ÚTIKRITIKA.HU / Új-Zéland


hirdetes
Új-Zéland


útikritikák


Új-Zéland

Repülés | Szállás | Vízum | Vám | Fotóegyveleg

.

Nagyon jellemző vidéki látkép - cs.j. fotója

Repülés és repülőjegy

Szállás

Jön!

Vízum

A magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be Új-Zélandra, ha 90 napnál nem hosszabb a tartózkodás. A vízummentes belépés kötelező feltételei:

  • érvényes visszaúti repülőjeggyel rendelkezzen olyan országba, ahová jogosan beléphet
  • elég pénzzel rendelkezzen, hogy eltartsa magát ott-tartózkodása alatt (körülbelül 1000 új-zélandi dollár/fő/hónap)
  • útlevelének érvényessége legalább három hónappal meghaladja azt a dátumot, amikor Új-Zélandot elhagyja
  • az ott-tartózkodási szándéka ne haladja meg a megadott időt, (ha tovább szándékozik Új-Zélandon tartózkodni, akkor látogatói vízumkérelmet kell benyújtania).

A 90 napot meghaladó beutazási és tartózkodási szándék esetén, valamint ha a magyar állampolgár munkát kíván vállalni, illetve be kíván vándorolni, vízumkérelmet kell benyújtania az Új-Zélandi diplomáciai képviseletén. További információ a New Zealand Immigration Service honlapján található: www.immigration.govt.nz


2019.október 1-től azon magyar állampolgárok, akik vízum mentesen utazhatnak Új-Zélandra a jövőben szükséges hogy, egy előregisztrációval egy ún. NZeTA (New Zealand Electronic Authority) rendelkezzenek. Ennek hiányában a légitársaságok/hajóstársaságok az utasokat nem veszik fel, ami az utazás meghiúsulásához vezet. Az NZeTA visszaigazolása minimum 72 órát vesz igénybe. Ezzel egyidőben bevezetésre kerül egy környezetvédelmi adó International Visitor Conservation and Tourism Levy (IVL), amely minden, az országba látogató turistának kötelező.

az NZeTA költsége NZ$ 9 - mobil aplikáció használata esetén

az NZeTA költsége NZ$ 12 -a weboldalon történő igénylése esetén

az IVL Költsége NZD$ 35

A két fizetendő díj összevonva egyszeri fizetéssel lehetséges-

A rendszer élesítése most folyik és várhatóan július közepétől lehet megkezdeni az NZeTA bejelentkezéseket.

Részletes naprakész tájékoztatás az alanti honlapon található:

Visit immigration.govt.nz/nzeta

Egyéb felmerülő kérdések esetén forduljon az Immigration New Zealand’s ETA Project Team-hez

ETA.information@mbie.govt.nz

illetve a környezetvédelmi adóval kapcsolatban

tourism@mbie.govt.nz


"Fontos tudnivaló, hogy Új Zélandra semmilyen élelmiszert nem lehet behozni. És ezt nagyon komolyan veszik! A reptéren nem drogkereső, hanem úgynevezett biokereső kutyusok szaglásznak föl-alá, amíg a nagy csomagokra vártunk, addig odajött hozzánk is, megszagolta a kézipoggyászunkat, és leült mellé! Nagyon édes volt! Egyből nyittatták is ki a csomagjainkat, hogy van-e nálunk valamilyen élelmiszer. Azt a zacskót szagolta ki a kutya, amiben még felszállás előtt banán volt! Fel is írták a belépőkártyánkra, hogy átvizsgáltak minket, amire ezután többször is rákérdeztek." forrás

Vám

Az ország elhagyásakor tilos kivinni kagylókat, koralldarabokat, beleértve a tengerben és tengerparti strandokon találtakat is. Repülőtéren személyenként 20 NZD repülőtéri illetéket kell fizetni, ami fizethető valutában készpénzben, vagy hitelkártyával. A nemzetközi gyakorlatban általánosan tiltott (drog, fegyver, biológiai, vegyi stb.) árun túlmenően mindennemű nyers élelmiszer, mezőgazdasági termékek, elefántcsontból készült ékszerek bevitele tilos. A be nem vallott és a vámvizsgálat során megtalált termék elkobzása mellett szokatlanul magas helyszíni büntetés kiszabására lehet számítani. Narkotikumot tartalmazó szív-, depressziós és egyéb gyógyszerek bevitele csak eredeti csomagolásban és a gyógyszert rendelő orvos (angol nyelvű) igazolásának felmutatásával történhet.

Az új-zélandi karantén-szabályok szigorúak, az országba nem lehet bevinni nyers élelmiszereket (hús, húskészítmények, méz, tejtermékek, stb.). Részletes tájékoztató található az következő honlapon: www.biosecurity.govt.nz/enter. A repülőtéren az új-zélandi hatóságok alaposan átvizsgálják a beutazók csomagjait, esetleg fertőtlenítést rendelhetnek el a szerves anyagból – fa, csont, bőr, stb. - készült tárgyak esetében. Eredeti csomagolásban lévő egyéb élelmiszereket (fűszereket, csokoládét) általában beengednek az országba. A hatóságok pénzbüntetéssel sújthatják a karantén-szabályok megszegőit. A nagykövetség azt tanácsolja a beutazni kívánó magyar állampolgároknak, hogy kétely esetén kérjék ki az új-zélandi mezőgazdasági minisztérium repülőtéren tartózkodó képviselőjének tanácsát.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon