ÚTIKRITIKA.HU / Madrid

Madrid

Közlekedés | Egészség | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Fotóegyveleg

v.j.

Közlekedés

A madridi metró

Ultra jó metróhálózata van Madridnak, szinte bárhova el lehet jutni, nincs is szükség arra, hogy buszozzunk vagy villamosozzunk. Metrós összeköttetés van a Barajas reptér és a város között, így nagyon egyszerűen lehet bejutni a városközpontba. Mivel külső kerületbe esik a reptér, ezért bővített vonaljegyre lesz szükség, úgymond környéki jegyre.

A madridiak nagyon büszkék is a metrójukra, van is mire. 2019-ben összesen 677,4 millió utast szállított, 1919 óta működik. 294 km hosszú összesen, 302 állomással büszkélkedhet. A leghosszabb vonala a 10-es, majdnem 40 km hosszú. A leglassabban az egyes vonalán lehet utazni, ez madridi  metró első vonala is. 1919 óta jár.

 • Vonaljegy egy utazásra: 1,50 EUR (metro zona A és ML1)
 • Repteret érintő jegy: 4,50-5,00 EUR (Billete Sencillo Metro Zona A+Suplemento Aeropuerto)

Több trafikban és újságos bódéban (quiosco/estanco) is lehet venni jegyet, de talán a legkényelmesebb a metrólejáróban lévő automatáknál. (Itt a spanyol nyelv sem lehet akadály, mert angolra át lehet állítani a nyelvezetet.)

Külvárosi szállodánkat úgy választottam ki, hogy közel legyen a metrómegállóhoz, mert Madridban remekül lehet közlekedni a föld alatt. Állítólag trafikban és újságosnál is lehet jegyet vásárolni, de az állomásoknál kihelyezett automata sem komplikált. Ha először utazunk, be kell jelölnünk, hogy „Multi Cardot” is szeretnék, mert erre fogja feltölteni a rendszer a befizetett viteldíjakat. Egy kártya 2,50 €, de ha szeretnél egyet ingyen, szívesen átadom az enyémet, csak írj üzenetet a Facebook oldalamra! Egy utazás ára: 1,50 €, ami az A zónába érvényes, de ez nekünk, turistáknak éppen elég. Akárhányszor átszállhatunk vele. Mi egy napra szóló bérletet kértünk az automatától, amiért 8,40-et számolt fel.

Madrid, a külvárosokkal együtt, több mint hatmilliós metropolisz, Berlin után a második legnagyobb az Unióban. A közlekedés ehhez képest egészen tűrhető. Az autókat több helyen a föld alá terelik, megérkezésünkkor volt, hogy több kilométeren keresztül suhantunk egy háromsávos alagútban, ahonnan számos kijárat futott ki a felszínre. A metró is sűrűn jár, így gyorsan bejutottunk a város szívének számító Puerta del Sol térre. (2022) forrás

Repülőteret érintő vonal - Línea 8 Nuevos Ministerios - Aeropuerto

 • Nuevos Ministerios (átszállás a 6-os és 10-es metróra és a környéki hévre /Cercanías de Renfe/)
 • Colombia (átszállás a 9-es metróra)
 • Pinar del Rey
 • Mar de Cristal (átszállás a 4-es metróra)
 • Campo de las Naciones
 • Aeropuerto T1-T2-T3 (REPTÉR TERMINÁL 1, 2, 3)
 • Barajas
 • Aeropuerto T4 (REPTÉR TERMINÁL 4)

Taxi

"Érdekes jelenség, hogy míg napos időben Madridban rengeteg taxit látni az utcákon, esőzéskor valósággal felszívódnak és nem azért, mert mind foglalt a hirtelen megugrott kereslet miatt. Állítólag a taxisok annyira féltik az autójukat, hogy esőzéskor inkább fedett helyre vonulnak vissza velük. Igaz ez vajon?" (2013)


Magyar taxis Madridban: Nagy György

Autóval

Az M30-as, M40-es és az M45-ös autópályák valósággal körbeölelik Madridot. A környező utakon mindenhol feltüntetik kilométerben a város középpontjától, a puerto del Sol-tól való pontos távolságot. Madridban nincs nulla kilométerkő, de a Puerta del Sol-on, a postahivatal (vagy a regionális kormányzat hivatal?) épülete előtt a kövezeten látható a jelzés (Kilometer Cero). Autóbérlés csak a városon kívüli kirándulásokhoz javasolt.

"Madridban kiváló a tömegközlekedés. A város a világ nyolcadik leghosszabb metróhálózatával rendelkezik, a föld alatti úthálózat 293 kilométer hosszú. A járatok sűrűek, tiszták és modernek, és minden állomáson lehet automatából jegyet venni, mégpedig olcsón. A tízes gyűjtőjegy12,2 euró – vagyis nagyjából 3700 forint, míg ugyanez Budapesten 3000 –, csakhogy Madridban át is szállhatunk a jegyekkel, szóval a gyakorlatban jóval olcsóbb. (2016)" forrás


,, A belváros egészében a főutakon kívüli utcákba csak a helyi lakosok hajthatnak be, ehhez regisztrálni kellett, ahogy külön a parkolóhelyért is. Kamerák figyelik az autókat, és automatikusan postázzák a 90 eurós büntetést, ha valaki rossz helyre téved, ez igazán elveszi mindenki kedvét a belvárosban esélytelen parkolóhelykereséstől. Sőt, a belső öt kerületben, ami nagyjából akkora, mint a nagykörúton belüli városrész Budapesten eleve csak akkor lehet behajtani, ha a 13 parkolóban rendelkezésre áll hely. (2016)" forrás,, Nagyon kevés belvárosi szálloda kínál ingyenes repülőtéri transzfert, leginkább a nívósabb 5* szállodák, illetve a reptér közeliek. Nem feltétlenül ajánlom, hogy a reptérre vigyék vissza az autót (a reptéri felvételnek és leadásnak is általában plusz díja van az autóbérlő cégeknél), inkább városi leadást ajánlanék és akkor egyből lehetne menni a szállást elfoglalni érkezésnél, majd leadni a városban a kocsit. A visszaútnál pedig foglalni egy sima egyirányú transzfert. Madridban a taxiknál fix repülőtéri díj van, nagyjából 30 euró  a reptér-városközpont között. A szállodák sok esetben le vannak szerződve különböző shuttle cégekkel, lehet érdeklődni a recepción, valószínű olcsóbban jön majd ki, mint a taxi. De ezeket előre kell foglalni, már az érkezésnél érdemes megnézni.

A metro általában reggel 6 és éjjel 2 között közlekedik, így hajnalban elég rizikós a reptérre való kijutás, nem ajánlom." (Orsi, 2016)

Atocha pályaudvar - Szlifka Ádám fotója

Egészség

Azt javasoljuk a magyar állampolgárságú utazóknak, hogy váltsák ki az úgynevezett Európai Egészségbiztosítási Kártyát. A régebben használt E-111-es nyomtatványt évek óta felváltotta ez az új kártya, amely alapján ugyanolyan mértékben lehet kint ellátásokat igénybe venni, mint régebben a nyomtatvánnyal.

Spanyolországban a magyar egészségbiztosítás terhére azok az egészségügyi szolgáltatások vehetők igénybe, amelyek a kinti átmeneti tartózkodás idején orvosilag szükségessé válnak. A szolgáltatás orvosilag szükséges jellegét a kezelőorvos bírálja el. Így a Kártyával közvetlenül a magyar társadalombiztosítási/egészségbiztosítási szervvel szerződéses kapcsolatban álló spanyol egészségügyi szolgáltatóhoz kell fordulni. A spanyol egészségügyi szolgáltatónak úgy kell ellátnia a magyar biztosítottat, mintha az Spanyolországban lenne biztosított. További információkat ld.: http://www.oep.hu

Feltétlenül javasoljuk az utazási baleset- és poggyászbiztosítás megkötését is.

Madrid - világító vizeldék

Hétvégi utcai takarításra foghatják azt, aki nem szedi össze a kutyaszart Madridban

Régi, csempés reklám egy madridi gyógyszertár külső falán - valami gyógyszer hasmenésre 

Étkezés

Bár a turista nem köteles követni a helyiek étkezési szokásait, azért érdemes ismernie azokat. Nos, a spanyolok fő étkezése az ebéd. Az éttermek többsége hétköznap napi menüt ajánl, és kizárólag az ebédidőre. Elég jutányosak ezek az ételsorok, jellemzően 8-13 euróba kerülnek, menőbb éttermekben persze többe. Az ebéd menüket jól láthatóan kiírják az éttermek utcai frontján, hogy könnyen tájékozódjanak a járókelők. Sok turista él a lehetőséggel és csatlakozik a helyiekhez ebédelni. Sőt Spanyolországra is érvényes, hogy a helyiek jelenléte a legjobb referencia arra, hogy az étteremnek jó az ár-érték aránya.

A napi menü jellemzően két fogásból áll. Az első fogás lehet valami étvágygerjesztő előétel, leves, vagy saláta. A második fogás a főétel, hús vagy hal körítéssel, pl. hasábburgonyával. A napi menühöz tartozik még kenyér és desszert. Gyakran a menühöz jár még egy pohár bor vagy sör. A menü ára tartalmaz adót is. Borravalót külön kell adni, ha akarunk. Mindenesetre a menüt alaposan tanulmányozzuk, hogy világos legyen mit is tartalmaz. Amúgy sok étterem többféle napi menüt is ajánl, különböző árakon. Ha bemegyünk az étterembe, akkor kérjük az étlapot (la carta), mert abban is lehetnek speciális ajánlatok. Az éttermekben az ebédet jellemzően 13 és 15 óra között szervírozzák. Persze vannak a nagy nemzetközi kajaláncok, amelyeknél a nyitva tartás sokkal hosszabb. A madridiak amúgy családi, baráti összejöveteleket bármikor tartanak az éttermekben, akár délután 3 és 6 között is.

Lehet egyszerűbbre is venni az ebédet, csupán be kell térni egy churroso-ba és rendelni 4 euróért egy churros menüt. Ez áll 4 fánktésztás tekervényből és egy csésze forró csokiból. Az édességet nyugodtan lehet mártogatni a forró csokiba. Ez a laktató nassolás mindössze 4-4,5 euróba kerül. Teljesen nem helyettesíti az ebédet, de az éhséget egy időre csillapítani képes.

Na és mi van a reggelivel? A spanyolok többsége nem tartja igazán fontosnak a reggelizést, és eleve korábban foglalkozik vele, mint a később kelő turista. Ha a szállodai szobaárban nincs benne a reggeli, akkor sok turista eszik sandwich mixto-t (sonkás-sajtos, két pirítós kenyérszeletből összeillesztett szendvics), bocadillo-t (szintén szendvics). Aki délelőtt 11 tájban akar enni, az sok bárban rendelhet plato combinado-t, azaz vegyes tálat, amiben van hús, hasábburgonya, tojás, sonka valamilyen összeállításban. Azok a turisták, akik kiadós reggelit akarnak, a tortilla-ra szavazhatnak. A tortilla egy tartalmas, méretes krumplis rántotta. Reggelire népszerű a napolitanas sütemény, aminek csokoládé- vagy vaníliakrémes a töltete. 1-1,20 euró kb. az ára.

v.j.

Vacsora?

Nincs is jobb időtöltés Madridban, mint enni! A spanyol étkezési szokások mások. Ne csodálkozzunk, ha furcsán néznek ránk, ha már 7 órakor szeretnénk vacsorázni és aki dél körül étterembe ülne be, gyakran zárt ajtókat talál. Ez a „siesta”, vagyis a napközbeni pihenőidejük, ami déltől kb. 2-3 óráig tart. (Ezt a nagy hőség ellen vezették be réges-régen és nagy előszeretettel alkalmazzák télen is. Ilyenkor a munkából hazamennek ebédelni és szusszanni egyet. Azért ne essünk kétségbe, a nagy gyorséttermi láncok tagjait nyitva találjuk reggeltől estig. A madridiak általában egy héten legalább egyszer étteremben esznek, ilyenkor összegyűlik az egész család vagy baráti társaság és órákon át beszélgetnek, éjfél előtt nem is nagyon kerülnek ágyba. Madridban a kávé jellemzően egy euróba kerül.

Szinte minden nap egy bárban fejezik be a napot, de ha nem, akkor azzal kezdik! Nagy hagyománya van itt a „tapas” bároknak. Érdemes kipróbálni minél több félét, vannak menük és 2-t fizet 3-at kap akciók is. Kb. 7 euróért fejenként meg lehet vacsorázni szerény keretek között. Ami furcsának tűnhet, hogy egyes igazi tradicionális tapas bárokban a földön rengeteg ledobott szalvétát találunk. Ettől nem kell megijedni, sőt! Ez régen azt jelentette, hogy egy kiváló bárral van dolgunk. A sok szemét a földön ugyanis a jóllakott, elégedett vendég jele. Manapság már kis szemetes ládákat erősítenek a bárpulthoz és ebbe dobálják a szalvétákat.

A „tapas” szó eredete is érdekes: a „tapar”, mint lefedni, letakarni szóból származik. Ugyanis régen, amikor hosszas társalgás közben órákat időztek egy nagy korsó sör fölött, egy szelet kenyérrel takarták le a poharat, hogy megvédjék a portól és repülő bogaraktól. És ha már egy szelet kenyérrel takarták le, akkor tettek rá még egy szelet sonkát is, szalámit vagy éppen amit találtak a konyhán. Így alakult ki az a sokféle tapas.

Szlifka Ádám fotója

"Mikor ebédelnek a spanyolok? Mire a délelőtti séta és a művészeti körút végére érek, lassan rám férne némi ebéd. De ne kapkodjunk: Spanyolországban vagyunk, nem kövessünk el tehát olyan égbekiáltó hibát, hogy már 12-kor berohanjunk egy étterembe. A pincérek értetlen tekintetét és a bezárt ajtókat látva hamar megérted: ahogy a nap, úgy az ebéd is jóval később kezdődik az Ibér félszigeten, mint amihez korábban hozzászoktál. Evés előtt - helyett... - tehát még kerülök egyet: mondjuk - ha már úgyis a Paseo del Prado felé járok -, kicsit továbbsétálok a kellemes fasoron egészen az Atocha pályaudvarig, ami nemcsak átszállóhelynek, de úti célnak sem utolsó. Bár a világ emlékezetében az Atocha leginkább a 2004-es embertelen terrortámadás kapcsán maradt meg, de „békeidőben" a pályaudvar pihentető és különleges hely. Átriumos részét ugyanis valódi őserdővé varázsolták: a kicsit párás levegőben igazi dzsungelt teremtettek hatalmas levelű fákkal, buja növényekkel. Mintha még a mediterrán Spanyolországtól is jóval délebbre járnánk... Tehát ebédidő, amit érdemes komolyan venni. Még ha nem is vagyok különösebben éhes, séta közben mindenképpen szeretek betérni egy-egy tapas-ra valahova. A tapas olyan kis falatka, amitől ugyan nem lehet jóllakni, de kóstolót nyújtva kelti fel a vágyat a különleges ízek iránt. (Ha Spanyolország déli részére utazom, elég, ha ebédidőben csak egy italra ugrom be valahová, a tapast úgyis adják mellé.)" forrás

v.j.

"Az ételek kiválóak. A spanyol sonka, a jamón serrano mindig tökéletes, ennek fogyasztása már-már kötelező. A szalámit is nagyon szeretik, de a tengerparttól messzi Madridban is népszerűek a halételek. Ami az italokat illeti, a sört általában 2-2,5 decis pohárban isszák, és népszerűbb az egyébként kiváló spanyol boroknál. (2016)" forrás


,, Madridban, a tengerparttól igen messze található fővárosban adják érdekes módon a legjobb és legérdekesebb tengeri ételeket. A félsziget középpontjában álló fővárosba minden tenger irányából érkezik a friss tengeri áru, de a serrano legendát még erősebbnek éreztem. Jamon (~sonka) legalább annyi helyen kapható, mint hűtő mágnes. Számtalan kombinációban elérhető a sonka alakú hűtő mágnes, de számomra a sonka alakú díszpárna volt a legegyedibb szuvenír.

Ha átfogó képet szeretnénk kapni a helyi gasztronómiáról, mindenképpen a Mercado de San Miguel piacot ajánlom: sütemények, borok, tenger gyümölcsei, széles hal választék, olíva és sonka minden mennyiségben! Exkluzív hely, amit tapas bárok tömegének inkább lehet nevezni, mint piacnak. Az árak igen borsosak, viszont cserébe különleges tálalás és körítés jár. Hatalmas tömegre lehet számítani a késő esti órákban is, de kihagyni emiatt nem érdemes!" (Szlifka Ádám, Vista MOM Park, 2017)

paradicsompürés pirítós (pan con tomate) -  ata fotója

Tintahalas szendvics - v.j.

Vásárlás

,, A Gran Vía-n található egy hatalmas, öt emeletes Primark (Gran Vía 32). Ez Spanyolország legnagyobb monomárka üzlete, világszinten pedig a második, csak a manchesteri Primark előzi meg. Maga az épület is említést érdemel, hiszen Madrid egyik legfontosabb kereskedelmi épületét vette meg a Primark. 1924-ben itt nyílt meg Madrid első bevásárló központja, mely az Almacenes Madrid-París nevet viselte, ezért az épület Edificio Madrid-París néven is ismert. Ebben a szépséges épületben több órás program a teljes Primark kínálat felfedezése, építészeti csodálkozással egybekötve.

Itt most főleg a férjem vásárolt be magának, mert szuper akciók voltak a férfi felsőkre és sportruházatra. Én csak egy papucsot vettem, mert már nem bírtam a szandálomban menni, annyira feltörte a sarkam. (2018)" forrás


 ,, Végigsétáltunk a Calle Gran Vía szecessziós épületei között. Rápillantottunk a Telefónica toronyházára, ami az 1929-es átadásakor az első felhőkarcoló volt Európában. Majd elhaladtunk a Metropolis épületnél, amelynek tornyát huszonnégy karátos arany díszíti. Itt az asszonyt szabadjára eresztettem egy órára, amit azzal hálált meg, hogy csak egy bevásárlótáskával tért vissza a kirakatnézésből (igaz, másfél óra múlva).

Az összes nagy divatház képviselteti magát Madridban. A magyarok körében kedvelt spanyol márkáknak (Mango, Zara, Bershka, Stradivarius, Pull and Bear) szinte mindegyik negyedben vannak boltjaik. Ami még említést érdemel: El Corte Inglés, ami tulajdonképpen hasonlít a nagyobb nevű külföldi társaihoz, mint a Harrods vagy Macy’s. Leegyszerűsítve Skála. Itt mindenfélét megtalálhatunk a lakberendezéstől kezdve a parfümökig. Karácsony környékén lépni alig lehet a milliónyi kis mikulás figurától. Tipp: januárban érdemes shopping túrát tartani. Ugyanis a spanyol gyerekeknél Vízkeresztkor van a nagy ajándékozás. Amit nálunk a Jézuska hoz Karácsonykor, azt náluk a Három Királyok (Reyes Magos) január 6-án. Ezért január 6-a után kezdik el a leértékeléseket, és minden bolt kirakatában a „rebajas” vagyis leértékelés felirat olvasható.

Mercado San Miguel - Szlifka Ádám fotója

"Nagyon téved az, aki azt hiszi Madridban van siesta: ugyanis nincs. Mióta a város széli bevásárló központok megnyíltak, gyakorlatilag a siesta intézménye megszűnt: a kis boltok is kénytelenek nyitva tartani egész nap, hogy megtartsák a vevőket. szezonon kívül előfordulhat, hogy egy-egy üzlet bezár délutánra, de nem ez a jellemző. Persze kisebb városokban, vagy a tengerparton, üdülőövezetekben van még siesta, de Madridban nincs. Arra azonban nem árt odafigyelni, hogy vasárnap a spanyolok nem dolgoznak, így legfeljebb a souvenir boltokat találhatjuk nyitva. (kivétel minden hónap első vasárnapja, amikor minden nyitva van)" forrás


Mercado de San Miguel (piac): Az útikönyvek szerint, évi tízmilliónál is több látogatóval büszkélkedhet. Csakhogy még zárva volt. Milyen piac az, ami tízkor nyit? Ez még a spanyol mentalitáshoz képest is meglehetősen kényelmes. Kénytelen voltam meginni egy kávét egy közeli bár teraszán, amiért 5 (az-az öt) eurót számoltak fel. Aztán, amikor végre kinyitott a vasszerkezetű, százéves csarnok, kiderült, hogy csupán büfék és delikatesz üzletek töltik meg a helyet. (2022) forrás

El rastro de Madrid - A bolhapiac

Szórakozás

"Madrid - non-stop nyitva: A séta, a tapaszok és a sok látnivaló annyira lefoglal, hogy észre sem veszem, rám esteledett. Elérkezett az a napszak, amiben a madridiak a leginkább elemükben érzik magukat. A város állandó lüktetésétől néha az az érzésem, hogy Madridban folyamatosan tart az ünnep, a hét minden napján, napi 24 órában. És tudom, hogy ezzel nem is járok nagyon messze az igazságtól. Madrid az élet városa, az öröm városa, ahol a dolgok azért vannak úgy, ahogy vannak, hogy nekünk jó legyen. És mi tesszük a dolgunkat és azt érezzük, hogy nekünk bizony jó. Ha úgy döntök, hogy aznap belevetem magam az éjszakába - márpedig Madridban csak így szabad dönteni -, semmit nem kell elkapkodni. Madridban lehetetlen lemaradni bármiről is, már amennyiben a saját nem-mediterrán életritmusomat követem.

Amikor először - és utoljára - este 10 óra körül értem egy klubba - „jaj, csak nehogy lekéssük a programot!" -, csak egy kongó, üres termet találtam. Máig emlékszem a tanácstalanul segíteni akaró pincérre, aki rögtön tudta, hogy csak turisták lehetünk, a helyieknek ugyanis eszükbe sem jutna ilyen lehetetlen időben elindulni, akkor, amikor még a söprögetéshez sem kezdtek neki. Az igazi „élet" majd valamikor hajnali 1 felé indul (helyenként még később), addig pedig még bőven van idő.

Vacsora előtt tehát - mint azt az igazi spanyolok is teszik - még betérek egy kis bárba, rendelek valami jóféle spanyol vörösbort - mondjuk valami Rioját -, és örülök, ha valamelyik kis sarokban szorítanak nekem egy félfenéknyi helyet, ahol megihatom az italomat. A felkapott bárokban ugyanis ilyenkor már állóhelyet sem könnyű találni, ülőhelyről pedig ne is álmodozzunk. (Ha kicsit melegebb az idő, a helyiek egyszerűen kiülnek a járda szélére a pohár borukkal.) Kortyolgatom tehát a boromat és élvezem ezt a hamisítatlan, nyugodt, a lendületével és hangzavarával együtt is megnyugtató miliőt.

Ha elérkezett a 10-11 óra, lassan kezdhetünk tűnődni, mit is vacsorázzunk. Télidőben, amikor zordabb az idő - bár Madridban akkor se számítsunk 10 foknál sokkal hidegebbre -, a spanyolok nemcsak kívülről, de belülről is szeretik kibélelni magukat és szívesen esznek tartalmasabb ételeket. Vacsora után pedig jöhet az ÉLET, csupa nagybetűvel. Ha hosszabb ideig nem jártam Madridban, kíváncsian figyelem, hogy milyen új helyek nyíltak. Néha elvesztem a fonalat és nem mindig tudom, hogy mik az éppen aktuálisan trendi helyek, mert annyi a változás. De semmi baj: ilyenkor hagyom magam sodródni a tömeggel és ha valahol sok embert látok, egyszerűen csak hozzájuk csapódom. A siker mindig garantált!

Lehet, hogy flamencót hallok majd, esetleg salsát vagy jazzt, de bármi lesz is, már előre élvezem, ahogy engem is elragad a zene, a ritmus. Ha a helyiek tapsolnak és táncolnak, én is velük tapsolok és táncolok: jó érzés legalább egy estére kipróbálni, hogy milyen is spanyolnak lenni. Vége a napnak. Késő lehet már vagy inkább korán, hajnalodik, bár otthon ezt már reggelnek hívnánk. Nem lehetek olyan fáradt, hogy lefekvés előtt még ne keressek egy nyitva tartó churreríát, ahol churrost (fánkot) és forró csokoládét árulnak.

Ahogy ülök az asztalnál és hallgatom a tányérok csörgését, végigfutnak a fejemben az elmúlt 24 óra történései. Szükséged lehet erre a kis kávészünetre ahhoz, hogy legalább valamennyire fel tudd dolgozni azt a hihetetlen élményt, amit ettől a várostól kapsz, akár sokadszorra is. Az élettel teli, nyüzsgő utcákat és a nyugalmas zöld parkokat, Velazquez királyait és Sancho Panza szamarát, a vékonyra szelt sonkát és a fanyar vörösbort, a ritmust, a lüktetést és a nyugalmat. És ilyenkor - kezemben a churrosszal - hátradőlök és elmosolyodom: ismét egy boldog nap Madridban." forrás


"A péntek esti bulik jóval tovább tartanak, mint nálunk, a bárokból ritkán indulnak 1-2 óra előtt a szórakozóhelyekre. Madridban az sem ritka, hogy szombat és vasárnap hajnali 4-kor vagy 5-kor van csúcsforgalom, mivel szinte mindenki szórakozik. A madridiak nem igazán otthon ülők, és nagyon közvetlenek. Az egymással szomszédos társaságok szinte mindig szóba elegyednek egymással, és a turistákkal is szívesen beszélgetnek. Még akkor is, ha az idegennyelv-ismerettel az elmúlt időszak jelentős javulása ellenére még mindig komoly gondok vannak. Sokan csak néhány szót tudnak angolul, alapfokú spanyol nyelvtudás nélkül még a spanyol fővárosban sem könnyű megértetni magunkat. (2016)" forrás

Közbiztonság

Madrid a súlyos bűnesetek pl. rablás vonatkozásában a kontinens biztonságosabb fővárosaihoz tartozik. A közbiztonság általános helyzete tekintetében viszont Spanyolországon belül már nem áll olyan jól, persze ez azzal kapcsolatos, hogy nagyváros és jelentős a beutazó turizmus is. Madridban mindenhol sok a zsebtolvaj, zseb- és táskametsző. Kifejezetten szeretik a bámészkodó turistákat. Tehát a táskákra, hátitáskákra, fényképezőgépekre vigyázni kell és óvatosság tanácsos Madrid kifejezetten zsúfolt pontjain. Fokozott óvatosság szükségeltetik akkor, ha a turistát bármilyen ürüggyel megszólítják, célirányosan megközelítik. A pitiáner bűnözők ravaszak, sokszor csapatba verődve dolgoznak profi munkamegosztásban. A csoport egy vagy több tagja a turista figyelmének elterelését végzi, a többi bandatag pedig a helyzet kihasználását, magát a lopást. Olyan ügyesen csinálják, hogy az áldozat azonnal észre sem veszi, hogy meglopták. Az is előfordulhat, hogy a turistára "véletlenül" ételt vagy italt borítanak, és hirtelen valaki nagylelkűen megpróbál "segíteni". Az ilyen "segítségeket" udvariasan, ugyanakkor határozottan hárítsuk el. Valójában józan ésszel kivédhetők a próbálkozások.

Szó sincs arról, hogy görcsösen kell eltölteni Madridban a turistáskodást. A látogatók óriási többségével nem történik baj, ráadásul a madridi rendőrség nagyon aktív jelenléttel próbálja elriasztani a tolvajokat. júliusban, augusztusban és szeptemberben a madridi rendőrség több mint 3000 rendőrt mozgósít Madrid utcáira, és főleg a turisták által leginkább látogatott helyekre. Ilyen pl. a királyi palota közelében lévő Plaza de Oriente, aztán a Plaza Mayor, a Paseo del Prado-n lévő világhírű múzeumok táján, a Plaza de Callao-n és a Plaza de Espana-n. A pechükre bajba jutottak mobil utcai segély pontokon (Oficinas de Atención Móviles) tudnak a rendőrökhöz fordulni. Ilyen található pl. a Puerta del Sol-nak a Carmen utca felé eső részén, a Calle Bailén-en a Calle San Quintin közelében, a Chamartin buszpályaudvarnál, a repülőtér négyes termináljának kijáratánál és a többi. (Több madridi szálloda szervezett formában együttműködik a rendőrséggel olyan módon, hogy a bajba jutott hotelvendégnek nem kell rendőrőrsöt keresgélnie, hanem a recepcióhoz fordulhat, ha meglopták.)

,, Madridban a Sabatini park felé vettem az irányt a Calle de Bailén irányából. Az északkeleti kapuban állt két (vagy három, csak kettővel beszéltem) hasonló öltözetű lány akik aláírást gyűjtöttek valamilyen (kamu) gyermekjóléti célra. Sajnos bedőltem a trükkjüknek és az aláírás közben kivettek a tárcámból nem elhanyagolható mennyiségű eurót. Mire észrevettem és visszasiettem a helyszínre, már nem voltak ott. Feljelentést tettem a rendőrségen pontos személyleírással. Remélem hasznos lesz az esetem és legalább más okosabb lesz, mint én. (k.m., 2018)

 • Hasznos, hogy a rendőrségnek van külön szervezete a turisták megsegítéséhez. A neve: SATE (Servicio de Atención al Turista Extranjero).
 • Ők tudnak angolul, franciául, németül is. 24 órás telefonügyeletük: 902 102 112
 • Speciális rendőrközpontjuk:
 • Cím: C/ Leganitos, nº 19 (a Plaza de España közelében)
 • Nyitva tartás: minden nap 9-től 22-ig
 • Metróval: Santo Domingo (2-es vonal), Plaza de España (3 & 10 vonal) vagy Callao (3 & 5 vonal)
 • Telefon: (+34) 91 548 85 37 vagy 91 548 80 08
 • Szolgáltatásaik:
  • segítség a szabályos feljelentés megtételéhez
  • lelki segítség, ha szükséges
  • hitelkártyák letiltása
  • az úti okmány hiányával kapcsolatos teendők
  • a nagykövetséggel, konzulátussal való kapcsolatfelvétel elősegítése
  • az otthoniakkal való kommunikáció segítése, ha a mobilt ellopták
  • elveszett tárgyak lokalizálásának elősegítése
  • turista információ

Magyar külképviselet

Madridi magyar nagykövetség

 • Cím: c./ Angel de Diego Roldán, 21 (28016 MADRID)
 • Telefon: +34 91 413 98 50, +34 91 413 41 37
 • Fax: +34 91 416 44 54
 • E-mail: madrid.consulado@gmail.com
 • Félfogadás:
  • Szeptember 1. és május 31. között: H,SZe,P 10:00-12:00
  • Június 1. és augusztus 31. között: H-P 10:00-12:00
  • Munkaidőn túl az ügyelet súlyos esetben hívható: +34 619 22 19 29

Fotóegyveleg

v.j.

Vissza az elejére


Kommentek

judit, 2022. 07. 01. 16:01
Köszönöm szépen a válaszodat.Nem viszünk feladandó csomagot.Reméljük a legjobbakat.


úti kritikus, 2022. 07. 01. 14:05
Juditnak:

Sajnálom, hogy ezt kell válaszolnom: A mostanság az európai reptereken tapasztalható kaotikus viszonyok miatt ezt két órát kevésnek vélem, ha Budapesten a Ryanair nem veszi be a csomagokat Fuerteventuráig. Ha nem, akkor még Madridban ki kell venni a csomagokat és új becsekkolni, plusz biztonsági ellenőrzés. Ha nincs feladandó csomag, akkor a sansz valamivel jobb.


Judit, 2022. 07. 01. 06:53
Mind a kettő Ryanair,két külön jegy.


úti kritikus, 2022. 06. 30. 10:40
Juditnak!

Melyik légitársaság visz Madridba, és melyik onnan tovább? Két külön jegy?


Judit, 2022. 06. 30. 10:25
Szia.Tudnál nekem segíteni? Madridba utazunk, majd Fuerteventurára.Az átszállási idő 2 óra.Elérjük a csatlakozást?


Vincze József, 2019. 03. 04. 14:02
A repülőgépen elhagyott utiokmány után hol lehet érdeklődni és van-e telefonszámuk a Barajas reptéren?


Lívia Galambos, 2018. 04. 14. 23:26
Az automatáknál lehet bankkártyával fizetni??


úti kritikus, 2016. 12. 06. 09:01
Kedves Zsazska!
A 10 darabos gyűjtőjegyet így kell kérni, zárójelben így kell kiejteni:
por favor billete combinado de 10 viajes (por fávor bijjete kombinádo de diez viáhesz). Amúgy ez 18.30 euróba kerül.


zsazska, 2016. 12. 05. 23:29
Elolvastam az írásodat, és nagyon tetszik. Látom, hogy külön felhívtad a figyelmet, hogy el kell tudni igazodni a jegyautomatán. Pont ezzel van most gondunk. A gyerekek kint vannak, és nem sikerült nekik jegyet venni, így visszakullogtak az szállodába. Sajnos csak távolabb, a külvárosban, Tres Cantos megállónál sikerült nekik szállást találniuk, így minden nap utazgatniuk kell majd a belvárosig. Remélem, hogy holnap sikeresebbek lesznek, és találnak valakit, aki segít a jegyek megvételében!
A 10 darabos gyűjtőjegyet hogyan kell kérni, ha újságosnál vásárolnak?


úti kritikus, 2016. 08. 01. 10:48
A Madridi repülőtérről (Barajas) a metró 8-as vonalán kb. 15-20 perc alatt be lehet jutni Madrid központjába, pontosabban a Nuevos Ministerios metrómegállóhoz. Onnan át lehet szállni más metróvonalakra.
A menetjegy ára 4,50 eurónál kezdődik, és annyival lehet több, amennyivel messzebbre megyünk. Bizony el kell igazodni a metrójegy automatán, de megoldható és mindig vannak segítőkés emberek.
Hajnali kettőig közlekedik a metró. 23 óra és hajnali 2 között 15 percenként.

Ha nincs nehéz, nagy holmijuk, akkor nyugodtan lehet metrózni. Egyáltalán nem veszélyes. Ami a terrorfenyegetettséget illeti: Mély meggyőződésem, hogy nagyobb veszélybe van az ember élete, ha autózik a magyar közutakon, minthogy Madridban éppen akkor és ott legyen, ahol terrormerénylet történik! Szóval nem kell félni. Madridban én félelem nélkül közlekedek, járkálok.

Busszal: a 200-as számú buszjárattal, vagy a 15 percenként az 1-es, a 2-es és a 3-as terminál előtti megállókból közlekedő Exprés Aeropuerto-val, ami az Atocha főpályaudvarhoz visz.

A taxi Madrid központjába (Puerta del Sol, 15 kilométer) kb. 30 euróba kerül. Csak hivatalos taxit válasszanak: fehér színű piros sávval. Nincs átverés ezeknél.


Tündi, 2016. 07. 31. 17:34
Ha repülővel érkezem a városba 11 után, akkor hogyan érdemes és a legkönnyebb bejutni? Néztem pár transzfer szolgaáltást és egyelőre szimpatikusak pl ők http://transfers2airports.com/madrid-airport de nincs valami más megoldás ilyen későn? taxi vagy tömegközlekedés? van kockázat, ami kifejezetten nagy lenne - a hülyékkel bármikor összefuthat az emberen kívül? A metró biztonságos a terrortámadás óta? Most hogy megint nagy a terror veszély, nem túl ko


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon