ÚTIKRITIKA.HU / Tanzánia és Zanzibár


Tanzánia és Zanzibár
Tanzánia és Zanzibár

Általános utazástervezési tanácsok | Dar es Salaam | Stone City | Fűszertúra | Úszás delfinekkel | Szafari Tanzánia szárazföldi részén

.

Általános utazási tervezési tanácsok

,, Egyirányú reptéri transzfer 40 USD / 6 fős mikrobusz, általában a szállásadó intézi. Mnemba Atoll egész napos hajókirándulás sznorkelezéssel és ebéddel 20 USD (itt gyakran jönnek delfinek is, be is úsztak a sznorizók közé pont akkor amikor mi már kijöttünk és elindultunk sajnos ), ezt a szállásadónál vagy a beach boyoknál foglalhatjátok. Tumbdabu snorkelling 15 USD, beach boytól, de nem nagy szám. Stone Town, a főváros és UNESCO világörökség. Mi 4-en fizettünk összesen 100 USD-t a mikrobuszért az egész napra, és benne volt a Börtön sziget látogatás teknőc farmmal, nos ez szerintem elég nagy turista vakítás, legalábbis nekem. Nem más mint egy 150 szárazföldi teknős részére létrehozott simogató állatkert, de aki nem járt még ilyen helyen menjen, mert tényleg lehet őket etetni és simogatni. Más programon nem vettünk részt mert más országokban már volt részünk fűszer meg esőerdő meg majom stb. egyéb túrákon.(M.M., 2018)


,, A sziget minden pontján rettentő módon tapasztalható a hold hatása a tenger szintjére, tehát az apály és a dagály váltakozására, ami egyes részeken bizony okozhat némi bosszúságot. Ezt úgy kell elképzelni, hogy lehet, hogy délelőtt a türkiz víz csak úgy hívogat egy nagy mártózásra és úszásra, délutánra viszont mintha valaki kiszivattyúzná a vizet a tengerből és utána csak a tengeri alga és az apró pocsoják maradnak. Ez az extrém apály-dagály jelenség a sziget minden pontján jól érzékelhető." forrás


,, 40 USD-ért / autó/nap már kapsz egy mikrobuszt sofőrrel egész napra aki mindenhova elvisz. Kirándulásokat ott helyben foglalj, mindenki lépten-nyomon ajánlgatni fog mindenféle túrát, de lehet hogy a szállásadótok is. Mindent le kell alkudni a felére,kirándulásonként ne fizess többet mint 10-20 USD / fő, a túra távolságától, hosszúságától és komplexitásától függően. (m.m.)"

Dar es Salaam

Kb. 5,5 milliós a tanzániai főváros (2017-es becslés).

,, A reptér olyan, mintha egy vidéki város buszpályaudvara lenne, valahol a világ végén. Sötét van. Néhány koszos ember taxisként ajánlkozik, s kénytelen vagyok egyet elfogadni, mert valahogy be kell jutnom a hotelbe.

Az autó csörög-zörög, alig megy. A taxiban nincs óra, csak hasra ütésre vágja rá a sofőr, hogy 25, de nem közli milyen pénznemben. Végül kiderül, tanzániai shillinget kér. De nem huszonötöt, hanem huszonöt ezret. Mert Dar Es Salaamban nagyvonalúak, az ezreket nem említik, csak elkérik. Gyors fejszámolás, ez körülbelül 10-12 euró lehet. Vagyis nem vészes…

Kérdezem a recepcióst, hogy milyen városnézést javasol, mire furcsán néz rám. Folytatom: milyen látványosságok vannak? Mit érdemes megnézni? De továbbra sem érti. Végül kiderül, remekül beszél angolul, nem ezzel van baj, hanem egyszerűen Darban nincs látványosság.

El tudsz képzelni olyan fővárost a világon, ahol nincs mit megnézni? Na, ilyen Dar Es Salaam. A helyi „Where” című turisztikai ajánló újságban, ami programajánló, egyetlen sor sincs arról, hogy mit csinálj a fővárosban. Csak éttermeket és szállodákat kínálnak, meg szafarikat – méregdrágán. Egy éjszaka a Ngorongoro-sivatagban például 1000 dollár fejenként, ilyen árakat kell elképzelni.

Másnap azért mégiscsak nekiindulok egy taxival a fővárosnak. Szerencsém van, éppen vasárnapot írunk, így nincs nagy forgalom. Mondom a taxisnak, mutassa meg, amit gondol. A halpiacra visz. Ezt gondolta. Iszonyú bűz van. Először ki sem akarok szállni. E azután mégis a fotók kedvéért kimászok a kocsiból. Nem könnyű sétálni, a bűz kosszal párosul. Ráadásul mindenki nekem akar eladni valamit. Vagy felfújt ördöghalat, vagy kifényesített hatalmas kagylókat, vagy éppen egy kipreparált barracudát. De akad olyan is, aki friss halat kínál. Mini cápát, tonhalat, s egyebeket.

A nők hatalmas dobozokat cipelnek a fejükön, vödröket, egyikük-másikuk megszakad alatta, de azért viszik. Hiába, az élet ilyen! Itt kevés rangjuk van a nőknek.

Hangzavar van a halpiacon. S semmi hűtés. Még egy darabka jégkockát sem látok. Éppen ezért csak a földre, vagy egy beton lapra rakják ki a halakat. A friss fogást hamar el kell adni, mert különben a nagy melegben gyorsan tönkremegy a hal. S oda a megélhetés, a nehezen keresett kenyér.

Gyorsan megyek tovább a taxival, egy szebb partszakasz felé. Kiderül, itt a nagykövetségek tanyáznak, meg a diplomaták villái sorakoznak. Szegény nagykövetek, attasék! Akit ide helyeznek szolgálatra, az inkább büntetés, mint kitüntetés. Mert hiába a nagy fizetés, a sok parti, a tenisz- és golfversenyek, ha kilépnek az utcára mégiscsak a tökéletes zűrzavarban és piszokban találják magukat. Nekik is együtt kell élniük a helyiekkel, nem csak pár napra kell a luxus szafarik kényelmét és izgalmát élvezniük.

A látványosságok néhány kézműves bolt meglátogatásával folytatódnak. Szép áru van, ez vitathatatlan. Bőrpapucsok, csodás anyagból készült ruhák, szép női táskák, fafaragások, lehet választani, s az árak is olcsók.

Én is veszek pár emléktárgyat, s továbbállunk a festők utcájába. Itt egymást érik a helyi művészek standjai. Csak úgy az utcán a földre, meg kerítések mellé vannak kitéve az alkotások, persze a gazdagabbaknak vannak egy-egy kisebb boltjuk is. Maszáj férfiak, zűrzavaros dari utcaképek, s vadállat festmények váltják egymást. Ez a kínálat. Vevő egy se látható.

A turisták Dar Es Salaamba legfeljebb egy éjszakára érkeznek. S innen mennek tovább a szafarikra, vagy Zanzibárba. Én éppen Zanzibárba tartok, de mielőtt kimennék a komphoz, még az öreg városrészt megnézem. Na, itt van aztán teljes zűrzavar. Árusok hada sorakozik az utcákon, két parkoló autó között cipő és ruha halmok hevernek a földön, abban turkál mindenki. Hogy ki tudja nyomon követni, hogy mikor, ki, mit választott, s ki is fizette-e azt nem tudom…

Amerre nézek emberáradat, s alkudozás zajlik. Sok a lefátyolozott nő az utcán, hiszen itt erős a muzulmán jelenlét. Az arab befolyás. A férfiak vigyáznak asszonyaikra, s nagyon szúrós pillantásokat vetnek, sőt kiabálnak a fehér emberrel, ha esetleg egy utcakép jelenetbe a fotón belekerül a lefátyolozott asszonyuk is. Vigyázni kell erre, nehogy megsértsük őket. (2017)" forrás

Stone City

Fűszertúra

Úszás delfinekkel

 

Szafari Tanzánia szárazföldi részén

Jön!

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon