ÚTIKRITIKA.HU / Azerbajdzsán


hirdetes

útikritikák


Azerbajdzsán

Egészség | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Közlekedés | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk

Ata fotója

Egészség

 • A csapvíz fogyasztását egyáltalán nem ajánljuk.
 • A meleg éghajlat miatt azonban előfordulnak ételmérgezések.
 • Az ország legdélebbi részén, nyáron maláriaveszély van.
 • Az ország több területén, a hegyekben mérges kígyók találhatók.
 • Az orvosi ellátás jó, a gyógyszertárakban az esetleg szükséges gyógyszerek gazdag választékban elérhetők.
 • Bakuban működnek jól felszerelt, jó színvonalú ellátást nyújtó magánklinikák is, oroszul és angolul is beszélő személyzettel, de ezek díjszabása rendkívül magas. Kössünk utazás előtt utas- és balesetbiztosítást!
 • Bakun kívül az egészségügyi ellátás kalandos lehet egy külföldinek. Vidéki, egyéni autós utazás esetén legyen nálunk mindenképpen elsősegélycsomag.

Étkezés

A turisták jellemzően a turistás vagy a helyi középosztály által frekventált éttermekbe mennek enni. Más éttermekben nehéz a nyelvi tájékozódás és bizonytalan lehet a higiéniai helyzet is.

"Milyenek az éttermi étkezés körülményei, jellegzetességei? Túl kell esni rajta. A belvárosban nagyon sok az elegáns és jó étterem. A dönerrel mindenképpen vigyázni kell, mi az első után átestünk az egy-hét-vécén-váltogatjuk egymást. Pár nap alatt az összes széntablettánk elfogyott - szóval csak óvatosan!!" (D. A.,)


"Kétségtelen, hogy sokkal turista-barát lett a város. Tele van pl. jó étteremmel. (Húsz éve egyet találtunk az egész városban, abban sem volt túl sok köszönet, és étel sem nagyon.) A legjobbra most teljesen véletlenül akadtunk rá. Kerestünk egy másikat, amit a Chili és vanília blog emlegetett, mint abszolút favoritot (később megtaláltuk, valójában egy pocsék menza), de nem találtuk. Megkérdeztük egy idős taxist, hogy szerinte merre lehet. Ő pedig hozzánk fordult, és széles mosollyal üdvözölt: "Jó estét!" Kiderült,. hogy a bácsi az előző budapesti azeri nagykövet sofőrje volt. Azonnal hívta is a fiát, Orhant, hogy nini, magyarok vannak itt. Orhan pedig két percen belül ott volt, és kiderült, hogy ő nagyon is jól beszél magyarul. Az éttermet ugyan nem ismerte, de elvitt egy másikba - a tengerpartra. A hely több volt, mint csodálatos. Egyrészt a keleti szokásoknak megfelelően éjjel tizenegy körül még helyi gyerekes családokkal volt teli, ami igencsak növelte a bizalmunkat, hogy itt autentikus helyre jöttünk. Aztán pedig rendeltünk. Előételből - a helyi hagyományoknak megfelelően - jött vagy tízféle. Kedvencünk a savanyított szilva volt, bár a friss menta, a citromos joghurt vagy éppen csípős padlizsánkrém sem volt kutya. A frissen fogott és sütött Kaszpi-tengeri hal viszont gránátalmaszósszal egyenesen mesés volt."

KFC - nem szerény az elhelyezés:

"Bakuban a tengerparti sétát a londoni "uborka" épülethez hasonló bevásárlóközpontnál kezdhetjük. Ha már itt tartunk, számos, hatalmas bevásárló komplexum – mall – található Bakuban. A csillogó üzletekben, butikokban, szinte minden világmárka képviselteti magát. Mindegyikben találhatunk úgynevezett "food court" szintet, ahol az azeri és a török jellegű étkezdék valamint a divatos keleti konyha ízei mellett, választhatunk olasz ételeket is. " forrás

Szórakozás

"A Lonely Planet szerint Baku a világ tíz legjobb bulivárosának egyike. Az útikönyv szerzői valószínűleg nem jártak még más bulivárosban, vagy az éjszakai életről teljesen más az elképzelésünk. Bár helyi diszkóban mi sem jártunk, önhibánkon kívül. A legnépszerűbb helyre, a Pasificóba nem engedtek be. Nők és előzetes foglalás nélkül ugyanis fiúk nem mehetnek be. A városban tényleg sok apró bár, kocsma és föld alatti diszkó van, de ezek egyike sem volt túl bizalomgerjesztő, így a Fountain Square éttermei közül választottunk egyet, majd irány a sokáig nyitva tartó törökfürdő." forrás

Vásárlás és pénzváltás


Azerbajdzsánban az azerbajdzsani manat (AZN) a hivatalos fizetőeszköz.

Eurót, amerikai dollárt és angol fontot könnyen be lehet váltani. A jelentősebb szállodák, a nemzetközi láncokhoz tartozó bevásárlóközpontok és a komolyabb éttermek elfogadnak bankkártyát. A nagyobb városokban lehet találni pénzautomatát.

Rengeteg bolt árusít vodkát, éspedig hatalmas választékkal. Olcsótól nagyon drágáig van mindenféle.

"Vásárlás, árak? Baku drága. Ezen nincs mit szépíteni. Olcsón bevásárolni a belvároson kívül lehet, piacokon, stb. De ott sem minden boltban. A közlekedésen és múzeumokon kívül minden a nyugat-európai árakhoz hasonlítható!" (D. A., 2013)

Leninek, Sztálin, kutyák, macskák - C.P. fotója

Közlekedés

Az Azerbajdzsán hatóságok az országba gépjárművel érkezőktől a NEMZETKÖZI VEZETŐI ENGEDÉLY formátumot fogadják el.
A bérautóval közlekedőknek nagyon óvatosan kell autózni, mert sok a rossz állapotú és a sötétben gyengén megvilágított utca és a vezetési kultúra jelentősen eltér Európában megszokottaktól. Sok a közlekedési baleset Azerbajdzsánban, és egyre több.

Forgalmas utca Bakuban - Kriszta fotója

Taxi

A bakui taxikban többnyire nincs taxióra. Beszállás előtt meg kel alkudni a viteldíjba. Idegesítő dolog, ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy mi lehetne a reális összeg. Ne lepődjünk meg, hogy a taxikban az anyósülésen nem tudjuk bekötni a biztonsági övet. Nincs. Az ócska, ex-szovjet Lada és egyéb taxikba ne szálljunk be, mert nem biztonságos az állapotuk. Újabban Bakuban közlekednek londoni típusú taxik. Jó állapotúak, és ezekben van taxióra is. Arrafelé várakoznak, ahol a turisták is előfordulnak.

Metró és busz

A Baku-i metró viszonylag jó állapotú, biztonságos. Viszont minden azeri nyelven van kiírva, ami gond a turistának. Minden metróállomásnál rendőrök állnak és esetenként belenéznek a csomagokba (terrorcselekményektől tartva).

Jóllehet egyre több a korszerűbb busz, de használatuk nem praktikus a turista számára. A metróhoz hasonlóan nagy a tömegnyomor és az idegennek nincs igazán jó érzése a tömegközlekedésben.

"Milyen a tömegközlekedés Bakuban és a taxi? A tömegközlekedés igazi élmény, ha lehet úgy nevezni. Megállók kijelölve nincsenek, a buszokat bárhol le lehet szólítani. A sofőrök életveszélyesen vezetnek, mindenképpen két kézzel kell kapaszkodni! Előfordulhat, hogy rád csukják az ajtót, vagy hogy a belvárosban a sofőrök egymással versenyeznek. Légkondi a buszokon nincs ( hacsak azóta nem újítottak), a sofőrök a buszon dohányoznak. Két éve 20 qepikért lehetett utazni, ami nagyjából 15 centnek felel meg, felszálláskor, a sofőrnek fizetendő, jegy, bérlet, stb. nem létezik. Csak a metrón (pesti kék metró :-), oda viszont csak kártyával lehet bejutni. A kártya ára 2 Manat, az automatáknál fel lehet tölteni.

Anno a metrókon minden oroszul volt írva és azeriül bemondva, szerintem ezen javítottak az Eurovíziós dalfesztivál óta. Kétféle taxi létezik: az angol taxi, üveg a sofőr és az utasok között, taxióra!! Turistáknak csak ezt ajánlom. A többiek (bárki lehet taxis, ha vesz egy taxi táblát, ami minden sarkon kapható) a többiek biztos, hogy átvágnak!!!! Ha ők 10 Manatot mondanak, akkor meg kell mondani neki, hogy 5!!! Nem csak a turistákat vágják át, hanem az azerieket is. A főnökünknek csak azért mondtak kétszer annyit, mint amennyibe az út kerül, mert nyakkendő volt rajta!" (D. A., )

Vonatozás

Stadler vonat Baku főpályudvarán - Ata fotói

Közbiztonság

A közbiztonság a turisták szempontjából jó. Bakuban vannak zsebtolvajok a zsúfoltabb helyeken. Valójában túl kevés a turista ahhoz, hogy kifejezetten rájuk "szakosodjanak", de ha az utazó az értékeit láthatóvá teszi, áldozattá válhat. Vigyázni kell a turisták és főleg az ott dolgozó nyugatiak által látogatott bárokban, mert a túlszámlázás miatti balhézás előjöhetnek jelentős testalkatú, izmos figurák.
A férfi kíséret nélküli turista nők kiteszik magukat kisebb zaklatásoknak.

"Milyen a közbiztonság? Férfi kíséret nélkül utazó turista lányok, asszonyoknak problémás lehet? Nem ajánlom. Este 9h után pedig semmiképpen! Sem a belvárosban, sem a külvárosban. Vidéken pedig semmiképpen! Az egyik önkéntes lányt éjjel ketten megerőszakolták, minket egyszer követtek és kihívták a rendőrséget. Úgy "menekültünk" meg, hogy elrohantunk! Pedig semmi különöset nem csináltunk, csak sötétben mentünk haza. Ezután világosítottak fel, hogy az európai nők itt könnyen megszerezhető prédák, mivel már a szüzességük sincs meg, ezért nem lesz büntetés... A belvárosi biztonság: évek óta ott élő francia lány ismerősünket a kivilágított utcán éjjel megtámadta egy azeri, és a falhoz szorítva fojtogatni kezdte. Nagy szerencséjére valahogy el tudott menekülni. Itt még egyszer hangsúlyozom: sötétedés után nő egyedül ne menjen az utcára. Vagy taxival közlekedjen, de ne gyalog!" (D. A., aki ott dolgozott, 2013)

Nem ajánljuk az Örményország ellenőrzése alatt álló Hegyi-Karabah (Nagorno-Karabah) területre utazást. A vonatkozó törvény felhatalmazza az illetékes azeri hatóságokat arra, hogy a hegyi-karabahi vízumot tartalmazó útlevél tulajdonosát Azerbajdzsánba történő belépésekor eljárás alá vonják. Ellene beutazási tilalmat rendelnek el. Mindezen felül még 100-500 manatig terjedő bírságot megfizetésére is kötelezhetik.

,, Több rendőrrel találkoztunk, mint járókelővel, bár ez így önmagában nem túl informatív, mert egyébként is rengeteg rendőr volt országszerte. Ráadásul a rendőrökön kívül Baku tele volt térfigyelő kamerákkal is, így igazából a biztonságra nem lehetett panaszunk. (2018) " forrás

Magyar külképviselet

Magyarországnak van Bakuban nagykövetsége és Konzuli hivatala:

 • Cím: Mirza Mansur 72, Icheri Sheher, 1004 Baku, Azerbaijan
 • Előhívó: 00-994-12
 • Telefon: (00-994-12) 497-4581 vagy 497-4582
 • Ügyeleti szám: 50-645-3520 (hétvégén, ünnepnapokon, illetve munkaidő után)
 • Konzuli ügyelet, magyar állampolgárok sürgős konzuli ügyében: 50-513-1777

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Torma Tamás


Konzulok: Beniczky Anna, dr. Mógor Zsolt

 • Fogadóórája: H, K, Sze, P: 09:30-13:00
 • Munkaidő: hétfőn 09.00-18.00, keddtől, szerda 09.00-17.00, pénteken 09.00-16.00 (budapesti idő + 3 óra)
 • E-mail: mission.bku@mfa.gov.hu
 • Honlap: baku.mfa.gov.hu

BAKU - TISZTELETBELI KONZULÁTUS

 • Cím: AZ 1001 Baku, Istiglaliyyat str. 29/14
 • Előhívó: 00-994-12
 • Telefon:
  • +994-12-492-76-23 (fax is)
  • +994-12-492-30-21 (fax is)
  • +994-50-210-1375 (ügyeleti mobil)
 • E-mail: richter@azeurotel.com
 • Tiszteletbeli konzul: Kamran Hasanov

Egyéb hasznos információk

Ünnepnapok:

 • Január 1. - Újév
 • Március 8. - Nők Napja
 • Március 20-21. - Novruz bayramı (a tavasz ünnepe)
 • Május 9. - a fasizmus felett aratott győzelem ünnepe
 • Május 28. - a Köztársaság Napja
 • Június 15. - a Nemzet megmentésének napja
 • Június 26. - a fegyveres erők napja
 • Október 18. - a nemzeti függetlenség napja (avagy az állam szuverenitásának napja)
 • November 12. - az alkotmány napja
 • November 17. - a nemzet újjászületésének napja
 • December 31. - a világszerte élő azeriekkel való szolidaritás napja

Két vallási ünnep napja minden évben máskor van a holnaptárnak megfelelően:

Elektromosság

Azerbajdzsánban 220 voltos az elektromosság. A csatlakozó aljzatok megfelelnek a nálunk is használt európai szabványoknak. Néhány régi, "szovjetes" épületben még vannak másféle aljzatok. Nyilván nem a top hotelekben, de egyéb helyeken, olcsóbb szálláshelyeken előfordulhatnak áramkimaradások, ingadozások.

Fotóegyveleg

Bakui utcakép - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon