

t.m. árnyéka

Repülőjegy

2022. április: Idén és jövő év elején a legolcsóbb repjegy az ETHIOPIAN-ál Bécs - Addis Ababa - Zanzibar útvonalon 533€. A jegy Economy promo. 1 db 7 kg-os fedélzetre vihető és max 2 db., egyenként 23 kg-os feladandó csomaggal, étel és italfogyasztással az árban.
A gép Bécsből 22.05-kor indul, 6 óra 20 perces repülés után ér Etiópia fővárosába, Addis Ababa-ba. Ott négy órát kell várni, majd egy 3 óra 55 perces várakozás után indul tovább a repcsi 10 óra 20 perckor. Ez a második út már csak 2 óra 40 perces.
A repülőgépek új, modern gépek, Boeing 787 és Airbus A350. Mindkettő szélestörzsű, kétfolyosós, kényelmes géptípusok.
A légitársaság Afrika legjobb és leginnovatívabb cége, többnyire európai pilótákkal.

Az országból repülővel történő kilépéskor 25 USD/fő kilépési illetéket (airport service charge, departure tax) kell fizetni.

Érkezés Dar es Salaam-ba

,, Julius Nyerere International Airport: Különös hely. Ha már Tanzániába készülsz utazni, a repülőtéri körülményekre nem árt felkészülni.
Amire szükséged lesz: toll, illetve nèmi folyadék vagy nasi az országba valò belépéshez szükséges 2-3 òrás procedúra túléléséhez.

A repülő folyosòlyát elhagyva egy lépcső tetejéről szembesülsz a káosszal. Tájékozòdást segítő táblák nincsennek, sem kordonok, amik egyértelművé tennék merre is tovább. Bal oldalon könyöklőkre vannak kihelyezve a vízum igényléséhez szükséges papírok. A legjobb esetben a vízumot már itthon elintézted, ami nagykövetség hiányában nem is olyan egyszerű, esetleg a repülőn a személyzettől előre megkaptad és kitölthetted. Toll persze nincs és ha szemüveges vagy, jobb ha az is kéznél van, a dokumentum mikro méretű betűkkel nyomtatták.
Ha ez megvan tessék mosokyogni. 😊 Fénykép és újlenyomatvétel bal oldali pultnál. Kb mindenki itt fog állni aki a repülővel érkezett. Szerencsére általában 2 járat érkezik egyszerre. A szerencsésebbek, vízummal rendelkezők mehetnek egyenesen tovább.
A pult után a pult mögötti kis ablakhoz lehet sétálni, itt kell a vízum díját kifizetni, illetve begyűjtik az okmányt.
Következő lépés várakozás. Kitartás. Ülőhelyek nincsennek, sem lehetőség arra hogy legalább folyadékot vegyél. Az útleveleket látszòlag random adják ki, az érkezési sorrendre mindenképpen rácáfolnak, de lehet van rejtett logika. A folyamat egyszerű: egy alkalmazott egy tucat útlevéllel néha megjelenik, a neveket kiabálva keresi a gazdájukat. Gyors pillantás a képre, még egy azonosítás. Örömmel veszed át az iratot, bízva benne hogy innen már gyorsan kiléphetsz a repülőtér ajtaján, de irány a következő sor.
Ùtlevél ellenőrzés. Itt kis fülkék vannak, igy legalább átláthatò sorok alakulnak ki. Az irányítò ha látta hogy a vízumos csoportbòl érkezel átenged, ha nem várakozás, de itt gyorsabban megy.
Ha ez is kész lehet begyűjteni a poggyászokat. Ez a teljes káosz helyszíne. Egy kupacba lepakolják. Ha megtaláltad, és végre elrendezted melyik csomagot melyik kezedben tudod cipelni, szembesülsz vele, hogy bizony a biztonsági scannerhez viheted, pakolhatod fel magadnak és rendezheted ismét. Jobb esetben kocsit sikerül szerezni, hogy ne cipekedj.
A scannerekhez valò eljutás izgalmas. 3-4 fő áll egymás mellett az átláthatatlan sorokban, amit félkörìvből lehet megközelíteni. Mire ide érnek az emberek, mindenki fáradt, de jön a neheze. A scannerek megközelítése az erősebb előbb kijut alapon működik. Ne add fel! 😊
Gyakorlásnak remek, a városban a forgalmasabb kereszteződések is igy működnek.
Ha sikerült a scanner túloldalán összegyűjteni ismét a csomagokat, már csak néhány lépés a szabadságot jelentő ajtò. Végre kijutottál.

Az országbòl valò kilépés talán kevésbé körülményes, s bár általában 2 òrát javasolnak a ellenőrzéseken valò átjutáshoz, napközbeni járatoknál célszerű 3 òrával számolni. Előfordult hogy az első pontnál a sor vége a parkolòban áll. (2018)" forrás


Zanzibár: Ha odaertek figyeljetek ra hogy az 50 dollarert megvasarolt vizum legyen bepecsetelve, es legyen meg rola a szamlatok. Ezt jol tegyetek el, mert kifizettetik, de elfelejtik dokumentalni, igy kilepeskor erheti meglepetés az embert, egy ujjabb 50 dollaros fizetesrol. A vizum pecseten egyebkent 1 honapja nem allitottak idopontot, igy mi marc 2 an, pecset szerint feb 2 an leptunk be az orszagba. 😂

Szállásválasztás

Ajánlott hotelek Zanzibáron (2022-ben):

4 csillagos: The Royal Zanzibar Beach Resort , Zanzibar Queen Hotel ,

5 csillagos: Neptune Pwani Beach Resort (Pwanj Beach), Essque Zalu Zanzibar Resort ,

----------------------

Nem ajánlott: Zanzibar Bay Resort ,Paradise Beach Resort ,

        

"Zanzibár magyar utas: Elnézést, de mi tengerparti szállodát foglaltunk. Nézze meg hol a tenger. - Uram jöjjön vissza pár óra múlva és akkor nézze meg újra a tengert. - Miért akkor mi lesz? Csak nem jön ide a tenger? - De igen, akkor lesz dagály."A sziget melyik részén szálljunk meg? 

,, Ez nálam, egyéni utazóként mindig egy kardinális kérdés. Jól át kell gondolni, hogy hol legyen a szállás, hogy úgy válasszunk, hogy az kielégítse mindennemű igényünket. Zanzibáron pedig nemcsak a saját szempontjainkat kell figyelembe venni, hanem a természet erejét is. A sziget minden pontján rettentő módon tapasztalható a hold hatása a tenger szintjére, tehát az apály és a dagály váltakozására, ami egyes részeken bizony okozhat némi bosszúságot. Ezt úgy kell elképzelni, hogy lehet, hogy délelőtt a türkiz víz csak úgy hívogat egy nagy mártózásra és úszásra, délutánra viszont mintha valaki kiszivattyúzná a vizet a tengerből és utána csak a tengeri alga és az apró pocsoják maradnak. Ez az extrém apály-dagály jelenség a sziget minden pontján jól érzékelhető.

Mivel Zanzibár minden egyes pontján akad érdekesség, ezért mi úgy döntöttünk, hogy 3 helyen szállunk meg.


Jambiani és a keleti rész

Jambiani, a kicsi, de annál hosszabb falucska lett a kedvencünk az utazás során. Hosszú, fehér, lisztszerű homokos tengerpartjához foghatót sehol máshol nem láttunk a szigeten (csak a keleti parton ilyen a homok, beleértve az északabbi keleten fekvő partokat is). A falu nyugodt és csendes, kisebb villák, bungallók és éttermek sorakoznak a tengerparton. A helyiek rendkívül kedvesek, segítőkészek és vidámak. Csodásak a napfelkelték. Reggelente asszonyok gyűjtik az algát zsákokba, délután gyerekek fociznak a fehét “lisztben”, itt-ott maguk közé engedve néhány játszani vágyó idegent is. Mivel ez a keleti rész elég szeles, így Jambiani a kitesurf szerelmeseinek egyik kedvenc desztinációja Paje “városa” mellett. Jambiani azoknak ajánlott, akik szeretik a nyugalmat, a csendet, de azért néha szeretnek kiszabadulni és kirándulni egyet. Akad azért jópár látnivaló a közelben (Jozani erdő, Pillangó park, Kizimkazi faluja – delfinlesek innen indulnak, a híres The Rock étterem, Kuza vízi barlang). Ha valaki keresi ezen a szakazon a nagyobb nyüzsit, talán Paje-val jobban jár.


Nungwi és észak

Nungwi a sziget legnyüzsgőbb üdülővárosa, itt száll meg a legtöbb turista arányaiban, itt lelhető fel a legtöbb étterem, bár, szuvenír- és alkoholos bolt. Van itt szupermarket és rendes pénzváltó is. Természetesen mindamellett, amit maga a városka kínál, több program közül is lehet választani itt is (búvárkodás vagy sznorkelezés a Mnemba korallzátonynál, Tengeri teknősrezervátum, Nungwi Akvárium, tengeri horgászás, stb.)


Bububu és a nyugati part

Bububu nem kimondottan üdülőváros, kokrétan egy egész sűrűn lakott település, ahol elvétve található egy-egy kisebb hotel, vagyis inkább vendégház a tengerparton. Magától a parttól nem állt el a lélegzetünk, nem találtuk túl attraktívnak, főképp amikor beállt az apály időszaka. Viszont itt láttuk és tapasztaltuk úgy igazán, hogy milyen a helyi élet, hogy élik meg az emberek a mindennapjaikat, hogyan zajlanak pénteken az esküvői előkészületek és hogy miképp mulatnak hajnalig egy lagziban (ezt az éményt mondjuk kihagytuk volna). Itt tényleg több betekintést lehet nyerni a helyi életbe, mint az üdülőhelyeken és éppen ezért találtuk érdekesnek a városkát. A híres zanzibári fűszerfarmok csak pár kilométerre vannak Bubububól és a nyüzsgő főváros is csupán egy karnyújtásnyira fekszik. Mi innen, közvetlenül a szállástól hajóztunk át a Börtön (Changu) szigetre is. (2019)" forrás


,, Hosszú-hosszú kutatás után meglett a biztos befutó, ami tökéletesnek tűnt a rövid nyaralásra, északi csoda strandon a Riu Palace (all inclusive)

– Első éjszakára sajnos telt ház volt náluk és ez így is maradt az indulásig, hiába voltam napi kapcsolatban a hotellal, így arra a napra/éjszakára más lett választva, a Marijani hotel

Marijani: teljesen új szálloda, gyönyörű a legutolsó részletig, nagyon kedves személyzettel, igényes félpanziós ellátással, kb 10-en voltunk vendégek (82 szobás), full relax, apálykor messze-messze be lehet sétálni. Majdnem csillagos ötös, az egyetlen zavaró tényező a lerázhatatlan Beach boy-ok, akik nulla privát zónát hagytak a tengerparton, bármennyire is voltunk kedvesek/nem kedvesek. Ők tényleg szintet léptek más régiókhoz képest.

Riu Palace: döbbenetesen szép strandja van, apály/dagály nem nagyon érződik (mindig lehet úszni), hatalmas területen helyezkedik el (így nem igazán érződik a teltház), gyönyörű kert, pazar all inclusive (ételek és italok), ultra kedves és segítőkész személyzet. Lehet kérni szoba upgrade-et ingyen (ha van szabad kapacitás), adtak. Tökéletes volt, egyetlen negatív dolgot tudok csak megemlíteni… az orosz turisták nem sokat változtak az elmúlt években. Még mindig nagyon szeretnek inni (AI esetén még annál is többet) és még mindig nem tud mindenki viselkedni. (2022) forrás

Vízum

Magyar állampolgár vízum birtokába és megfelelő anyagi fedezet felmutatásával utazhat be Tanzániába. A vízum a határokon felvehető, ára 50 USD. A vízum kiadásakor az útlevélnek legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie. A normál vízum a beutazástól számított három hónapig érvényes és kizárólag egyszeri beutazásra jogosít, A szárazföldi Tanzánia és Zanzibár szigete közötti mozgás országon belüli utazásnak számít, így ehhez külön vízumra nincsen szükség.

A vízumdíj bankkártyával is fizethető.

50 dollár a vízum, ez legyen meg kp-ban, úgy a legegyszerűbb. És már kint is vagy a reptérről


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon