ÚTIKRITIKA.HU / Litvánia


hirdetes
Litvánia

útikritikák


Litvánia

Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Magyar külképviselet | Fotóegyveleg

Kaunas - troli - Ata fotója

Közlekedés

 • Litvániában az utak állapota jó vagy átlagos, jellemzően nagy a teherforgalom, különösen észak-déli irányban.
 • A sebességhatár városban 50 km/óra, autóúton télen (november 1. - március 31. között) 100 km/óra, nyáron (április 1. - október 31. között) 110 km/h, míg autópályán télen 110 km/h, nyáron pedig 130 km/óra.
 • Az autópályás közlekedésnél kifejezetten ügyelni kell arra, hogy a Vilnius-Kaunas közötti kétszer kétsávos út nem minősül autópályának, így itt a sebességhatár csak 100 km/óra! Ezen az útszakaszon rendszeresek a gyalogátkelőhelyek, így különösen a rossz látási viszonyok között nagyobb körültekintés szükséges! A tompított fényszóró használata nappal is kötelező egész évben.
 • Még a nagyobb települések környékén is gyakorinak mondható a kerékpáros közlekedés, így az elővigyázatosság különösen fontos.
 • Litvániában jelenleg nincs közúthasználati díj.
 • A településeken a gépkocsivezetők a magyarországi viszonyokhoz képest előzékenyebbek a gyalogosokkal, így előfordulhat, hogy a magyar vezető számára váratlan módon lép valaki a gépjármű elé a zebrán.
 • A közúti rendőri ellenőrzések kifejezetten gyakoriak, így különösen óvatosnak kell lenni a sebességhatár betartásánál. A külföldi gépjárműveknél rendszeresen ellenőrzik a sebességkorlátok betartását.
 • Autót ezen a linken könnyen bérelhetünk.

A Litvániában szokványosnak tekinthető, a magyarországitól eltérő időjárásra való tekintettel télen különösképpen ajánlott az óvatos közlekedés. A téli gumi használata november 1-től április 10-ig kötelező! A szöges téli gumi használata elterjedtnek mondható, annak használatakor kötelező az azt jelző matrica kiragasztása a hátsó szélvédőre. Főként vidéken jellemző, hogy az alsóbbrendű utak a téli, havas időszakban (decembertől márciusig) nehezen járhatóak a hó miatt. Hólánc beszerzése javasolt! A Litvániába irányuló, illetve a nagyobb városokból kiinduló autóbuszos közlekedés a térségben nagyon sok célállomást érint. Ez a közlekedési forma kifejezetten elterjedt a régióban, így Litvániában is, ajánlható egyéni utazások lebonyolításához.

a.s. fotója

Kaunas - egy közlekedési tábla rúdtáncosa - d.k. fotója

Étkezés

Sűlt őzhús hagymás rostélyosan - a.s. fotója

Balandeliai, azaz töltött káposzta (ismerős, nem?) - p.f. fotója

Vásárlás

Közbiztonság

Litvániában a bűnözés nem tér el érdemben a többi, térségbeli EU-tagállamtól. A külföldi állampolgárok elleni bűncselekmények jellegükben elsődlegesen vagyon elleniek, főként a turisztikai céllal itt tartózkodókat érintik, mint pl. zsebtolvajlások, iratok ellopása. Ebben az esetben a magyar utazók számára szokatlan helyeken, mint pl. kávéházakban, éttermekben is történhetnek ilyen jellegű bűncselekmények. Előfordulhat, habár nem jellemző az erőszakos utcai rablás is. Előfordulhat, hogy éjszaka, szórakozóhelyek környékén külföldieket akár ok nélkül is bántalmaznak szélsőséges egyének, vagy csoportok. Ennek hátterében gyakran alkoholfogyasztás, vagy a szórakozóhelyen történt atrocitás áll, és semmiképpen nem az idegen állampolgár magyar származása.

Egyéb hasznos információk

 1. A litván valuta az euró. A hitelkártya használata már a kisebb településeken is elterjedt.
 2. Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és baleset-biztosítás megkötése. Litvániában az átlagos európai közegészségügyi helyzet jellemző, a beutazás nem jelent megnövekedett biztonsági kockázatot. Nincs jelenleg influenzajárvány, amellyel számolni kellene.
 3. A kalinyingrádi megye és Litvánia közötti határfolyó, a Nemunas vize egyes helyeken kifejezetten szennyezett, így a fürdőzést itt mindenképpen kerüljük el.
 4. A Balti-tenger még a nyári időszakban is hűvös marad. Palanga és a Kuróniai-félsziget ennek ellenére népszerű turisztika célállomás. A nyári időszakban ügyeljünk a biciklistákra még a kisebb a településeken is!
 5. Elektromosság: Az elektromos hálózat 220 V és 50 Hz, a konnektorok a magyar szabványhoz illenek.

Magyar külképviselet

Vilniusi Nagykövetség

 • Cím: Jogailos gatve 4. 01116 Vilnius
 • Telefon: (+370) (5) 2690038
 • Fax: (+370) (5) 2690039

Fotóegyveleg

Kérjük, ne dobjon vécépapírt a vécébe - klozetus ir pisuarus


Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon