ÚTIKRITIKA.HU / Tanzánia és Zanzibár


hirdetes


útikritikák


Tanzánia és Zanzibár

Tanzánia és Zanzibár dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

k.a. fotója

Tanzánia és Zanzibár dióhéjban

 • Tanzánia az Indiai-óceán partján, Kenya és Mozambik között fekszik, területe 947.300 km2, ami tízszer akkora, mint Magyarországé. A tengerpart hossza: 1.424 km.
 • A főváros Dar es Salaam, de a kormányzati központ Dodoma.
 • A lakosság száma: 65,1 millió (2023-as becslés), s ebből csupán 1,8 millióan élnek Zanzibáron.
 • Hivatalos nyelv az angol és a szuahéli.  
 • Többek szerint Zanzibár nagyon szép, de megrázó a helybéliek szegénységének látványa azok számára, akik még nem jártak Fekete-Afrikában.
 • Havi nettó átlagfizetes: 84 ezer forint. 
 • Baloldali a közlekedés.
 • A Zanzibárból történő elutazáskor fejenként 48 amerikai dollár kilépési illetéket kell fizetni. Tanzánia szárazföldi részét elhagyva a kilépési illeték csak 25 amerikai dollár.
 • Tanzániában márciustól - májusig esős évszak van. Június - októberig viszont több oknál fogva is érdemes menni a kontinensen lévő országrészbe (Tanganyika):  kezdődik az állatmigráció, több a napsütés, kevesebb az eső: az állatok az itatókhoz gyűlnek, így nagyobb az esély látni őket, kevesebb a szúnyog
 • Konkrétan Zanzibár esetében a nyaralás optimális időszaka ez: június és szeptember között. Ilyenkor meleg van, de nem túl nagy hőség. A legcsapadékosabb hónapok: március, április és május. 
 • Leggyakoribb vezetéknév:Juma

Az UNESCO kulturális világörökségének részei:

 • Zanzibár kővárosa
 • Kilwa Kisiwani romjai és Songo Mnara romjai

Az UNESCO természeti világörökségeinek részei:

 • Ngorongoro Természetvédelmi Terület
 • Serengeti Nemzeti Park
 • Selous Vadrezervátum
 • Kilimandzsáró Nemzeti Park------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2021. november 16. frissítés:

Turista, illetve egyéb célú beutazás esetén vízumot kell beszerezni.
A www.immigration.go.tz/index.php/en/services/visa-information hivatalos honlap nem érhető el (azért próbálkozzanak).

Tanzániába belépéskor nemzetközi repülőtereken és kikötőkben is kiállítanak egyszeri beutazásra szóló vízumot: www.taa.go.tz/index.php/visa-info

A szárazföldi Tanzánia és Zanzibár szigete közötti mozgás országon belüli utazásnak számít, így ehhez külön vízumra nincsen szükség. A vízumkiadásról dásról naprakész információt Tanzánia európai nagykövetségeitől lehet beszerezni. https://de.tzembassy.go.tz

On-line vízumkérelmezés: https://eservices.immigration.go.tz/visa (Na, ezt mi nem tudtuk kinyitni.)

Felhívjuk a Tanzániába utazók figyelmét, hogy az országból repülővel történő kilépéskor 25 USD/fő kilépési illetéket (airport service charge, departure tax) kell fizetni.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tetszett & Nem tetszett (Zanzibár)

Tetszett

 1. Zanzibáron motorcsónakból a delfinrajok elé vetődni a tengerbe
 2. Zanzibár "fővárosa" Stone Town érdekesebb volt, mint azt feltételeztük
 3. Gyönyörűek a tenger vizének a színei, a Jambiani strand
 4. Jók a sznorkelezési és scuba lehetőségek (keleti part)
 5. Jópofa a fűszeres program (Spice Tour), ha magyar az idegenvezető és követni lehet a magyarázatokat
 6. Barátságosak az emberek, jó a közbiztonság
 7. A Jozani Forest (esőerdő)
 8. A szuper friss halak és tenger gyümölcsei
 9. A fővárosban a nagy múzeumuk a magyarázatokkal
 10. Stone Town-ban a piac és a promenád
 11. Zanzibáron a The Rock étterem, az elképesztő elhelyezkedése miatt 

A csodálatos naplementék, a színárnyalatok amiket a nap fest az égboltra hihetetlen. A napfelkelte is csodálatos. Sose láttam hasonlót. A másik csoda amit Zanzibártól kaptam a csillagok ragyogása, ámulatba ejtő.

Nem tetszett

 1. A Freddy Mercury-féle szülőház kimerül abban, hogy van egy szokványos szuvenírbolt a földszintjén
 2. A fő hotelzóna (északi part) közvetlen környékén sehová nem érdemes kisétálni, mert nincs semmi érdekes, így az emberek bezárva érzik magukat a hotel területén
 3. A hotelek előtti strandokon a homokon sétálókat folyton zaklatják a zugárusok
 4. A mellékutak állapota vacak
 5. Folyton alkudozni kell
 6. Kockázatosak a nem 5 csillagos hotelek
 7. A központi város, Stone Town sok helyen elég szemetes, szegényes
 8. A turisztikai infrastruktúra még nem igazán fejlett
 9. A korrupt rendőrök bepróbálkozásai
 10. Áprilisban sok az eső

,, A partokon továbbá lépten-nyomon belebotlik az ember az ún. “beachboy”-okba, akik különféle szolgáltatásokra próbálják rábeszélni a nagyérdeműt, legyen az delfinles, sznorkelezés, búvárkodás vagy bármilyen más szabadidős tevékenység. Velük kapcsolatban nagyon megosztottak a vélemények, mi is találkoztunk jó és rossz példával is. (2019)" forrás


Ami esetleg zavaró lehet még, az a beach boy-ok, guide-ok, árusok nyomulása. A hotel közvetlen partjára nem jöhettek be, de ahogy valaki felállt az ágyról, és a víz felé nézett, azonnal 10 (fake) maszáj harcos állt készenlétben, hogy üzletet kössön. 😄 Az elején azt gondoltam, hogy nem zavaró, mivel egyrészt viccesek, másrészt le lehet őket rázni. Viszont egy idő után nagyon unalmas az állandó "hakuna matata, where are you from, nyugi-nyugi"😄 Ugyanis hiába rázod le őket könnyen, ha már 5 másik vár a helyére. Szóval a végén már bizony elhagyta a számat néhány ingerült "just leave me alone, please", és megvallom, magyarul ennél jóval cifrább is.🤭
Jó tipp lehet a rövid lerázásra a "no english", a "this is my last day", és a leghatékonyabb "no money" is, bár beszélgetni jellemzően ez után is szeretnének. 😄 (2022)

Vélemények

Sok helyről hallottam, hogy Afrika (és Zanzibár) nem gyerekeknek való hely… azt kell, hogy mondjam: még csak nekik való! 🙂 Sokkal könnyebben felvették a helyi hangulatot és életritmust, mint mi felnőttek. Nekik természetes, előítéletek nélküli volt a helyi gyerekekkel való játék, rögtön érezték a helyi „pole pole” nyugalmat. Jó volt látni, ahogy teljesen természetesen kezelték Chumben a természethez közeli, nomád körülményeket. Olyan emlékeket és élményeket adott nekünk az itt töltött pár nap, amiből életünk végéig töltekezhetünk és szívesen emlékszünk vissza rá. (h. f., 2023)


A programok: mindet nagyon szerettük, felnőttek és gyerekek egyaránt! A top 3 talán: Mnemba delfinekkel úszás, Fűszerfarm, Teknős/börtön sziget. Mi privát programokon voltunk, vagyis az autóban és a programokon is csak 5en voltunk, ami 3 gyerekkel (5,8,10 év) igencsak jól jött, aká menet közben is tudtunk variálni.
Szafarizni nem voltunk, és nem is adattunk be végül semmilyen plusz oltást. Némi hasmenés volt akinél az utolsó napon jelentkezett, de valójában nem volt vészes egyáltalán.

Szerintem Zanzibár 3 gyerekkel is szuper program! Egy pillanatig sem unalmas, mozgalmas,izgalmas, változatos! Azt azért nyilván nem szabad elfelejteni, hogy ez nagyon Afrika, minden pozitívumával és negatívumával (utóbbi nem sok van). És javaslom, hogy hely ismeretekkel rendelkező segítővel dolgozzatok, ha nem beszéltek angolul akkor esetleg utazási iroda. A helyi segítők valóban segítőkészek és jól ismerik a helyi viszonyokat 🙂 . Én az autó/motorbérlést senkinek sem ajánlanám, tele van a sziget turistákra váró kisbuszokkal! (2023)


"Fakultatív programok dolgában és a Zanzibár némileg mélyebb megismeréséhez számunkra valóságos főnyeremény volt, hogy rátaláltunk a csaknem 20 éve a szigeten élő, szegedi születésű Aishára (eredeti keresztneve: Mariann). Aisha nagyon színvonalas, élvezetes programokat szervezett nekünk: a fűszer túrát, a zanzibári utazásunk legnagyobb élményét, a delfin túrát és Stone Town, a főváros óvárosának meglátogatását." (Jani, 2013)


"Zanzibárt igazán megismerni Aisha nélkül nem lehetett volna. Főnyeremény egy magyar lány, aki 20 éve a szigeten él. Mindent tud a szigetről, az ott élő emberekről, félelmeikről, hiedelmekről. A rabszolgabarlang, a hajókirándulás egy lakatlan szigetre, a helyi ételek biztonságos kóstolása és ismertetése és persze a fűszertúra valamint a delfintúra. Mind mind kihagyhatatlan. Zanzibár Aisha-val az igazi. Keressétek meg, kérjétek a segítségét. Super a sziget és Aisha!!!! (Gabi, Imre 2015)" ,, Csodálatos tengerpart, fehér, finom homokú. Áttetsző, tiszta a víz, ideális snorkelezni és búvárkodni. A koralltelepek épek, színesek, tarka élővilággal.

A sziget északi csücske Nungwi és Kendwa településeken érdemes megszállni, mivel itt apály idején is lehet fürdeni. A keleti parton apály idején a tenger több száz méterre visszahúzódik. A csöppnyi szigeten a utak minősége nagyon rossz és a gépjárműpark is kiszuperált, de ennek ellenére érdemes a kötelező kirándulásokra elmenni, mert nagy élményt jelentenek. Mnemba sziget körül sznorkelezni, delfinekkel úszni.

A Menai-öböl lakatlan szigetei körül hajózni, óriás baobabfákat, rákokat, kagylóbeágyazódásokat megfigyelni és remek languszta ebédet enni. Mindezt a Aisha, a helyi magyar idegenvezetővel érdemes szervezni. A szigeten nagy a szegénység, a helyiek jó szívvel fogadnak bármilyen adományt: póló, ceruza, toll, édesség a gyerekeknek. (agnes.csiszar@vista.hu, 2017)


,, Egy hetet töltöttünk december második hetében Zanzibáron. A legolcsóbb repülést az Oman Air biztosította milánói indulással és Muscat-i átszállással. Aki még nem járt Fekete-Afrikában, annak sokkolóak lehetnek a körülmények, leginkább az iszonyatos mértékű szemét, kosz rendezetlenség és szegénység. Szokatlan és idegesítő az első napokban, hogy mindenki köszön és szóba akar veled elegyedni, ha akarod-ha nem. Számítottam ezekre mert Kenyában már jártam korábban, de az megdöbbentett mennyivel szegényebb és elmaradottabb Tanzánia. Természetesen aki sokcsillagos tengerparti AI szállodákba megy az ebből semmit sem érzékel, max. a busz ablakából látja. A tengerpart gyönyörű, a homok mint a fehér liszt, az Indiai óceán pedig 30+ hőmérsékletű.

Szállást Nungwi falu egyik vendégházában foglaltunk pár száz méternyi sétára a parttól. Tiszta volt és nagyon egyszerű, volt bútor, víz, áram, wifi és reggeli. Afrikai körülményekhez képest tökéletes , de aki finnyásabb az inkább menjen szállodába. Aki fürdeni akar az mindenképp az északi parton foglaljon, mert máshol az apály-dagály jelenség sokszor napi egy órányira korlátozza a fürdési lehetőségeket. (M.M., 2018)


,, Mész az utakon és a sok szegfűszeg, amit szárítanak, az orrodat csiklandozza, az utakon pár Ft-ért árulják a mézédes ananászt a 10 fajta banánt, a kókuszdiót, amit pár Ft-ért megvehetsz...a hűsítő kókuszlevet megiszod, majd feltörik és a belsejéből megeszed a kókusz húsát.
Utazol a daladalával amivel a helyiek járnak. Ez egy teherautó 150 Ft-ért akármeddig elvisz, nincs olyan hogy nincs hely, itt mindig felférsz.
A városba veszel chapatit, ami egy palacsintaszerűség, parázson sült kukoricát, cukornádat összeaprítva, amit összeraksz és kiszívod a cukros nedűt vagy lepréselve megiszod a levét, közben a gyerekek megrohamoznak és jumbo pipit kiáltanak...a pipi egy édesség,
Stone town város piacán látod a halakat, a tenger gyümölcseit és a világ összes fűszerét. Gyümölcspiac, sikátor utak, friss, ropogós kenyeret árusítok, pénzt csörgető gyerekek, akik maréknyi mogyorót árulnak fillérekért.
Az esti piac, ahol vásári hangulat fogad, na ott finomabbnál finomabb ételek csiklandozzák az orrodat, mert frissen grillezik a tenger gyümölcseit.
Teknősökkel úszás....simogatod a vízi teknősöket úgy, hogy közben a vízben úszol velük.
A Börtön-szigeten (Prison Island) a több százéves, óriás teknősöket csodálhatod.
A delfintúrán együtt úszhatsz a delfinekkel, mivel karnyújtásnyira haladnak el tőled.
A fűszertúra egy olyan, ahol megtudhatod hogy teremnek a fűszerek, miközben növényekből hajtogatnak ékszereket neked.
Mnemba szigeten megcsodálhatod a víz alatti világot.
A kék lagúnában csobbanhatsz a hajóról, és helyi vitorláshajóval visszarepülhetsz a kalózok korába.
Nungwi az a hely, ahol megnézheted a parton a naplementét.
Ahol mi vagyunk, az Kili majuu. Megnézheted itt a napfelkeltét.
Jó érzés jótékonykodni. A városból cipeljük nekik a füzeteket az iskolába. Sajnos kevés turista látogatja az iskolákat. Nincs tolluk se. Az iskola egy befejezetlen épület, aminek a két oldala nyitott, és csak minden második osztályban van tanár. Legközelebb megpróbálunk otthonról összegyűjteni nekik szükséges dolgokat.
Ivóvize minden 7. embernek nincs és itt Afrikában ez még jónak számít.
Megismerkedtünk sok olyan helybélivel akiknek még áram sincs a házában, így a szomszédoknál töltik telefont.
A házakon még ablak sincs.
De mindig mosolyog mindenki és nincs depresszió, mint ahogy az jelen van egész Európában." (Batki Bernadett, 2019)


,, Korábban nem jártam még afrikai országban. Döbbenet, viszont nagyon beleszerettem. Gyönyörű környezet, vakítóan fehér, liszt puha homok, kedves helyiekkel (köszönnek, üdvözölnek, mosolyognak, mindent megoldanak), sok kirándulási lehetőséggel, mérhetetlen szegénységgel 😞 A szívem szakadt meg néha, bútorozatlan, ablak nélküli kő/sár házak. Lézengő, munkanélküli emberek fekszenek a ház előtt a betonon. Nincs közút, nincs közvilágítàs.
Viszont ami tetszett az, hogy a gyerekek kint játszanak. A felnőttek társalognak, beszélgetnek, minden este fociznak. Nincsen elektronika fogsága. Nyugalom.

Aki arra jár annak nagyon ajánlok egy kedves helyi TAXIS fiataembert. Rendkívül megbízható, kedves. Klímás 9 személyes autója van. Keressétek bátran whats appon, facebookon.
Saif Salim +255 773 299 070 ☺️" (bévé, 2019)


,, Sajnos a közlekedési és útállapotok miatt rendkívül fárasztó és lassú lett volna a programokra utazgatás. Elsősorban csendes szállásokat kerestünk. Az interneten kerestünk mások értékelése alapján ajánlott vezetőt, aki gyakorlatilag végig vitt minket a repülőgép ajtajától a repülőgép ajtajáig. 

Elmondhatom, hogy szinte nyelvtudás nélkül is tudtuk élvezni a programokat, még a fűszerfarmon is megértettük a mondanivalót. Minden fantasztikus volt, talán csak a delfin programot mondanám gyengének - elhagyhatónak. Igazából delfinek hajkurászásáról volt szó, amit gyorsan be is fejeztünk - kérésünkre. Legkirályabb az egész napos quad túra volt.

A legnagyobb lépés: helyi SIM vásárlása mobilnet céljából. A wifi általában gyenge, de a kártyával együtt 12 USD-be kerülő 7 GB net a két hétre bőségesen elég volt és még az óceáni programokon is mindenhol működött." (t.cs., 2019)


,, Fakultatív túrák keretében megnéztünk párat sziget nevezetességeiből. A fűszerfarmot, ahol " élőben", természetes környezetében kóstoltuk, tapintottuk, szagoltuk a sziget összes fűszerét és gyümölcsét, érdekes információkkal gazdagodtunk. A börtönszigetet, ahol az óriás, akár 100- 150 éves szárazföldi teknősök élnek. A fővárosban sétát tettünk a Világörökség részét képező óvárosban és természetesen megnéztük (bár csak kívülről lehet) Freddie Mercury szülőházát.

Itt, Zanzibáron került sor egyik hajnalon a delfinlesre is, ami szintén életre szóló élmény volt. Csónakkal kimentünk a nyílt vízre, ahol a delfinek éppen úsztak, és beugráltunk hozzájuk. Kirándultunk a vöröshátú kolobuszokhoz is, akik már csak itt élnek az egész világon. Az utolsó két napot pihenéssel töltöttük a minden igényt kielégítő szállodában, bár egy- egy, apálykor tett tengerparti séta során még itt is értek minket élmények, az óceán számos kis teremtményét csodálhattuk. A szálloda melletti "kézműves piac" maszáj kereskedői is folyamatosan gondoskodtak szórakozásunkról.
Mivel itthon nagyon negatív Fekete-Afrika megítélése a biztonság és a higénia szempontjából, igencsak felkészülten, oltásokkal és kisebbfajta vegyifegyver- raktárra hajazó útipatikával vágtunk neki a kalandnak. Nos az ellenérzések eloszlatására el kell mondanom, hogy így, turistaként, az ajánlott higéniai és biztonsági előírásokat betartva különösebb veszély nem leselkedett ránk. Az utazások során az útszéli pihenőknél a mosdók tisztábbak és felszereltebbek voltak, mint akár Budapesten egy-egy egészségügyi intézmény mellékhelyiségei. A szállodákban mindenhol gondoskodnak a palackos vízről, még fogmosáshoz is.

A helyiek rettentő kedvesek, vendégszeretőek, igyekvőek, az óva intések ellenére lépten- nyomon kontaktusba kerültünk velük, semmi gondunk nem volt ezzel sem. Az ételek a szállodákban első osztályúak, rengeteg féle választékkal, finom a fűszerezésük is, az összes főtt/sült ételből és meghámozható gyümölcsből ettünk, mind- mind nagyon finomak voltak. Egyetlen kellemetlenségünk a D-vitamin túladagolásból adódott, eddig ilyenről sem tudtunk. De én úgy vagyok vele, hogy egy ilyen utazásért cserébe...bármikor 😊(b.zs., 2018)


Zanzibáron mindenki kedves, barátságos. Teljesen más kép élt bennem Afrikával kapcsolatban. Biztonságban éreztem magam, igazából a helyieket nem zavarta ha fényképezek vagy videózok mindenki mosolyogva fogadta a köszönést. (2023)

Aisha elérhetőségei:

Olvasmányos linkek

"Egy zanzibári nyaralás nem lenne teljes anélkül, hogy megismerd a sziget életét meghatározó fűszerültetvények történetét. A termékeny talaj ideális feltételeket nyújt a fűszertermesztésre. Az ománi szultán volt az, aki 1818-ban bevezette a szegfűszeget, ennek köszönhetően Zanzibár jelenleg is e fűszer legnagyobb exportőre a világon. Idővel más fűszereket is meghonosítottak, beleértve a szerecsendiót, a fahéjat, a fekete borsot és a vaníliát. A túra során részletes leírást kapsz a különböző fűszerekről, az egészségre gyakorolt jótékony hatásukról, valamint felhasználásukról a főzésben, illetve a szépségiparban. Ha nem csábította el érzékeidet a kardamom, a sáfrány és a szerecsendió aromás illata, biztosan megadod magad a trópusi gyümölcsöknek. Zanzibáron ugyanis a legegzotikusabb fajtákkal találkozhatsz, mint pl. a guava, a rambután, a malájalma vagy a sapodilla. A túra végén megvásárolhatod a friss fűszereket, és elkölthetsz egy hagyományos szuahéli ebédet." forrás


"Zanzibár csodás hely! Kevés a malária és sok a pálmafa" – veregeti a vállam egy matróz a Dar el-Salaam -- Stone Town közt ingázó kompon. Stone Townba eljutni régi álmom, egyike Afrika azon kevés szeletének, ahol a gyarmatosító seregek az ománi szultántól a brit protektorátusig kövekbe foglalta hatalmasságukat, hogy aztán a kóbor macskák verjenek tanyát mérnöki bravúrjaik minden szegletében. Stone Town olyan, mintha több világot zárt volna össze Allah: a sült saslik illata Pakisztánt idézi, a motorokból kipufogó szén-monoxid Egyiptomra emlékeztet. A rohadó hal nyugat-afrikai piacok szagát facsarja orromba. Egy sikátor arab szupermarketet rejt. A szupermarket után taktikát váltok és megpróbálok hozzáverődni néhány helyihez. Ez nem könnyű feladat, mert az európai ember jár, az afrikai vár. Itt nincs miért sietni, a jövő sokadlagos szereplő, a jelen az úr. Este egész Afrika egy rosszul megvilágított konyhává változik. Fehér sapkás srác hív pultjához. Miután megtudja, hogy magyar vagyok, eldarálja a "répa-retek-mogyorót" és már repül is egy afrikai pizza papírtányéromra. Ez a pizza leginkább egy pirogra hasonlít, amelybe fűszeres darált hús és zöldségek kerülnek. Hogy miért nevezik pizzának, az Afrika egy megfejthetetlen rejtélye... " forrás


"Sokan félnek Afrika déli része felé utazni, hiszen a hírekben csupa rosszat hallhatunk erről a térségről, elmaradottnak és háborúsnak tűnhet. Zanzibárt ezzel szemben, a béke és boldogság szigetének is nevezhetnénk. A zanzibáriak feltétlen szeretettel és kedvességgel fogadják az idelátogatókat. A nagy szegénység ellenére is sugárzik a boldogság a lakosokról. A lakosság túlnyomó részt muzulmán hívőkből áll. Zanzibár csodálatos fehér homokos tengerparttal rendelkezik. A sziget közepében pedig fűszerültetvények, és egy természetvédelmi őserdő is található ahol a ritka mangrove fák is helyet kaptak. A felfedezők Illatos szigetnek is hívták, hiszen az itt termelt fűszerek illatát már a tengerről meg lehetett érezni. Zanzibári látogatásunk során, betekintést nyerhetünk a kulturális sokszínűségben, hiszen a szállodákat őrző maszáj harcosokon kívül a mai napig sok indiai kereskedő leszármazottja él itt, talán a leghíresebb közöttük az itt született és egy csapásra híressé vált Freddie Mercury. Az ő szülőházán kívül, a híres szárazföldi óriás teknősöket is megtekinthetjük, melyek az úgynevezett Prison Island-en, vagyis a régi börtön szigeten találhatóak. " forrás


,, Furcsa államforma ez. A külügy, belügy, pénzügy azonos minisztérium alá tartozik Tanzániában és Zanzibáron, de minden más külön irányítás alatt áll az egyesülés ellenére is. Önálló kormányzó van, saját minisztériumok működnek. Ez az „együtt vagyunk, de mégis külön élünk” elv persze sok bonyodalmat támaszt. Lehetetlen a dolgokat elintézni, a hivatalok húzzák az időt. A problémákat leginkább a csúszópénzek oldják meg, hatalmas a korrupció.

Az átlagfizetés 260 ezer tanzániai shilling, vagy 120 euro körül van. Ez persze semmire sem elég. Az emberek kénytelenek termelni egy kis banánt, rizst, vagy papayát, mangót, s eladni a piacon, hogy valami mellékeshez jussanak. A bűnözés egyre nagyobb. A Tanzániából ezrével érkezők lopnak, már az is előfordult, hogy fényes nappal, fegyveres rablás történt, több halottal, amelyre az elmúlt ötven évben aligha volt példa. Az egyetlen jó hír: mivel Zanzibár kis sziget, viszonylag hamar el tudják kapni a bűnözőket, innen nehéz menekülni, csak a komp kikötőt és a légikikötőt kell blokkolni. Átúszni senki sem tud az anyaországba, az túl messze található.

Híresen rossz Zanzibáron az orvosi ellátás. Akinek korház kell, az jobb, ha Dar Es Salaamba megy betegeskedni. Koszos kis viskókra van kiírva néhol, hogy klinika, de ha ide bemész, akkor elájulsz. Kosz van, rendetlenség. Inkább lepukkant irodára emlékeztet a rendelő, mint orvosi szobára. Gyógyszert azért lehet kapni. Ami furcsa itt nem kell felírni receptet. Bárki bemehet a patikába, s vehet bármit.

Ez egyben azt jelenti, hogy itt aligha működik tb, meg nyilvántartás. Legfeljebb azt jegyzik, hogy él-e az illető, vagy meghalt-e? Ha jegyzik egyáltalán…

Zanzibáron csodás sétálni a tengerparton, fotózni a naplementét, beszélgetni a szállodai parti őrökkel, akik szuahéli nyelvre tanítanak. Meg a zanzibári köszöntésre. Ez elég bonyolult. Először kezet kell fogni rendesen. Majd a két hüvelyk újjat kell megfogni egymásnak, s végül a hüvelyk újjakat össze kell kattintani. Közben pedig illik azt mondani, hogy Jumbo. S nem árt egy Hakuna Matata-t is elejteni, amire az a válasz: Nusuri sana.

Boldogok az őrök, ha tanulok velük. Mosolyognak. Hihetetlen fehér szép fogaik vannak, pedig aligha kezelik, s valószínűleg fogorvost sem láttak életükben.

A stég végén késői ebédet fogyasztok. Rákokat, tintahalakat. A szakács új ételekre tanít. Kókusz tejjel és mogyoróval készült grillezett rizsre, s kókusztejes, padlizsánra, amelybe a fokhagymától kezdve a cashew dióig, a paradicsomtól a hagymáig mindent belevagdalnak, s úgy teszik be a sütőbe. Mámor a tenger gyümölcseivel és a nann kenyérrel tálalva. (2017)" forrás


,, Három hetet töltöttem ott, de minél többet utazom rájövök hogy ilyen szar még sehol sem volt. Mindenhol büdös szemethegyek , a helyiek piaci légy jelleggel iszonyú pofátlanok. Pl. egy koszos ezüst fülbevalóért 250 USD-t kértek.  250 amcsi dollárt. A nagyon rossz kajáért, amiben a hús nagyon rossz, rágós, rengeteg pénzt kérnek el, és még tartanom is kell bacilusoktól.

Normális WC csak a nagyvárosokban, gyakran látogatott helyeken van, útközben nincs sehol, és néhol csak pottyantós budi van vécépapír nélkül. A taxi ára többszöröse a helyi buszoknak attól függően húznak le mennyire dicsekedsz a pénzeddel de mindegy mert ha odautazol akkor tuti gazdag vagy .. a beach boyokról ne is beszéljünk. Jézusom már kiabáltam egyesekkel hogy hagyjanak békén . Párdon, hogy őszinte vagyok . Én esős időszakban voltam igaz, megettek a szúnyogok, de minden csurom víz volt el volt, áradva és állandóan elment a wi-fi és a csapból hideg víz folyt és állandóan ugyanazt a reggelit kaptam . Örülök túléltem nem megyek vissza . Ha mentek ne menjetek bungalóba, mert az valami katasztrófa, gyerekkel főleg ne, csak ha szeretitek a csótányokat !!!

Akkor utazzatok oda, ha megengedhetitek magatoknak a jó szállodákat, az all inclusive-ot. Az egész más lehet. Zanzibár nem való csóró utazóknak." (amd, 2018)


,, Nungwi a sziget legnyüzsgőbb üdülővárosa, itt száll meg a legtöbb turista arányaiban, itt lelhető fel a legtöbb étterem, bár, szuvenír- és alkoholos bolt. Van itt szupermarket és rendes pénzváltó is. Természetesen mindamellett, amit maga a városka kínál, több program közül is lehet választani itt is (búvárkodás vagy sznorkelezés a Mnemba korallzátonynál, Tengeri teknősrezervátum, Nungwi Akvárium, tengeri horgászás, stb.)" forrás


Mindenki nagyon kedves, segítőkész, mosolygós, beszélgetni is lehet velük, általában beszélnek angolul amennyire kell. Az árusokkal nekünk nem volt problémánk, könnyen le lehetett rázni őket, ha nem akartál venni semmit, de tény, hogy sok van belőlük. Nagy a szegénység, amit bár az ember tud, de élőben látni egészen más. A szegénység mellett viszont nagyon biztonságos, nem éreztük soha fenyegetve magunkat, illetve a szegénységtől függetlenül mindenki boldognak látszik. Az árusoknál lehet alkudni, 20-30%-ot könnyedén, ha több mindent vesztek még ők ajánlják fel, de akár a felére is le lehet vinni, de ezt talán a legtöbbször csak akkor, ha több dolgot vesztek. Nekünk még a reptéri szuveníresnél is sikerült alkudni véletlenül… 😊 A hakuna matata, a pole pole és a jumbo az szintem másodpercenként elhangzik. Ha az ő nyelvükön mondod, hogy nagyon köszönöm (Asante sana), azt mindig egy nagy mosollyal díjazzák.
Összességében egy csodálatos hely, kedves emberekkel és gyönyörű természettel és partokkal, ahová mindenképpen érdemes elmenni. (2022)

Fotóegyveleg

p. g. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2024. 02. 24. 09:32
Andreának:

Nem akarok nagyon ijesztgetni, de az Uroa Bay Beach Hotel vonatkozásában tanácsolom, hogy nagyon szerény elvárásokkal menjenek oda.


úti kritikus, 2024. 02. 24. 09:28
Andreának:
Aisha elérhetőségei:
E-mail címe: naturetourssafaris@gmail.com
Telefonja: 255 715 462626 vagy 255 784
462626

Vagy: Aisha Abdulrahman néven a Facebookon (Be the reason...)


Andrea, 2024. 02. 24. 08:48
Köszönöm a tanácsokat, 2024.március 24-től leszünk Uroa Bay Beach Hotelben, esetleg Aisha elérhetőségét megkaphatnám, bár már foglaltam 2 kirándulást is, de hátha van valami ötlete amire vevők lennénk. Köszönöm


úti kritikus, 2022. 04. 18. 14:35
Györgyi!

A hotel előtti strandon januárban valóban az árapály függvénye a tengeri fürdés körülménye. Apálykor ugyan nem lehet igazán az amúgy finom meleg vízben fürödni a sok tengeri sün miatt, viszont a sekély vízben valamilyen fürdőszandállal lehet óvatosan sétálgatni a korallos terepen, megcsodálni tengeri csillagokat. Apálykor a víz visszahúzódik a korallos tengerszakaszig. Meg kell várni a dagályt és akkor szuper a fürdés.
A hotelnek van saját gyönyörű, fehér homokos strandja a hotel napozóágyaival és napernyőivel. Nem kell szörnyülködni, ha dagálykor a strand fövenyére kivetődik sok tengeri fű. Végeredményben ezek a természet részei, de legalább nem műanyag szemét sodródik ki. A hotel személyzet rendszeresen takarítja a strand fövenyét.
Szóval az árapály nem nagy probléma. A nap keresztmetszetében könnyű ehhez időzíteni a fürdést. Valójában sokkal nagyobb probléma az, hogy a strandon a nyaralókat folyamatosan zaklatják helyiek mindenféle kirándulási, ajándék és masszázs ajánlatokkal. Meg lehet tanulni hamar, hogy miként lehet ezeket az embereket udvariasan lepattintani. Mindegyik maszáj néphez valónak mondja magát, mert azt hiszik, hogy ezzel nagyobb rokonszenvet, bizalmat tudnak kicsikarni a külföldiben.
A hotel környéke amúgy biztonságos, de éjszaka csak akkor szabad a környéken csatangolni, ha a hotel személyzet ezt megnyugtatóan javasolja.


Csipor-Bakó Györgyi, 2022. 04. 18. 12:01
Sziasztok!
Van-e valakinek tapasztalata a Kena Beach Hotellel kapcsolatban? Matemwe részen van. Januárban itt az apály dagály jelenség miatt napi hány órát lehet fürdeni, tudja-e valaki? Köszönő előre is a segítséget!


Bodi Bernadett, 2022. 01. 04. 14:38
Sziasztok! Június végén július elején szeretnénk menni Zanzibárra. Érdeklődni szeretnék aki volt milyen az időjárás? És a víz hőmérséklete? Sokmindent olvastam. De mi a meleget szeretjük érdemes ilyenkor menni. Köszönöm.


Roland, 2021. 09. 13. 03:01
Tanzánia szárazföld: mindenki nagyon kedves. Arusha nagy a nyüzsgés, kosz, ajánlatos helyi vezetővel bemenni. Szafárink a száraz időszakban volt

1. Tarangire Nemzeti Park: a legtöbb vadállat egy helyen: zebra, zsiráf, gnú, antilopok, gazellák, strucc, oroszlán, elefántok csordában. Triviális, de a kocsiból csak a vezető engedélyével lehet kiszállni. A WC-k (washroom) a parkban folyamatosan takarított, európai színvonalúak. A washroom-oknál ingyen Wi-fi is van! Szállás Lake Burunge Tented Lodge: 1m magas emelvényre húzott nagy sátor, folyamatos meleg zuhannyal és WC-vel. Angol szabványú konnektorok. Wi-Fi csak a közösségi terekben és korlátozottan. Vacsora, reggeli bőséges, ebéd launch box.

2. Ngorongoro Nemzeti Park: Massai falu megtekintése, autónként 50$. Tánccal várnak, bemutatják a falut, az iskolát, nagyon aranyos, ahogy az általánosban az angolt oktatják. Különleges élmény, amikor a szokásaikba, hagyományaikba adnak betekintést, kezdve a lakóházaik bemutatásával, egészen a kis gyermekek oktatásán keresztül, a nők és a férfiak napi feladatáig. Végtelenül kedves fogadtatásban volt részünk, meghatározó élmény volt! Szállás Lake Masek Tented Lodge: 1m magas emelvényre húzott nagy sátor, folyamatos meleg zuhannyal, káddal és WC-vel. Ajánlott az alváshoz is melegen felöltözni, az éjszaka hideg. Angol szabványú konnektorok. Wi-Fi csak a közösségi terekben és korlátozottan. Vacsora, reggeli bőséges, ebéd launch box.

3. Serengeti Nemzeti Park: a 3. legnagyobb park Afrikában. Strucc, zsiráf, elefánt, gepárd, oroszlán, leopárd, kafferbivaly, vízilovak. Balloon Safari kb 1 órás út hőlégballonnal a szavanna felett, 1.080$ 2 főre. A hőlégbefúvó olyan hőt fejleszt, h senki nem fog fázni. Együtt kelni a nappal, s az ébredő természetet közvetlenül átélni 2-300 m magasból leírhatatlan. Nem érdemes kihagyni azt az élményt, amikor a horizontot narancsos vörösesre festi a napfelkelte, miközben a hőlégballon lassan emelkedik a magasba. Madártávlatból figyelhetitek meg az állatok vonulását, ezt egy természetfilm sem tudja ilyen mélységben átadni. Szállás Kati Kati Tented Lodge: a földön lévő közepes sátor, zuhannyal és WC-vel. Meleg zuhany addig van, míg tart a víz, de ha kell 3x is hoznak. Ajánlott az alváshoz is melegen felöltözni, az éjszaka hideg. Wi-Fi van a sátorban is! Igen, a Serengeti közepén! 😁Vacsora, reggeli bőséges, ebéd launch box. Éjszaka kísérő nélkül tilos kilépni a sátorból és élelmet sem szabad bevinni - a rágcsálók miatt. A sátorban nincs konnektor!

4. Ngorongoro kráter: elképesztően szép a táj, olyan zöld, mintha Svájcban lennénk. Gnúk és zebrák vonulása, oroszlán, kafferbivaly, elefánt, strucc. Rengeteg kérődző. Olyan a táj, mint a Jurassic park, csak dínók nélkül. 😁 Szállás: Serena Safari Lodge. Kőből épült hotel, elképesztő kilátással a kráterre. A napfelkelte gyönyörű. Folyamatos meleg zuhanyés WC. Angol szabványú konnektorok. Wi-Fi mindenhol, a sebesség gyenge. Augusztusban hideg volt, vastag takaró és egy kis villanyradiátor kellett, h ne fázzunk éjjel. Tanzániában mindenhol nagyon kedves és előzékenyen volt a személyzet, de itt különösen!

Világítás: mindenhol gyenge és halovány.

Öltözék: szafárira a száraz évszakban tökéletes a Dechatlonos túranadrág sok zsebbel és az ing. Cipőnek elég egy sportcipő, sok gyaloglás nincs. Kalap nem szükséges, annyira nem erős a nap és a kocsiban a nyitott tető alatt árnyék van.


Roland, 2021. 09. 13. 02:59
Sziasztok,
2 hetet voltunk Tanzániában, ebből az elsőt Zanzibáron töltöttük a Riu Palace-ban. 5 csillagos szálloda, 3 étteremmel, 3 medencével, a szobák külön kis házak terasszal. Európai szabványú konnektorok, folyamatos Wi-Fi. Maszkot csak az étterem területén (amíg nem kezdték el kajálni) kellett viselni. Sehol máshol.
28C a hőmérséklet maximuma, mikor süt a nap ez pont jó, de ha felhős az idő, fáztunk (38C volt Pesten, mikor elutaztunk).
A személyzet végig nagyon kedves, az ételválaszték nagyon bőséges és ízletes.
Viszont ahogy kilépsz a kapun nagy az ellentét a helyiek kis viskói, a poros Köves utak. Nincs közvilágítás, de a közbiztonság jó, arra kell ügyelned, amire Balaton partján is ügyelnél (pénztárcát, telefont nem hagyunk elől).
A Guide-ok, túravezetők jól beszélnek angolul. Csak USD-ben fizettünk, nem váltottunk tanzániai schillinget, nem volt rá szükség. A dollár az 2009 vagy utáni sorozatú legyen.
Programok:
1. Skydive: elképesztő érzés 4km magasból kiugrani ejtőernyővel a sziget felett, gyönyörű a látvány. 850$ 2 főre
2. The Rock Restaurant: különleges helyen van, apálykor besétálsz, dagálykor kivisznek csónakkal. Friss hal zöldségekkel és csirke nyárson + burgonya + zöldségek: 58$ Annyira korrektek, hogy a 60$-ból a 2$ borravalót utánunk hozták.
3. Mnemba sziget privát túra: 130$. Az útikritikán találtuk meg Amour Mohamed Said elérhetőségét (WhatsApp: +255 7774542456), nagyon jó privát túrákat szervezett nekünk. Motorcsónakkal kivitték a tengerre, úsztunk a delfinekkel, búvárkodás, rengetek gyümölcs a hajón. Mnemba szigete privát sziget, ott kikötni nem lehet, viszont ahonnan indulunk, ott gyönyörű a part, nagyon jó fotókat lehet készíteni
4. Mnarani Turtle Sanctuary, Nungwi: 10$/fő a belépő, lehet a teknősöket etetni, illetve fürödni velük. A víz tisztasága hagy kívánni valót.
5. Cheetas’ Rock: zebra, bush baby, majmok, pávák, antilopokkal való közvetlen találkozás, fényképezés és a fő attrakció: közös fénykép/videó egy gepárddal. 2főre transzferrel 320$
6. Prison sziget, Nakupenda, Stone town 2 főre privát túra: 210$. Prison: óriásteknősök, Nakupenda gyönyörű szép homoksziget a tengeren, készítettek nekünk nap ellen tetőt, alatta nagy gyékény és helyben sütöttek nekünk homárt, lazacot, rákot, tintahalat, sült krumplit bőséges adagban, utána pedig rengeteg friss gyümölcs. A hely páratlan szépségű. Stone town: Freddie Merciurie háza, helyi piac (rengeteg fűszer, kávé, tea olcsón) rabszolgapiac emlékműve, Csodák palotája
7. Blue Safari, Menai öböl: 160$ 2 főre. Jó időben gyönyörű a lagúna, vigyétek törölközőt, a csónakba beverődő víz/szél ellen. Nakupenda után nekünk már nem nyújtott újat a Blue Safari túra.


Juccccc, 2021. 06. 02. 22:49
Sziasztok,
Van valaki jelenleg Zanzibaron? Juliusban mennénk, jól jonne nehany tipp, info odakintrol:)
Aishan kivul van meg kint, akit ajanlotok?


úti kritikus, 2020. 04. 24. 17:20
Attilának:

Zanzibáron a január az év legmelegebb hónapja, de ez szerencsére nem jelent túl nagy hőséget. 29 fok körül van, nem egy esős hónap. A tengervíz szuper meleg.


Attila, 2020. 04. 24. 16:42
Sziasztok!

Jó hoteleket tudtok ajánlani?
Illetve januárban milyen szokott lenni az idő?

Köszönöm!


úti kritikus, 2020. 03. 06. 15:14
Március hatodiki állás szerint Zanzibáron nulla fertőzött, nulla halálos eset. Lehet nyugodtan utazni. E tekintetben most jobb ott a helyzet mint nálunk.


Robert, 2020. 03. 06. 10:29
Sziasztok.
Egy kérésem lenne.
Tudja valaki hogy Zanzibáron mi a helyzet a koronavírussal?
Május 2-án utazunk.ha valaki ott van,légyszives irja meg.
Köszönöm szépen
Robert


P. Szilvi, 2020. 02. 19. 16:12
ivlisz87@gmail.com írj ide egy emailt. Szivesen segítek.


Varga Zoltán, 2020. 02. 13. 15:16
Kedves Postás Szilvia, küldenél egy elérhetőséget, mi (4 fő) 29-én utazunk Dar Es Salaam-ból Zanzibárba és lenne egy pár kérdésem! Előre is köszönöm!


Postás Szilvia, 2020. 02. 06. 14:26
Sziasztok!
Szuper nyaralásunk volt a szigeten Aisha nélkül.
Az első programra vele mentünk és sajnos halálra untuk magunkat 160 $ ért fejenként. A szigetkörút unalmas volt, többször szóltunk, hogy annyira nem érdekelnek minket az épületek. egyáltalán nem volt rugalmas pedig a csoportból senki nem érdekelt.Éhesek voltunk de enni csak 3 kor lehetett. A Buszban megsültünk. Rossz indulatú és hazudott más programmal kapcsolatban. Mondtuk, hogy megyünk a Mnemba szigetre ami mellettünk volt mert Nungwin laktunk. Azt mondta az rossz hely és messze van. Csodálatos hely volt és közel is volt. Delfinekkel úsztunk. És a program 5 főnek volt összesen 160 $. Nagyon jófejek voltak akik vittek minket. Volt gyümölcs és üdítő a hajón. Fűszertúrára is helyivel mentünk. Az is megérti aki éppen csak alig tud angolul mert direkt úgy mondják. A Chumbe sziget fullos volt oda érdemes elmenni! Cápát és teknőst is láttunk. Nungwi Hiltonban laktunk. A szálloda is nagyon jó volt. Kedves személyzet ütős koktélok változatos ételek! /Homár polip rák / mindig volt valami extra.


Erika, 2020. 01. 23. 00:57
bocs:elküldené


Erika, 2020. 01. 23. 00:56
Sziasztok
Nagyon hálás lennék,ha Ajsha pogramajánlatát elüledené valaki.
hontidok@freemail.hu


Hornyák Sándor, 2020. 01. 16. 14:45
Kedves Robert!Nekem is át tudnád küldeni az Aisha által küldött programokat?Előre is köszönöm!alex6602@gmail.com


Gabor, 2020. 01. 14. 22:53
Kedves Robi!

Nekem is tudnad kuldeni legyszi az Aisha altal Neked kuldott programokat? Nagyon megkoszonnem!
gabor.minarik@gmail.com

Udv:
Gabor


Szika1965, 2020. 01. 14. 08:00
Kedves Robert!
Köszönettel venném az ígért listát....mert Aisha nem válaszolt nekem :(
szika@citromail.hu
Előre is nagyon köszönöm!


Agnes, 2020. 01. 09. 23:21
Sziasztok!
Robert,
Megkoszonnem a programokat arakkal.
Elore is koszonom, Agnes
agnes.foldy@gmail.com


Robert, 2020. 01. 07. 17:55
Szia Szika!
Hát az időjárás mindig rizikós.viszont minden évben a szerencsére bízzuk.tavasszal mindig májusban járunk kirándulni.eddig csak phuketon fizettünk rá.Zanzibáron 12 éjszakát leszünk,május 3-reggel leszünk ott és 15-én késő este indulunk haza.
Aisha nagyon tüzetes választ adott a fakultatív kirándulásra.leírta melyik kirándulás mit tartalmaz és mennyibe kerül.
Ha érdekel, akkor írd le az email címedet és átt küldöm.
Szia
Udv:Robi


Szika1965, 2020. 01. 04. 20:50
Kedves úti kritikus!
Nagyon köszönöm válaszaidat :) Akkor ezt úgy kell értsem, hogyha esik is eső, akkor nem egész napos esőt kell elképzelni, csupán néhány órásat? Illetve még azt szeretném megkérdezni, hogy melyik partszakasz a legszebb?


Szika1965, 2020. 01. 04. 20:50
Kedves úti kritikus!
Nagyon köszönöm válaszaidat :) Akkor ezt úgy kell értsem, hogyha esik is eső, akkor nem egész napos esőt kell elképzelni, csupán néhány órásat? Illetve még azt szeretném megkérdezni, hogy melyik partszakasz a legszebb?


Zsigmond, 2020. 01. 04. 16:07
Sziasztok! Tóth László és Kata Varga-Toldi kint leszek én is a Bububu villában. Ha gondoljátok írjatok és beszélünk. zsiga7209@gmail.com. sziasztok.


úti kritikus, 2020. 01. 04. 14:44
Szikának:
Megnyugtatásul írom, hogy átolvastam egy csomó netes tavalyi májusi beszámolót és senki nem említette, hogy az eső elmosta volna a vakációjukat. Egyáltalán nem si írtak esőről.


úti kritikus, 2020. 01. 04. 14:39
Szikának:

Április az év legcsapadékosabb hónapja, a második legcsapadékosabb a május. Nagyobb záporokra számítani kell. Viszont meleg van és a tengervíz is kifejezetten meleg. Persze manapság nem számít a sok éves átlagra alapozni, szóval lehet mázlisabb az időjárás, amikor ott lesznek.


Szika1965, 2020. 01. 04. 13:28
Kedves Robert! Szeretném megkérdezni, hogy a májusi utazás nem kockázatos az esős évszak miatt? Illetve ha nem titok, mennyi időre mentek? Aisha bőven ajánlott fakultatív programot? Bennem még csak most érlelődik a gondolat, hogy idén, szintén májusban ide látogatnánk el a Párommal, ezért faggatlak...hiszen időközben, valószínűleg Te már szakavatott lettél ;) Segítségedet előre is nagyon köszönöm :) Üdv Szika


Robert, 2020. 01. 03. 12:32
Helo Daniel.
Aisha elérhetősége:
naturetourssafaris@gmail.com
Én ősszel leveleztem vele.elküldte nekem email-nen a fakultatív programok tipusait és az árait.van WhatsApp és viber elérhetősége,csak azt kérd el tőle.a tudta nélkül nem merem ide beirni.
Én a feleségemmel május 2-án megyünk a Daimonds la gemma del est hotelba.
Ha addig valaki megy da,kérem irja meg hogy milyen.köszönöm.


Kata Varga-Toldi, 2019. 12. 15. 18:00
hahó én ott leszek január végén/feb elején egy HELYI kenyai/tanzán barátnőmmel. Írjatok, hátha tudunk találkozni.


Dániel Farkas, 2019. 10. 24. 18:42
Sziasztok 2020-ban szeretnénk Zanzibárra repülni!Valaki tudna elérhetőséget adni az Aisha hölgyről?Ugy olvastam ő tud sok mindent a szigetről.


Tóth László, 2019. 08. 17. 18:52
SZIASZTOK!
KÉRDEZNÉM JANUÁR20.TÓL UTAZIK VALAKI ZANZIBÁRRA?
MI A DIAMONDS LA GEMMA HOTELT VÁLASZTOTTUK!


Vincze Kati, 2019. 08. 06. 21:26
Na közben már meg találtam, elnézést. ha még az jó, ami a fenti leírásban szerepel?!


Vincze Kati, 2019. 08. 06. 21:22
Sziasztok. Engem is Aisha elerhetosege érdekelne. Előre is nagyon köszönöm. Novemberben mennénk Zanzibárra. Cimem: vinczekati4@freemail.hu


Gabor, 2019. 07. 18. 17:16
Zanzibáron nagyon jó tapasztalatunk volt Amour-ral, aki bármilyen privát programot, transzfert megszervez úgy, ahogyan szeretnétek jó árakon. Hangsúlyozom privát, tehát a legtöbb programra csak titeket visz és az árai tényleg jók. Nagyon megbízható és pontos, nagyon szép, modern, tiszta, klimas autoval.

Amour Mohamed Said
Whatsapp: +255777454245


úti kritikus, 2019. 07. 15. 10:40
Erikának:

http://utikritika.hu/tanzania_es_zanzibar/szallas_1399_sultan_sands_4cs_-_velemenyek


Sárkány Erika, 2019. 07. 15. 02:14
Sziasztok.Van esetleg valakinek jó esetleg rossz tapasztalata a Sultan sand resortból?Október elején megyek ha esetleg lenne valami hasznos tanács a hotelel kapcsolatban azt megköszönném.


Kinga Kovacs, 2019. 06. 24. 13:15
Mindenkitől elnézést, Aisha telefonszáma jó!Az email címe is és a száma is!
Üdv:Kinga


Kinga Kovacs, 2019. 06. 24. 12:48
Kedves Utikritika!
Szeretném, ha segítenétek Aisha elérhetőségében! Sajnos a telefonszámok amik az oldalon vannak nem jók!
Köszönettel:Kinga


Robert, 2019. 05. 21. 21:50
Sziasztok.
Lenne egy kérésem.. volt valaki a Neptune Pwani beach resort hotelban? milyen szoba tipusba menjünk a feleségemmel? legyen tisztaság, kényelmes ágy, klíma, hűtő.milyen szoba típus tartalmazza ezeket? milyen a part és a víz májusban?
A választ előre is köszönjük szépen.


Hanna, 2019. 05. 01. 22:53
Sziasztok!
Nemsokára utazunk Zanzibárra. Valakinek esetleg megvan Aisha új elérhetősége?
hanna960619@gmail.com
Köszönöm


Barna, 2019. 04. 03. 19:41
Sziasztok!
2019 októberében mennénk Zanzibárba. Megtudná valaki adni Aisha elérhetőségét? Köszönöm! ub66@freemail.hu


úti kritikus, 2019. 04. 03. 15:31
Fanni!
Az oltások szükségessége nagyban függ attól, hogy az utazó az országon belül hova megy, milyen jellegű programjai lesznek. Én pl. zanzibári utazáshoz kapcsolódóan Dar es-Salaamban töltöttem néhány napot és ehhez egyáltalán nem volt szükség oltásra. Más a helyzet esőerdős kirándulók esetében. A szokványos turistás szafariknál nincsenek oltás szükségletek.


Fanni Kis, 2019. 04. 02. 11:49
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni hogy aki volt mar tanzaniaban melyik vedöoltasokat vettétek fel?
És hany oltast tudtatok beadatni egyszerre?


Geri1992, 2019. 02. 27. 16:43
Sziasztok!
Megtudná valaki adni Aisha elérhetőségét? Köszönöm! csoka.gergely.1992@gmail.com


Ilona, 2019. 02. 26. 22:38
Üdv. Van Aishanak új elérhetősége? Utazik vki márciusban Zanzibárra?


Révész Ibolya, 2018. 12. 19. 13:45
Aisha!Kérdésem.Hogy jutok el Tanzániába komppal?Hnnan induljak el a legrövidebb uton?Franciába vagyok.Rettegek a repülőtől. Köszi.Én is segitek ha tudok valamibe.Állatorvosnak tanultam biosz /emelt és kémia/emelt/szint.Oltásokban vagyok otthon.A csimpánzokhoz mennék.E-mailon erérsz.Ibolya


Bertáné Holcsik Erika, 2018. 12. 05. 15:25
Sziasztok, 2019.áprilisában mennénk 4-en 50+ csajok. Szeretném elkérni Aisha elérhetőségét, mert ami fent van, az már nem jó. Milyen akkor az időjárás? A helyi buszokat le lehet inteni? Köszönöm!


Balatoni Attila, 2018. 11. 01. 15:47
Sziasztok! Ha valakinek megmaradt tanzániai schillingje, úgy azt megvenném. Köszönöm
balatoni.attila.hu@gmail.com 06209402899


úti kritikus, 2018. 10. 04. 23:15
Katalinnak:
Tanzánia és Zanzibár turistás meglátogatásához nincs kötelezően előírt oltás. Biztos.


Köveskuti Katalin, 2018. 10. 04. 22:57
Sziasztok! Segitséget szeretnék kérni: kell védőoltás??? Köszönöm


Hajasné Tünde, 2018. 07. 11. 16:04
Szia Kedves olvasó!
Én október 20-tól szeretnék utazni kb. 2 hétre,az Aisha nevű hölgyel e-mail-ben kell felvenni a kapcsolatot a szervezéshez?
Üdv: Tünde


GÁL VIOLA, 2018. 05. 06. 09:42
Sziasztok, hol és hogy lehet elérni a zanzibar.guru oldalt? Kösz. üdv.


Csontos Szandra, 2018. 03. 17. 22:56
Ki van írva az elérhetősége...
Aisha elérhetőségei:
E-mail címe: naturetourssafaris@gmail.com
Telefonja: 255 715 462626 vagy 255 784 462626


anita farago, 2018. 02. 24. 11:34
Szia.
Elkérhetnénk Aisha elérhetőségét? Július végén szeretnénk menni. Köszönöm


Szisza, 2018. 02. 18. 11:25
Szeretném én is a hölgy elérhetőségét.
Köszönöm!


Ladányi Viktória, 2018. 02. 15. 16:18
Sziasztok! Mi júniusban tervezünk menni párommal,és nekünk is jól jönne ott egy kis segítség. Így kérlek aki tudja Aisha elérhetőségét, küldje le :) Előre is köszönjük!!!


BETTY, 2018. 02. 13. 09:34
Sziasztok!
Február végén utazunk mi is Zanzibárra és szeretnénk mi is minden érdekes látnivalót megnézni, ezért szükségem lenne Aisha elérhetősége.


Anna Marton, 2018. 02. 12. 18:02
Sziasztok.Vízumot hogyan rendeztétek Zanzibárba ?


Angela, 2018. 02. 08. 19:05
Sziasztok!Aprilis 11 tol tudnank utazni Zanzibarba...tudtok segiteni az idojarast illetoen?eleg rosszakat olvastam, en is elkerhetnem Aisha elerhetoseget?Elore is koszonom!


aranyoska, 2018. 02. 06. 23:16
Sziasztok! Mi a párommal április elején készülnénk Zanzibárra. Az olvasottak alapján gondban vagyok az idôjárás miatt. Mit tanácsoltok? Elkérhetném én is Aisha elérhetôségét? Köszönöm a segítséget.


Agi90, 2018. 01. 17. 09:55
Sziasztok! Május végén- június elején utaznánk, Aisha elérhetőséget szeretném elkérni! Köszönöm


Arina, 2018. 01. 16. 16:55
Sziasztok,
Én is Aisha elérhetőségét szeretném elkérni :) Júniusban utazunk Zanzibárra és az itteni leírásokból úgy tűnik, hogy vele lenne az igazi felfedezni a szigetet. Előre is köszönöm!


Sunguni, 2018. 01. 16. 16:08
Sziasztok! Aisha elérhetőségét szeretném én is elkérni, ítram egy megtalált e-mail címre, de az lehet, hogy már elavult. Köszi előre is!


úti kritikus, 2018. 01. 09. 20:52
Mambó!
Az e-mail címedre küldöm az elérhetőségét.


Mambó, 2018. 01. 09. 20:08
Érdeklődnénk Aisha-t hol lehet elérni? Mi Kiwengwa-n néztünk szállást, de nem nagyon beszélünk angolul, jól jönne egy magyar túravezető.. Köszönöm előre is üdv Mambó


úti kritikus, 2018. 01. 07. 17:59
Alexa!

Én a családommal védőoltások nélkül mentem Zanzibárra, és körültekintőek vagyunk ilyen téren.

Mindazonáltal itt lehet tájékozódni:


Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont (Albert Flórián út 3/a)
Bejárat a Vágóhíd utca felől!

Hétfő-Csütörtök: 9h00-14h00 (Figyelem! 13h30-ig lehet sorszámot húzni!)
Pénteken csak előre bejelentkezett utazókat fogadunk! 9h00-11h00

Információkérés és bejelentkezés: 8h00-9h00 és 14h00-16h00 között,
Telefon: (06-1) 476-1364


Alexa, 2018. 01. 07. 10:39
Az lenne a kérdésem,hogy kell e Zanzibárra valami védőoltás? Ugyanis mindenki mást mond, az utazási iroda, hogy nem kötelező csak ha valaki fertőzött országból megy (nem mennénk). Sokan meg azt mondják kell a több is(sárgaláz elleni vedőoltás, malária tabletta).


Magyar Ferenc, 2017. 12. 29. 17:41
Sziasztok!
A zanzibar.guru oldalon van magyar tájékoztató és programok is. Szerintem nem rossz...


Szilvia, 2017. 08. 10. 14:42
Sziasztok!
2017.03.23-04.02. között szeretnénk Zanzibárra utazni Bécsből férjemmel és 14 éves lányunkkal. 500,- Euro/fő áron jó a repjegy? Segítséget szeretnék kérni, hogy hová érdemes, milyenek ott az árak, elég a reggeli, vagy félpanzió, all.inc.? Köszönöm!


Weismann rachel, 2017. 06. 29. 12:22
Jó szallodat tud valaki?


úti kritikus, 2017. 01. 21. 02:22
Kedves Róbert!
Zanzibáron a május már az esős évszak legvége, s ezen belül a hónap második felében még kevesebb az esélye az esőnek. Napsütésből sok van. Ilyenkor szép a táj is a virágzások miatt. A nappali átlaghőmérséklet jellemzően 27-29 fok körül mozog. Éjszaka többnyire nincs 23 fok alatti hőmérséklet. A tengervíz nagyon meleg: 27-28 fokos! Átlagosan napi 8 órán keresztül lehet napsütésre számítani. Május azért nem esőmentes, bár kevesebbet esik, mint áprilisban. Többnyire délután szokott jönni egy kisebb, rövidebb zivatar. A statisztikák szerint május hónapban 10 olyan nap van, amikor esik valamennyi eső. A sziget azért nem olyan nagy, hogy lényeges különbségek lennének különböző részei között. Talán a keleti part tekinthető némileg kevésbé csapadékosnak, amit jelez is a szikár talajú táj képe is. Mivel júniusban kezdődik a hosszú száraz évszak, így azért jó esély van arra, hogy május második felében kevesebb legyen az eső, mint az első felében. A globális felmelegedés miatt nehéz biztosra venni bármit az időjárás tekintetében. Nem lehet alapozni arra, hogy mi volt tavaly, vagy azelőtt. Az tény, hogy Zanzibáron a mezőgazdaság kárára valamivel egyre kevesebb az eső. Egyébként május bizony nem minősül turista szezonnak Zanzibáron. Ez persze előnyös, mert olcsóbbak a hotelárak, de hátrány, mert jelzi, hogy az időjárás miatt május nem annyira vonzó a sziget. Úgy tartják, hogy az év két legcsapadékosabb hónapja az április és a május. Igaz, inkább az április. Május után júniusban gyorsan csökken a csapadékosság. Legyen szerencséjük az időjárással. Zanzibár szuper hely.


Robert, 2017. 01. 20. 21:13
Sziasztok
Szeretnék tanácsot kérni hogy május másik felében milyen az idő Zanzibáron.
Zanzibár melyik részén nem esik az eső májusban?Melegre és sok napsütésre vágyom.
Köszönöm


János, 2016. 01. 03. 14:22
Zanzibár pihenni és új ismereteket szerezni, kirándulni is kiváló hely - de ha mindkettőt szeretnénk, nem elég hozzá egy hét.
Zanzibárt (és látványosságait) jobban megismerni Aisha nélkül szinte lehetetlen. Saját szemünkkel láttuk, mit ad egy átlagos túravezető, és mit nyújt akkor, ha Aisha is a csoporttal van. (Ezen nem szabad spórolni).


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon