ÚTIKRITIKA.HU / Madrid






hirdetes

útikritikák


Madrid

Repülőjegy |Érkezés| Szállásválasztás | Úti okmányok | Fotóegyveleg

v.j.

Repülőjegy és repülés

A Malév kiesésével Budapestről hagyományos légitársaság nem repül közvetlenül Madridba. Eddig. Mert 2015. június másodikától újra repüli az Iberia spanyol légitársaság a két város között.

  • IB 3278 MAD - BUD 11:10-14:40
  • IB 3279 BUD - MAD 15:25-18:45

2015. június 2. és június 25. között, keddenként, szerdánként és csütörtökönként. Június 30. és augusztus 27. között, szombat kivételével a hét minden napján. Augusztus 31-től október 1-jéig hétfőnként, keddenként, szerdánként és péntekenként. Október 6. és október 22. között pedig ismét keddenként, szerdánként és csütörtökönként üzemel a járat. A köztes időszakokban nincs IB-összeköttetés.

A fapados légitársaságok közül a Wizzair és a Ryanair járataival juthatunk el a legkönnyebben a spanyol fővárosba. A repülőjegy árak a foglalás időpontjától, és a foglalás idejétől függnek. Érdemes időben megvásárolni a repülőjegyeket, mert a kedvező árú jegyek hamar elkelnek. Utazás előtt senki  se felejtsen el becsekkolni, újra ellenőrizni a menetrendet és a poggyászinfokat. A fapadosok sokszor variálnak a menetrenddel, érdemes naprakésznek lenni. Mindez a repülőtereken már sokkal többe kerül. A Wizzair a Barajas repülőtérre közlekedik, a repülés ideje kb. 3 óra. A Barajas repülőtérről (13 kilométer a városközpontig) fél óra alatt be lehet menni busszal (5 euróért) az Atocha pályaudvarig (a busz előtte megáll a Cibeles-en is). Ezen a linken érdemes aktuális repülőjegy árakat nézni. A bejutás megoldható vonattal, metroval, busszal vagy taxival is. Nagy zsúfoltság esetén érdemes előre taxit foglalni.

Érkezés

Bejutás a repülőtérről

Madrid repülőtere a Barajas repülőtér, 12 km-re található északkeletre a fővárostól. A reptérnek 4 terminálja van, az 1-2-3 egymás mellett, a 4-es terminál jó pár kilométerre az előzőektől található. A Wizzair az 1-es terminálra szállt le. A reptér vasútállomása az Aeropuerto T4, a 4-es terminálon található. A terminálokat ingyenes Shuttle bus köti össze. Leszállást követően a FREE TRANZIT BUS piktogramokat követtük, a tranzit busz a terminál előtti buszmegállóból indult, 6.00-22.00 között 5 percenként, 22.00-6.00 között 20 percenként közlekedik. A 4-es terminálra érve, a vonat piktogramokat követve leltük meg a vasútállomást. A repülőtér vasútállomása az Aeropuerto T4, a C1 elővárosi vasútvonalon végállomása, óránként 4 vonat indult (óra 01, 17, 32, 47) Madrid központjába. Nuevos Ministerios állomásig 22, az Atocháig 31 perc a menettartam, a vonal végállomása Principe Pio.
A spanyol vasúttársaság (RENFE) CERCANIAS elővárosi vonaton kívül a 8-as metróval, és többféle buszjárattal is be lehet jutni a városba, nekünk a vonat tökéletes volt. (2022)

Szállásválasztás

Madridban, mint sok más európai  nagyvárosban kulcskérdés a közlekedés. A metro mellett kell lakni vagy esetleg nagyobb buszos csomópont közvetlen közelében. Salamanca talán a legfelkapottabb - és a legdrágább is nyilván - , de az utazó remekül érezheti magát bármelyik kellemes körnéyken. Ilyenek Chueca, Malasana, Huertas vagy Las Salesas. Kerülendőek általában a déli külső kerületek. Bár méretét tekintve Madrid egy alapvetően biztonságos város,  az utazónak az alapvető biztonsági lépéseket is be kell tartania.

Szálloda választásában ezt a linket tudjuk ajánlani. Könnyű és jól áttekinthető ár összehasonlításból tudunk kiindulni. 

A 4C Bravo Murillo hotelben szálltunk meg, a város északi részén, a Nuevos Ministerios vasútállomástól 1, 5 km, a Real Madrid stadiontól kb. 1 km, a booking-on foglaltuk. A szállás az Estrecho metrómegálló közvetlen szomszédságában volt. Jó szívvel ajánlom mindenkinek. (2022)

Úti okmányok

A magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy a legújabb típusú személyi igazolvánnyal léphetnek be Spanyolországba. Bármilyen más típusú személyigazolvány is megfelelhet, de azt tudni kell, hogy a spanyol hatóságok esetleg nem fogadják el az elhasznált, megrongálódott, kis könyv alakú személyi igazolványt. Szóval inkább tanácsoljuk az útlevelet vagy az új típusú személyi igazolványt. Ha személyautóval jön Spanyolországba, akkor az utazás előtt ellenőrizni kell, hogy a gépjármű összes hivatalos dokumentuma rendelkezésre áll-e.

Update 2017 - Gördülékenyebb az utazás útlevéllel, szigorúbbak az ellenőrzések és már nem nagyvonalúak a határőrök.

Fotóegyveleg

v.j.

j. d. fotója az Atocha pályaudvarnál

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon