ÚTIKRITIKA.HU / Nahicseván


hirdetes

útikritikák


Nahicseván

Nahicsevánról dióhéjban| Vélemények |Odajutás| Szállás| Étkezés|Régi Nahicseván|Momine Khatun mauzóleum |Ordubad|Hacadag|Alinja-hegy| Fotóegyveleg

Ata fotója

Nahicsevánról dióhéjban

Naxcivan

azaz, a Nahicseván Autonóm Köztársaság

Lakosság (2022-ben): 462,000

Fizetési eszköz: azeri manat

Vélemények

,, Halleluja...megérkeztem Azerbajdzsán Kanári-szigetekére. Gondolom annyira nagy az elvándorlás az enklávéból hogy úgy ösztönzi a kormány a helyieket hogy olcsóbbak az árak. Itt nincs ÁFA az árukon, minden majdnem féláron mint Bakuban.
Hol is kezdhettem volna máshol mint a Navicseváni piacon vagyis a bazárban.

Utána jólesett egy forró tea habár kint is körülbelül 40c van 🙂 (Ata, 2022)

,, Bármerre sétál az ember Nahcsivánban egymás után állnak az iszlám építészet remekei, mecsetek, medreszék és a vár is amely ma a helytörténeti múzeumnak ad helyet. És senki ne hagyja ki a Kán palotáját amely 1780 és 1920 között a Nahcsiváni Kánság székhelye volt 🙂
Nahcsiván sokkal többet nyújt mint gondolná az utazó! (Ata, 2022)

Odajutás

Érkezés a világtól elzárt enklávé területre Azerbajdzsán autonóm területére - Nahcsivánba 🤗
Ahogy a mellékelt térkép is mutatja nincs összeköttetés szárazföldön a két országrész között. Így irány Baku repülőtere és ott a 2-es Terminál amit én csak Nahcsiván repülőtérnek nevezek. Nem indul máshová belföldi járat csak ide de óránként.

A nemzeti légitársaság monopóliuma az utazás. Az Azerbaijan Airlines ( J2) szabott kormányzati áron 70 manatért adja külföldieknek a jegyet, de a szegény azerieknek is csak 10 manat a kedvezmény.

Offline radarral követem az utunk. Egy gyors balos kanyarral a Kaszpi-tenger felett repülünk majd nagy meglepetésre iráni légtérbe repülünk be. Amikor Karabah felé érnénk még beljebb száll a gép Iránban. Majd amikor Navicseván régióhoz érünk gyors jobbos kanyar és átrepülve az Araz folyó felett újra Azerbajdzsánba érünk. Mintha a kapitány meg szerette volna nekem mutatni az autonóm területet szinte elszállunk a török határig majd egy erős jobbos kanyarral Navicseván város felett landolunk.

A repülőtér kicsi de rendezett, nyírfaliget vezet a reptéri buszhoz. Pont naplemente előtt érek a városba. (Ata, 2022)

Szállás

Sabahınız xeyir Naxçıvan 🙂
Jó reggelt Nahcsiván! Reggeli a Grand Hotelben 🙂 sajnos itt nincs Airbnb vagy szállodák nagy választéka, a helyi kormány kijelölt öt szállodát azt is mind a fővárosban Nahcsivánban ahol külföldi vagyis látogató megszállhat.
Valóban Grand hotel a Grand. Hatalmas szobák, kihasználatlan tér. Akár utcabált is rendezhetnék az egyágyas szobámban:) kész Las Vegas azeri módra:)
A reggeli mintha csak Törökországba csöppentem volna ugyanaz. Kicsit Azerbajdzsán idegen az olajbogyó és a sajtok de legyen. A tea és a fügelekvár isteni.


Gyönyörű a kilátás a városra a szobából. A mecseten túl a hegyek már Iránban:)

(Ata, 2022)

Étkezés

A hosszú nap után jól csúszott a törökös vacsora 🙂
Helyi jellegzetesség a Duspara azaz a Hinkali leves, jó csípős Adana kebab tejfölön úsztatva majd pedig jöhetett desszertnek a sütlac és a jéghideg ayran 🙂

(Ata, 2022)

Vásárlás

A bazár - Ata fotói

Régi Nahicseván

Furcsa érzése van az embernek Azerbajdzsánban. Bármerre utazik is az ember a régi házakat falak mögé dugják mintha azt akarnák mutatni hogy ez már nem létezik, nem része a modern és fejlődő olajországnak. Itt is akadnak azért szemrevaló épületek.... (Ata, 2022)

Ata fotói

Momine Khatun mauzóleum

Mind meghalunk, utánunk csak a szél marad"

Nahcsiván a mauzóleumok városa. Ez a felirat áll a leghíresebb síremlék Momin Hatunén. A XII.századi középkori 34 méteres felhőkarcoló az iszlám építészet műremeke. Az Atabaylar állam alapítója feleségének Mominnak méltó nyughelyet szeretett volna de végül az asszony után az uralkodót is itt helyezték örök nyugalomra. A Közel-Keleten a mauzóleum számított akkortájt a legmagasabb épületnek és szinte egyedülálló hogy ilyen épen megmaradt. Körülötte egy egész palota komplexum volt hajdanán de csak Momin Hatunon nem fogott ki a szél és az idő.

A mauzóleum számít a nahcsiváni és az azeri iszlám építészet mintájának, az azeri címer is a síremlék központi motívuma.

Egyik csodából a másikba esik az ember...nincs is annál szívszorítóbb érzés amikor a keresztény látogató Noé próféta sírja mellett együtt imádkozhat muszlim testvéreivel. Az örmény hagyomány szerint Noé alapította Navicsevánt, mind a keresztények szentként a muszlimok prófétaként tekintenek rá.


Sajnos az eredeti sírhelyből csak egy kő maradt ami becses helyen őriznek a türbében. 2006-ban építette az azeri elnök helyi hagyományos építészet szerint.Az alagsorban viszont valóban az a hely van amely alatt nyugszik Noé akinek a bárkája megakadt Ararat szent hegyén. (Ata, 2022)

Ordubad

Az autonóm terület középkori városában Ordubadban jártam. A karavánutak és a selyemút mentén fekvő szárított gyümölcs és fűszer kereskedő városnak a XVIII.szazadban is még több lakója volt mint ma.
Akkor ugyanis könnyen meg lehetett közelíteni a Perzsiához tartozó várost amely közelebb van az iráni Tebrizhez mint Nahcsivánhoz. Ma határok közé zárva északról Örményország délről Irán határolja és átjárás nincs.

Manapság Ordubad mégis több szempontból vonzza az embereket. A helyieket azért mert az autonóm terület többi városától eltérően - amelyek sík területen fekszenek - Ordubad majdnem ezer méterrel a tenger szintje felett magasodik az óriási 3900 méter magas Kapurdzukh hegy lábánál van.

A külföldi látogatót pedig az egyedülálló Gemigaya gránitkövek hozzák ide amelyeken 6000 éves állatábrázolások láthatók. A két nagy gránit Ordubad fő nevezetességében a XVII. századi piac épületében kapott helyet. Olyan szerencsés voltam hogy a múzeum igazgatója vezetett körbe. A valóság az hogy csak ő tudott angolul és oroszul 🙂

(Ata, 2022)

Hacadag

Nahcsiván autonóm terület jelképe a gyönyörű sziklahegy a Hacadag. Nem csak gyönyörű alakja miatt vált nemzeti szimbólummá hanem azért is mert központi fekvése miatt bármerre jár az ember Nahcsivánban, a Hacadagi mindenhonnan látható.

Szépsége magával ragadó! (Ata)

Alinja-hegy

Megmásztam egy sziklás tanúhegy tetejét a Hacadag mellett. Az Alinja-hegy minden Nahcsiváni kirándulás első számú látnivalója!


Kitűnő kondícióban kell azonban lennie annak a látogatónak aki fel akar jutni az Atabek uralkodók fellegvárába. Ötszáznál meguntam a lépcsők számlálását.
A három vastag fallal is körülvett erőd szinte bevehetetlen volt pedig volt hogy az ellenség másfél évtizeden át támadta a XIV.században. Éppen ezért vált az azerieknek az ellenállás és a kitartás szimbólumává.

Gyönyörű a kilátás az Alinja hegy tetejéről. Nyugat felé Nahcsiván és az Araz folyó felduzzasztott tava, kelet felé egész Ordubadig ellátni.

Aki az erődöt szeretné jó fényviszonyok között fényképezni az délelőtt jöjjön aki viszont a páratlan naplemente miatt látogat ide, ők nyáron este 6 után jöjjenek:)  (Ata, 2022)

Fotóegyveleg

Ata fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon