ÚTIKRITIKA.HU / Tanzánia és Zanzibár


Tanzánia és Zanzibár

Általános utazástervezési tanácsok | Dar es Salaam | Stone City | Fűszertúra | Úszás delfinekkel | Szafari Tanzánia szárazföldi részén

.

Általános utazási tervezési tanácsok

,, Egyirányú reptéri transzfer 40 USD / 6 fős mikrobusz, általában a szállásadó intézi. Mnemba Atoll egész napos hajókirándulás sznorkelezéssel és ebéddel 20 USD (itt gyakran jönnek delfinek is, be is úsztak a sznorizók közé pont akkor amikor mi már kijöttünk és elindultunk sajnos ), ezt a szállásadónál vagy a beach boyoknál foglalhatjátok. Tumbdabu snorkelling 15 USD, beach boytól, de nem nagy szám. Stone Town, a főváros és UNESCO világörökség. Mi 4-en fizettünk összesen 100 USD-t a mikrobuszért az egész napra, és benne volt a Börtön sziget látogatás teknőc farmmal, nos ez szerintem elég nagy turista vakítás, legalábbis nekem. Nem más mint egy 150 szárazföldi teknős részére létrehozott simogató állatkert, de aki nem járt még ilyen helyen menjen, mert tényleg lehet őket etetni és simogatni. Más programon nem vettünk részt mert más országokban már volt részünk fűszer meg esőerdő meg majom stb. egyéb túrákon.(M.M., 2018)


,, A sziget minden pontján rettentő módon tapasztalható a hold hatása a tenger szintjére, tehát az apály és a dagály váltakozására, ami egyes részeken bizony okozhat némi bosszúságot. Ezt úgy kell elképzelni, hogy lehet, hogy délelőtt a türkiz víz csak úgy hívogat egy nagy mártózásra és úszásra, délutánra viszont mintha valaki kiszivattyúzná a vizet a tengerből és utána csak a tengeri alga és az apró pocsoják maradnak. Ez az extrém apály-dagály jelenség a sziget minden pontján jól érzékelhető." forrás


,, 40 USD-ért / autó/nap már kapsz egy mikrobuszt sofőrrel egész napra aki mindenhova elvisz. Kirándulásokat ott helyben foglalj, mindenki lépten-nyomon ajánlgatni fog mindenféle túrát, de lehet hogy a szállásadótok is. Mindent le kell alkudni a felére,kirándulásonként ne fizess többet mint 10-20 USD / fő, a túra távolságától, hosszúságától és komplexitásától függően. (m.m.)"


Programok: talán ez az, amiben a legjobban eltérnek a vélemények. Persze mások vagyunk, más igényekkel, de például elképzelésem sincs, hogy egy olyan program, ami egy konkrét helyet mutat be miért kerül valakinél akár háromszor annyiba?! Kizárt, hogy annyit hozzátesz pluszban! Oké, akinek fontos, hogy magyarul beszéljenek hozzá, annak kell a magyar vezető, és ott azt kell pluszban megfizetni, nem a programot, mert ugyanazt tudja megmutatni, amit a helyi, hisz maga a program adott. De mindenről minden infó megtalálható az interneten.

Mi sok helyre magunk mentünk az említett közlekedési eszközökkel, és Ismailnál (helyi idegenvezető-szívesen adok kontaktot) foglaltunk 2 programot- rengeteg ajánlatot kértünk az övé volt a legszimpatikusabb. Mindig időben érkezett és nagyon jól meg volt szervezve minden. Árak szempontjából programok tekintetében hatalmas a szórás!!!

Kérdezősködjetek, kérjetek be ajánlatok előre, legyen összehasonlítási alap és utána döntsetek! 😉 Mi mindehova privátban mentünk, nem 10 másik turistával, és szerintem nagyon jó árakon.

Patika/mosoda/bolt: minden van! Nem kell házi gyógyszertárral érkezni, mindent lehet kapni, és jól beszélik az angolt. Mosoda is van a főutakon több helyen is, a szálláson feltüntetett árak töredékéért! A kisebb boltokban is nagyon sok minden beszerezhető.

Északi oldal/keleti oldal: nekünk határozottan Nungwi és környéke tetszett a legjobban!😍😊 Csodálatos az óceán, a part, imádtuk, hogy van élet, de egyáltalán nem zsúfolt. Jambiani és környéke, a sziget másik fele ezzel szemben totál kihaltnak tűnt. Az állandó szél miatt ez a kite-osok paradicsoma. Nekünk nem jött be, egyfelől az állandó szél miatt másfelől a hatalmas apály-dagály miatt. Nem úgy van itt, hogy lemártózol, ha meleged van, mert szó szerint eltűnik az óceán. (hábé, 2022)


,, Ajsát felejtsétek és Kovács Gábort  felejtsétek el, mert túl drágák. Pl. egynapi  program Aisa 170$, k.gábor 11o $, recepció mellett ugyanaz 60$ . mi megszivtuk gáborral.

xxx

Parti sétálós "utazás szervező" 40$, szálloda 60$, magyar szervezés 140$. Mind ugyanoda megy.... Szálloda előtti taxisok bárhova elvisznek,

(2022. március)

Dar es Salaam

Kb. 7,4 milliós a tanzániai főváros (2022-es becslés).

,, A reptér olyan, mintha egy vidéki város buszpályaudvara lenne, valahol a világ végén. Sötét van. Néhány koszos ember taxisként ajánlkozik, s kénytelen vagyok egyet elfogadni, mert valahogy be kell jutnom a hotelbe.

Az autó csörög-zörög, alig megy. A taxiban nincs óra, csak hasra ütésre vágja rá a sofőr, hogy 25, de nem közli milyen pénznemben. Végül kiderül, tanzániai shillinget kér. De nem huszonötöt, hanem huszonöt ezret. Mert Dar Es Salaamban nagyvonalúak, az ezreket nem említik, csak elkérik. Gyors fejszámolás, ez körülbelül 10-12 euró lehet. Vagyis nem vészes…

Kérdezem a recepcióst, hogy milyen városnézést javasol, mire furcsán néz rám. Folytatom: milyen látványosságok vannak? Mit érdemes megnézni? De továbbra sem érti. Végül kiderül, remekül beszél angolul, nem ezzel van baj, hanem egyszerűen Darban nincs látványosság.

El tudsz képzelni olyan fővárost a világon, ahol nincs mit megnézni? Na, ilyen Dar Es Salaam. A helyi „Where” című turisztikai ajánló újságban, ami programajánló, egyetlen sor sincs arról, hogy mit csinálj a fővárosban. Csak éttermeket és szállodákat kínálnak, meg szafarikat – méregdrágán. Egy éjszaka a Ngorongoro-sivatagban például 1000 dollár fejenként, ilyen árakat kell elképzelni.

Másnap azért mégiscsak nekiindulok egy taxival a fővárosnak. Szerencsém van, éppen vasárnapot írunk, így nincs nagy forgalom. Mondom a taxisnak, mutassa meg, amit gondol. A halpiacra visz. Ezt gondolta. Iszonyú bűz van. Először ki sem akarok szállni. E azután mégis a fotók kedvéért kimászok a kocsiból. Nem könnyű sétálni, a bűz kosszal párosul. Ráadásul mindenki nekem akar eladni valamit. Vagy felfújt ördöghalat, vagy kifényesített hatalmas kagylókat, vagy éppen egy kipreparált barracudát. De akad olyan is, aki friss halat kínál. Mini cápát, tonhalat, s egyebeket.

A nők hatalmas dobozokat cipelnek a fejükön, vödröket, egyikük-másikuk megszakad alatta, de azért viszik. Hiába, az élet ilyen! Itt kevés rangjuk van a nőknek.

Hangzavar van a halpiacon. S semmi hűtés. Még egy darabka jégkockát sem látok. Éppen ezért csak a földre, vagy egy beton lapra rakják ki a halakat. A friss fogást hamar el kell adni, mert különben a nagy melegben gyorsan tönkremegy a hal. S oda a megélhetés, a nehezen keresett kenyér.

Gyorsan megyek tovább a taxival, egy szebb partszakasz felé. Kiderül, itt a nagykövetségek tanyáznak, meg a diplomaták villái sorakoznak. Szegény nagykövetek, attasék! Akit ide helyeznek szolgálatra, az inkább büntetés, mint kitüntetés. Mert hiába a nagy fizetés, a sok parti, a tenisz- és golfversenyek, ha kilépnek az utcára mégiscsak a tökéletes zűrzavarban és piszokban találják magukat. Nekik is együtt kell élniük a helyiekkel, nem csak pár napra kell a luxus szafarik kényelmét és izgalmát élvezniük.

A látványosságok néhány kézműves bolt meglátogatásával folytatódnak. Szép áru van, ez vitathatatlan. Bőrpapucsok, csodás anyagból készült ruhák, szép női táskák, fafaragások, lehet választani, s az árak is olcsók.

Én is veszek pár emléktárgyat, s továbbállunk a festők utcájába. Itt egymást érik a helyi művészek standjai. Csak úgy az utcán a földre, meg kerítések mellé vannak kitéve az alkotások, persze a gazdagabbaknak vannak egy-egy kisebb boltjuk is. Maszáj férfiak, zűrzavaros dari utcaképek, s vadállat festmények váltják egymást. Ez a kínálat. Vevő egy se látható.

A turisták Dar Es Salaamba legfeljebb egy éjszakára érkeznek. S innen mennek tovább a szafarikra, vagy Zanzibárba. Én éppen Zanzibárba tartok, de mielőtt kimennék a komphoz, még az öreg városrészt megnézem. Na, itt van aztán teljes zűrzavar. Árusok hada sorakozik az utcákon, két parkoló autó között cipő és ruha halmok hevernek a földön, abban turkál mindenki. Hogy ki tudja nyomon követni, hogy mikor, ki, mit választott, s ki is fizette-e azt nem tudom…

Amerre nézek emberáradat, s alkudozás zajlik. Sok a lefátyolozott nő az utcán, hiszen itt erős a muzulmán jelenlét. Az arab befolyás. A férfiak vigyáznak asszonyaikra, s nagyon szúrós pillantásokat vetnek, sőt kiabálnak a fehér emberrel, ha esetleg egy utcakép jelenetbe a fotón belekerül a lefátyolozott asszonyuk is. Vigyázni kell erre, nehogy megsértsük őket. (2017)" forrás

Stone Town


,, A sziget fővárosa Zanzibár város, melynek óvárosát nevezzük kővárosnak, angolul Stone town-nak. Az egykoron Zanzibári Szultánság fővárosa a fűszer- és rabszolga-kereskedelem központja volt.
Stone town szíve többnyire keskeny sikátorok labirintusából áll, amelyeket bazárok, üzletek, mecsetek és házak szegélyeznek.
A legtöbb utca mivel túl szűk, így sokan használnak motorkerékpárt a sikátorokban.
A városban láthatóan megfér a keresztény és muszlim vallás egymás mellett barátságban, amelyet az egyik képem nagyszerűen ábrázol.
A város építészetében több kultúra elemei is megfigyelhető: arab, perzsa, indiai, afrikai és európai. Főbb építőanyaga a városnak a kő, amiről a nevét is kapta, viszont ha ezt közelebbről is megtekintjük egyből rájövünk, hogy ez korall kő. Ezenkívül a másik jelentős elem az építkezésben a nagy fa ajtók, melyek gyönyörűen kifaragott, szegecselt sárga rézből készült gyönyörű domborművek. Ezt a stílust csak a gazdagok és kiváltságosok engedhették meg maguknak, így a társadalmi hovatartozást is nagyszerűen tükrözi az építkezés.
A városi sétánk során a hal-, hús- és zöldség piacot is érdemes felkeresni. A kikötőből pedig számos kisebb szigetre.
Stone town egyébként nagyon biztonságos és szinte az egész óváros be van kamerázva, így nyugodtan felfedezhetjük a várost." (m.g., 2022)

Fűszertúra

Úszás delfinekkel

 

Szafari Tanzánia szárazföldi részén

,, Tanzánia szárazföld: mindenki nagyon kedves. Arusha nagy a nyüzsgés, kosz, ajánlatos helyi vezetővel bemenni. Szafárink a száraz időszakban volt

1. Tarangire Nemzeti Park: a legtöbb vadállat egy helyen: zebra, zsiráf, gnú, antilopok, gazellák, strucc, oroszlán, elefántok csordában. Triviális, de a kocsiból csak a vezető engedélyével lehet kiszállni. A WC-k (washroom) a parkban folyamatosan takarított, európai színvonalúak. A washroom-oknál ingyen Wi-fi is van! Szállás Lake Burunge Tented Lodge: 1m magas emelvényre húzott nagy sátor, folyamatos meleg zuhannyal és WC-vel. Angol szabványú konnektorok. Wi-Fi csak a közösségi terekben és korlátozottan. Vacsora, reggeli bőséges, ebéd launch box.

2. Ngorongoro Nemzeti Park: Massai falu megtekintése, autónként 50$. Tánccal várnak, bemutatják a falut, az iskolát, nagyon aranyos, ahogy az általánosban az angolt oktatják. Különleges élmény, amikor a szokásaikba, hagyományaikba adnak betekintést, kezdve a lakóházaik bemutatásával, egészen a kis gyermekek oktatásán keresztül, a nők és a férfiak napi feladatáig. Végtelenül kedves fogadtatásban volt részünk, meghatározó élmény volt! Szállás Lake Masek Tented Lodge: 1m magas emelvényre húzott nagy sátor, folyamatos meleg zuhannyal, káddal és WC-vel. Ajánlott az alváshoz is melegen felöltözni, az éjszaka hideg. Angol szabványú konnektorok. Wi-Fi csak a közösségi terekben és korlátozottan. Vacsora, reggeli bőséges, ebéd launch box.

3. Serengeti Nemzeti Park: a 3. legnagyobb park Afrikában. Strucc, zsiráf, elefánt, gepárd, oroszlán, leopárd, kafferbivaly, vízilovak. Balloon Safari kb 1 órás út hőlégballonnal a szavanna felett, 1.080$ 2 főre. A hőlégbefúvó olyan hőt fejleszt, h senki nem fog fázni. Együtt kelni a nappal, s az ébredő természetet közvetlenül átélni 2-300 m magasból leírhatatlan. Nem érdemes kihagyni azt az élményt, amikor a horizontot narancsos vörösesre festi a napfelkelte, miközben a hőlégballon lassan emelkedik a magasba. Madártávlatból figyelhetitek meg az állatok vonulását, ezt egy természetfilm sem tudja ilyen mélységben átadni. Szállás Kati Kati Tented Lodge: a földön lévő közepes sátor, zuhannyal és WC-vel. Meleg zuhany addig van, míg tart a víz, de ha kell 3x is hoznak. Ajánlott az alváshoz is melegen felöltözni, az éjszaka hideg. Wi-Fi van a sátorban is! Igen, a Serengeti közepén! 😁Vacsora, reggeli bőséges, ebéd launch box. Éjszaka kísérő nélkül tilos kilépni a sátorból és élelmet sem szabad bevinni - a rágcsálók miatt. A sátorban nincs konnektor!

4. Ngorongoro kráter: elképesztően szép a táj, olyan zöld, mintha Svájcban lennénk. Gnúk és zebrák vonulása, oroszlán, kafferbivaly, elefánt, strucc. Rengeteg kérődző. Olyan a táj, mint a Jurassic park, csak dínók nélkül. 😁 Szállás: Serena Safari Lodge. Kőből épült hotel, elképesztő kilátással a kráterre. A napfelkelte gyönyörű. Folyamatos meleg zuhanyés WC. Angol szabványú konnektorok. Wi-Fi mindenhol, a sebesség gyenge. Augusztusban hideg volt, vastag takaró és egy kis villanyradiátor kellett, h ne fázzunk éjjel. Tanzániában mindenhol nagyon kedves és előzékenyen volt a személyzet, de itt különösen!

Világítás: mindenhol gyenge és halovány.

Öltözék: szafárira a száraz évszakban tökéletes a Dechatlonos túranadrág sok zsebbel és az ing. Cipőnek elég egy sportcipő, sok gyaloglás nincs. Kalap nem szükséges, annyira nem erős a nap és a kocsiban a nyitott tető alatt árnyék van. (Roland, 2021. szeptember)

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon