ÚTIKRITIKA.HU / Madridi múzeumok

Madridi múzeumok

Prado| Thyssen-Bornemisza múzeum|Museo Nacional de Arte Reina Sofia|Madrid Történeti MúzeumaMuseo de América|Kortárs Művészetek Múzeuma| Fundación Juan March |Museo Sorolla|Nemzeti Régészeti Múzeum|Museo Cerralbo|Caixa Forum|Tengerészeti Múzeum|Vasúti múzeum|

Tartalom feltöltése folyamatban

Prado

Museo Nacional del Prado

A standard belépődíj: 15 euró

Mindenképpen tanácsos nyitás, azaz 10 óra előtt odaérkezni, mert utána már nagyon hosszú sorokat kell kiállni. 18 óra után (a 20 órai zárásig) ingyenes a belépés, de sorban állás akkor is van. (Vasárnap ez az ingyenes lehetőség gyakran 17 órától érvényes.) A kora esti órákban nincs olyan nagy tolongás. Vannak, akik két-három este is visszatérnek és így könnyebben dolgozzák fel a nagy kínálatot. A Madrid-kártyával elsőbbségi sorba állhat az ember és megspórolhat csomó időt. Az online lefoglalt jegyekkel is nyer az ember időt. Minimum 3-4 órás (a sorban állást nem számítva), félnapos programra érdemes kalkulálni.

"Szerelmese vagyok a középkori kifinomult festészetnek (Goya, Velasquez ujujuj!), és ezért nekem a Prado maga volt a mennyország. Azt azonban meg kell mondanom, hogy a múzeum áttekinthetetlenül hatalmas (bár nem akkora, mint a Louvre). Megéri előre felkészülni egy szelektálós tervvel: ezek a termek érdekesek, megnézem, azok nem annyira érdekelnek, kihagyom. Annak nincs értelme, hogy improvizálva szaladgáljon ide-oda az ember. Ingyen adnak térképet, tehát gyorsan a helyben is ki lehet alakítani a stratégiát. Láttunk egy audioguide-os megoldást, ami a top 50 festményre összpontosít, tehát szelektál helyettünk is, ha nincs valami spéci preferenciánk." (S. R)

Hieronymus Bosch világhírű triptichonja: Gyönyörök kertje -  M. D. fotója

"Reggeli után irány a város. Hogy merre? - eldöntheted, hogy éppen milyen kedved van. Ha életre vágyom, ott a Puerta del Sol vagy a Plaza Mayor zsongása, esetleg a Gran Via. Ha inkább nyugalmat szeretnék, akkor sem kell messzire mennem a belvárostól, hiszen a Plaza de la Cibeles szomszédságában ott a gyönyörű Retiro park, ami nemcsak a béke szigete, hanem alig egy ugrásnyi a Pradotól is, Madrid legkáprázatosabb múzeumától.

Figyelem: ne tegyél szívességet a Pradoval; nem azért kell megnézni, mert azt tanácsolják az útikönyvek, hanem azért, mert olyan kincseket rejt, amelyeket még azoknak is látniuk kell, akik csak ritkán szánják rá magukat a múzeumlátogatásra. Itt van a spanyol gyűjtemény El Grecoval, Murilloval, Velazquez-zel és Goyával, a flamand Rubens-szel, Bosch-sal és Brueghellel, a német Cranach-hal és Dürerrel, a francia Poussinnel és Watteau-val vagy az olasz Botticellivel, Tizianoval és Caravaggioval. A művészet csodája egyetlen épületben! Ha több napra megyek Madridba vagy csak szívesen megnéznék még néhány remekművet, egyszerűen átsétálok a Thyssen-Bornemisza múzeumba. Nemcsak holmi lokálpatriotizmusból, amit a név hallatán mi magyarok érezhetünk, hanem mert valódi csodákat találhatunk itt is: Gauguint, Monet-t, Rodint, Kokoschkát vagy Toulouse-Lautrec-et." forrás


Gyalog sétáltunk át a Pradóba, hogy útközben megnézhessük a Jardín Vertical Caixaforum-nak csúfolt, élő zöldfalat egy ház oldalán. A híres képtár hétköznaponként 18:00 óra után ingyen látogatható, igaz, akkor csak két óránk marad a temérdek festmény tanulmányozására, de ha magunkhoz ragadunk a fogadócsarnokban egy alaprajzot, rástartolhatunk rögtön a híresebb festők alkotásaira. Neves spanyol, olasz, flamand és német művészek festményeit gyűjtötték össze a XII. századtól a XX-ig, amivel a Prado a világ egyik legtekintélyesebb művészeti múzeuma lett.

Fényképezni szigorúan tilos. Biztonsági kamerákkal pásztázzák a helyiségeket, és ha előkerül valakinél egy telefon, azonnal megjelenik egy morcos teremőr, és rendreutasítja. Az utolsó képeket, már feltűnően hosszan vizsgáltam egy padról, miközben a fejem néha előrebukott. forrás

Thyssen-Bornemisza múzeum

Museo Thyssen-Bornemisza

(muszeo tisszen bornemicá)

Madrid egyik legmenőbb múzeuma. Itt is ajánlatos nyitás előtt érkezni, ha el akarjuk kerülni a hosszas, bizony idegölő sorban állást. Kevés olyan múzeum létezik a világon, amely ilyen gazdag gyűjteményt köszönhet egy családnak. Például kiknek a képei? Renoir, Cezanne, Manet, Gaugin, Monet, Degas, Pisarro, Corot. Kellemesre kialakított múzeum, nem annyira nyomasztó a teher, mint a Pradoban. Emberibb léptékű, mint a Prado. Maga a múzeum épülete is figyelemre méltó. Kötelező olyanoknak, akik nem csak a középkori, hanem az impresszionista és a modern festészet iránt is tudnak lelkesedni. Az állandó kiállítás végignézése is igénybe vehet fél napot, ha nem többet. A múzeumhoz legközelebb lévő két metrómegálló: a Banco de Espana és az Atocha. Van egy szép tetőkert, ahol szünetet lehet tartani. A múzeumban filmezni, fotózni nem lehet! 12 euró a belépőjegy. És a múzeumhoz szoros szálakkal kötődő Carmen Cervera története is folyamatos téma a spanyol bulvárlapokban.

François Clouet (kb. 1570): Szerelmeslevél  - g. i.

Museo Nacional de Arte Reina Sofia

Hétfőn este héttől 20 óra negyvenig ingyenes a látogatás.

Itt látható Picasso Guernicája. Látni kell. Dali és Míró alkotásai miatt is érdemes meglátogatni a múzeumot. A modern művészet mutatja meg magát.

A múzeum 205-ös övezetében szigorúan tilos fotózni. A teremőrök keményen (néha durcán) rászólnak a szabály megszegőire. A 205-ös tele van Picassoval és Dalival.

Az Atocha pályaudvar csarnoki vágányai helyén pálmaház található, ahol az óriási pálmák, majdnem az égig érnek. A pályaudvar közelében van a Reina Sofia Múzeum. A nyitvatartás utolsó két órájában ingyenes a belépés. A 0 euros jegyet a helyszínen, vagy a múzeum weboldalán előre online is meg lehet venni. (2022)

O. Lili fotója

Madrid Történeti Múzeuma

Museo de Historia de Madrid

G. Gy. fotója

Museo de América

Érdekes múzeum. Rengeteg nagyon kifejező indián figurát, Amerika meghódításának korszakából származó festményt, háztartási eszközt  láthatunk, mind az őslakosok, mind a gyarmatosítók életéből. 

B. O. fotója

Kortárs Művészetek Múzeuma

Museo de Arte Contemporáneo

G. P.

Fundación Juan March

B. N. fotója

Museo Sorolla

A. J. fotója

Nemzeti Régészeti Múzeum

Museo Arqueologico Nacional

H. P. fotója

Museo Cerralbo

T. M. fotója

Caixa Forum

Dóri fotója

Tengerészeti Múzeum

Museo Naval

E. S. fotója

Vasúti Múzeum

Delicias

A Delicias fejpályaudvar használaton kívüli épületében és vágányain működik a madridi Vasúti Múzeum. (a jelenlegi Delicias állomástól kb. 300 méterre) A spanyol vasút hőskorából származó gőzösöktől a FIAT motorvonatain keresztül a TALGO szerelvényekig bőséges a gyűjtemény. Személykocsik, hajtányok, régi biztosítóberendezési emeltyűk, órák, és megannyi vasúti emlék. Museo del Ferrocarril de Madrid, belépő 6 euro, hétvégén 3 euro. Nyitva 10.00-15.00. Amikor voltunk egy hatalmas kézműves vásár volt a csarnokban, akik a mozdonyok melletti részeket elfoglalták, viszont ingyenes volt a belépés. (2022)


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon